Nekem sincs túl sok időm, úgyhogy nem vethetünk semmit egymás szemére.:-)
Addig is újult erővel dugdosok, cserelláéból, meg a magaméból.
Rájöttem ahogy öregszem, hogy nem azt kell szeretni ami/ki nekem tetszik hanem ami/ki engem szeret.:-)
Ilymódon a szépséges erőteljes parkrózsámat kell megpróbálni a homokra elszaporítani, meg az ugyanolyan futómat, a kényeskékkel meg itthon az agyagon kell bajlódni, mert minden nap meg tudom őket dícsérni, az pedig használ nekik ahogy látom.:-)
Vettem mostmár gyökereztetőhormont is, ebben is beadtam a derekam.:-)
Elég gázok, de szerintem a tárolásuk miatt főleg:(
Semmi akadálya nem lenne, hogy begyökeresedjenek, csak túl melegben vannak, és megindul a hajtásnövekedés, a gyökér meg nem nő:(
Én idén tavasszal több ilyet is vettem, mentési szándékkal. Elég sikeres volt az akció, asszem talán tízből kettő halt meg, pedig ezek szinte mind a maradék, nyomoronc példányok voltak.
Azt csináltam velük, hogy 3-4 napra vízbe raktam őket, a fólia, v. műanyag nélkül, és elkezdett növekedni a gyökerük, alaposan megszívták magukat, és utána ültettem el őket. A hajtásokat jól felkupacoltam, kb. 2-3 hétre, azután fokozatosan, mindig egy kicsit, leszedegettem a földet.
Őszi ültetésnél persze csak tavasszal kell kinyitni őket:)
Köszi, ha kicsit több időm lesz, megkomponáljuk a hajtáskuncsorgásomat;), jó?
A feketefolt azokon a rózsákon szinte mindegyiken előjön, akiket idén ültettem. Én Amistart és valamilyen kontakt szert (mikor mi van itthon) használok, atkagyérítésre pedig valami kéntartalmút szoktam, az a gombaellenessége mellett jó rájuk is.
Rózsarozsdám csak egyszer volt, de mivel az Amistar minden gombabetegség ellen hatásos, (bár igen drága,) így eltűnt.
Nekem az őszi átültetés/ültetés jobban megeredt, október közepén szoktam, még marad is egy kis ideje, hogy gyökeret eresszen az új helyen, és tavasszal teljes erővel csak a hajtásokra meg a virágokra növekedjen.
Én csak a koronát bugyolálom be, nekem a zöldségeszsák jött be, tudod az a piros hálós, ráhúzom, megtömöm szalmával, és csak összehúzom a zsák madzagjával.
olyasmit hallottam hogy a magastorzsu rozsat elso telen total takarni kell. szalmat es papirzsakot ajanlottak. van valakinek effele tapasztalata. aggalyom: a papirzsak 2 eso utan lemallik elkepzelesem szerint.
Rengeteg fajtát összegyüjtöttem(többnyire Ausztriából), sajnos nincs rá elég időm hogy mindíg rendszerezzem. Félek is hogy egy-egy fajta kihal a kertből(mint pl. a kisvirágú törpék), ezért a különlegesebbekre igyekszem vigyázni.
Vázában is szeretem. Aki nem ismeri, nem is hiszi el nekem hogy milyen finom illatúak is vannak köztük.