Szerintem vedd fel a kapcsolatot SlatkaVila topictársnőnkkel. Trebinje önmagában megér egy napot. Egy nap elmegy Mostarra. A kotori öböl ha visszafogod magad egy jó óra. Dubrovnik szintén. Ha nincs szállásotok, azért nem mindegy, hogy reggel kipihenten keresgélsz, vagy késő este 14 óra autózás után.Ez három hete készült, Slatka appartmanjának oblakábúl!:-))
Köszi az infokat! Megnyugtattál! Bár az útvonal kicsit bonyolult,autópálya le-föl...határ be-ki... de majd kialakul... :) szerinted Dubrovnik melyik részén keressünk szállást(miután megérkeztünk), ami nagyjából közel van mindenhez? (szeretünk sétálni :)
Jajj, majdnem elfelejtettem! Ahol 30-as tábla és veszélyes útkanyarulat tábla is van, ne vegyétek tréfára, ott valóban annyival érdemes menni. Én kipróbáltam, 40-nél már csikorgott a gumi.
Kecskemét-Mostar kb. 10 órás út, ezért én Trebinje felé mennék és megaludnék SlatkaVilájéknál, aki történetesen magyar és ott él, valamint ezen a topikon is megtalálod.
Mostarból közvetlenül el lehet jutni a horvát tengerpartra, de akkor három határátlépéssel kell számolni.
Nekünk sem volt semmilyen vámvizsgálat, néhol intettek, hogy húzzunk tovább, néhol a forgalmit és a zöld kártyát is elkérték.
Ha egyhuzamba mentek, kb. 13-14 órás útra számítsatok.
Ja, a Sarajevo-Mostar út gyönyörű!!!
Jó utat és ne féljetek, minden olyan mint itthon, csak több a minarett!:-))
A határ után el sem lehet téveszteni az utat, a 17-esen kell menni, Doboj-Zenica-Sarajevo felé. Az út nagyrésze a Bosna folyó mellett halad, nem unalmas, de nem is igazán érdekes, sok a minarett. Esetenként mérnek sebességet, de ezt általában a szembejövők jelzik. Lakott területen az emelkedők legyenek gyanúsak, úgy mint nálunk, mire észreveszed már régen bemért. Az út olyan mint nálunk, néhol kicsit jobb, néhol kicsit rosszabb. Zenica után kezdődik az autópálya, ami még Sarajevo előtt véget ér. Itt csak KM-ben írják ki a fizetendő összeget, tőlem csak papir eurot akartak elfogadni, ezért kártyával fizettem.
Sarajevóban a bevezető úton az útépítés miatt elég nagy a torlódás, de azért ütemesen lehet haladni. Az utépítés vége felé kell jobbra elmenni Mostar felé. Ha átmégy egy nagy felüljárón, akkor már túlmentél, akárcsak mi, de vissza lehet fordulni és semmi vész.
Egy hete jöttünk haza Dubrovnik felől Bosznián keresztül.
Az utak minőségére semmi panasz, gyönyörű, de lassú, szinte végig 50-70-80. Autópálya minimális, ára 5.38 EUR, a kapunál simán elfogadták az EURt és KM-ban adtak vissza. Mi személyivel mentünk, semmi gondunk nem volt, négyszer léptük át a bosnyák határt és négyszer intettek tovább minket a határőrök, a vámosok be se néztek a kocsiba. Három helyen mértek sebességet, de annyival kell menni amennyivel lehet és hozzád se szólnak. (Mondjuk elég hülyén éreztem magam, hogy a helyiek simán előzgettek, de ennyit nekem megért a nyugalom.:) ) Egyszer megállítottak a rendőrök, megnézték a személyiket és jó utat kívántak. Gázolaj 2.3-2.4 KM. A benzint nem néztem.
Én határátlépésre Udvart javaslom. Kecskemét-Baja-Bátaszék-Mohács-Udvar. Nincs nagy forgalom, nem sokat cicóznak az emberrel. Mi útlevéllel mentünk, persze a plasztik személyi is nálunk volt. Minden határátlépésnél boldogok voltak, hogy pöcsételhetnek, mert hát a hivatalos ember már csak ilyen, szeret pöcsételni. A határ után egy kicsit keskeny az út, de jól és gyorsan járható. Észre se veszitek s már Eszéken vagytok. A Dráván átmenve tábla mutatja, hogy merre kell menni az autópálya felé. Ezen el tudtok menni az A3-as pályáig, ahol Belgrád felé kell továbbmenni. Erről a MÁSODIK lehajtón gyertek le, itt kell majd fizetni a pályadíjat, amit kunában és euroban is megtehetsz.
Innen 10-15 km Bosanski Samac, ahol átléptek Bosznia-Hercegovinába.
Mi Szegedről indulnánk és Jajce lenne a cél. Milyen útvonalat ajánlanátok?
Mi a Szeged-Baja-Udvar-Eszék-Gradiska-Banja Luka-Jajce útvonalat néztük, csak tartunk picit attól, hogy sokat kell várni a hátáron, mivel szombati napon indulunk.
Szerintetek jó ez az útvonal, vagy tudnátok mondani másik alternatívát? Szeretnénk minél hamarabb megérkezni Jajce városába. :)
Mostar belvárosában vannak-e reggeliző helyek, vagy viszonylag korány nyitó pékségek? Csak minimális mennyiségű kaját vinnék itthonról, a szálláson nincs reggeli ...
Az már kiderült, hogy inkább eurot érdemes vinni, és ott beváltani (a Konak-ban lesz a szállásunk, és a booking szerint helyi pénzben kell fizetni ...), de mi van, ha esetleg megbüntet a rendőr? Ő is elfogad eurot (most nem kenőpénzre gondoltam)? :-)
Aki már járt Imotskiban (HR), attól kérdezném, hogy Mostar -> Imotski -> tengerpart út milyen minőségű? Ha nagyon ramaty, akkor inkább kihagynám, de a krátertavakat szívesen megnézném ...
Elindulsz az Örökmécsestől a Ferhadiján az első utcában balrafordulsz/ a sarkon egy postabejárat van/ és jobbra ott lesz a Bizs boltja." Remélem ebből már ki tudod silabizálni a lényeget, mégha googli stilusban iródott is. Mivel ismerős vagy a városban, gondolom nem fog problémát okozni a megtalálása. Nekem kissé körülményes volt, mert itt a márkanevek keveredtek az utcanevekkel. Jó utat,
Jó reggelt Opi, ime a teljes fordítás bosnyákból ugyanabban a stilusban, ahogy a google kinyögte. Remélem azért hasznosítható. " A rongyot nálunk úgy hívják, hogy. Nézd meg: Intersport/Mercator a szociálison,Ilidzan és Dobrinjában./ Lafuma/ Turhanija utca, a Jagoda kocsmánál, utca párhuzamos a Vrazov-al, vagyis indulsz a Skenderijától/kereszteződés ahol a Bicakic van, az egyik a könyvtár a másik oldalon a Bicakic van. Menj a könyvtár melletti oldalon/ és követed a villamossineket a Marindvor felé. Elmész a Vrazov ambulancia mellett rátalálsz mezőgazdasági szaküzlet és a sarkon látsz egy kis kocsmát, kávézót amit Jagodának neveznek. Befordulsz balra ebben az utcában aminek a sarkán van a Jagoda és a jobb oldalon meglátod Lafuma szaküzlet és a Biz sportot.
Még egy, azt jól értem, hogy a Lafuma a Turhanija utcában lehet? (Igen ismert márka, alapszintű és profi cuccokat is gyártanak, ha az egy márkabolt, érdemes lehet megnézni.
Idén nem szállunk meg Sarajevoban, Montenegro az uticél. Ha Kefaloniát - 1680 km - illetve Korfut is letekertem - 1400 km - már egy seggel, ez a 70 km már meg se kottyan... :) Kefaloniára anno reggel 8-kor indultam, a szabadkai piacon feltöltöttük a készleteket, másnap reggel 5-kor voltam aLefkada félszigeti kompkikötőben, (Vasiliki) 9-kor kiderült hogy nem indul a komp a hullámzás miatt, és van másfél órám, hogy elérjem a 112 km-re lévő kompkikötőt, (Astakos) ahonnét biztosan lesz járat. Mindezt görög hegyi utakon... Elértük, délután fél 2-kor értünk a szállásra, és mentünk kirándulni, mondván, most már miek feküdjek le, mindjárt este lesz.
2 éve viszont 1-1napot voltunk lefelé menet Sarajevoban illetve Mostarban, Sarajevoban aludtunk. Rémlik is a Ferhadiján az említett posta... de az üzlet elkerülhette a figyelmemet. Mint kiderülhetett, nem vagyok egy elveszett gyerek, oda fogok találni. Persze mindez csak az általad nyújtott segítség révén lehetséges. Nagyon köszönöm mégegyszer, levelezel itt meg minden, miattam... :) Nagyon rendes vagy!
Folytatom tehát. A szöveg szerinti Bizs , az a rész ami zárójelben van. Elindulsz az Örökmécsestől a Ferhadiján, az első utcába balrafordúlsz/ a sarkon egy postabejárat van/ és jobbra ott lesz a Bizs boltja. Ehhez ismerned kell azért a várost, de ha Gps-t használsz megoldható. Az utcákat kikeresheted, ha beirod Plan grada Sarajeva/ ez a várostérkép/ és az utcát. Jó volna tudni, hogy hol lesz a szállásod, mert így esetleg el tudnálak igazítani.
Ez a gugli fordítás értelmezhetetlen és lefordítani sem érdemes, mert magyarúl is baromság volna, de van benne használható rész. Ennek alapján még egy helyi lakos is a fejét vakarná. De ime amit kihámoztam belőle és amit én tettem hozzá. Elsőnek a Merkator. Ilidza városrészben van az egyik, tehát, Merkator Butmirska br 14 hétfőtől szombatig 09 től 22-ig van nyitva vasárnap 09-21- ig. A másik Merkator supermarket Alipasino Polje Bosanska 13a. Hétfőtől szombatig08 21 ig vas.08-21-ig. A Merkator Centar Sarajevo Lozionicka 16. hétfőtől szombatig 09-22 ig vas.09-21.
Krplje se zovu kod nas. Pogledaj: Intersport (Mercator na Socijalnom, Ilidzi i Dobrinji), Lafuma (ulica Turhanija, kod birtije Jagoda, ulica paralelena sa Vrazovom, znaci krenes od Skenderije (raskrsnica gdje su Bicakcic sa jedne i knjizara sa druge strane, idi stranom gdje je knjizara) i pratis tramvajsku prugu prema Marindvoru. Prodjes ambulantu Vrazova, naidjes na prodavnicu Poljooprema i na uglu ulice vidis malu birtiju, kafanu koja se zove Jagoda. Skrenes lijevo u toj ulici na cijem uglu je Jagoda i sa desne strane vidjeces prodavnicu Lafuma) i BIZ sport (Ides od vjecne vatre Ferhadijom skrenes u prvu ulicu lijevo (na uglu je ulaz u postu) i sa desne strane je prodavnica BIZ sport).
lehetek kicsit még pofátlan a kéréseimmel? Ha minden igaz, az alábbi szöveg valami útbaigazításféle lehet ezekhez az üzletekhez, de sajnos semmit nem beszélek szerb-horvátul a kérem-köszönömön meg a köszönésen kívül... A google fordítóban meg nem bízom, vélhetően nem mindegy a szórend. Vannak valami utcanevek is, nem kell megadnod odáig az utat - azt majd a GPS megoldja - csak a konkrét utcát - már ha van. Szóval némi fordítási segítséget kérnék... :)
Köszi, hát ma megvettem a set-top boxot. Tudod nem akarom most lecserélni a tv-t, amíg működik, ha majd elromlik, és nem érdemes megcsinálni, akkor veszek majd újabb fajtát! :)
Az előző beírásom óta kaptam még két linket, de sajnos az nem nyit meg semmit, de azért leírom ide mert a googleba beütve működik a dolog és ott a lokácio is, ime: http://www.intersport. ba stores, a másik, http:/bizsport.ba/http- próbáld meg hátha sikerűl.
Opi, itt vagy? Nagy mákod van, mert megjött a levél Chat-en Sarajevóból, idézem" OK znam dobro radnju u MERKATORU/ slovenski lanac hipermarketa/ ima radnja INTERSPORT /i tu ima bogata ponuda robe/ te BI radnja u centru grada za sve te alpinističke alate/ magyarúl: OK, ismerem a jó üzleteket, mint a Merkator, slovén üzletlánc, aztán van az Intersport, itt is gazdag kínálattal, , ugyancsak a Bizs a városközpontban, minden alpinista eszközzel. Ezt már én teszem hozzá, hogy közel vannak egymáshoz. Jó vásárlást.