Lányok, tudom, hogy off, és előre is elnézést kérek, de egyszerűen muszáj elmesélnem Nektek, hogy kint voltunk egy kertészetben Szentendrén, amit ajánlok mindekinek, ha olcsón akar szép, életerős örökzöldeket venni. A neten találtam egyébként, de élőben sem okozott csalódást. Egyetlen komoly hátulütője a dolognak, hogy rendkívül rossz minőségű út vezet be a kertészethez, de azért kibírható. De például ha valaki most akar örökzöldeket telepíteni, százezres nagyságrendben takaríthat meg (!), és szép, egészséges növényeket talál itt:
Viszont ha kimentek, telefonáljatok előtte oda, mert tőlünk is lementek picit hídba, hogy csak úgy megjelentünk. Igazából ez nem faiskola, inkább kertészet/nagyker.
van egy kb 10m hosszú kocsibeállóm, a szomszéd kerítése és a kocsibeálló között kb. 2m szabad füves terület. Erre a füves területre szeretnék rózsákat ültetni.
Először magastörzsű rózsára gondoltam, de azt olvastam azok nem nagyon szeretik a fagyokat....olvasgattam a rózsákról és a parkrózsák megtetszettek. tavasztól a fagyokig virágoznak nem nőnek túl nagyra....szerintetek megfelelne ez nekem?
olyan rózsát szeretnék, ami sokat virágzik, kordában tudom tartani /nem szeretném, hogy a szomszédomhoz vagy a kocsibejáróra másszon/ a fűtől nem szeretném nagyon elválasztani...
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, hogy különböztethetőek meg a rózsa alanyok? Pl. a Pollmeriana a Canina-tól, vagy a Pfanders és Schmidt's Ideal-tól?
Nekem sikerült PARADE cserepes rózsákat kiteleltetnem a kertben.
Az egyik fajtát (piros) tavasszal ültettem ki (kb. 3 éve), a másikat 2005 őszén. 2 tő nem élte túl a 7-ből. Semmi különlegeset nem tettem velük, csak alaposan felkupacoltam őket földdel és fenyőmulccsal, s viszonylag későn bontogattam ki tavasszal!
Nyáton is ültettem ki egy már halódó sárgát (szépen vrágzott utána) és még ősszel is szeretnék több cserépnyit kiültetni!
Viszont mindkettő kitelelt, kiültetve kb. 50cm magas lett!!!
Nekem áttelelt a jól felkupacolt patio - kicsit volt csak magasabb a törpéknél -, de korán bontottam ki és 2 kiszáradt. Teljesen betakartam földdel, semmi nem látszott ki belőle.
Hát, nem tudom, szerintem nem kéne bevinni. Volt már több eset is, itt írók kertjében, amikor semmi baja nem lett télen. Én még csak 1, de rossz tapasztalattal tudok szolgálni a saját kertemből, de idén több tövet is kiültettem, sőt az egyik itteni ismerős kertjében is megmaradt néhány példány. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy kifagyott nála. Ezért írtam, hogy próba-szerencse:)
Azt szeretném megtudni, hogy mi az az anyag amivel a vásárolt rózsák ágait bekenik, és mire szolgál? Ha "sebkenőcs" lenne, akkor olyat hol lehet venni? és érdemes metszéskor is használni?
Csináld úgy, mint a többit, tehát felkupacolás földdel, esetleg, ha van valamilyen takaróanyagod, (szalma, fenyőgally, egészséges lomb) akkor azzal boríthatod. Aztán tavasszal kiderül, hogy fagyálló volt-e:)
Szerintem is Angela... Én imádom, de nekem hatalmasra nőtt. Már most az első évben hozott vagy 120 centiméteres ágakat. Pedig attól féltem, hogy kifagyott a télen.
Itt az enyém. Most ilyen "csokrokban" hozza a virágokat. :o)