Szia! Elég majd tél végén, tavasz elején metszeni őket.
Többször virágoznak egy nyáron? Ha igen, akkor érvényesek a következőkben leírtak rájuk.
Gondolom, hoztak szép, erőteljes vesszőket, ezek közül két-három-négyet, attól függ, mennyi a helyed, vagy milyen erős a tő, kiválasztasz, és azokat vezeted a kerítésre, pl. odakötöd. Minél vízszintesebben sikerül, annál jobb, mert a rügyek az alja felé is inkább kihajtanak. Az erős vessző rügyeiből kihajtó hajtások végén lesz a virág. (többnyire) Ezeket a hajtásokat 3-4 szemre szokták visszavágni, elvirágzás után. Azokat a hajtásokat, amelyek az előbb írt erős vesszőkből hajtanak, és nőnek az égig, érdemes visszavágni, akkor jól elágaznak, és ők is hoznak virágzó oldalhajtásokat majd.
Nem tudom, hogy jól, érthetően írtam-e, ha kérdés van, kérlek ne habozz feltenni:))
Tavaly előtt ültettünk egy csomó rózsát a szomszéd kerítése mellé, minden második helyre futót, hogy takarja a csúnya kerítést. Aztán némelyik kifagyott, ültettünk helyette másikat, de összekeveredtek a színek, meg a fajták, mert nem jegyeztük meg, hová milyet raktunk :-)) Aztán idén valahogy mindegyik piros lett, szép egészségesek, és minden helyre "valahogy"futó került :-))) Tudna valaki ezeknek a futóknak a metszésében segíteni? Nem akarom "össze-vissza" nyesni őket. Előre is köszi!!
Az idén tavasszal, de konténeres volt, úgyhogy szépen beindult. Brigi hozta nekem F. úrtól. Most olyan hatvan-hetven centi magas lehet, széles bokor, legalább 3 erős, elégazó hajtása van, és tényleg rengeteg virágot hozott az idén. Ha nem felejten el, magát a bokrot lefotózom a hétvégén Neked, hogy mekkora, jó? Szerintem szép nagy.
Az utolsó szerintem is Angela, nekem van olyan, és ez ugyanolyan! Az enyém most nem virágzik, de nem panaszkodhatok rá, mert egészen nyár közepéig ontotta a virágokat.
Szeretném megkérdezni, van-e valakinek több éves Nahéma futórózsája, mert az enyém csak egy éves és nem tudom mekkorára nő és mennyire erőteljes. Szeretném átültetni az építkezés miatt kivágott lilaakác helyett az egyik házfal elé, de ez egy nagy felület és oda egy erőteljes növekedésű futó kellene. Segítsetek, ha tudtok! Köszönöm előre is.
Az a baj, hogy nem tudom, mert összeomlott a számítógépem a múlt héten, és elveszett egy csomó minden, többek közt a rózsás képeim/feljegyzéseim is. :-( És sajnos nem emlékszem a nevére, pedig elvileg tudtam fejből... Talán Brigi meg tudja majd mondani.
Lehet. Nem tudom mi volt a neve. Szabadgyökerű volt a kékes rózsám, nagyáruházi. Nem volt baj a megmaradással, de kevés virágja volt és tüskétlen(szinte) szára.
Nagy hó áll azon a helyen mindíg, mert még oda is hányjuk. Akár meg is maradhatott volna.