Keresés

Részletes keresés

szaru Creative Commons License 2018.03.20 0 0 22502
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22501

Jól emlékeztél. Néhány fajta csemege szőlőt idősebb Otellóba oltottam. Jól fejlődnek, teremnek.

Előzmény: pintjano (22497)
van_Persil Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22500

Guyot. Rövid csapon (karós, kordon egyre megy) gyakorlatilag nem terem.

Előzmény: bakatorro (22498)
Maci_P Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22499

Hosszú csapon már ad kielégítő fürtméretet, de még jobb szálvesszőn, hajtásonként 1 fürttel nekem 700g felettieket is sikerült elérnem.

Előzmény: bakatorro (22498)
bakatorro Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22498

sziasztok! 

hamburgit hogy érdemes művelni? Guyot? hosszúcsap? kordonon ...

köszi!

pintjano Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22497

Az attól függ. Nálam itt nem jó, saját gyökerén kipusztul (a szőlő nem olvasta a könyvet, mégis igaz: saját gyökerén a száraz meszes talajon a filoxéra gyötri). Ha már ott van és szépen fejlődik, akkor igen, de erről nincs tapasztalatom. Ha jól emlékszem "Alibá"-nak van erről.

üdv PJ

Előzmény: szaru (22496)
szaru Creative Commons License 2018.03.19 0 0 22496

Tiszteletem! Lenne egy kérdésem,az othello az jó lenne-e alanynak kötött talajon ha ráoltok csemegét..le szeretném cserélni a borszőlőimet.

van_Persil Creative Commons License 2018.03.18 0 1 22495

Azért ha 20 év lenne, akkor semki se termesztene, mert nem érné meg. Rövidcsapos művelésnél a karcsere ideje 15-20 év, nem a szőlő élettartamáé. A legjobb termés (borszőlő és a bort vizsgálva) 20-25 éves kora után várható, ha túléli az escát, fitoplazmát, golyvát, gutaütést, etc.

Az 1937-ben nagyapám által ültetett szőlőt ‘93-ban váltottuk le, de csak azért, mert a jég annyira agyonverte, hogy nem maradt hajtás, amiből a következő évben csapot lehetett volna hagyni. De ami kevés tőkét meghagytunk belőle, az mind a mai napig él. Természetesen oltványról beszélünk, sima vesszővel felelősen tervezni hosszútávra nem lehet. Aki mást mond, az vagy alföldi, vagy hazudik.

Előzmény: medveger (22494)
medveger Creative Commons License 2018.03.18 0 1 22494

Igen, ez a 20-35 év reális, de hozok két példát a végletekről:

- Ismerős borász mesélte, hogy azért nem szereti a cserszegit, mert neki 15 év alatt kipusztult az egész, nem is ültet többet (a cserszegi pont egy túlterhelhetőségre hajlamos és arra érzékeny fajta, az ismerős alapelve meg az, hogy nem kell korlátozni a termést, tudja a szőlő, mennyit akar teremni).

- Maurer Oszkár 1880-as telepítésű ültetvényből hoz forgalomba bort, az ültetvény, köszöni, jól van. :-)

 

De ezek nyilván tényleg a végletek.

Előzmény: Maci_P (22492)
jaro1979 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 22493

Köszi a választ!

Előzmény: Maci_P (22492)
Maci_P Creative Commons License 2018.03.17 0 0 22492

Függ a területtől, alanytól, magától a fajtától, terheléstől, növényvédelemtől. 10 év alatt is ki lehet nyírni egy szőlőt, ha túlterheled, de egész életedben szolgálhat, ha jól kezeled. Alapvetően 20-30 ritkábban 40 évre tervezhetsz, ennyi idő alatt a támrendszer is tönkremegy.

Előzmény: jaro1979 (22491)
jaro1979 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 22491

Tiszteletem.Egy kérdés:érdekelne hogy az világfajta szőlőfajták élettartama körülbelül mennyi év lehet ?

van_Persil Creative Commons License 2018.03.17 0 0 22490

Nincs, tekintettel arra, hogy nem az enyém, és én segíteni (é.: szívességböl dolgozni, viszonossági alapon) mentem oda, ahol volt, nem fényképezni.

Előzmény: juhosttt (22489)
juhosttt Creative Commons License 2018.03.17 0 0 22489

Képed van arról a típusról amit nem ajánlasz? 

Előzmény: van_Persil (22488)
van_Persil Creative Commons License 2018.03.16 0 0 22488

Én azért írtam, amit (az 1. hsz-omban a témában), mert láttam dolgozni olyan behúzócsigás zúzó-bogyózót, aminek nem voltak oldalfalai. Valószínü, hogy eredetileg válogatóasztalhoz tervezhették, ahol folyamatosan, de kis mennyiség kerül bele, szemben a direkt beöntéssel. szóval, az olyat semmi esetre se ajánlom, csak az oldalfalasat.

Előzmény: szenyor Lopez (22487)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.03.16 0 0 22487

Felőlem lehet igazad :) Nem ez a lényeg. Hanem hogy megértse az olvtárs. Amikor én vettem, kétféle bogyózó volt: az egyikbe beleöntötted és a gravitáció bevitte a zúzó hengerek közé a szőlőt. A másiknál csiga segítette ezt, több anyagot lehetett beleönteni. Én így kategorizáltam. Ettől még lehet igazad.

Előzmény: van_Persil (22482)
van_Persil Creative Commons License 2018.03.15 0 0 22486

Van, amelyiket megveheted úgy is, hogy nincs rajta (úgy lehet rácsavarozni az oldalfalakat), csak az a vályúszerű rész, amiben a behordócsiga van. Így jóval kisebb a kapacitása és állandó emberi felügyeletet igényel, viszont valamivel olcsóbb, mint garattal/oldalfalakkal, és a helyigénye is kisebb, valamint könnyebb mozgatni.

Előzmény: juhosttt (22485)
juhosttt Creative Commons License 2018.03.15 0 0 22485

Mit takar a garattal és garat nélkül rendelkező? Nekem is eddig a garat a betöltőnyílást jelentette, de érdekelne egy kis magyarázat. 

Előzmény: van_Persil (22482)
van_Persil Creative Commons License 2018.03.15 0 0 22484

Mélynyugalomban semmi gond nem lenne, de így... Ez sajnos majd csak rügypattanáskor derül ki.

Előzmény: Tibi364 (22483)
Tibi364 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 22483

Kérdezném, menyire viseli a fagyokat a szőlő?

Mult héten metszetem, tegnap elkezdet könyezni, ide -8c-ot josolnak, ebben az állapotban mit bir a szőlő, lesznek károk?

van_Persil Creative Commons License 2018.03.14 -1 0 22482

Az egyik darálóhengeres, a másik behúzócsigás, de mindkettönek van garata...

Ha megnézed a linkjeidet, a cég eszerint kategorizálja öket, nem aszerint, hogy van-e garatuk, vagy nincs.

"Motoros, behordócsigás zúzó bogyózógép rozsdamentes bogyózó kosárral. A henger állításával szabályozható a finomság. Elérhető zománcozott, festett kivitelben, festett változatban rozsdamentes garattal, illetve teljesen rozsdamentes változatban."

Úgyhogy sajnos nekem volt igazam, nem neked...

Előzmény: szenyor Lopez (22481)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.03.14 0 0 22481

Én erre gondolok, ha garatról beszélek: http://www.kertigepbolt.hu/boraszat/zuzo-bogyozo/zuzo_bogyozo_motoros_eno3_daralohenger.html

 

És ez a behordócsigás: http://www.kertigepbolt.hu/boraszat/zuzo-bogyozo/zuzo_bogyozo_eno15cod_behordo_csigas.html

 

Ahogy egyébként a cég is kategorizálja őket. 

Előzmény: van_Persil (22479)
vinik táltos Creative Commons License 2018.03.14 0 0 22480

Üdv!

 

Tegnap reggel elsőbbségivel minden kérőnek postáztam az oltóvesszőket.

Kicsit megviselte a tél, de jók még zöldbe fás oltáshoz.

 

 

van_Persil Creative Commons License 2018.03.13 0 0 22479

Kevered a dolgokat. A garat az ami felfogja a sok szőlőt, (ha úgy tetszik, a te bogyózód fehér oldalfalai), a behordócsiga meg odaviszi a lyukhoz. Vehetsz garattal és garat nélkül behordócsigás bogyózót. A festett a használat során egy idő után nem lesz festett, ami miatt fokozódik a fehértörés veszélye, ami, ha bekövetkezik, csak szakember által, speciális helyiségben kezelhető. Jobb megelőzni.

Előzmény: szenyor Lopez (22478)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.03.13 0 0 22478

Szerintem a legtöbb hobbi gép 220-as. Én nem garatosat vennék, hanem behordócsigást, valahol olvastam, hogy jobb. Egyszerre sok szőlőt bele lehet dobni, nem kell várni, míg a gép ledarálja azt.

Festett-inox: te tudod meddig ér a takaró. Biztos jobb az inox, nekem most négy éve van meg az ilyen gépem: http://www.kertigepbolt.hu/boraszat/zuzo-bogyozo/zuzo_bogyozo_eno15cod_behordo_csigas.html de semmi baja a festésének. Persze ez nem húsz éves használat... A masina amúgy nagyon jól működik, az én kis szőlőmben feleslegesen sokat tud, de ez nem baj :)

Előzmény: Imi09 (22465)
juhosttt Creative Commons License 2018.03.13 0 0 22477

A cefreszivattyú egyik hátránya, hogy a túl száraz (nagyon töppedt, aszus) szőlővel nem nagyon bír el. Persze ha nálad nem áll fenn ennek a lehetősége akkor ezzel nem kell számolni.

 

Amiket dióhéjban leírtál, az elvárásaid olyan fél milla körüli gépeket kell nézned. Azt nm tudom mekkora a feldolgozandó mennyiség, de hobbi szinten sztem semmikép nem térül meg.

Előzmény: Imi09 (22465)
saja75 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 22476

Igen rozsdamentes legyen. Amit én láttam, az gumilapátos volt vagy gumibevonatos. Így kíméletesebb volt a szőlő szemekkel szemben. A többit van_Persil megírta.

 

Előzmény: Imi09 (22465)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.11 0 0 22475

Egy jó ismerősőm (hentes, isteni kolbászt csinál), olyan szőlősgazdát keres, aki tud majd eladni neki Szagos Izabella szőlő termést.

(Pálinkát akar főzni belőle - azt modja csodálatos!)

szaru Creative Commons License 2018.03.10 0 0 22474

Köszi szépen a válaszod! 

Előzmény: van_Persil (22473)
van_Persil Creative Commons License 2018.03.10 0 0 22473

felesleges

Előzmény: szaru (22471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!