Illetve a Zenit Szentpétervár esélyeit se írjuk le teljesen, ők is 2 mérkőzésre vannak az Euroligától. Tudom hogy nekik ehhez a CSZKA Moszkvát kell (első körben) legyőzniük, és utána a döntőt is megnyerni, és ez nem nagyon életszerű, de a VTB ligában Final Four van, és egy meccs fog dönteni az elődöntőben és a döntőben is.
Úgy látszik, hogy a Buducnost picit túlünnepelte az Adria Liga megnyerését, mert a montenegrói döntőben 3:1-re kikapott a Mornar Bartól. Egy meccsen el lehet csúszni, de egy best-of-five sorozatban több mint meglepő.
A Zalgirisnál is ugyanez a helyzet. Az Euroliga-meccseken rendszerint 14-15 000 szurkoló buzdítja a helyszínen a csapatot, míg a hazai bajnoskágban csak 3-4000-en.
Amúgy valahol megértem a szurkolókat. Ha mondjuk lenne Pesten euroligás csapat, akkor olyan gárdák látogatnának ide hozzánk, mint a Real Madrid, a CSKA vagy a Fener. Én ilyen nagy nevek után nem igazán lennék kíváncsi arra, hogy a pesti csapat hogyan veri meg félgőzzel 30 ponttal valamelyik hazai gárdát. Szerintem mind a Fener-, mind a Zalgiris-drukkerek így gondolkodnak.
Jó ez a Banvit, az első meccset láttam, tegnap nem. Mindkettő szoros volt, tegnap konkrétan hosszabbítás is. Ilyenkor lehet sima a 3. idegenben. :)) Ott viszont tuti lesz hangulat! Ahogy pl tegnap a Partizan-Zvezdán, amin sokáig levegőben lógott a meglepetés.
Közben a Gran Canaira "picit" elkapta a Valenciát. Nyílt a csata az Euroligáért! Már persze, ha a Barca otthon nyer...
A VTB-ben már a Khimki biztos elődöntős, ahogyan a CSKA és a Zenit is. Szóval az egyik oldalon CSKA-Zenit elődöntő lesz, a másikon meg Khimki-UNICS/Novgorod (UNICS esélyesebb szerintem).
Szerintem Khimki-CSKA finálé lesz, ezáltal marad az eredeti felállás az Euroligában az oroszokat illetően.
Ezt a VTB play-offot néztem én is. Lehet a csapatokra van bízva, és a nagy távolságok miatt próbálják megoldani, hogy 2 meccs egy helyen legyen egymást követve. A Zenit nem tudja megszorongatni a CSKA-t szerintem, és az alapszakasz vége nem hiába alakult így, mindenki a másik ágra akart kerülni. A Himki-ben érzem most az erőt, hogy a 6. helyről bejusson a döntőbe, ezzel maradna az Euroligában.
Az Alba Berlin döntős közben, és a Reál is megtette az első lépést a 4 közé.
Mivel úgy néz ki, hogy a Podgorica teljesíti majd az indulás feltételeit, és a hírek szerint a Panathinakosz körüli mizériára is pontot tudott tenni (marad a Pana) az Euroliga, már csak 3 nyitott kérdésünk maradt a követező szezon mezőnyét illetően:
- a 4. spanyol résztvevő : ma indul az ACB rájátszása, és az is majdnem biztos, 2 nyert meccsig tartó Valencia - Gran Canaria negyeddöntő (a Valencia pályaelőnyével) győztese lesz a 4. spanyol. (hogy ez ne így történjen, ahhoz Tenerifének, az Andorrának, vagy a Malaganak legalább a döntőig kéne menetelnie)
- a német induló : a Bundesliga mér az elődöntőknél tart, az egyik ágon Alba-Ludwigsburg - itt az Alba fölénye elég nagy, 2-0-ra vezetnek, és valószínűleg már ma este bejutnak a döntőbe, a másik ágon Bayern -Bamberg - a bajorok vannak előnyben, de ez szerintem korántsem lefutott párharc. A döntő pedig megjósolhatatlan, elvileg a Münchennek lesz (ha bejutnak) pályaelőnye itt (is)
- a 2. orosz induló : az oroszoknál a legnagyobb a káosz, akkora a tülekedés, az egyik ágról a CSZKA besétálhat a döntőbe (talán a Zenit picit megizzaszthatja őket), míg a másikról a Himki, Kazany, Kubany hármas között megy a gyilok a döntőért.
A VTB play-offot amúgy sem igazán értem, vegyük csak a Kubany-Himki párharcot : az első meccs a jobba alapszakasz helyen végzett Kubany otthonában, de hogy az utána következő 2(!) miért a Himki otthonában van?, amikor 3 győzelemig tart a csata.
A Riga-CSZKA meccsen, ugyanez fordítva, az első meccs a gyengébb helyen végző Riga otthonában, majd utána 2 a CSZKA otthonában...
Míg a Kazany-Novgorod, és a Zenit-Szataov párharcban megint az első fordított verzió játszik, az előrébb végzett kezd otthon, de aztán 2 meccs a gyengébb otthonában...
Én meg úgy tudom, hogy még egyáltalán nem biztos a Buducsnoszt indulása az Euroligában. A helyzet úgy áll, hogy az Euroliga szabott egy határidőt a montenegróiaknak, hogy az indulásukhoz szükséges anyagi és infrastrukturális feltételeket megteremtsék. Ezen dolgozik most a Podgorica, és a hírek szerint jó úton haladnak abban hogy a kívánt feltételeket teljesítsék.
Igen, elvileg a Crvena Zvezda, a Cedevita, és a Szolnokot a Fiba kupában oda-vissza megtréfáló Mornar Bar indul az Adriából a Eurocup-ban.
Hogy az Euroligából kirostálódtak a délszláv csapatok, azt jórészt maguknak köszönhetik. Ha jól emlékszem a Cibona például az utolsó 15-16 meccsét elvesztette az Euroligában, köztük nem egyet szörnyen megalázó módon. Közönségük sem igazán volt már az utolsó időszakban, ahogy a Cedevitának sem, és a többiek (Ljubljana, Partizán) is szépen elfogytak közben.
Szerintem ami még érdekesebb, hogy Euroliga kompatibilis francia csapatot sem igazán sikerül összehozni, pedig évek óta dolgoznak ezen, és az Euroliga is szeretné velük bővíteni a mezőnyét.
És az a vicc, hogy az Efesnek az Euroligában sincsenek igazán magas nézőszámai. És nem hiszem, hogy ez a Fenerbahce miatt van, mert Isztambul rettentően nagy hely. Los Angeles kb 4-szer kisebb település, mint a török város, mégis sokan kimennek mind a Clippers, mind a Lakers összecsapásaira. Ha meg egymás ellen játszanak, pláne.
Kíváncsi vagyok, hogy a Darussafaka milyen nézőszámokat produkál majd a 2018-19-es Euroliga-idényben.
Más: úgy tudom, a Buducnost jövő évi Euroliga-indulása szinte már biztos. Ebben az esetben mi lesz a Zvezdával? EuroCupban indulnak?
Kicsit szerintem gáz, hogy a nagy kosárszerető Szerbiából egy gárda sem képviselteti az országot a kontinens legrangosabb kupájában. Sőt az egész délszláv/balkáni körzetből mindössze egy alakulat van, a Buducnost. Érdekes, hogy egy szerb, horvát, szlovén vagy bosnyák csapat sincs, törökből meg spanyolból bezzeg van 3-4.
Belenéztem a török bajnoki negyeddöntőkbe. A Darussafaka - Efes ígérkezett a legizgalmasabbnak, az is lett. Két majdnem egyforma csapat, jobbnál jobb játékosok mind a két oldalon, két edzőlegenda (Ataman vs. Blatt), és két jó meccsen nyert az Efes és nyerte a párharcot. Ami viszont továbbra is döbbenetes nekem, az hogy mennyire nincs néző...
Az hogy a Dacka bajnoki meccsein általában mindes túlzás nélkül kevesebben vannak mint egy MAFC meccsen az egy dolog, és az Efes is meg tudná rendezni a meccsei többségét a körmendi Szentélyben, de hogy még egy ilyen kiélezett play-offra sem mozdulnak a törökök, az teljesen érthetetlen, itt a két meccsen összesen nem volt 3000 néző.. Miközben az Efes egy 16 ezres (Sinan Erdem Dome) és a Dacka egy 6 ezres (Volkswagen Arena) sportcsarnokban játszik...
Egy best of 5 elődöntő és döntő sorozat 8-10 estét töltene meg (TV, szponzor, jegy stb.), a FF meg 2 estét. Itt inkább arról lehet szó, hogy egy még hosszabb Euroliga rájátszást már nem bírnának el a nemzeti bajnokságok rájátszásai.
De szerintem nem sok idő (6-8 év), és lesz 'Európai NBA', 20-22 csapatos Euroligával, valódi rájátszással.
Továbbra is fenntartom, bár óriási marketing értéke van egy négyes döntőnek, de nem korrekt a csapatokra, hogy 1-1 meccsen dől el az elődöntő és a döntő. Ez formaidőzítés, szerencse, bármi befolyásolhatja. Izgalmasabb így persze, látványosabb, de talán a sportérték picit kevesebb.
Mindenesetre gratulálok a Reálnak, megérdemelték vasárnap a győzelmet! És alig várjuk, hogy jövőre újra belekezdjenek!
Addig pedig jöjjenek a honi bajnokságok rájátszásai, ma már a törökök is elkezdik, holnap a VTB, és az utoljára maradt spanyolok is lejátszák szerdán a záró alapszakasz meccseket.
Egész évben ki voltam "akadva", hogy ez a Fener keret nem normális és egyszerűen annyi emberük van, hogy ihaj, erre az FF-re Thompson, Nunnally és Guduric tolt egy full betlit, Veselyt meg a hamar bekapott 2 fault totál kizökkentette a döntőben. 7 embert meg már azért meg lehet verni. És én ezért voltam dühös a litvánokra, mert azért így a 2 nap alatt látszott, hogy valami nagyon elcsúszott a törököknél, egy jól játszó litván gárda verte volna őket.
Elég ránézni a Real tegnapi statisztikai lapjára, 12 játékost forgattak aktívan és még a 12. (Campazzo) is 9 perc felett játszott, a 12-ből 11 szerzett pontot, és 6-an 2 számjegyű VAL-t tettek a közösbe. Ez igazi csapatmunka volt.
Ebből a szempontból a Fener sem volt rossz, ők 11 embert rotáltak, de náluk az élete meccsét játszó Melli, a nagyon jó Wanamaker, és a hasznos Dixon mögött azért volt egy kis űr. Datométól, Veselytől és Kalinicstól több kellett volna hogy megvédjék a címüket.
2015(?)-ben a Real gyönyörű, élvezetes játékot tolt az alapszakaszban, minden meccsüket öröm volt nézni, totál esélyesek voltak, de a döntőben betliztek és a Maccabi jó napot fogott ki és nyert. Az FF már csak ilyen:)
(Mikor a Mizo-s lányok veretlenül mentek Messinába, de mivel totál új volt az egész, nem bírták elviselni + sérülések és egy vereséggel lettek bronzérmesek. A Bourges meg 3 vereséggel lett aranyérmes...)
Jó meccs volt mind a bronzcsata, mind a finálé. Izgalmasra sikeredett mindkettő.
Nem mondanám, hogy a Real győzelme megérdemelt volt, én az alapszakasz alapján a Moszkvára vagy Fenerre tippeltem volna. Amúgy fura, hogy a nagy CSKA még csak egy érmet se tudott szerezni.
Doncic-ot nagyon szeretem, nálam ő esélyes lehet a Kobe-Manu utáni éra kedvenc játékosa címre, de:
szerintem az ő plafonja nincs olyan magasan, mint pl. Manué (NBA all-star, bajnokesélyes csapat időszakonként legjobb játékosa)..
Erős a testfelépítés ezért 2-4 ig használhatod védőnek, remekül passzol, nagyon sok variációban ügyesen játssza a 2-2öt, viszont - szerintem - az atletikus amcsi 2-es 3-asokhoz nem elég gyors az első lépése, így bontani sokkal kevésbé tud majd és még az is kérdéses, hogy kellően jó dobó-e, ha nem ball-handlerként használod (bajnokságban 28%-kal, Euroligában 33%-kal triplázik), de ebben még rengeteget lehet fejlődni, hiszen fiatal.
Az is igaz, hogy nagyon sok intelligens trükkje van, amivel akkor is dobóhelyzetet tud kialakítani, ha sebességből nincs igazi elszakadás a védőtől (erre mondják, hogy zseni, de nálam Manu volt még ilyen zseni, de ő egy fokkal bizony atletikusabb volt...)
Én az NBA csapatok helyében nem vinném az első 2-3 helyen, ő nem lesz MVP kaliber, ha most kellene tippelnem. Viszont az biztos, hogy nagyon fogok szurkolni neki és napi szinten követni fogom a pályáját.
Megérdemelten húzta be a Real, Doncic MVP címe egyértelműen marketing fogás az Euroligától, hiszen az Euroliga brandnek nagyon jót tesz, ha az Euroliga MVP az 1/1 vagy 1/2 az NBA drafton...
A FF mindig is a formaidőzítésről szólt. Ez egyértelműen a Realnak jött ki a legjobban. Pedig januárban ezt nem gondoltam volna. Ennyi sérülttel, csoda, hogy ide eljutottak. De azzal, hogy pont jókor épültek fel a sérültek és még egyszer, pont jókor játszottak sokan jól. Causeur rengetek szürke meccsen volt, a döntő szuper extra. Tavares is a Pana ellen nagyon halovány volt, ma és az elődöntőn zseniális. Doncicnak segített az egy év rutin, mert tavaly szépet betlizett a csávó. Mondjuk az MVP címe túlzás :) Egész hétvégén azt éreztem amúgy, mikor a Real ellépett ellazázta. Ezt a meccset is le lehetett volna már korábban zárni, Llull és Doncic 1-1 totál felesleges faultja majdnem visszaütött! Nem is értettem Llull 4. és Doncic 5. faultjára mi szükség volt... Nyert a Real, öröm van, juhhéj :)
Beszarinak egyáltalán nem nevezném őket. Egyszerűen nem játszottak jól, rossz napot fogtak ki. Megmutatkozott, mennyire nincs tapasztalatuk a F4-okat illetően, illetve hogy a Fenerbahce papíron jobb csapat.