Idén két szem termett nálam összesen, de kaptam egy csomót, sajtnak sok lett volna. Mivel én lábosban főzöm, a maradékot egyszerűen üvegbe és dunsztba tettem, isteni lekvár lett belőle. Teszteltük lekváros kenyérnek, nagyon jó úgy is.
A legutóbbi adag paszírozott, cukrozott biralma 4 főzet sajthoz kevés volt, háromhoz sok. Egy részét birsalmás csiga készítésez használtam fel. Édes-vajas kelttésztát kinyújtottam, megkentem a birsalmasajt masszával, fölcsavartam és szeletekre vágva újabb kelesztés után kisütüttem.
Kb. fél kiló lisztből készült, 12 csiga lett, pont beterítettek egy tepsit. Én még nem kóstoltam, de a férjem már a harmadát megette. Épp, hogy kihűlt.
Hát, én a litereket nem számoltam, kb heti kétszer locsoltam a zöldségesben, mindig rátettem a slagot a tökökre is. Ráadásul volt, ami a csöpögtető alatt volt, így ezen kívül is kapott. Valami racionalizálást kell a locsolással kapcsolatban kitalálni, most ellenőriztem az áramfogyasztást, fél év alatt elhasználtuk a 2/3 évi áramot. Pedig most jön még a tél. Egyértelműen a napi automata locsolás a bűnös.
Más kedvenc főzési módszerem az agyagtálban sütött husi és zöldség. Ma pipicomb sült, lilahagyma, fokhagyma, krumpli, cékla, sütőtök volt vele. Valami fűszer hibádzik bele nekem(só, bors volt) ... ! Ötletek??
Akkor megpróbálom beledobálni öket a hordóba a többi savanya közé aztán majd meglátjuk mi lesz belőle.
A cukkini viszont nagyon bejött nekünk vagy 6 tövet ültettünk és már leszedtünk róluk vagy 30-40 darabot, most hétvégén megyünk és leszedem a maradékot a kicsik meg mennek bele a savanyába.
Én a dobálós-vödrös savanyúba mindig teszek kockákra vágott(vagy ahogy a többi összetevőhöz neked legjobban illik) sütőtököt. Idén nem, mert egy szem nem sok, annyi se termett…: (
Továbbá lentebb írtam egy nagyon finom csalamádé receptet, abba is nagyon finom belegyalulva a sárgarépa, zöld paradicsom, hagyma, káposzta mellé. És gusztán is néz ki, hogy egy új szín is kerül bele, próbáld ki! : )
Én nem sonkatököt ugyan, hanem hokkaido tököket simán betettem a dobálós savanyúságba. Ezek miatt a kis tökök miatt indítottam külön egy üveggel. Pingponglabda mérettől teniszlabda méretig tettem bele, majd télen kiderül, milyen.
Én elültettem pohárba korán, áprilisban kiültettem, komposztdombra is, meg jó trágyás helyre, mégis alig volt a tökökön termés. Bezzeg most az idő lehültével garmadával hozták a kis tököket. Mostmár nem hozzák, mert kiengedtem a kertbe a tyúkokat, azok lerendeztek mindent:)
A választ nem tudom, de javaslom, hogy március végén a lakásban ládában tőzegben stb ültess és tedd ki áprilisban sok trágyával ágyazz alá. Majd igensokat locsold. Nekem van igen nagy és még félarasznyi!
No. Ott tartok, hogy az a kilónkénti 80 deka cukor veszettül sok. Megkóstoltam fele mennyiségű cukorral és tökéletesen ízlett. A kérdés, hogy van-e itt más szerepe is a cukornak? (tartósítás, állag, egyebek. Mert ráadásul jól fel is hígítaná az amúgy jó sűrű kis masszát, de a 40 deka per kilóval még nem. Mondjuk kész van már így ezzel a mennyiséggel kb. ¾-e, de azért ez a kérdés csak nem hagy nyugodni. Minek tegyek bele plusz egy csomó drága cukrot, ha úgy még kevésbé is ízlene?
Módszere: Friss főtt étel. Nincs maradék.Rendszeres alkoholfogyasztás. Töményt soha.Alapos melegítés, rendszeres étkezés és mindent lesza.... nagyívben. hehe
Köszönöm a válaszokat. Keresgéltem a neten is, már összeállt a fejemben a saját módszer, azt hiszem. A vasárnapi vihar pár szem kivételével az összes birsalmát leverte(4 bokor van, tényleg, érdemes lenne őket fává alakítani, vagy jó így, ahoyg vannnak?), szóval neki kell esnem a birsalmasajt-készítésnek. A baj csak az, hogy szinte az összes szilva is a földön van, és naggyon de naggyon gyorsan fel kell szednünk… (Én meg itt ülök, de csak pár percre).
Szóval úgy lesz, hogy mosás, kuktába kerül egyben, 20 perc főzés(fütyülésig+10 perc), utána áll. szépen lejön a hús és a kukacos fészkek egyben maradnak.
Lebotmixelem, cukorral vagy először nélküle megpróbálom mikróban rotyogtatni. Tudom, hogy a cukor sokat hígít rajta. Nem bánnám, ha nem lenne gejl édes, de mindenhol legalább 80 deka cukrot írnak egy kiló péphez. Majd kísérletezgetek. Az első adag után már okosabb leszek.
tegnap felbontottam a paprikakrémet,amit kb. 1 hónapja raktam el,a barátnöm receptje alapján. Finom lett enyhén pikáns izű.
2 kg piros husu paprika
fél kg paradcsom
fél kg hagyma
20 dkg cukor
6 dkg só
fél dl olaj
2dl ecet
4-5 cseresznyepaprika
ledaráltam a zoldségeket,elkevertem a tobbi hozzávalóval utána felraktam fozni. Kb. 1,5 órát foztem,hogy kissé besurusodjon,majd tiszta,mikróban csírátlanított kis uvegekbe mertem,forrón,utána szárazdunszt.
Bocsanat rosszul irtam, teaskanalat kerdeznek! Itt ahol lakom a kaveskanal es teas egyforma nagysag. Szoval teaskanalnyibol mennyi? Egyebkent koszonom a kiigazitast.
Én is kivágom a magházat, de csak főzés (és kihűlés) után. Nekem eddig még nem volt kukacos a birsalma. Igaz, idén összesen 2 db teremett, mert a rengeteg felső virágot elvitte a húsvéti fagy. Így az idén venni kell, igyekszem nem kukacosat, de ha csak az lesz, én is feldarabolom.
Egy barátnőm mindig úgy ette a szülőt, hogy a héját és a magját kiköpte. Egyszerűen nem tudta megenni. Pedig semmi szervi problémája nem volt s akkoriban 30 körüli lehetett.
A bort és a mustot én nem szeretem, de a friss vagy tárolt szőlőt minden mennyiségben.
A szőlőmag témája viszont jó volt gondolatébresztőnek. Köszönöm!
A csontrendszerem halistennek egeszen jo az utolso vizsgalat szerint is, nincs ritkulas, jo lenne valahogy megorizni. Igen, tudom sajnos hogy ahogy idosodunk ugy kopik a szervezet de azert csak jobb odafigyelni hogy mit eszunk, amiota bio csirket veszek, / ilyen teren itt jo szigoru ellenorzesek vannak hogy be is tartsa a termelo/ azota latom csak hogy micsoda kulonbseg van az igazi es az uzleti kozott, allagban, kinezetben, izben, na de meg a szagban is. Tegnapelott is, igazi regifajta husleves illat a konyhaban. Ugyanez van ha az ember szabadfoldon termett, lehetoleg tragyaval etetett zoldsegfelet eszik amit nap ert es nem foliaban toltotte el vagy plane vizben az eletet. A folia kituno dolog hogy elobb es kesobb is legyen zoldseg mar es meg, de a nyar arravalo hogy a novenyeket igazi nap is erje.
Na, felbontottam es megneztem az elso bedobalos vodrot, majd ma a tobbit, ebben csak paprika es uborka van. Az uborka kituno csak egy icipicivel savanyubb a szokottnal, / majd jovore kicsit kevesebb ecet kell/, de magasan a bolti felett van izben, a paprika, hosszu piros csoves meg normal sarga tipus, ez nem eleg savanyu/ meg?/, illetve kisse keseru. Miert? Igaz hogy az utolso paprikakbol tettem el amit arultak es mar az maga kisse kesernyes a vegen, / jovore mar az elsokbol fogom/. Mindenesetre nagyon boldog voltam hogy ennyire sikerult, uborkam mar lesz, azt latom, mindig! Ma a vegyes bedobalost nezem meg. Van egy problemam. Nincs mokkaskanalam, megcsak nem is lattam arulni. Patikamerlegem sincs. Egy mokkaskanal tartosito szer vagy ilyesmi mennyi ha kaveskanalban merem? Fele? Negyede? Baj ha kicsit tobbet teszek hozza ha ugy adodik? Vagy a kevesebb is eleg?
Én inkább kivágom a magházat, hogy kevesebb kő legyen a sajtban. Így is szépen megdermed. Meg persze sokszor tele van kukaccal, azt sem szívesen főzöm bele, az ürüléküket sem. Még egyetlen kukacmentes birsalmánk sem volt, néhányban több is van.
Nekem inkább vörös szokott lenni, mint sárga, de nekünk tetszik úgy. Úgy is főleg télen esszük, meg karácsonyi ajándéknak osztogatjuk, akkor jó ilyen meleg szineket látni.
Miből gondolod, hogy nem eszem? Sőt, szezonon kívül is, igaz, a bor már mag nélkül van:) HA szőlőt eszünk, a mag változatlanul halad át rajtunk, kivéve, ha ráharapok.
Én nem adok pénzt szőlőmagért, van saját, épp ezt írtam. Az ötletet az adta, hogy van olyan visszértabletta, ami szőlőmagkivonat. Aztán kicsit utánaolvastam, és mint írtam, ha a fele igaz, érdemes napi egy kanálka darált szőlőmagot enni. Főleg, ha "ingyen" van.
Mennyivel jobb lenne ha szezonjában naponta ennéd a szőlőt.
Mindig kitalálnak valami divatos marhaságot, amivel jó pénzeket lehet kaszálni.
A végén már a darált kutya*-t is eladják valami táplálékkiegészitőnek.
A DM-be én már régen be sem teszem a lábam. Sőt a reklámjaikat is elsőként szórom a kukába.
Évekkel ezelőtt egy gyógyfürdőben hallottam egy idősebb gyógyszerésznő beszélgetését. Arról panaszkodott, hogy ma már nem az a gyógyszerészet, mint hajdanán, amikor sok mindent maguk készitettek, kevertek ki. Manapság minden készen, tégelyekben szépen becsomagolva jön. Csak ki kell adni. - Igen, és a csomagolást is jól meg kell fizetni, ami egyébként a kukában landol a végén, mint sok minden egyébnél.
Nem akarom senkinek a kedvét szegni. Csupán a meglátásomat irtam le.
Jó volna valami megbizható laboratórium vizsgálati eredményét látni a szőlőmag összetételéről. Na nem azokat, ami a kereskedelmi forgalmazások leirásaiban olvasható. Abból van az interneten bőven. Attól nem leszek okosabb, de nem is az a cél.
Van sajnos egy kis baj az elméleteddel, az életkor előre haladtával, az emberi szervezet sok mindenben megváltozik, na nem javul, hanem jelentősen leépül, pl: a bélből nem szívódnak fel úgy a szükséges anyagok mint fiatalabb korban, hiába eszed meg, létrejöhet a relativ hiány betegség akár vitaminokból , vagy Ca, Mg, stb
Pl a Magyar lakosság jelentős részének van főleg a téli hónapokban pl D vitamin hiánya.
Azt már elég régen megállapították a kutatások, hogy a D vitamin nem is vitamin hanem hormon, és hiánya nem csak a csontrendszert károsítja, hanem az agyat, köze van bizonyos rák betegségek kialakulásához, stb.
Evvel nem akarom azt sugalni, hogy nem érdemes egészségesen táplálkozni, de sajnos az jó de közelről sem ad mindenre megfelelő megoldást