Mint látható a képen, három db félliteres és 1 db kétdecis lett. Ez 9 db negyedelt zöld dió 1 lityi vodkában áztatva június közepétől mostanáig. Utána került bele a szirup: víz, cukor, narancshéj, fahéj, szekfűszeg. A szűrés után pedig némi idei pucolt dió.
Hogyne volna. Most nem tudok képet feltenni, mert még kint van a telken, onnan hurcibáljuk haza a befőzött dolgokat a panelba, már amit mi fogyasztunk el. Nagy része onnan megy egyenesen a nagyfelhasználó fiókákhoz. Elsőre a leves dolgok jönnek haza, mint paradicsolé, savanyú, befőttek, mert ezek fagy esetén durrantak már szét a faházban. A sűrűbbek jönnek később.
nem tudom feltenni mert itt nem engedi a rendszer, de ha küldsz egy mail címet levél mellékletként szívesen elküldöm, a mail címem nyilvános a tiéd küldheted privát levélben.
Az öt napi napi 3x-i étkezés leírását nem szívesen vállalnám!
A gyalult vagy kockázott tököt, este lecukrozom, 1 kg tökre kb fél kiló cukorral, 1-2 citrom belekarikázva vagy kockázva, héjával együtt. Reggel a keletkezett lét beforralom, s amikor már sűrűsödik, a tököt is belefőzöm, amíg üvegessé válik. Mivel magas a pektintartalma, hamar besűrűsödik. Egy kis fahéj vagy szekfűszeg ízlés szerint még mehet bele, és úgy a dunsztba. Tartósítószer nélkül évekig eláll, szép világos, nagyon finom
Hú, az is nagyon jól hangzik! Sajnos, nekem ezekről csak beszélgetnem szabad. Ezeknek is van már gazdájuk, mindig nagyon várják. Fő fogyasztóm Édesanyám (84) és barátnői - már a világból kiszekáltak, hogy mikor lesz kész a diólikőrjük.
mert nem evésre talélták ki ill több nap és több víz az igénye-trópus(spanyol kerek tök) egyik szominak van... brrrr
én csak canadait értékelem...
Mondja a szomi, (agronomus és ágazatvezető volt)hogy lekvárt csinált a tökből. Eszencia cukor és tök. Igaz rengeteg üdítő és lekvár készül sütőtökből(barack).
Az nem sütőtök, hanem Cucurbita pepo, a főzőtök egy változata. Olyan sose lesz, mint a hosszúkás, az C. moschata.
Az ilyen kis miniket a mikróban szoktam megpuhítani, kikaparom a húsát, és édes kevert tésztába keverem. Nem nagyon érezni, hogy benne van, de szaftosabb lesz tőle. Lecsósan is jó, esetleg töltve, de nem sütőtök helyett.
Az valószínűleg zöld dió dzsem volt. Én inkább befőttet szoktam csinálni. Egyik sem macerás! Attól tűnik bonyolultnak, hogy mielőtt a befőttlébe teszed, két héten keresztül cserélni kell a hideg vizet a június közepén leszedett, nagy befőttes üvegbe dobált, megszurkált zöld dión. Ez napi 1 perc. A likőrnél még ez sincs, a lényeg itt is az, hogy június közepi, puha zöld diót kell elnegyedelve egy nagy üvegbe beledobálni és jellegtelen piával (nálam vodka) leönteni, s hónapokig áll a sifonérban. Aztán ősszel, mikor úgyis esik az eső, lehet ízesítgetni, szűrni.
Sziasztok, tökölök, és az ideg ér el, valaki segítsen, léccilécci... Szóval, sült tököt sütök (sütnék), 'rendes', Halloween-es narancsszínű, kerek tökből. Egy kilós mini darab félbe vágva, másfél órája sül a nyamvadék, de fényévekre van ízben, puhaságban a másik fajta, hosszúkás, narancsszínű töktől. Ráadásul a belseje is csak olyan fakósárgás-vajsárga, nem az a narancsszín. Na, most mit rontottam el? Hogy megvettem?
Tavaly (tán) barátnőmtől kaptam ilyen zölddió húsából készült, üveges valamit. Nem mondanám lekvárnak, de még csak guglizni se tudom, mert a nevét se tudom. Viszont finom volt. Állítólag sokszoros áztatás árán készül... van darabosabb meg apróbbra darált. Na ezt hámozzátok ki, ha tudjátok. Nagyon különleges, jó íze volt, bár az idei év nem éppen a feldolgozhatatlan mennységű diótermésről szól, örülök, ha tudok egy kis dióbelet venni egyáltalán, s nem aranyárban...:S
ezeket a hizlaló káposztákat mi sem esszük csak nagyon ritkán csak ha a család összejön, a lányom, és a menyem se készít ilyent de enni szeretik, és ők meg engedhetik maguknak mivel marthoni távokat futnak.
De sok féle káposztás étel kifejezetten fogyókúrás, van pl. 5 napos káposztaás diétám amivel 5 nap alatt lehet leadni 2-3kg. úgy hogy minden nap más és más finom nem hizlaló káposztás finomságot eszik aki meg akar szabadulni a súlyától, és ráadásul nem koplal.
Mi is sok almát eszünk de avval nem igen lehet jól lakni az főétkezésre nem igazán alkalmas.
nálam éjszaka nem fűtött a konyha és egy akkora edény amiben 3kg. káposzta van az hamar kihül.
Az u.n. lapos káposztának a levelei viszonylag könnyen lefejthetők, mert lazább a levélzete.
A „Vecsési lapos” A Vecsési savanyú káposzta világos, fehér színű, 2-4 mm-es szeletekre vágott, jellegzetes ízű, kellemesen savanyú termék. Előállítása tejsavas erjesztéssel történik. Vecsési savanyú káposztának természetesen a vecsési káposzta a legmegfelelőbb, a ,,Vecsési lapos”. Ennek a fajtának az alakja lapított gömbölyded, levelei vékonyak, finoman erezettek, felületük sima, színe világos, egyenletes, íze és illata édeskés, kellemesen savanykás. A fajta egyetlen hátránya, hogy 2-3 hónapnál tovább nem tárolható, legkésőbb januárban fel kell dolgozni. A Vecsési lapos tájfajta 200 éves szelekció eredménye. A családok a legszebb terméseket kiválogatták, gyökerestől, földlabdával kiásták, pincékben, vermekben, földelve tárolták, majd tavasszal a kertbe elültetve maguk állították elő a vetőmagokat. Családonként szelektálódott fajtában van tömörebb, 5-6 kg fejenkénti átlagsúlyt elérő is. Ezeket lehet a legjobban szelni és ez a leggazdaságosabb. A lazább belső szerkezetű, kissé sárgás színű vecsési káposzta különösen alkalmas egészben történő savanyításra.
Az ára piacokon /máshol nincs/ kb. a gömbölyű duplája igaz, hogy könnyebb a súlya, sokkal levegősebben vannak a levelei, de ezért van, hogy hamarabb romlik is, karácsony után már nem igen lehhet venni.
Én nyáron, kora összel szoktam venni ebbe tekerem a tölteléket az édeskáposztából készített szabolcsi töltött káposztához. Na ez a káposzta sem hizlal.
Ha elég nagy az edényed, tehetsz bele fejeskáposztát. Erdélyi barátnőm lehámozott, összehajtogatott káposztalaveleket tesz a savanyítandó káposztába. Mondjuk azt nem tudom, hogy hogyan fejti le a leveleket sérülés nélkül.
Én nem melegítettem amikor csináltam, de amíg elkészült (így hosszabb idő), a fűtött konyhában tartottam. Most is csinálnék, de edényem nincs hozzá. Akkoriban nagy volt a család, 30 literes hordóban készült.
En nagy vorodbe szeretnem, nem mostani hasznalatra, akkor is kell az a melegvizes palack? Koszi hogy leirtad, mindenesetre kiprobalom igy is ahogy irtad, meg a mai napon de elobb elmegyek birsalmaert, / legalabb meglesz az urugy felszedni egy McDonaldos kavet mert eppen arra jartam, hehehe/. Igazan jo lenne egy hazi savanyitosos toltott kaposzta, a levelekrol nem is beszelve, 40 eve csak leforrazott edeskaposzta levelet hasznalok mert a masikat nem aruljak. Az ara sem mindegy mert elkerekedett a szemem amikor utoljara savanyu kaposztat vettem zacskoban, plane hogy nalunk a fazeknak a fele muszaj hogy kaposzta legyen, nekem meg a tolteleknel is fontosabb.
gyalulás után megmérem és kg-onként 3dkg sóval összekeverem reggelig így hagyom állni így jobban összeesik.
Reggel rakom a káposztás edénybe. Az aljára teszek köménymagot , erre a felszeletelt káposzta torzsát ezt lefedem egész káposztalevéllel.
A torzsa azért kerül bele mert ennek van a legmagasabb cukor tartalma ami elősegíti a tejsavas erjedést.
Ezután gondolatban 3 részre osztom a képosztát az első réteget az edénybe rakom, és nagyon jól lenyomkodom, ezután teszem rá az ízesítőket amik teljesen opocionálisak ami kötelező az a só a többi azon múlik ki milyenek szereti.
Én teszek rá szemes borsot, babérlevelet, száraz csöves erős paprikát, szeletbe birsalmát, pár szál kaprot és tárkonyt kaprot és tormaszeletet.
Ezután jön a következő réteg azt is lenyomkodom ízesítem és jön a befejező réteg.
Addig kell nyomkodni míg a lé feljön a tetejére.
Utána az edényt hűtőtáskába teszem és mellé állítok 2 db. 1-és 1/2 l es m.ü., palackot amibe forró vizet töltök. Reggel és este cserélem. Így tudom biztosítani az erjedéshez az optimális hőfokot. 5-6 nap alatt kész. ezután megy a speizba. Gondosan ügyelek arra, hogy az edény vízzárja mindig fel legyen töltve.
A következő adagot amikor készítem akkor a megmaradt káposzta léből leszürök egy pohárnyi mennyiséget, ezt öntöm majd az edény aljába, ez oltóanyagként funkcionál így még hamarabb beindul, és elkészül.
Megiscsak hallatlan hogy ilyen fotokat teszel fel hogy egy mar ket napja fogyozo beleakadjon, / en/ es belemmarjon az ehseg! Jajistenem!
Es van itthon kaposztam is! Egy levest azert felteszek mindjart, abban nem sok kaloria van.
Hogy csinalod a kaposztasavanyitast? Ird le legyszives, most van kaposztam es idom is hogy utanozzalak, edenyem is hozza. A neten nezegettem de vagy 50 fele fajtajat talaltam, jobb ha leirod a jol bevaltat, valoszinu hogy mas is orul neki. A sot azt kevesebbet fogok beletenni azt mar tudom hogy az itteni so valamiert sosabb izu.
tegnap lereszeltem 3kg. káposztát besóztam, kicsavartam, hogy ma majd még kint megpíritom ezt adagokra osztva lefagyasztom.
Azért ilyenkor csinálom, mert nem szeretem a lakásban mert az elszívó mellett is bűzlik az egészlakás. Kint hamar meg van, 1 wokkban és egy serpenyőben 2x re. Igy lett ez ma is. Ilyenkor kézenfekvő az ebéd is káposztás tészta.
Na de ezt most nagyon elrontottam úgy túl sóztam, hogy szinte ehetetlen. Pedig a tészta főzővizébe nem is tettem sót.
Most kénytelen vagyok újabb 3kg. reszelni és csak minimális sóval megszórni, és majd a kettőt összekeverem.
Az igazi az lenne ha nem kéne sózni de akkor nem jön ki a leve.
Ettől a balesettől eltekintve jónak tarom, hogy van a mélyhűtőmben, télen készül belőle káposztás rétes, palacsinta, hassé, tészta.
Délelőtt elkészítettem az első adag káposzta savanyítást, gyakran készítek salátát belőle, meg különféle ételeket.
Ez a téli fő vitamin forrásunk, és sokkal jobb mint a készen vásárolt, nem beszélve arról, hogy mindig kéznél van.
Jól hangzik, bár én a céklát meg a sütőtököt nem tettem volna együtt vele - de lehet, hogy csak félős vagyok. Zöldfűszereket tettem volna rá, akár szárítottat is, pl. oregánó, kakukkfű, zeller.