E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Bocs....., igazad van, felesleges ide írnom, hisz nem tudtam, hogy ez a rajongók egyetértők topicja...
Itt sem az igazság a cél, hanem a vélt , az egyházi cenzúrázott, amiben hinni kell...... :))
Én nem vagyok hívő, sem vallásos már, de szektai értelemben istentagadó sem!
Mit is mond a bibliai Isten?
Ha jót cselekszel, emelt fővel járhatsz...... és ez nem jutalomért van, üdvöség és örökélet reménységéért, hanem egyszerüen emberi és hétköznapi természetes velejárója kell, hogy legyen mindannyiunknak! A többi az köret és hittetés, illúzziókeltés....
Azt írtad, hogy nincs jogom arra, hogy megítéljem az emberiséget. Nem is a magam véleményét mondtam, hanem azt, ami a Bibliában olvasható. Ez a topik meg arról szólna eredetileg, hogy mit is mond a Biblia. De ha kételkedsz a Biblia ilyen irányú megállapításaiban is, akkor csak nézz szét egy kicsit a világban... Te mindig könnyen belátod a tévedéseidet? Ha így van, akkor rád nyílván nem érvényes, és ezért elnézést kérek tőled, hogy az általánosítás rád is érthető volt.
"... ott tartok, hogy az Igazság fontosabb, mint Péter, Pál és némely egyházfi aranymondása..."
Hidd ezt... De ha ezt hiszed, akkor miért ebbe a topikba írsz?
Attól függ, hogy kinek... Szerintem az igazság (fontos része) az, hogy az ember (így mi is mindannyian) olyannyira önző és kevély lett, hogy nem, vagy csak igen nehezen tudja belátni tévedéseit..." , amit te állítottál, de miből merítetted?
Nos a biblia aktualítása 2000 éve tart, főleg az újszövetségi teológiai értelmezés koronként és felekezetenként...., nálad mennyi ideje is?
Nos nálad nem tudom, hogy mit jelent a " vita" szó...? Talán azt, hogy nem egyezik meg a véleményünk?
Gondolom, hogy tudod rólam, hogy 30 éves hívői múlt van a hátam mögött, ebből majd 15 év a pünkösdi érvvonalban telt el...., de nem voltam rest és más /vagy 11 / egyházak teológiai tanításain is át rágtam magam.... és mégis ott tartok, hogy az Igazság fontosabb, mint Péter, Pál és némely egyházfi aranymondása.....
"Ha bebizonyítod az újszövetségi iratok szerzőiről, hogy ténylegesen ők írták , gondolták, közvetítették a szavakat, mondatokat és értelmeik is megegyeznek a mai felekezeti álláspontokkal, akkor igenis tovább léphetünk vita nélkül e témán!"
Nem kívánok ezekről vitatkozni senkivel. Ha valakit nem győz meg a Biblia aktualitása, és igazságtartalma, és nem győzik meg a benne lévő beteljesült próféciák, akkor hogyan győzhetném meg én... De ebben a topikban a téma szerint nem is a szerzőkről és a felekezeti nézetekről van szó, hanem főként a Bibliában leírtakról.
"... önmagát megcáfolja, mondandói kúszák sok esetben meg zavarosak!"
Erről már beszéltünk... Ha tényleg a tudásvágy, és a megértés utáni vágy késztet szólásra, és nem a Biblia feltétlen megcáfolása, akkor vállalkozok rá, hogy a Bibliában fellelhető látszólagos ellentéteket megpróbálom feloldani. Ez persze nem azt jelenti, hogy sikerül is, hiszen a tudás nem nálam van, hanem Istennél. Tehát ha a motivációd nem a Biblia elleni hadakozás, hanem az egyszerű tudásvágy, akkor várom a konkrét - szövegkörnyezetükből nem kiragadott - igehelyeket, amik szerinted ellentmondanak egymásnak. Ám ha a Bibliát semmiképpen nem tudod elfogadni, akkor beszélgetésünkre nem ez az alkalmas topik. Ha itt off-nak minősíthető dolgokról akarsz velem beszélni, akkor azt tegyük meg ott, ahol on.
"Szerintem nincs jogod, nekem se, hogy megítéld az emberiséget, főleg megbélyegezd egy egyházi-felekezeti bűnőséggel!"
Ha bebizonyítod az újszövetségi iratok szerzőiről, hogy ténylegesen ők írták , gondolták, közvetítették a szavakat, mondatokat és értelmeik is megegyeznek a mai felekezeti álláspontokkal, akkor igenis tovább léphetünk vita nélkül e témán!
Nem az én hitem, avagy a te elhívésedről van szó, hanem egy igencsak általános igazság feltárásáról!
Nem elég csak azt mondani, hogy fogadjuk el ténynek a bibliát és igéit isteninek, hisz önmagát megcáfolja, mondandói kúszák sok esetben meg zavarosak!
Az újszövetség pedig nem mentes Pláton szellem-idea filozófiájától!, amit persze ráerőltettek az Ószövetségre is! Ki hazudik itt barátom, hát nem én az biztos!
Szerintem nincs jogod, nekem se, hogy megítéld az emberiséget, főleg megbélyegezd egy egyházi-felekezeti bűnőséggel!
Vitatható az is, hogy Ádám, avagy Éva bűnt követett é el!/???/ Ebből messzemenő vallást kreálni már megbocsáss, de az emberiség félrevezettetését hivatott inkább létrehozni egyesektől, mint inkább a javát szolgálni!
A hiszi a piszi játéknál azért többről van szó, ha egyáltalán érdekel téged, avagy csak az jut el hozzád, aki egyettért veled és hiteddel?
Paleo, látom, hogy szerinted az újszövetségi szerzők "nagyokat" mondanak. Hát hidd azt, ha semmiképp sem akarsz engedni belőle. Van is olyan topik bőven, amelynek a te hited a témája.
"Mi hát a valódi, az igazság és a tény?"
Attól függ, hogy kinek... Szerintem az igazság (fontos része) az, hogy az ember (így mi is mindannyian) olyannyira önző és kevély lett, hogy nem, vagy csak igen nehezen tudja belátni tévedéseit...
Monjuk az újszövetségi szerzők, de a felekezeti teológiai tézisirodalom sem fukarkodik önjelőlt istenismereti bizonyságtevők írásaival....., itt a fórunokon is lehet bőven találni szerzőket...... :))
Mi hát a valódi, az igazság és a tény?
Az biztos, hogy nem hitből fakadó....., sem nem a teológia része....!
Biztos olvastad már a topik témaleírását. Ennek a topiknak a téma szerint a Biblia az egyedüli viszonyítási alapja. Más topikoknak más. Itt nem a felekezeti nézetek, hanem a Biblia valódi mondandója a téma oly módon, hogy a Biblia egészét próbáljuk megérteni. Persze minden ember tévedhet gondolatai leírása közben, így én is. És ha a Bibliával kimutatható tévedéseinkre rámutató hozzászólások kerülnek fel erre a topikra, akkor épülhetünk igazán...
"... teológiai paradoxonok eme igefélék..."
Szerintem a paradoxon szó csak látszólagos ellentmondást jelent. Ha szerinted az itt felsorolt igék csak látszólagos ellentmondást hordoznak, akkor egyet értünk. De mondandód többi részéből mintha nem ez derülne ki...
"... bár mondani nagyokat Isten nevében nem nagy ügy..."
A tapasztalat, a történelem, a keresztény vallási türelmetlenség, a felekezetközi ellentmondások teológiai paradoxonok eme igefélék....., bár mondani nagyokat Isten nevében nem nagy ügy...., mégha Péter, de bárki neve alatt fémjelzett is!
"Minden gondotokat ő reá (Istenre) vessétek, mert néki gondja van reátok." (1. Pt. 5:7)
Megoldhatatlannak tűnő és súlyos gondjaink terhét Isten hordozza helyettünk, ha megengedjük Neki. De gondjaink és aggodalmaink átvállalásából ki is zárhatjuk Őt, ha botor gondolatainkra hallgatva nem kérünk segítségéből.
"... a ki akarja az életet szeretni, jó napokat látni, tiltsa meg nyelvét a gonosztól (a gonoszságtól), és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot: Forduljon el a gonosztól (a gonoszságtól), és cselekedjék jót; keresse a békességet, és kövesse azt." (1. Pt. 3:10-11)
Tétlenségünk és önző indulataink iránti engedékenységünk az élet ellenségeivé tesznek bennünket. Ha nem hagyjuk magunkat sodródni a szennyes árral, akkor egyre inkább észre fogjuk venni, hogy Isten az, aki kiemel minket a sötétségből...
"... a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában." (Jak. 2:17)
Csak az igaz, élő hit van hasznunkra. Ennek a hitnek mindenkori tanúságtevői a jó cselekedetek. Amelyik hit hiszi a jót, de nem cselekszi meg, az képmutató és hiábavaló.
"Az ígének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat." (Jak. 1:22)
Aki az igazság ismeretét annak megcselekvése nélkül elégségesnek gondolják, azok nem a Biblia által megismerhető úton haladnak... Az emberek szinte kivétel nélkül tudják, hogy mikét helyes másokkal viselkedni, és hogy miként kellene élni, de ezeket a szabályokat sajnos legtöbben mindig másokra értelmezik, és sohasem magukra. Ha Isten tanácsait halljuk, akkor azokat elsősorban magunkra kell érteni, még ha feddőek is e szavak...
"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2. Tim. 3:16-17)
A Bibliának minden része hordoz valamilyen személyre szóló és építő üzenetet számunkra. Ha kézbe vesszük és olvassuk Teremtőnk üzenetét, akkor olyan út nyílik meg előttünk, aminek a vége a boldog örök életre alkalmas jellem.
"A botor és gyermekes vitatkozásokat pedig kerüld, tudván, hogy azok háborúságokat szülnek." (2. Tim. 2:23)
Ha az általunk elfogadott igazságra éhes fülekkel találkozunk, akkor kötelességünk megszólalni. De ha tudjuk (vagy csak sejtjük) azt, hogy nem fogadják örömmel szavainkat, akkor legtöbbször a hallgatás a bölcs választás... Ha egy bizonyos dologról olyan emberek beszélgetnek, akiknek nem egyezik a véleményük, akkor a botor vita azzal kezdődik el, ha valamelyik (vagy mindkét) fél nem vesz tudomást a másik ember érveiről, illetve nem érdemben kezeli azokat...
"... Istenünk... azt akarja, hogy minden ember idvezüljön és az igazság ismeretére eljusson." (1. Tim. 2:3-4)
Az Isten terve és akarata az, hogy kivétel nélkül minden embert boldog örök élettel ajándékozzon meg személyválogatás nélkül. De ennek az akaratnak lehetőségünk van ellent mondani. Ám ha elutasítjuk Isten reánk árasztott világosságát (azaz az igazság ismeretét), és segítő szándékát (ami által a szeretetet tanulhatjuk meg), akkor ezzel elutasítjuk a boldog örök élet ajándékát is.
"Pál azt mondta: " Mert mit mondjak? csakhogy minden módon, akár színből, akár szívből, a Krisztus prédikáltatik: és én ennek örülök, sőt örülni is fogok.(Fil 1,18)""
Pál nem a hazugságot hirdetőkről szól ebben a részben, hanem azokról, akik az igazságot hirdetik, bár ezt nem szeretetből, hanem dicsőségvágyból teszik. Ám az, hogy a karácsony a Bibliából származtatható, az nem az igazság a Biblia szerint.
Ha az igazsághoz csak egy parányi kis hamisságot keverünk hozzá, akkor azt nem nevezhetjük többé igazságnak. Persze ettől lehetünk megalkuvóak a hamissággal, és becsaphatjuk még saját magunkat is emberi "okosságokkal". Ez van az emberre bízva. Ám ha valaki még úgy látja, hogy a karácsony bibliai eredetű, az éljen hite szerint. De aki tudja, hogy a karácsony nem származtatható a Bibliából, de mégis bibliainak tünteti fel, az olyan ember, akiben nincs meg az igazság szeretete.
És hogy mi van Istentől? Netán a karácsony? Egy bizonyos, amit Isten nem enged meg, az meg sem történik. Persze az embernek megengedi a rossz döntést is... De az is biztos, hogy minden jó adomány Tőle származik. Már csak azt kell eldönteni, hogy a karácson jó dolog e... A személyes véleményem az, hogy jelenleg több jót hordoz magában, mint rosszat, de hogy eredetileg Istentől származna, azt nem hiszem.
"Az első egyházában Istennek amit Ádámnak hívtak..."
Melyik egyházat nevezi a Biblia Ádámnak, és hol?
"Az Új egyház, amit Nóénak hívunk..."
Kik hívják az "Új egyházat" Noénak? Szerintem nem a Biblia, de ha igen, akkor mutass rá...
Kik az "Új egyház"?
"Utána ívelt fel a keresztény vallás, aminek vége a többistenhit (szentháromság)..."
Amelyik keresztény több istent imád, az nem a Biblia szerinti kereszténységet vallja, hanem annak egy elferdített változatát. A szentháromság léte pedig nem az imádat tárgya a valódi kereszténységnél, hanem tény.
"Dániel próféta négy fenevad képében mutatja a négy egyház bukását..."
A 4 fenevad miért azonos 4 egyházzal? Kérlek, ezt a Bibliával igazold. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor vajon biblikus tanokat hirdetsz, vagy antibiblikusakat?
Pál azt mondta: " Mert mit mondjak? csakhogy minden módon, akár színből, akár
szívből, a Krisztus prédikáltatik: és én ennek örülök, sőt örülni is fogok.(Fil
1,18)" A reklámszakma alaptana, hogy minden ami felhívja a figyelmet (tehát, még az ellenreklám is) később megérve meghozza a vásárlót.
Az Úr ismeri ezt a fogást amit láthatunk abból is, hogy az Ő Igéjét néha az ellenségei szájából hozta elő: "Egy pedig ő közülök, Kajafás, a ki főpap vala abban az esztendőben, monda nékik: Ti semmit sem tudtok. Meg sem gondoljátok, hogy jobb nékünk, hogy egy ember haljon meg a népért, és az egész nép el ne vesszen. Ezt pedig nem magától mondta: hanem mivelhogy abban az esztendőben főpap vala, jövendőt monda, hogy Jézus meg fog halni a népért; És nemcsak a népért, hanem azért is, hogy az Istennek elszéledt gyermekeit egybegyűjtse.(Jn 11,5)"...Így lesz az én beszédem, a mely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, a mit akarok, és szerencsés lesz ott, a hová küldöttem (Ézs 55,11 ).
Gyerek koromban a karácsonyfa alatt állva, halgattam Jézus csodálatos születésének történeteit. Később befogadtam a szivembe, majd még később amikor a Keresztények között lábrakapott hamisságokat kezdtem felismerni, hadat indítottam a Karácsony megünneplése ellen, mint olyan ünnep ellen, amit nem rendelt az Úr, és pogány eredete is nyilvánvaló. Már év tizedek óta nem ünneplem, de tegnap előtt volt egy álmom, ami szöget ütött a fejembe. Gondolkozva rajta, megértettem a fenyőfa titkát. Ezt le is írtam a "A fenyőfa"topic 13. hozzászólásában, ezért itt most nem.
Az ember hamar pálcát tör, mert nem érti Isten Útjait. Ma azt mondják, hogy higyj,
és majd megismered Istent. Tehát a hitet előre teszik, és utána a megismerést. Az első egyházában Istennek amit Ádámnak hívtak fordítva volt. Istent egyből
felismerték/látták a teremtett dolgaiból, ezért hittek, és a hitről beszélni sem
kellett, mert természetes, és magától adódó volt. Istennek nem csak a betű az
Igéje, hanem minden amit alkotott. Mindent értelemmel szerzett, és ezért ezek
szellemi dolgok képei, amire az írott Igét is alapozta. "Ádám" értette a teremtett
dolgokban elrejtett szimbólumokat, ezekből gondolkozott, és ezekből beszélt. Ahogy
idővel minden megöregszik, és megromlik, úgy az után következő egyházak/Ádám fiai is fokozatosan meszebb kerültek Istentől a teljes megromlásig. Ezzel ez a fajta
egyháztípus megszűnt.
Az Új egyház, amit Nóénak hívunk, átmentette az előző egyházból a jó szellemi maradványokat, amiket tiszta állatokként irtak le. Ez az egyház már a hitből való megismerést hirdette, ami napjainkban is van. Ismerte még a megfelelések, vagy szimbólumok jelentését, de már nem azokból gondolkozott. Udvaraiba, házaiban, szobrokat készített, hogy emlékeztessék ezek a belső jelentésekre amikor rájuk tekintenek. Írásaikban is alkalmazták ezeket (hieroglifák). Idővel ez az egyház is romlásnak indult, amelynek vége a bállványimádásba torkolott. Ekkorra már teljesen elfelejtették a belső jelentéseket, a szobrokat istenként imádták, és a hieroglifák értelme is megváltozott.
Ez után következett az Izráelita vallás, amelynek vége a köztük megjelent Isten megfeszítésével zárult.
Utána ívelt fel a keresztény vallás, aminek vége a többistenhit (szentháromság) bevezetésével - ami nem más mint az értelem megkavarásával elért burkolt istentagadás (hiszem hogy három, mondom hogy egy=O) - érkezett el.
Dániel próféta négy fenevad képében mutatja a négy egyház bukását, amit a jelenések egy sárkányba tömörítve mutat. Hogy íze legyen az ételnek, és
értékelhető legyen meg kell sózni. Ezért a Dániel fenevadjainak ideig óráig való
élet adatott, vagyis az érthetőség miatt láthatjuk még a földön ezek vegetáló
maradványait.
Ugyan erről ír Ezékiel, amikor pocsolyákról ír amelyek megmaradnak, nem győgyulnak meg és só helyei lesznek, mert az élet vizét nem engedték be! "Mocsarai és tócsái pedig nem gyógyulnak meg, só helyei lesznek.(Ez 47,11)."
Ezt a kis kitérőt azért kellett elmondani, hogy az Úr eljövetelének, más szóval Új
egyházának, ami a fenti négy után következik lelki táplálása azok győztes mennyei
részeiből történik. Ezért a megfelelések ismerete újból eljön, és feltárulnak az
Ige belső jelentései. Ezt már nem lehet megrontani: "És azoknak a királyoknak
idejében támaszt az egek Istene birodalmat, mely soha örökké meg nem romol, és ez a birodalom más népre nem száll át hanem szétzúzza és elrontja mindazokat a
birodalmakat, maga pedig megáll örökké.(Dn 2,44)"
Az Igében az áll, hogy ha valaki az Úrért tart meg egy napot, vagy az Úrért nem
tart meg, ne kárhoztassuk. Az Úr azt vezeti. A fenyőfáról előttem kiderült, hogy az
Úr népét, és ezzel együtt magát az Urat ábrázolja. Ha kerülő uton is de jót munkál.
nem sokkall regebbi?? nem a teli napfordulast unnepeltek ekkortalyt meg azt hogy ujra hosszabbak a nappalok meghogy nem a sotetcseg gyozott hanem ujra jon a feny a vilagra??? nem azert gyulytogattak tuzeket meg gyertyakat kesobb??
Nem bibliai eredetü. 350-400 körül óta ünneplik. Azóta ünnep, és a keresztyén ünnepek között a legfiatalabb, mióta dogmatikailag tisztázták, és pontosan megfogalmazták a bibliai írások alapján Krisztus Jézus személyét. A születés éve sem az időszámításunk kezdete, hanem 3-5 évvel korábbi esemény. De a szellemiségéből ezek a dolgok nem vonnak le semmit.
Nem szeretnélek félreállítani, hanem inkább választ szeretnék kapni a kérdéseimre. Persze megteheted, hogy nem válaszol, mint ahogy már sokszor megtetted...
"A Bethlehemi történetben nem csak az Isten (igazság) emberré lételének leírásáról van szó, hanem jelképesen az ember lelki harcainak bemutatásáról is..."
Ez az állításod hogyan igazolható a bibliából?
"A napkelet jelenti a világosság (igazság) felljővetelének helyét, vagyis a megtérést. A napkeletről jövő bölcsek azok a hívők, akik az Igazságot magáért az igazságért keresik, és ezért hajlandők elhagyni mindent."
Ezek a beazonosítások hol találhatóak meg a Bibliában? A napkeletről jövő bölcsek az igazságért mindent elhagytak? Ha nem, akkor hogyan áll össze ez a jelkép azonosítás?
""... fussatok a hegyekre". A bölcsességnek fokozatai vannak, amit itt a hegyekkel van illusztrálva... (a fenevad hét feje = a hét jelenések beli gyülekezeti állapot)"
Kérlek, hogy ezeket a beazonosításokat is támaszd alá a Bibliából, hogy ne higgyem azt, hogy ezek a saját gondolataid, amik ellent mondanak a Biblia mondandójának.
"Az első ilyen "hegy" "Egyiptom'... Ez az e világi tudományosság alapján való igazság keresés, vagy más néven az Ige betű szerinti értelezése. Mivel ez a fenevad részét képezi... Ide tartozik a történelmi helyek és idők, ésesemények szószerinti értelmezése..."
Ezek szerint, ha valaki a Bibliából azt olvassa el, ami oda van írva, az mind a világi tudományt olvassa? Ha valaki Jézus szavait szó szerint érti, akkor a világi tudományt követi? Ezek szerint Jézus a világi tudományokra alapozta tanításának betű szerinti értelmét? Hogyan azonosítható Jézus tanítása a fenevaddal? Ha valaki az Isten és Jézus szavait a fenevad részének nevezi, akkor ő maga kit szolgál a Biblia szerint?
"A Krisztus testülete helyén most is ugyan az a förtelem (Heródes) terpeszkedik. Mindenkivel elhitetei, a betű szerinti értelemre apellálva, hogy az Isten három személy."
Förtelemnek kiáltod ki mindazokat, akik Isten szavát nem csűrik-csavarják el a saját kedvük szerint? Miért? Talán azért, mert az emberi okoskodásokat csak a jelképes belemagyarázásokkal lehetne igazán jól eltusolni? Ha Isten jelképet állít a Bibliában, akkor azt a Biblián belül meg is magyarázza, mert nem bízza a találgatást emberi gyengeségünkre.
A betű szerinti értelem Isten szájából hangzott el. Miért ferdíted el Isten szavát, ami egyértelmű? Más a hited? Hihetsz mást, de a Bibliát át nem írhatod.
Az Isten pedig egy, aki az Atya Isten. Ő a fő, a vezető, Ő az egy Isten. De három isteni hatalommal rendelkező személy létezik: az Atya Isten (aki a fő hármójuk között), a Fiú (aki Jézus Krisztus), és a Szentlélek (más néven Szentszellem). Ezért van egy Isten, de három isteni hatalommal bíró személy.
"Maguk között a tanítványainak megmondta, hogy ő az Atya..."
Jézus ilyet nem mondott. De ha tévedek, akkor kérlek add meg az pontos helyét. Jézust csak úgy lehet egy Istennek tekinteni, ha a Biblia bizonyos részeinél becsukjuk a szemünket. De ha ezt tesszük, akkor mi magunk választjuk meg kedvünk szerint, hogy mit hiszünk el a Bibliából Isten szavának és mit nem. Ennek a topiknak pedig nem ez a témája...
"Ha valaki ragaszkodik a betű szerinti értelemhez, miért nem áll erre? Inkább félremagyarázzák magukkal rántva a gyengébbeket."
A tévedésed itt nagyon kilóg. Ki magyaráz félre? Az, aki valaki szavait szó szerint érti? Vagy az, aki azt keresi benne, ami el sem hangzott?
"... mint a pokolból jövő tanítás ami Isten tagadása. Ez a tanítás magához szippantja híveit, és nincs menekvés."
Olyan dolgokkal fenyegetsz, aminek nincs Bibliai alapja. Kérlek állításaidat bizonyítsd be a Bibliából.
Ha a Bibliával nem tudod alátámasztani állításaidat, akkor nem várok választ, hanem megkérlek arra, hogy a Bibliával nem alátámasztható de biblikusnak kikiáltott nézeteidet más topikokban írd meg.
Nem mondom senkinek, hogy higgyen a Bibliának, de ha azt mondja, hogy hisz neki, akkor valóban higgyen, vagy ne mondja.
Egy párhuzamról szeretnék írni, ami a Bibliában található. Ez a párhuzam
jelképes, és mivel jelképes könnyű félreállítani. Aki akar érteni az érti, aki nem akarja másképp magyarázza a maga kárára. Tehát a két oroszlán száj párhuzamáról szeretnék szólni. Az egyik száj a "Júda
oroszlánjáé"(Jel 5,5) a mási a "Fenevadé"(Jel 13,2). Ha csak a szájat figyeljük,
mind a kettő egyforma. Mind a kettő az Igét szólja, abből tanít és cselekedeteiben
is hasonló.
A hím oroszlán tulajdonsága, hogy amikor eljön az ivarérett kor, már ki van
közösítve a családjából, és egyedül, vagy a többi kiközösitett fiatal himmel él. A
nőstények az eredeti családban maradnak, akik fölött egy hím (apa) oroszlán
uralkodik. A fiatal hím csak úgy tud családot alapítani, ha egy megroggyant öreg
hímet elzavar, esetleg megöl, és beül a helyére. Ezzel még nem éri be, hanem
folytatja azzal, hogy az előző családfő összes hím kölykét megöli. Ezzel biztosítva
a maga hegemóniáját.
Az Úr példázatában az aratásig együtt van a konkoly (fenevad kölykök) és a búza
(Isten/oroszlán fiai). Az aratás az a magok megérése=ivarérettség. A Júda oroszlánjának fiai nem tűrik meg a hamisságokat = Kivénhedt, rosszullátó de a hatalmukat fenntartani akaró dogmarendszereket, és azok ágait, bogait, vagyis a fiait.
Az Istent nem kötik az idő, és a tér korlátai, ezért Igéjét sem. Ha érteni akarjuk
valamelyest Őt akkor látnunk kell, hogy a Biblia az első, közbelső és az Utolsó
lapjain is ugyan arról a dologról taníthat.
A Bethlehemi történetben nem csak az Isten (igazság) emberré lételének leírásáról
van szó, hanem jelképesen az ember lelki harcainak bemutatásáról is, amíg Igazzá,
vagyis Isten fiává-oroszlán fiává válik.
Jézus csecsemő kora, annak szereplői és cselekedeteik, bemutatják az újonnan
megtért, az igazságot kereső ember lelki indulását, veszélyeit, harcait. A napkelet
jelenti a világosság (igazság) felljővetelének helyét, vagyis a megtérést. A
napkeletről jövő bölcsek azok a hívők, akik az Igazságot magáért az igazságért
keresik, és ezért hajlandők elhagyni mindent. Ha egy igazságot ("láttuk az Ő
csillagát") hallanak, vagy meglátnak, rögtön megértik , és indulnak utána. Ha
valaki bölcsé akar lenni, az keres, mint az özvegyasszony az elgurult pénzét. Nem
rögtön találja meg, hanem bemászik érte a sőtét helyekre is és ott is sertepertél.
Ezt látjuk a napkeleti bölcsek esetében is, amikor az Igazságot keresve megérkeztek a fenevad keblére (Herődes). A fenevad mint testület jelképezi az Úr ellenségeit akik az Úr nevében mutatkoznak be és feszítenek vélt királyi trónjaikon, de belül az Igazságnak ellenállnak. És mivel ellenállnak gyilkosai is annak.
Megnyilvánulásaikban oroszlánoknak látszanak, amikor az Igazságot (Jézust) és annak fiait halálra keresik. A bölcsek szívét látja az Úr és feltárja nekik a valóságot:" Amikor látjátok ama
Pusztító Útálatosságot amelyről Dániel próféta írt ott ülni ahol nem kéne (a szent
helyen) akkor fussatok a hegyekre". A bölcsességnek fokozatai vannak, amit itt a
hegyekkel van illusztrálva. A teljes bölcsességre, vagyis a hamisság, és az igazság
biztos kétfelé választására a hegyeken (a fenevad hét feje = a hét jelenések beli
gyülekezeti állapot) bolyong az ember:" A kikre nem volt méltó e világ, bujdosva
pusztákon és hegyeken,..(Zsid 11,38)"
Az első ilyen "hegy" "Egyiptom' (Izráel is itt kezdte). Ez az e világi tudományosság alapján való igazság keresés, vagy más néven az Ige betű szerinti értelezése. Mivel ez a fenevad részét képezi, itt az ember tőle nyugton van, még hamis babérokat is nyer az egymás dícsérgetéseiből. Ide tartozik a történelmi helyek és idők, ésesemények szószerinti értelmezése, mint a farizeusoknál, ami tudva levő, hogy az Úr meggyilkolásához vezetett. Ez csak egy olyan alapul szolgál a későbbiekre nézve,
ahol az ember megtanulja az Igét. Minden hegyről győztesen kell eljönni, így erről
is. Jézus baba korában "bement" Egyiptomba, ahol nyugta volt, "Heródestól" de nem
maradt ott, hogy ránk nézve (mint Isten fiaira) is értelmezhetővé válljon, hogy:
"Egyiptomból hívtam ki az én fiamat."
A Krisztus testülete helyén most is ugyan az a förtelem (Heródes) terpeszkedik.
Mindenkivel elhitetei, a betű szerinti értelemre apellálva, hogy az Isten három
személy. Ha csak a józan észre nézünk, láthatjuk ennek képtelenségét, mert nem
lehet egyszerre kettő, vagy három, vagy több mindenható személy! Ez ellent mond a józan észnek és a Biblia idevaló kijelentéseinek, ami nyilván mondja, hogy egy az Isten. Ezt lazán semmibe veszi.
Három dolgot ér el ezzel:
1. Isten földre jöttének tagadását,
amikor azt megpróbálja kihelyezni egy másik személybe.
2. Jézus egyedüli Istenségének tagadását. 3. A Szentlélek káromlását, amikor azt Isten helyett cselekedő, és vezető személynek mutatva feleslegessé teszi az Isten cselekedeteit, vagyis megöli. Ez a három nem más mint a pokolból jövő tanítás ami Isten tagadása. Ez a tanítás
magához szippantja híveit, és nincs menekvés.
Jézus a testté lett isten nem lehetett istentelen ember! Zsinagógába tanított. Hogy
nézett volna ki, ha nem imádkozott volna a többi zsidó között. Ezt azért írom mert
fönnakadhat valaki azon, hogy önmagához imádkozott? Tudta hogy az igaz imádságokat meghallgatja, ezért ő is ami a szívén az a száján. A hatalmát nem használva a maga szabadítására valóban emberként szenvedett a legnagyobb kisértése a kereszthalálakor is. Tudva levő, hogy nem akarta kijelenteni magát idő előtt, ezért viselkedésében is ehhez tartotta magát. Maguk között a tanítványainak megmondta, hogy ő az Atya. Ha valaki ragaszkodik a betű szerinti értelemhez, miért nem áll erre? Inkább félremagyarázzák magukkal rántva a gyengébbeket.
"Mindent megpróbáljatok (megvizsgáljatok); a mi jó, azt megtartsátok!
Mindentől, a mi gonosznak látszik, őrizkedjetek!" (1. Thess. 5:21-22)
Szükséges megvizsgálni mindent, hogy az jó e, vagy rossz, hogy eldönthessük azt, hogy közösséget vállaljunk e vele, illetve befogadjuk e azt. Ha tisztában vagyunk egy dolog ártalmasságával, akkor kötelességünk lenne elzárkózni tőle, hogy se nekünk, se a környezetünknek ne keljen rossz döntésük következményeit hordozni.
A szeretet az egy viszonyulási forma. Egy viszonyulási formának (tehát esetünkben a szeretetnek) önmagában nincs pl. saját akarata*. A Szentléleknek viszont a Biblia szerint van. Ebből az következik, hogy a Szentlélek nem egy viszonyulási forma, így nem lehet az Atya és Fiú közötti szeretet neve. Azaz a Szentlélek egy önálló akarattal rendelkező valaki, aki ráadásul belátása szerint olyan adományokat osztogat, amik igen csak fontosak. (1. Kor. 12:7-11)
*A szeretet önmagában nem tud vizsgálni, cselekedni, osztogatni, és nem is tud esedezni sem. Ezekre csakis egy élő személy képes és nem egy viszonyulási forma (de nevezhetjük jellemvonásnak is) önmagában.