Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2006.09.22 0 0 4226
köszönöm, bocs nem voltm itt.:-)
Előzmény: Csali42 (4198)
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.22 0 0 4225
Off: Átküldtem, szólj, ha nem érkezne meg... ON
Előzmény: Csupka (4224)
Csupka Creative Commons License 2006.09.22 0 0 4224
Brigi, én kénék egyet a mélcímemre, ha lehet, remélem, a múlkor megkaptad a válaszomat, néha vacakol as zolgáltató, vagy mi a fene van. Viszont kinyíltak a 3. kirágzási kör bimbói a nyári berkenyés kiállításon vett Othello-mon (David Austin) valami gyönyörűségesek! Ha lesz érkezésem, hozok képet is.
Előzmény: Brigi0621 (4222)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.09.22 0 0 4223
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.21 0 0 4222

Sziasztok!

Rég jártam erre... Megkaptam Fráter Úr idei kínálatának a szerény listáját. A tavalyi és idei rossz időjárásnak meglett a következménye... Sajnos :o(

Ha valakit érdekel dobjon egy emilt és elküldöm.

J. Kathryn Creative Commons License 2006.09.21 0 0 4221
Szia! nem lehet, hogy a lila rózsád Starling volt? ÉÁn tavasszal ültettem egyet, egyelőre egy bátortalan virágot hozott egész nyáron. Remélem jövőre beindul... Azt hallottam, ez a kapható legkékesebb rózsa. Várom a következő szezont, hogy bizonyítson :-)
Előzmény: kiwancsi (4132)
Len Creative Commons License 2006.09.11 0 0 4220
Én támogatom a részletes meghatározást, bár azt is megértem, ha valakit nem érdekelnek a részletek. Talán megjelölhető a lírikában, hogy a parkrózsa bourbon vagy épp damaszkuszi. Én éppen damaszkusziakat keresek, mert azt olvastam mindenfelé, hogy jellegzetes az illatuk. Szeretnék hát néhány ilyen jellegzetességet együtt a kertemben. Rajtam segítene, ha kereshetnék ilyen szempont szerint.
A patiokat is feltétlenül külön csoportba tenném, hiszen majdnem akkorák, mint egy ágyásrózsa, ha kiültetjük őket.
A vadrózsáknál is gyakran félreértést eredményez, hogy nemcsak az őshonosak között van ilyen.

A már említett kétszínű példányok pedig itt jönnek - jól bírták a vázát (!):
1-2. Rózsaszínű sárga sziromtővel - igen illatos, szép formájú nagy romantikus rózsa
3. Sárga rózsaszínű pírral a szirmok szegélyén - hatalmas a virágfej

Előzmény: július 33. (4219)
július 33. Creative Commons License 2006.09.09 0 0 4219
Sziasztok!
Csak néhány ötlet a fajtacsoportokkal kapcsolatban... Végül is izlés kérdése...

teahibrid: néha a grandiflorákat kiemelik közülük, ilyen pl. a Queen Elizabeth. (nagyvirágú, de csokros)

parkrózsa: talán szét lehetne bontani egész nyáron virágzókra és egyszer virágzókra. Néhány fontos történelmi csoportot (bourbon, damaszkuszi, remontáns) talán érdemes lenne kiemelni.

Floribunda: úgy jó, ahogy van

Polyantha (polianta nem hangzik jobban?) Egyesek az újabb, nagyobb virágúakat polianta hibridekként különválasztják, de nem egyértelmű mi hova tartozik.

törperózsa: Az egészen apró virágút mikromini-ként kiemelik. A miniflora=patio félmagas típusokat is el lehet különíteni.

futórózsa: általában a következő csoportokról olvastam: rambler (multiflora és wichuraiana hibrid), modern futó (csokros és nagyvirágú), climbing mutáns (a kúszó teahibridtől egészen a kúszó minirózsáig van minden) .

talajtakaró: a magast és az egészen alacsonyt néha szétválasztják.

vadrózsa: őshonos - nem őshonos?

Bocs, hogy közbedumáltam, majd utólag elolvasom, mi is az előzmény... :) Most külföldre megyek, ha véletlenül kérdeztek valamit, válaszolni azt nem fogok tudni egy darabig.
Előzmény: tücsökmadár (4209)
Len Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4218
Asszem a zöld erezet inkább klorózist mutat - kevés vas jut a szövetekbe. Permetező "vasalással" orvosolható. Káliumhiányhoz nem értek - bár az egyik rózsámnak nagyon olyan a szirma, mintha abban szenvedne. Én a nemvegyszerező klubba tartozom, így a szóbajöhető trágyák közül az érett röfitrágyát ajánlom - nem büdös csakúgy mint minden érett trágya - ami magas kálium-tartalma miatt a málnának is jót tesz. Az idén tervezem kipróbálni, ha sikerül a faluban érettet szerezni.

A Compassion nagyon erőteljesen fejlődik. Tavaszi ültetése ellenére hosszú ágakat indított, hogy bizonyítsa, futni-kúszni készül. Finom az illata.
Szomszédasszony-féle rózsaágakat szúrkáltam megint szerteszét a kertben, locsizom és üditőitalos palackozással zártam. Semmi hókuszpókusz - tavaly is így sikerült. Van két, még virágzó ágam isteni illattal. Egyelőre vázában vannak. Áttöltés után megmutatom a kétszínűeket kedvelők (Zsur) sárgulását elősegítendő :-)))
Virágbolti vöröset is leszúrtam egy hete, de már most látszik, hogy vége röpke életének.
Waltz elkezdett hoszzú ágat hozni. Eddig termetében a The White Fairyvel vetekedett. Lehet, hogy tényleg futó?
Előzmény: Lepke-Lepo (4217)
Lepke-Lepo Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4217

szia Len,

nézem a linket....

nagyon szépek rögtön az elején mind :-) csurog a nyálam.

szerinted a káliumhiányt egyébként még orvosolhatom? meddig permetezhetem őket kálium lombtrágyával? okt-ig?

és a kálium lombtrágyát locsolással is bevihete?, mert a dobozra csak a permetezést írják, de talán gyökéren is szívódik.

(konkrétan a rózsáim most nem káliumhiányosak sztem, de más igen, ha jól sejtem hogy a sárguló levél, zöldellő erezettel annak a jele) ...

Előzmény: Len (4216)
Len Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4216
Ó, káliumhiányos szépséget láttunk már itt :) de félre a tréfával, lehet északnyugati fal mellett is futórózsád. A David Austin katalógusban többről is állítják, hogy szépen fejlődik ilyen helyen. Az persze kérdés, hogy az angol klímán nevelkedett rózsák hogy alkalmazkodnak a mi viszonyainkhoz.
Tavasszal vettem néhány gyökércsomagolt futót a Tescoban, valamennyi megmaradt és - egy kivételével, amelyiket jól benőtte a nyári orgona - virágzik. Egyikük keleti fal mellett van, lassan fejlődik és bőségesen virágzik, bár nem folyamatosan.
Az Austineknek utánanézek. Itt te is megtalálod: http://www.davidaustinroses.com/english/SlipGate.asp
Érdemes lenne a Márk rózsák körül is szétnézni ilyen ügyben!
Előzmény: Lepke-Lepo (4215)
Lepke-Lepo Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4215

Csali42,

Köszi a tanácsot, jó hogy mondod ezt a 3-4 napos áztatást, mert pl. ma reggel olvastam a könyvemben hogy a szabadgyökerű rózsát MAX 1 ÓRÁT szabad áztatni.

Ahány könyv annyi szokás! inkább hiszek a szájhagyomának, amit itt megbeszélnük :-)

Egyébként a szomszédomnak meg a piacon vásárolt rózsákkal van rossz tapasztalata, neki 10-ből 2- MARADT Ennél akkor már a gigaáruház jobb arány.

Még egy kérdés, mi a véleményetek az északnyugati fal elé ültetett rózsák életbemaradási lehetőségeiről? elég pocsék hely, de csak az van. oda szeretnék futót.(is)

már sokminden kifagyott ott (de sztem akkor más baj is lehetett, pl. káliumhiány)

Előzmény: Csali42 (4190)
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4214
Hugi! Érdekelnek még új rózsák, vagy már megtelt a kerted? Ha igen, dobj egy emailt... :o)
Előzmény: hugi28 (4210)
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 4213

Szia Tücsökmadár!

Nagyon jól összegyűjtötted őket... Szerintem sem kellene túlbonyolítani, mert akkor már túl részletes lenne...

cserella Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4212
szerintem próbáld meg a kertben kettesével leszúrni (gyökereztetőporba bemártva),ahogy mondtam,húzz rá befőttesüveget,minden nap loccsantsd meg amíg a slagot nem kell levenni,
és csak tavasszal takard ki,amikor már van levele.
ha nem megy ,kapsz másikat.
hajrá!! :)))
Előzmény: kiwancsi (4175)
cserella Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4211
nagyon szívesen!! :)
Előzmény: kiwancsi (4171)
hugi28 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4210

Alkategóriák nem is lesznek, csak főkategóriák, szerintem tücsökmadár, jó a listád.

Ha esetleg valami kimaradt, Brigi biztos tudja.

tücsökmadár Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4209

Úgy rémlik, hogy itt akadt el a dolog anno is!

Íme egy vita indító lista (nem teljeskörű, tudományos)! Lehet bővíteni, szűkíteni közfelkiáltással!
Szerintem arra is kell törekedni, hogy be tudjuk sorolni a rózsákat, ne legyen túl bő a lista. Én például a törperózsákat nem bontanám további alkategóraikra.

teahibrid

parkrózsa

Floribunda

Polyantha

törperózsa

futórózsa

talajtakaró

vadrózsa

Előzmény: hugi28 (4206)
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4208
Nyugodtan... :o)
Előzmény: tücsökmadár (4202)
Brigi0621 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4207

L'Aimant

hugi28 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4206

Először meg kellene állapítani a kategóriákat, hogy be lehessen sorolni a rózsákat, addig ne csináljunk semmit.

Ha valaki összeírja, akkor beállítom.

Csali42 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4205
Szívesen:)
Rendben, a magam részéről benne vagyok!
Persze, amiről van képem, azt felrakom.
Azt nem tudom, hogy a Márk féle szöveget hogyan lehet felhasználni. Nyilván nem szóról-szóra, de nálam okosabbak talán meg tudják mondani.
Csali42 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4204
Csak az én tapasztalataimat tudom megosztani:
találkozunk, én mondjuk még nem sok mindenkivel, de csak nő a személyes ismerősök száma, remélem:)
Postára nem szívesen bíznám, de egymással néha-néha küldtünk már ezt-azt.
Előzmény: kika28 (4201)
hugi28 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4203
Lombbal, szalmával, van aki felkupacolja, de én nem szoktam.
Előzmény: stiglinc (4197)
tücsökmadár Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4202

Köszönöm a WEB-címet!

Én is szívesen besegítenék. Ez egy fantasztikus kezdeményezés, ne hagyjuk elsorvadni!

Ha Brigi megengedi, akkor a képeit és a Márk Gergely féle leírásokat felhasználva felvenném a Márk-rózsákat is apránként, amikor van időm! Csali Te is kiegészíthetnéda tapasztalataiddal! 

Előzmény: Csali42 (4199)
kika28 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4201
Csak érdeklődés szinten, ti hogy külditek el egymásnak a dugványokat? Vagy találkoztok?
kika28 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4200
Köszi a segítséget, én is a büdöskére gondoltam. Szegény, ha tudná :) Köszi a többi tippet is!
Előzmény: Csali42 (4188)
Csali42 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4199
Köszönjük:))
Én igyekezni fogok, bár ami nekem van...
De majd Ti jól kitöltitek a fajtákkal!:))
Előzmény: hugi28 (4194)
Csali42 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4198
Ha az fagymentes helyet biztosít, akkor jó lehet. Bár inkább tavasztól lenne megfelelő, nem?
És pincében, mint a zöldséget teleltetni a megvágott dugványokat.

Homokra való rózsából majd meg én tudok adni vesszőt bőven:)
Előzmény: kiwancsi (4196)
stiglinc Creative Commons License 2006.09.07 0 0 4197

Köszönöm! Ezt fogom én is tenni. És, gondolom, tanácsos bőszen takarni (lombbal).

Előzmény: hugi28 (4185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!