Az attól függ. Nálam itt nem jó, saját gyökerén kipusztul (a szőlő nem olvasta a könyvet, mégis igaz: saját gyökerén a száraz meszes talajon a filoxéra gyötri). Ha már ott van és szépen fejlődik, akkor igen, de erről nincs tapasztalatom. Ha jól emlékszem "Alibá"-nak van erről.
Azért ha 20 év lenne, akkor semki se termesztene, mert nem érné meg. Rövidcsapos művelésnél a karcsere ideje 15-20 év, nem a szőlő élettartamáé. A legjobb termés (borszőlő és a bort vizsgálva) 20-25 éves kora után várható, ha túléli az escát, fitoplazmát, golyvát, gutaütést, etc.
Az 1937-ben nagyapám által ültetett szőlőt ‘93-ban váltottuk le, de csak azért, mert a jég annyira agyonverte, hogy nem maradt hajtás, amiből a következő évben csapot lehetett volna hagyni. De ami kevés tőkét meghagytunk belőle, az mind a mai napig él. Természetesen oltványról beszélünk, sima vesszővel felelősen tervezni hosszútávra nem lehet. Aki mást mond, az vagy alföldi, vagy hazudik.
Igen, ez a 20-35 év reális, de hozok két példát a végletekről:
- Ismerős borász mesélte, hogy azért nem szereti a cserszegit, mert neki 15 év alatt kipusztult az egész, nem is ültet többet (a cserszegi pont egy túlterhelhetőségre hajlamos és arra érzékeny fajta, az ismerős alapelve meg az, hogy nem kell korlátozni a termést, tudja a szőlő, mennyit akar teremni).
- Maurer Oszkár 1880-as telepítésű ültetvényből hoz forgalomba bort, az ültetvény, köszöni, jól van. :-)
Függ a területtől, alanytól, magától a fajtától, terheléstől, növényvédelemtől. 10 év alatt is ki lehet nyírni egy szőlőt, ha túlterheled, de egész életedben szolgálhat, ha jól kezeled. Alapvetően 20-30 ritkábban 40 évre tervezhetsz, ennyi idő alatt a támrendszer is tönkremegy.
Én azért írtam, amit (az 1. hsz-omban a témában), mert láttam dolgozni olyan behúzócsigás zúzó-bogyózót, aminek nem voltak oldalfalai. Valószínü, hogy eredetileg válogatóasztalhoz tervezhették, ahol folyamatosan, de kis mennyiség kerül bele, szemben a direkt beöntéssel. szóval, az olyat semmi esetre se ajánlom, csak az oldalfalasat.
Felőlem lehet igazad :) Nem ez a lényeg. Hanem hogy megértse az olvtárs. Amikor én vettem, kétféle bogyózó volt: az egyikbe beleöntötted és a gravitáció bevitte a zúzó hengerek közé a szőlőt. A másiknál csiga segítette ezt, több anyagot lehetett beleönteni. Én így kategorizáltam. Ettől még lehet igazad.
Van, amelyiket megveheted úgy is, hogy nincs rajta (úgy lehet rácsavarozni az oldalfalakat), csak az a vályúszerű rész, amiben a behordócsiga van. Így jóval kisebb a kapacitása és állandó emberi felügyeletet igényel, viszont valamivel olcsóbb, mint garattal/oldalfalakkal, és a helyigénye is kisebb, valamint könnyebb mozgatni.
Az egyik darálóhengeres, a másik behúzócsigás, de mindkettönek van garata...
Ha megnézed a linkjeidet, a cég eszerint kategorizálja öket, nem aszerint, hogy van-e garatuk, vagy nincs.
"Motoros, behordócsigás zúzó bogyózógép rozsdamentes bogyózó kosárral. A henger állításával szabályozható a finomság. Elérhető zománcozott, festett kivitelben, festett változatban rozsdamentes garattal, illetve teljesen rozsdamentes változatban."
Kevered a dolgokat. A garat az ami felfogja a sok szőlőt, (ha úgy tetszik, a te bogyózód fehér oldalfalai), a behordócsiga meg odaviszi a lyukhoz. Vehetsz garattal és garat nélkül behordócsigás bogyózót. A festett a használat során egy idő után nem lesz festett, ami miatt fokozódik a fehértörés veszélye, ami, ha bekövetkezik, csak szakember által, speciális helyiségben kezelhető. Jobb megelőzni.
Szerintem a legtöbb hobbi gép 220-as. Én nem garatosat vennék, hanem behordócsigást, valahol olvastam, hogy jobb. Egyszerre sok szőlőt bele lehet dobni, nem kell várni, míg a gép ledarálja azt.
A cefreszivattyú egyik hátránya, hogy a túl száraz (nagyon töppedt, aszus) szőlővel nem nagyon bír el. Persze ha nálad nem áll fenn ennek a lehetősége akkor ezzel nem kell számolni.
Amiket dióhéjban leírtál, az elvárásaid olyan fél milla körüli gépeket kell nézned. Azt nm tudom mekkora a feldolgozandó mennyiség, de hobbi szinten sztem semmikép nem térül meg.
Igen rozsdamentes legyen. Amit én láttam, az gumilapátos volt vagy gumibevonatos. Így kíméletesebb volt a szőlő szemekkel szemben. A többit van_Persil megírta.