Opi! Kérésedre a Chat-en a levél elment Sa-ba. Valószinü estére meglesz a válasz. Ha közben az illető elutazott Dublinba, akkor peched van. Várjunk egy hangyányit, kissé későn szóltál.
köszönöm, hogy segíteni próbálsz! Tényleg kicsit körülményes voltam... A via ferrata (németesen klettersteig) olyan "vasalt utat" jelent, ahol a hegy-, és sziklamászást előre rögzített fém szerkezetek segítik (lépcső, fémtüskék, kapaszkodók, bowden, stb.) Az alapfelszerelés a hegymászásban és a via ferratánál hasonló, azonban a ferratazasnál jóval kevesebb cucc kell: elég a sisak, beülő, (egy hám a derekad és a combjaid körül) meg egy kétkarabineres szerkezet, amivel a beülődet a falra rögzített bowdenhez kötöd, ami biztosít. Meg persze a ruházat sem mellékes (bakancs, kényelmes, vízálló ruházat, polárcuccok, stb.)
Lényegében olyan boltot keresek, ahol hegymászó felszerelést, túrafelszerelést árusítanak. (Itthon ilyen üzlet a Nomád, a Tengerszem, a Trexpert, a Mormota, stb.) Lényegében a Hervis és az Intersport is outdoor szaküzlet, de azoknál mászófelszerelést tudtommal nem, csak kevésbé professzionális ruházatot árusítanak, hogy finoman fogalmazzak...
Még annyi változás van, hogy vasárnap, 21-én indulunk.
Léteznek egyéni és csoportos látogatások. A Te esetedben a legjobb ha azt teszed, hogy Visokoban bemész az első utazási irodába, ott mindent megkapsz, amit tudni szeretnél. Vannak "egyéni" vállalkozók, akik némi baksis ellenében felkisérnek a helyszinre. Alku kérdése. Visokoban mindent a piramisoknak vetnek alá, hiszen, mint a helyiek is vallják " Jebe zemlju, koja piramide nema" /B...szod azt az országot, melynek nincs piramisa/
OK. Ha Tuzla felé mentek, akkor a upanja a javasolt átkelő, ha Zenica felé mentek, ettől 22 km-re nyugat felé amac határátkelő a javasolt. Írtad, hogy tejterméket szeretnél vásárolni, ezt megteheted, mint írtam is a vásárcsarnokban Sarajevo sétálóutcájában. Ha szereted a helyi bosnyák specialitásokat érdekes dolgokkal találkozhatsz, némi túlzással, közvetlen a "kecske alól" Jó utat kivánok nektek.
Köszönöm, hogy írtál. Azért nem hátrálunk meg :) holnap kora reggel irány Szarajevó (Budapestről indulunk). Vasárnap pedig benézünk Mostarba és onnan megyünk le Horvátországba, Mlinibe. Biztos minden ok lesz, fő a pozítiv hozzáállás a dolgokhoz!
Segítségét kérném annak aki volt már Visokoban vagy hallott valamit róla.
Lehet látogatni a piramisokat vagy a környékbeli feltárásokat? Kell e keresnünk egy vezetőt, vagy egyénileg is beengednek minket? Előre be kell e jelentkezni? Van e valami központi hely ahonnan indulnak túrák vezetővel? Milyen időközönként indulnak csoportok? A hét minden napján lehet e menni?
Márkát szeretnék váltani. Itthon hol tudom ezt megtenni? Boszniában nem fogok nagyobb települsére menni, és nem is szeretném az időt húzni azzal, hogy pénzváltót keressek. A benzinkutakon egyébként általában lehet €-val vagy kártyával fizetni?
Azért van jó hírem is. A sajátjaikkal keménykedtek az első napokban, de ahogy itt is olvashattad a fórumon is, nincs okod aggódni. Visszazökkent minden a régi kerékvágásba. Aggódni legfeljebb a hosszabb várakozás miatt kell, attól függ, hol mész át a határon. A tegnapi lapok foglalkoztak ezzel a témával és különösen a Száva feletti átkelésnél Slavonski Brod és Gradiska átkelőt ajánlották elkerűlni. A HAK szerint Samacot javasolták a gyorsabb átkeléshez. De mindez attól függ, honnan indúlsz. Mégegyszer mondom, ne aggódj, ne szegje kedvedet ez a kis kellemetlenség. Jó utat.
A Net Televizor com. címszó alatt az összes lenti tv-t megtalálod. Én általában csak az Al Jazeera Balkans Sarajevo műsorából szoktam csemegézni. Uivo domaći kanali iz srbije BiH , Hrvatske Crne Gore i dijaspore. Találsz ezek között érdekes bosnyák adókat is, de hamar meg fogod unni őket. Próbáld ki. Ami a Horvát adókat illeti mint írtam is, mindenképpen vegyél egy új LCD lapos tévét, nem érdemes adapterrel piszmogni a régi készülékkel, úgyis kimegy a divatból. A Szerb adókat nem tudod direktbe venni, kissé messze van és a digitális vétel, mint tudjuk nagyobb jelet igényel.
Ha nem akarsz hazait vinni, aminek árai közel járnak a Horvátországi árakhoz, akkor Sarajevoban ved meg amit szeretnél. A Ferhadiján a székesegyház mellett van a fedett piac, ott mindent megkapsz, mi szem szájnak ingere. Méghozzá olcsóbban mint nálunk, vagy Horvátországban. A csarnok másik kijáratán kijutsz a város ismert piacára, csak át kell menned az úton. Ha megpakolsz élelemmel, nem tudom, hogy a bosnyák vámosok ezt miként fogják tolerálni. Ez utóbbi nekem is új, a csatlakozás óta. De szerintem nem kell aggódnod. Jó utat Boszniában.
Szombaton indulunk Horvátországba, Bosznián keresztül. Egy éjszakát Szarajevóban töltünk, útvonal már tiszta. A kérdésem az lenne, hogy Boszniában milyenek a bolti árak? Gondolok itt sör-margarin .. amit nem vinnénk itthonról, meg főzöcskézni sem akarunk, de a reggelikhez szükséges egy-két dolgot megvennénk, ha megéri.
Horvátországi árakat már láttam, az elég durva (ennek ellenére sem fogjuk itthonról vinni pl. a vajat :D) ... de ha megérné Boszniában megvenni, onnan már elvinnénk "horvátba" :D
Előre is köszönöm a segítséget, további szép estét!
Értem, akkor te tv-t vettél ezek szerint. Na mindegy. Ha majd lecserélem én is a katódsugárcsövest, akkor tudom, hogy jó sok horvát tv-t tudok fogni :) Szerb adót nem tudsz fogni?
Ha egy kissé bővebben meg tudnád határozni a via ferrata fogalmát - ami nekem kissé kinai olaszos hangzása ellenére - a pontos fogalmazás miatt kérdem, mert nem szeretnék hülyeséget írni és talán tudnak róla, csak nekem meg kell írni, mit is akarok tulajdonképpen. Feltételezem, hogy ismerik a dolgot amit szeretnél, kis türelmet kérek tőled is és tán reggelre itt a válasz. Nekem el kell kapni Vedranat, mikor chat-el és megy a bicikli. Csak írd meg, mi az a holmi amit szeretnél.
A régi analóg Phanaonic katódsugárcsöves készülékemet még használom,/A Digi tv megy rajta/, de azóta már második éve, mióta a Horvátok is digitalizáltak vettem egy új Phanasonic-ot, ezek már tudják mindazt amit a régiek csak dekóderrel tudnak. Korszerűbb, lapos, kitünő éles képpel. 13 Horvát csatornát nézek jelenleg, hiszen tudod, itt közel a határhoz Neked is megérné. Különös tekintettel a három regionális csatornára, az Osijeki , a Slavonija tv és a Vinkovci tv, ami gazdag népzenei műsort sugároz. A bosnyák tv-ket a Net Tv hálózaton keresztűl nézem, de rossz képminőséggel. Üdvözöllek.
Emojnarode te átálltál már a digitális televízióra? Én szeretnék venni valamikor egy set-top-boxot, amivel a magyaron kívül a horvát tévéket is lehet nézni. A faluban az egyik idős néni így nézi.
Szevasz Iborli! Ma reggel válasz kaptam kérdésedre Sarajevóból. Barátom lánya felhívta a Bihamkot és azt a választ kapta, hogy nem tudnak róla, hogy sugároz-e a bosnyák rádio angol nyelven információs híreket, de ha szükséged van ilyen tájékoztatásra, azt javasolták, hívd fel a Bihamkot-1282- választási szám-4-es és ott készséggel válaszolnak kérésedre a kivánt nyelven. Egyébként én az este merő kivácsiságból végig böngésztem az összes lehetőséget itt a bosnyák oldalakon, de semmi eredményre nem jutottam. Kiváncsi vagyok sikerrel jársz-e ? Van még egy ajánlat: www.kalmanradio.ba. Ez a bosnyákok legnépszerübb rádiója, ha itt sem jársz sikerrel, mi tagadás, Prigradica az öreg róka, talán tud mondani valamit ezen a téren. Üdv.
Így most kapásból nem, de megkérdezem most sarajevói barátaimtól, talán tudnak valamit segíteni. Gondolom a Bihamk-ot ismered, de az bosnyák nyelvü. Feltételezem, hogy kell lennie idegen nyelvünek is, kis türelem.
Sejtettem, hogy sokakat fog érdekelni a látvány, de "obié" az érdem, ugyanis nálam itt a felrakáskor gáz volt a készülék körűl, számitógépes szakembert kellett hívnom, hogy rendet tegyen. Elmagyarázta , hogy mi volt a hiba, de az én számítógépes ismereteim szerint már az elején elvesztettem a fonalat. Bevallom én is végigbifláztam Mostart és környékét.
Ez nagyon jól hangzik! Mindenképpen érdekelne! De nem hozza be az email címedet az oldal. A weboldalra kattintva viszont találtam egy email címet...ha oda írok az hozzád fut be?
Nekem van egy Sarajevoban élő vajdasági magyar ismerősöm, aki vállal oda idegenvezetést ( oda is ), ha érdekel a kontakt hozzá, írj nekem privátban :) Ő mindent tud róla!
Segítségét kérném annak aki volt már Visokoban. Lehet látogatni a piramisokat vagy a környékbeli feltárásokat? Előre be kell e jelentkezni? Van e valami központi hely ahonnan indulnak túrák vezetővel? Milyen időközönként indulnak csoportok? A hét minden napján lehet e menni? Minden érdekelne amit tudtok róla. Köszönöm előre is!