Keresés

Részletes keresés

becko8 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 509

Köszönöm!

Az igazat megvallva már van négy növényem, mind saját dugvány, amelyből az egyik már virágzik. Horvátországból hoztam, illetve egy faiskolából kaptam a dugványnak való ágakat.

Csak az a helyzet, hogy egyiknél sem tudom milyen fajta... ezért is kérdezgetek most a fajtákról.

Előzmény: Gábor 35 (507)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 508

Ezt a hülyeségen az elején nem én irtam oda..:)

Előzmény: Gábor 35 (507)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 507

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

megbízható kertészet...nem lesz nagy amit küld de gyorsan megnő....

Az a helyzet hogy vannak ennél fagyállóbbak is.....

mint régebben írtam a francia 'bouteillan' sokkal fagyállóbb, koraibb, nagyobb a bogyója és sokkal "öntermékenyebb" mint az

'aglandaou'. De ezt beszerezni nagyon nehéz.

'Picholine' sajnos csak részben önporzó....(horvátban beszerezhető) a fa méretét nem tudom....

'Oblica' szintén csak részben önbeporzó. Nagyon ellenálló...

'Ascolana Tenera' - az étkezési fajták királynője...nagyon korai, nagyon nagy szemű.....sajnos önsteril

Igazat megvallva nem lenne baj ha két fában gondolkodnál. Ha pl horvátba mész nyaralni akkor hozol egy 'Oblica'-t és egy

'Ascolana Tenera'-t...ezek egymást porozzák és nagy szemű korai fajták.....

Előzmény: becko8 (506)
becko8 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 506

Köszönöm az infokat... remélem ez a dmkert megbízható kertészet, szép, egészséges, és fajtaazonos növényeket küld...

Más

Kevésbé fagyálló fajták közül milyen önbeporzó, bőven termő, és korai fajtát ajánlanál?

Előzmény: Gábor 35 (500)
becko8 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 505

E-mail ment.

Előzmény: H:J (502)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.02 0 0 504

Szia!

Mindenképp ha lehet napos helyre.....

Nem az lesz a gond a téli felmelegedésnél hogy kevés lesz a vize hanem az, hogy beindul a nedvkeringése.....amiatt a hirtelen lehülésektől kéreg repedések várhatóak....Szóval ősszel mindenképp le kell festeni a törzsét oltott mésszel..

Mivel az első években takarni kell ezért nagyon oda kell figyelni az időjárásra...Tehát ha pl januárban vagy februárban tartósan +10 fok fölött van a hömérséklet és erőssen tűz a nap a takarás alatt a fa nedvkeringése beindul.....mégha nem is látszik rajta. Ilyenkor a fagytűrése is gyengül és mivel a tele van vizzel az esti lehüléstől szétrepedhet a kérge...

Ez sokkal több kárt tud okozni mint egy januári -10 -12 vagy akár több.

Gondoskodni kell arról hogy ősz végén a fa nyugalmi állapotba kerüljön és maradjon tél végéig is abban....

Előzmény: H:J (503)
H:J Creative Commons License 2013.06.02 0 0 503

Milyen helyre érdemes kiültetni? ( Aglandaou )

Pl félárnyékba? Tudom a napot szereti,de gondolni kell a télre is.

Ha télen telibe kapja a napot (esetleg némi takarás alatt ) felmelegszik,párologtatni ,vizet felvenni nem

nagyon tud a fagyott talajból.Kakukk. :((

Előzmény: Gábor 35 (501)
H:J Creative Commons License 2013.06.02 0 0 502

Érdről beszállnék. Merre laksz?

Előzmény: becko8 (498)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.02 0 0 501

Az Aglandaou a tökéletes választás. Persze sajnos neki is vannak hiányosságai (pl: Nem annyira öntermékeny mint a 'frantoio' és egy erős év után egy gyengébb jön)... De még igy is, ennek ellenére az egyik legjobb választás....főleg ha kajában gondolkodsz mert az 'Aglandaou'-t a franciák 'zöld olivá'-nak használják...

Előzmény: becko8 (499)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.06.02 0 0 500

Szia!

Az 'Aglandaou' és a 'Frantoio' öntermékeny. A 'Tanche' az önsteril (tehát egymaga semmit sem ér). Az 'Aglandaou' bogyója közepes méretű (2,5 cm) kettös felhasználású (kaja, olaj). A fa kissebb mint a másik kettő.

A 'Tanche' beporzót igényel nagyszemű kései érésű.

A 'Frantoio'-t az egész világon használják olajipari célra. Bogyója kb 2 cm. Nagyon produktiv minden évben.  

Mindhárom kihasználja a kölcsönös beporzást (tehát minnél több fajtád van annál több lesz az eredmény), de ha csak egyet akarsz rendelni akkor én az 'Aglandaou'-t javasolnám. Ha kiültetésben gondolkodsz mindenképp tartsd be azokat a szabályokat amiket még régen irtam...:) (vödörben nevelés pár évig, lubofos 12, téli védelem......stb.)

Ha cserépben gondolkodsz akkor szintén az 'Aglandaou', mert ugye ő sokkal kissebb a többinél és ezmiatt nem fogja burogatni a szél....:)

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.santacruzolive.com/varietals.asp%3Fv%3Daglandau&prev=/search%3Fq%3Daglandau%26biw%3D1280%26bih%3D633

becko8 Creative Commons License 2013.06.02 0 0 499

'Minden attól függ mi a terved vele...Kaja vagy disz..:)'

Az én tervem, hogy valaha majd ehessek az olajfámról, szóval milyen fajtát ajánlasz a mi éghajlatunkra, nem akarom kiültetni, tehát teleltetném, dézsás lenne, és öntermékeny legyen lehetőleg, valamint viszonylag korán virágzó, korán érő, bőven. megbízhatóan termő...ami be is érik...:)

Előzmény: Gábor 35 (470)
becko8 Creative Commons License 2013.06.02 0 0 498

Üdv!

Ezekről a fajtákról mit lehet tudni, öntermékenyek?

Illetve Bp. környékéről rendel valaki, postaköltségcsökkentés miatt csatlakoznék...

becko

Előzmény: Gábor 35 (496)
Djapor96 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 497

Hol telelt,télikertben?

Előzmény: leac (495)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 496

Nálam is már javában folyik a virágzás...:)

A dmkert.hu-n lehet ismét rendelni olajfákat. A Felhozatal Aglandaou, Tanche, Frantoio...erőssen ajánlom mindegyiket:)

Előzmény: leac (495)
leac Creative Commons License 2013.05.26 0 0 495

Lassan kezdődik a virágzás.

torksz Creative Commons License 2013.04.24 0 0 494

Tele van pici rügyekkel..

torksz Creative Commons License 2013.04.24 0 0 493

A fotó..

torksz Creative Commons License 2013.04.24 0 0 492

Sziasztok!

Csak bátorságot szeretnék önteni azokba, akik nem tudják ideális helyen teleltetni a növényeiket.

Az én fáim télen a sötét meleg (12-15fok) pincében az összes levelüket ledobták.

Gáborral konzultálva, időben kitettem őket, visszavágtam erőteljesen, majd műtrágya.

3 hét után így néz ki!

Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 491

Hát ez először is fajtától függ. Vannak koraiak és vannak késeiek....Normális esetben május közepe -  juni elején virágzik és szeptember végétől egész december közepéig .... Mivel neked már most beindult (és ha öntermékeny) szerintem novemberig beérik...De nem muszály megvárni még teljessen besötétedik. Zölden is be lehet pácolni.... Csak vigyázz a fagyokra.

Előzmény: kojonó (490)
kojonó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 490

Mennyi idő mulva lesz a virágból bogyó?

Előzmény: Gábor 35 (488)
kojonó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 489

Szerintem öntermékeny lesz, mert volt ott egymérettel nagyobb olajfa, amin voltak már bogyók.

Előzmény: Gábor 35 (488)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 488

Szia

Teljessen normális... Az oltott vagy a dugvánnyal szaporított olajfák sokkal hamarabb esnek termelésbe mint a magról kikeltek. Ha van egy kis szerencséd öntermékeny és lesz rajta valami....:)

Előzmény: kojonó (487)
kojonó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 487

Sziasztok!

Tavaly Thassoson nyaraltunk, és vettünk egy kis olajfát. Kb. 30-35 centiméteres. 13-15fokon telelt. Most virágbaborult. Normális ez így? Még olyan kicsi. Nem számítottam rá.

Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 486

Télen a hidegben leáll....Nem fog csinálni semmit és ne is csináljon....Nem nagyon fog reagálni a napfényre....akkor van gáz meleg van neki érzi a tavaszt és beindul.....Én is most a garázsból később hoztam ki öket mert márciusban még hideg volt de már egy-kettő beindult és elkezdtek nőni a hajtásvégek...Mikor kiraktam öket 2 hét múlva már le is száradtak.....de akik a nyárikonyhában voltak nem csináltak semmit....mikor kihoztam öket rá kb 1 hét múlva kezdtek hajtani....úgyhogy a hűvös garázs remek ötlet és rakhatsz mellé egy hőméröt..:) Egyébként nagyon igénytelenek erre....Én is hurcibálom némelyket ide-oda:)

Előzmény: szuromia (485)
szuromia Creative Commons License 2013.04.18 0 0 485

Biztos nem megy 10 fölé a garázsomban télen a hőmérséklet, csak akkor fűtöm, ha kint már elég hideg van, és akkor is csak annyira, hogy ne faggyon. Abból indultam ki, hogy azért télen is van nappal és éjszaka, csak hidegebb van. Ha megkapja a napi fényadagját, talán közeebb járok a természetes körülményekhez. Azt nem is tudom, hogy ahol most volt telelni, mennyi fényt kapott. Igazából a költöztetéstől akarom megkímélni, mert most még csak-csak, de minél nagyobb lesz, annál nehézkesebb lesz. Gondolom a fa sem élvezi a kirándulást. :)

Előzmény: Gábor 35 (484)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 484

huuu.....:)

hmmm.....A Teleltetést akarod ezzel helyetesíteni? Az a helyzet, hogy ha teletetni akarod rakd hűvös helyre, nem is kell fény akár sötét is lehet de hüvös helyre rakd (0-10 fok között) A legszupibb a 5 lenne:). De ha néha lemegy -3 -4 re az sem baj....Én egy kitört ablakú nyárikonyhában is szoktam teletetni( -3 - +6 fok között szokott lenni).... Ha túl meleg van neki télen na akkor szokott kopaszodni...

Egyébként a terved ötletes...:) És nem árt a fának ha nem megy 10 fok fölé.....de kicsit feleslegesnek tartom....

Előzmény: szuromia (483)
szuromia Creative Commons License 2013.04.18 0 0 483

Kösz, az lesz. :)

A teleltetésről meg az jutott eszembe, hogy felraknék a garázsba két teljes spektrumú 6500 Kelvines daylight fénycsövet, az menne napi 8-10 órát, a hőmérséklet mindig plusz (nem nagyon, de plusz). Akkor nem kéne hucolászni évente kétszer. Ez jó lenne a fának?

Előzmény: Gábor 35 (482)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.17 0 0 482

Tökéletes lesz az is......és rendessen mehet hetente....:)

Előzmény: szuromia (481)
szuromia Creative Commons License 2013.04.17 0 0 481

Köszönöm! Még tegnap első felindulásból vettem az Oázisban Compo mediterrán tápoldatot, az a cimke szerint NPK 7+6+5. Az gyenge neki? Olajfához heti egy trágyázást ír márciustól szeptemberig.

Előzmény: Gábor 35 (480)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.04.17 0 0 480

Ne aggodj ...ki fogja heverni. Ha cserépben van szórj rá egy kis NPK 15-15-15 műtrágyát attól majd felpörög..:)

Előzmény: szuromia (479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!