Keresés

Részletes keresés

lokomotivum Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1151
ÉS köszönöm szépen a kiigaszítást Panta Rhei-ékkel kapcsolatban. ( Szalay fivérek)
Előzmény: GrandS (1149)
lokomotivum Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1150

"Nekem az utóbbi tetszett a legjobban, akkor újszerű volt"

Csak kutatok az emlékeimben, így egy kicsit dereng valami. Előttem van ahogy valami fehér öltözetben játszanak, a csellós ráborul a hangszerére és játszik. Tényleg újszerű, és EGYSZERŰEN csodálatos, új hang az akkori zenei világban. Igen, valljuk be az a hangzás meglepett minket, és az újszerűsége mellett (vagy vele együtt) SZÉP volt. Skacok ki emlészik erre a világra??? az a zene valami új gondolatokat, új érzéseket ébresztett az emberben. Vagy ennek a fele sem igaz? DE az biztosan, hogy a Color zenéje nagyon magával ragadott, s ebben Pólya László csellójátékának hihetetlenül (vagy hihetően?) nagy szerepe volt.

Előzmény: GrandS (1149)
GrandS Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1149
Mindkettő debreceni volt.

A Color-ban a Bokor trió volt, meg Lámer Emil gitár, meg Pólya László csellózott. Nekem az utóbbi tetszett a legjobban, akkor újszerű volt, kár, hogy az első lemez után külföldre távozott. Igaz később többen is követték...

A Panta Rhei-ben Szalay András volt a basszusos, a testvére, Sándor minden egyéb gitáron játszott meg a technikákat alkotta.
Előzmény: lokomotivum (1142)
tillA Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1148

Egy adalék a szerzői jogi ügyekről, bizonyos művészeti produktumok (koncertfelvételek) nyilvánosságra hozataláról, annak engedélyhez kötött voltáról avagy szabadságáról - íme, ajánlott olvasnivaló:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=12295

Ez a Mancs minapi cikke; a számunkra érdekes az írás második felében közölt interjú, Lawrence Lessiggel, és az, amit a jogász az utolsó bekezdésben mond.

cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.28 0 0 1147
Bogdán Csaba honlapján, az Audió - Videó oldalon (a videók alatt) egy rövid részlet hallható a NOAB CD-ről.
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1146

Előre is nagyon szépen köszönöm! :o))

Előzmény: Törölt nick (1145)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1145

Ez is témaidegen, de :

Cirrocumulus !

Sajnos az ígért felvételeket nem tudtam átküldeni, mert a legrövidebb szám mp3-asa is túl nagy állomány volt. :-(

Majd keresek rá valami módot, hogy egy jó kis ízelítőt nyújthassak az emlegetett svéd együttes egyik legjobb lemezéből...

Előzmény: cirrocumulus (1143)
mya_tom Creative Commons License 2005.10.25 0 0 1144
Hát bizony én is kozakz-vel értek egyet.

Én az After Cryingot ismerem egy picit jobban (belülről), ezért onnan a példám. Volt egy szimfonikus After Crying koncert tavaly májusban Miskolcon. Igazi szomorúzenész karmesterrel. Bartók Rádió vette fel, 2,5 mázsás 48 csatornás profi keverővel, profi bemikrofonozás után. Péterék szerették a felvételt (egyetlen szám egy kis részét leszámítva). Amikor kérdeztem őket (+Böszme) a kiadás esélyeiről, teljes elutasítás volt a válasz. És pedig két dolog miatt:

1. "Nem passzol bele az életműbe koncepcionálisan." Ettől az érvtől én mindig hatalmas hátast vagyok képes dobni. Mondja ezt az az After Crying, aki Böszmével közös felelősséggel eléggé gányolt cd-ket adtak ki a Föld és Ég után (alig néhány 'normális' sorlemezt). (Én legalábbis nagyon nem vagyok velük kiadvány-szerkesztésileg kibékülve, még ha egytől egyig meg is vettem őket).

2. Marha sokat kell rajtuk dolgozni hangtechnikailag, hogy kiadható legyen, ami nem kis költséggel és idővel jár együtt. Ebben azért van valami, ha jól meggondoljuk. Nem véletlen, hogy a ZAK-os koncertjüket Bootleg-Symphony néven merték csak bevállalni a Cryingosok, és embertelen mit melóztak rajta. A rádióban leadáshoz is nagyon sokat kell dolgozni, a cd-kiadáshoz meg még a rádiós keverést is überelni kell.

Na ott tart ez a fent említett AC-projekt, hogy még a rádióban sem ment le, és a munka is csak ímmel-ámmal megy. Nekem felejthetetlen élmény volt a koncert, és jól ismerem a rádiós felvételt is. Elmondhatatlan fájdalom nekem, hogy nem közkincs. :o(

Új utakat kell keresni a megújulásban, hogy egy zenekar normálisan fenn tudja tartani magát, és a rajongók is elégedettek legyenek. És Magyarországon. Ha engem kérdeztek, a feladat reménytelenül nehéz. :o(
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.24 0 0 1143

OFF, de hátha valakinek jól jön az alábbi hír a Periferic honlapjáról:

Álláslehetőség a Stereo Kft-nél
Progresszív rockot, világzenét, népzenét kedvelők jelentkezését várjuk bolti eladó/áruszállító munkakörbe. Érettségi, jogosítvány, angol nyelvtudás szükséges. Várjuk jelentkezését az alábbi e-mail címen: stereoperiferic@mail.datanet.hu

ON

lokomotivum Creative Commons License 2005.10.23 0 0 1142

Szia Felhőcske!

Köszi a hírt mert enélkül ismét lemaradtam volna egy jó műsorról. A műsort meghallgatva felsejlett előőttem zsengébb korom amikor a Panta Rhei muzsikáját is szívesen hallgattam. Egyébként a bemutatkozásomkor azt írtam, hogy a debreceni Color együttes, stb. stb. , szóval akkor a Panta Rhei volt debreceni? És akkor a Color?

De vissza a témához: hallottátok azt az erőteljes basszgitározást? Az egyik Szalai fivér (szégyenemre nem jegyeztem meg a teljes nevét) fantasztikus dallamokat csalt elő a hangszeréből.

És még valami: ebből a koncertből is kihallani, hogy a '70-es években mennyire meghatározó szerepet töltööt be a zenei életben a "cseh-szlovák" progresszív ill. jazz zene. Van nekem egy régi Dela Jacobs bakelit lemezem, és Matolcsi Károly szintetizátor játékát hallgatva bizony sokszor eszembe jutott, a stílusjegyek nagyon is felismerehetők voltak.

Előzmény: cirrocumulus (1137)
lokomotivum Creative Commons License 2005.10.23 0 0 1141

Szasztok!

Végre hosszú szünet után ismét van pc-nk (családilag) így aktívabban tudom követni a fórum történéseit. Bár a munkahelyen rendszeresen beleolvasgattam, de hosszabb elmélyedésre nemigen volt lehetőség. Ma amikor (ja nem, hanem tegnap) beüzemeltem a gépet és megnéztem az emiljeimet a következő levelet kaptam a Stereo Kft.-től:

"FELHÍVÁS

2005. november 16-án este 7 órakor a Thália Színházban (1065 Bp. Nagymező u.
22-24.) tartjuk a "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" jótékonysági
gálakoncertet, amely egyúttal az "ÖT KONCERT - ÖT ORSZÁG - EGY NEMZET" CD
adományozással egybekötött eseménysorozat ünnepi nyitókoncertje. A budapesti
koncertet követően a téli hónapokban rendezzük azt a négy ingyenes koncertet
Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén, amelynek
keretében mindegyik város könyvtárának átadunk 450 különböző CD-t (összesen
1800 db-ot), mintegy 6-7 millió Ft értékben.
Kérjük adományaikkal, szponzori támogatásukkal és TÁMOGATÓJEGYEK (20.000.-
Ft)  vásárlásával segítsék a koncertsorozat és az adományozás méltó
megvalósítását. (Stereo Kft - 1114 Budapest, Bartók Béla út 59. - MKB
10300002-20353245-00003285)
Hagyományos belépőjegyek egységesen 2000,- Ft-os áron kaphatók a Thália
Színház (1065 Bp. Nagymező u.22-24.) pénztárában és a Stereo Kft címén.
A Thália Színházban 2005. november 16-án a következő zenekarok/művészek
lépnek fel:
Bánffy György színművész, Vujicsics + Söndörgő, Kormorán, Bástya
Citerazenekar + Agócs Gergely (FELVIDÉK), PÁL Lajos és zenekara
(KÁRPÁTALJA), Kerekes + Tímár testvérek (Gyimes) + Demeter Erika
(Sepsiszentgyörgy), Bakos Árpád + makedón barátai (VAJDASÁG)
Az eddig csatlakozott kiadók, művészek névsora a honlapunkon olvasható:
www.perifericrecords.com - a lista napról napra bővül.

SEGÍTSETEK, HOGY SEGÍTHESSÜNK!!"

Úgy gondoltam legjobb lesz ha ezt itt közzé teszem.

tillA Creative Commons License 2005.10.21 0 0 1140

OFF PLUSZ

Én, én, én! Van vagy 15 TD-lemezem (bakelit). És a koncerthír is felvillanyozna - amennyiben nem volna az a rossz előérzetem, hogy Miskolcon nincs is Tűzraktár... Akkor pedig nem lesz hova mennem jövő szombat este. (Talán át kéne tenni Rónay, vagy az Ady művházba, vagy. De ez csak vicc :))

Előzmény: TanDream (1139)
TanDream Creative Commons License 2005.10.20 0 0 1139

Egy kis off:

Van egy olyan sejtésem, hogy eme nemes topicban is előfordulnak olyan user-ek, akik kedvelik a Tangerine Dream muzsikáját.

Nekik ajánlanám figyelmébe, hogy október 29-én (jövő hét szombat) este 7-től koncertünk lesz a Tűzraktár-ban ( www.tuzraktar.hu ). Műsorunk elsősorban a Tangerine Dream stílusában íródott dalainkból és T.D. feldolgozásokból fog állni.

Fellépőtársaim: GG és Adsr

A koncert után Tangerine Dream fanclub is lesz.

A belépés ingyenes!

Kérlek, ha el kívánsz (vagy kívántok) jönni és ülőhely igényetek is van, akkor jelezzétek nekem email-ben a tandream@index.hu címre!

Köszi!

Amúgy a Panta Rhei nekem is az egyik kedvencem - mind az ős, mind pedig a PR Computer-ként.

(...a Laár Andrással pedig nagyon jó barátságban vagyunk, aki lehetséges, hogy meglátogat minket a koncerten csakúgy, mint a Dolák Saly Robi... ;-) )

tillA Creative Commons License 2005.10.20 0 0 1138
Ha valaki "jó helyen" belehallgat a Panta Rhei zenéjében, felismeri, hogy az előbbi bejegyzés tulajdonképpen egészen "ON".
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.20 0 0 1137

Egy kis OFF:

Holnap, 21-én késő este a Petőfi rádióban:

23:15 - 24:00 A Panta Rhei együttes hangversenyei  
Szerkesztő: Victor Máté
(Láng Művelődési Központ - 1976. december 10. és 1977. november 11.)

Youwine Creative Commons License 2005.10.19 0 0 1136
Alapvetően nem kerülnek pénzbe, a gyűjtők egymás közt csereberélgetik.
Előzmény: cirrocumulus (1135)
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.19 0 0 1135

Ez így teljesen jogos, a bibi ott van, hogy miért kerülnek pénzbe ezek az illegális cuccok? Mert nemcsak a postaköltséget kérik el...

És így már elesnek a megérdemelt bevételtől az előadók!

Mindenesetre tegnap Erdész Robinak is írtam ezügyben, mert Gergő még nem válaszolt a múlt heti megkeresésemre.

Előzmény: tillA (1134)
tillA Creative Commons License 2005.10.19 0 0 1134

Most Youwine-nal kell egyetértenem (bocs, a ragozásnál feltételeztem az angolos ejtésmódot): egy zenekar és kiadója számára szerintem is kellemes tény, hogy vannak emberek - sokan avagy kevesen -, akik annyira szeretik a zenéjüket, hogy nemcsak a friss hivatalos kiadványokat rohannak megvenni (na, akkor itt most szégyellem magam: a NOAB még mindig nincs meg... :), hanem minden egyéb felvételre (plusz relikviára, stb) igényt tartanak, sőt, pénzt áldoznak, ha kell. Hogy kihez jut a pénz, nehéz kérdés, talán sem jogilag, sem morálisan meg nem ragadható. Az viszont biztos, hogy ha egy koncerten valaki felvételt készített a zenéről, amit más - hivatalosan - nem tett meg, akkor akik azt szívesen meghallgatnák, illetve birtokolnák, hadd tegyék meg! Miért ne? Örömet szerez nekik - ebben az örömben pedig a zenekarnak (amennyiben feltételezzük, hogy a művész célja mindig az elismertség és hogy ennek érdekében kulturális élmény nyújtson) osztoznia kell. Jól is néznénk ki, ha nem örülne neki!

(Akkor volna jogos a bánata, ha ezáltal elesne a jól megérdemelt honoráriumától. De az, hogy teszem azt valaki felveszi a kismagnójával azt a koncertet, amire az előadó tán már nem is emlékszik száz másik között, majd az illető azt saját kedvtelésére digitalizálja, megvágja, javítja, buherálja, kicsinosítja, stb., és még néhány barátjának is alkalmat ad, hogy osztozzanak önzetlen tevékenysége hatásában - szerintem nem okoz senkinek semmilyen kárt, pláne nem anyagit.)

Miért is írtam mindezt? Mert nekem is jól jönnének az említett "illegális" felvételek! :)

Előzmény: Youwine (1130)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1133
Nos, én egy ingyenes másolatot is szívesen fogadnék... ;-)
Előzmény: kozakz (1132)
kozakz Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1132

szerintem nem jol okoskodtok evvel a veszek egy bootleget es fizetek valamit a stereo kftnek.

ez az ut nem jo szerintem. inkabb ingyen mindenki jusson hozza a felelheto boootlegekhez ezt masoljatok orba szajba mert evvel a bootleg kiadot "karositjatok"

egyebken mint mar korabban irtam sokszor van olyan hogy rajongok ingyen cserelgetik vagy masoljak az amator felveteleket (audio, video) es erre csap le egy bootleg kiado is ugy csinal mintha valami sajat, egyeni kiadvany lenne.

raadasul a mai vilagban barki eszkabalhat egy bootleget. cd iro, szines nyomtato, internetes terjesztes ma mar nem nagy dolog.

a zenekarnak ilyennel nem kellene foglalkoznia, mert hatasos dolgot ugy sem bir tenni ellenuk. egyet tehet, mindenkit felszolit hogy masolja ingyen a bootleget :)

cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.17 0 0 1131
Nem rossz ötlet, megfontolandó!
Előzmény: Törölt nick (1129)
Youwine Creative Commons License 2005.10.17 0 0 1130

Fura dolog ez a bootlegekkel. Ugyanis az igazi rajongónak ez kincs, mást meg nemigen érdekel. Nem is igazán veszik, hanem csereberélik ezeket egymás között.

De éppen az igazi rajongó az, aki rohan, hogy a hivatalos kiadványokat a megjelenés napján megvegye. Szvsz a múvészeket és a kaidót nem éri kár.

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 1129

Akár cserés, akár illegális pénzteremtéses értékesítős úton, de ha be tudnád szerezni a lemez(eke)t, akkor szívesen betársulnék egy másolat erejéig.

És javaslom, hogy legalább a mi példányaink maradhassanak kevésbé erkölcstelenek, így egy - addig megállapítandó - összeget átutalénk(-nánk) a STEREO kiadónak. Ha ezt többen is követnék, tán ellentételezhetővé válik a jogdíjak kiesésének egy része... 

Előzmény: cirrocumulus (1126)
kozakz Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1128

ne vegyetek ezekbol a kiadvanyokbol. ha jol emlekszem meg vannak nekem.

egyebkent alapvetoen ezek rajongoi anyagkent indultak. siman be lehetet csere utjan szerezni par eve mind a solaris mind az ac koncertjeit. Mindig vannak olyanok akik uzletet szimatolnak benne es elkezdik neten penzert arulni.

sajnos tudomasul kell venni, hogy barki aki egyetlen sajat felvetelet is kiadja masnak az evvel azt is kockaztatja hogy valaki penzert kezdi el arulni a neten.

mya_tom Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1127

>A Nearfest már csak ilyen helynek tünik

Egy nearfesti After Crying-koncerttel is ugyanez esett meg, mint amit itt irtok. A vonatkozó topicban - valamelyik site-on ;) - már volt ez téma, Pejtsik Peti is tudott a dologról annó (nem is volt tőle boldog, mert ráadásul sok probléma volt a koncerten), szerintem Böszme sem most hall először a témáról.

MÁS,

Ma vettem meg a NOAB-ot. Zseniális album. Nagyon jó (volt) hallgatni. Rengeteg finomság, jó töményen, úgy ahogy én szeretem :o) Azért egy-két dolog ki tudott kristályosodni a Nostradamus albumra. ;) Nem mintha az eredeti változat ne lenne élvezhető...

Előzmény: altos (1120)
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1126

Megvárom Gergő válaszát, az előbb írtam neki.

Előzmény: tillA (1124)
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1125

Utánanéztem, tavaly augusztusban beszéltem erről Böszörményi Gergőnek, és nemcsak ezt a '99-es dupla CD-t említettem meg neki, hanem azt is, hogy a '96-os riói Solaris koncert 100 perces videója is kapható a neten! Ez utóbbiról sem tudott természetesen és kiakadt, mint a kakukkos óra!

SOLARIS LIVE IN BRASIL 96

SOLARIS Rio Art Rock Festival 96
Előzmény: altos (1122)
tillA Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1124
Egyet kell értenem altosszal. Ez a lemez akkor lesz meg Neked, ha megszerzed azoktól, akiknek a birtokában van. Mivel mást "nem érdekel" (hivatalos kiadót mint hivatalos kiadvány - legalábbis eddig), így sem ténylegesen, fel feltételesen nem "károsíthatsz" meg senkit. Nem látok semmilyen gátló erkölcsi megfontolást.
Előzmény: cirrocumulus (1123)
cirrocumulus Creative Commons License 2005.10.12 0 0 1123

Igen, ezt én is tudom.

Majd megérdeklődöm Gergőtől, hogy mire jutottak. Mert ha ők mégsem adják ki, akkor kénytelen leszek a nemhivatalos helyekről beszerezni, hiszen azt meg nem bírnám ki, hogy egy létező teljes koncertfelvételük ne legyen meg nekem!

Előzmény: altos (1122)
altos Creative Commons License 2005.10.12 0 0 1122

Viszont ha nem adja ki Gergely, akkor a tagok ugyanúgy nem részesednek semmiből, és neked sem lesz Nearfestes Solaris CD-d! Sajnos rengeteg olyan anyag van, amiknek megjelentetésében a kiadók nem látnak fantáziát, a rajongók meg nagyon is, ezért van aztán szép forgalma a bootlegekket forgalmazó "kisvállalkozásoknak". Azt azért nem teljesen értem hogy ezek hogy terítik az áruikat, mert időnként rendes lemezboltokban is lehet kapni bootleg kiadványt...

Az viszont nonszensz, ha úgy járultak volna hozzá a részletek rádiós publikálásához, hogy nem kaptak volna egy CD-t (vagy dat szallagot), a felvett, illetve a publikálni szándékozott anyagból. Ha még most kéne utánajárniuk hogy megszerezzék az anyagot, akkor nyugodtan rendelhetsz a CD-ből, mert amúgy soha nem lesz a birtokodban! Ilyen anyagok visszaszerszéséhez vagy visszavásárlásához a Periferic Records túl kicsi cég, és egy ilyen bizonytalan üzleti sikernek gondolt vállalkozásba nem fog pénzt, jogászt, stb. feccölni...

De a bajai After Cryingot azért kiadhatnák, az csak megvan nekik is...:)))

Előzmény: cirrocumulus (1121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!