Günther Verheugen: Áldozataim az EU bővítés oltárán/EU bővítési know-how
Steve Vai: Gitárszólóim célja és filozófiája
Hétköznapi Csalódások zenekar: 10 év a jobboldal szolgálatában
Palik László: Vigyázó szemetek Damonra vessétek!
Roger Lemerre: Csendben, hatékonyan, tartósan eredményesen
Kozso: Hét év Tibetben
Deutsch Tamás: Jó példám a szüzességről és a házasélet tisztaságáról
De ennek nem hiszem,hogy köze van a gasztronómiához,kicsit félreértettél!
Ertem mit mondasz. Egyetertek.
Nem vedem en a nemeteket de el kell mondani, hogy ahol a nemet gasztronomia vilaghiru, az az excellent osztaly, tehat a luxuskategoriaban.
Ippeg most volt (vasarnap 11 orakor) egy film a VOX televizioban a vilag legelokelobb szallodairol, es szallodahajoirol, tobbek kozott a kozismert Bahrein-i vitorlaszallodarol, ahol egy ejszaka 5000 USD artol kezdodik, reggeli nelkul.
Nos egy kimutatas szerint ezekben a 6-7 csillagos szallodakban es hajokon a kovetkezo a helyzet: 1 a foszakacsok ferfiak, 2 a foszakacsok nemet nyelvteruletrol jottek, de foleg nemetek. Tehat nem franciaak, vagy olaszok, vagy angolok.
Azzal egyetertek, hogy pl. a nemet egyetemi menzan vattat adnak vizzel, meg az egyszeru nemet ettermekben, kifozdekben pl a sultkrumpli darabonkenti 20 cm-es nagysagu adagokban egyben jon ki.
De a nemeteknel meg a haboru utan kialakult nehany centrum, ahol ezeket a "luxus-szakacsokat" kepzik. Olyasmi, mint a Ferrari: az olasz autok egyebkent botranyosan gyengen osszerakottak, de a Ferrari az autok kiralya, tokeletes F1 konstrukcio. Az ara is, csakugy mint a luxusettermekben, ahol egy kis adag szarvasgomba valamilyen vidramartasban 2000 euro.
Egyebkent en szemely szerint meg soha eletemben nem voltam luxusetteremben. Tul kicsik az adagok, es nincs penzem.
A poénos ellenőrző-beírások c. topikomnál is előferdült ez. Az elején benyomtam egy gyűjteményt, azt a 20. beszólás körül valaki benyomja szóról szóra ugyanazt, hogy emilben kapta :)))
Staller Ilona: Szolíd smink
Palik László: Szakértelem és forma-1
Medgyessy Péter: Elhárított kémek listája
Pataki Attila: Természetes hajápolás
Ónodi Henrietta: Győzelem mellbedobással
Müller Péter Sziámi: Értelmes fejformáim
Lendvai Ildikó: Nyugalom szemkontaktussal
Balázs Fecó: Elég egy mosoly - Fogtechnika haladóknak
Steve Wonder: Filmesztétika
Ja, és még vmi: aki látott már németeket a Balatonnál (vagy bárhol az országban) hatalamas mosollyal két pofára zabálni, az asszem sejti, melyik ország konyhája tetszik jobban a másik ország lakóinak...
Télleg nem akarok ebből Ungarn Ungarn Über Allest csinálni, de azért, ha összehasonlítjuk a német büszkeségeket (weisswurst, káposztakaják, stb) a gulyással, rakott krumplival, székelykáposztával, stb...
Na, jó, a sörük jobb :)))
De pölö a hét végén volt alkalmam végighallgatni két borász (egyikük a legtekintélyesebb tokaji borászok egyike, a másik a legjelentősebb Villányi borászok egyikének munkatársa) beszélgetését, hát, rendesen megvolt a véleményük a német borokról... A francia borokat meg dícsérték ezerrel, szal nem hiszem, hogy a savanyú szőlő példája lett volna, hogy témánál maradjak ...
Csoki ügyben meg teljesen internacionális vagyok, a túró rudi uralkodik, de csokiban a Milka is szuper, meg a Balcsi szelcsi is :)))
Télleg nem akarok ebből Ungarn Ungarn Über Allest csinálni, de azért, ha összehasonlítjuk a német büszkeségeket (weisswurst, káposztakaják, stb) a gulyással, rakott krumplival, székelykáposztával, stb...
Na, jó, a sörük jobb :)))
De pölö a hét végén volt alkalmam végighallgatni két borász (egyikük a legtekintélyesebb tokaji borászok egyike, a másik a legjelentősebb Villányi borászok egyikének munkatársa) beszélgetését, hát, rendesen megvolt a véleményük a német borokról... A francia borokat meg dícsérték ezerrel, szal nem hiszem, hogy a savanyú szőlő példája lett volna, hogy témánál maradjak...
Csoki ügyben meg teljesen internacionális vagyok, a túró rudi uralkodik, de csokiban a Milka is szuper, meg a Balcsi szelcsi is :)))
Tulajdonképpen GroundzerO megfogalmazta helyettem azt, amit én is írtam volna,vagyis azt,hogy szerintem is az ízek gazdagsága,fokozása, választékossága,s mindezek együttes élvezete adja egy nép gasztronómiáját. Azért is merészeltem megemlíteni ilyen "könyvcímet",mert még régebben töltöttem kinn egy-két hónapot a német rokonaimnál és megtapasztaltam,milyen általában a német konyha.. szegényes,tésztát esznek tésztával vagy salátát salátával,mirelit kaját ezerrel, esetleg ezeket kombinálva :o) A vendégszeretetükről nem is beszélve.. Szóval én önkéntelenül is összehasonlítottam az otthoni ízeket,ízvilágot a kintivel és magasan nyert a honi..
Az, hogy van, ami ízletesebb Németországban,illetve nagyobb választékban található, jobb technológiákkal kidolgozott,mint nálunk, az megint más tészta és nincs is értelme vitakozni róla. De ennek nem hiszem,hogy köze van a gasztronómiához,kicsit félreértettél! De ha már itt tartunk, azért én pl. imádom a Boci csokit vagy a Balaton szeletet, ami nekem jobb,mint egy német fehérmilka! :o) Szóval ez meg szubjektív is..
Nos, a milka eredetileg osztrák csoki, üzlretvásárlás útján lett svájc. De asszem mnid a sógorok, mind a helvétek hevesen tiltakoznának a "lenémetezés" ellen :)
A magyar és a német konyhát meg minek összehasonlítani? Nem érdemes, a magyarban összehasonlíthatatlanul gazdagabb az íz- és nyersanyagkombinációk száma. Ezt egy német szakács mondta - korántsem bókként, hanem egy svéd kollégájának. Ő meg csak tudta...
Ettől, persze a német konyha még lehet jó...
Ezzel vitaznek. Peldaul.
A Magyaroszagon csak leveskent ismert zoldseg a sparga, Nemetorszagban kb. 17 ezer leirt, tovbbszazeves recepttel jelentkezik. Nem vicc, volt a Guiness rekordok konyveben.
Masreszt tapasztalatom szerint a nemet sutemenyek, altalaban az edesipari termekek sokkal jobbak mint a magyarok.
Igy gondoljunk pl. egyreszt a magyar csokoladera pl. az Africana nugat :((, masreszt a nemet Milkara :)). Azt mondjak a tej az oka a magyar csokolade ehetetlensegenek. Ugyanaz a Stollwerck mogyoros tejcsokolade Nemetorszagban sokkal izletesebb. Az biztos, hogy nem lehet Nemetorszagban magyar Stollwercket kapni. (ellentetben pl. a Schwinn-Csepel biciklivel, amit a nagy konkurrencia mellett megis lehet kapni)