Keresés

Részletes keresés

tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2190
Már teljesen felszámolódott a már említett sarki újságos. Már csak a csupasz pavilon áll, eltünt belőle a hölgy is.
Előzmény: tnsnames.ora (2117)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2189
>Római Birodalom bukása...Valami hasonlót tudnék elképzelni én is esetleg mad max helyett

Nem tudom, hogy bukott pontosan a Római Birodalom, de én tipikusan mad max-ként képzelem ezt el. ;) Amikor be-betörtek a vad barbár törzsek ("vandálok") és pusztítottak ahol értek, maguk alatt is vágva a fát.

>A népességrobbanással kapcsolatban, amit írsz, azza számomra az a probléma, hogy a gyógyítás magasabb szintre kerülése pont fokozza az szaporodási exponencialitást, közelebb hozza a betonfalat. Pont azon lenne a hangsúly, hogy a betonfal messzebb kerüljön, legalább lélegzetvételnyi eséllyel. Ahogy te is írtad az elöregedés kapcsán.

Olyan hosszú és súlyos háború, mint a II., szerintem sem lesz. Viszont hatásában egy atombomba esetleges becsapódása egy Magyarország típusú államba, még nagyobb és nehezebben kiheverhető problémákat tudhat okozni. A világ érzékelhetően megtanult nagyon hatékonyan gyilkolni a tudomány segítségével; a háborús technika igen erősen kifejlődött az utóbbi 60+ évben, és a terorrista sejtek/hálók működéséről sincs sok fogalmunk/tapasztalatunk.
Előzmény: Foeniculum V (2186)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2188
WoW!

Bach és Jazz ->
Jacques Loussier egyértelműen. Rólam tudható, hogy nem szeretem a jazzt, de a csávót annyira kedvelem, hogy képes voltam meghallgatni vele a Vivaldi Négy évszak jazz-es feldolgozását. Mondjuk az már nem is tetszett. Egyébként ő az a jazz-muzsikus, akiről még én is elhiszem, hogy tud valamit a zenéről. :o))
Van egyébként egy zseniális miséje, saját szerzeményként. Én azt is nagyon szeretem.
Xavér és ő fognak nemsokára együtt is játszani itthon.

Zeitgeist ->
http://video.google.com/videoplay?docid=-6186589598330713558
http://video.google.com/videoplay?docid=-8991317191173231517&hl=en
http://video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908&hl=en
http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en

Az első a kereszténység elleni nagy támadás, rendkívül sok pro és kontra magyar nyelvű anyag van róla fenn a neten.
A második a WTC-összeomlás fizikai megközelítéséről szól.
A harmadik a pénzügyi rendszer mondhatni összeomlásáról szól.
A Negyedik az Addendum, önmagában egész estés rész: Többekközt a Venus projectről szól. Én abban inkább nem hiszek, mint hiszek, de többet kéne vele foglalkoznom, hogy biztosabb legyek benne.

911, ami WTC szempontból még érdekesebb állítólag, én még nem láttam.
http://www.videoplayer.hu/videos/play/319030
http://www.videoplayer.hu/videos/play/319032
Előzmény: Foeniculum V (2185)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2187
[elsőre kicsit jobban fogalmaztam :( ]
Előzmény: Foeniculum V (2186)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2186
Jaj, elszállt...kezdhetem újra:(

1. A mi eszembejutott elsőként: (már említette valaki a píkolajban is) a Római Birodalom bukása, és az új kereszténység kezdete. Valami hasonlót tudnék elképzelni én is esetleg mad max helyett, és ez már nagyon komoly mértékű változás szerintem.

2. Ami érdekesebb számomra.
A túlnépesedés. Legnagyobb problémát abban látom, hogy nem ott van, ahol fel tudják fogni a probléma súlyosságát, hanem, ahol eleve adott az éhinség, és ivóvízhiány (pl. India). De még országon belül is megfigyelhető, hogy melyik réteg 'szaporább' (ha kifejezhetem magam így)...minél iskolázottabb, inteligensebb egy réteg, minél jobb életszínvonalon él, annálinkább meggondolja a jövőjét.
De a valódi túlszaporodás szerintem akkoris a fejletlen országokban van leginkább.
És (most nagyon gonosz leszek) a fejlett orvostudomány, éa Európa "segítőkészsége" ront a "normális" túlélés lehetőségén (ezt úgy gondolom, hogy anno egy asszony szült 8 gyereket, ebből 3 megérte a felnőttkort, ma mindnek biztosítják azt a minimumot, hogy megmaradjon, de minőségi életet soha nem fog tudni élni. Viszont vallás, vagy bármi más miatt nem engedik a születésszabályozást) A kor hordoz új betegségek lehetőségét (AIDS; ebola....) mégis sikerült olyan szintre hozni itt is a gyógyítást, hogy legalább a halálozás lecsökkent minimumra. Nincs olyan járvány, bármi, amitől lecsökkenne a világ népessége. ÉS mondom szerintem a vallás is nehezíti a dolgot (akár az abortuszellenesség).

Szerintem olyan jellegű háborúk már nem leszenk, mit a két világháború. Hiszen ma már mások az igények (gondolok itt területigényekre pl.) ma a multik irányítanak, a piac számít, nem a terület.
Helyi háborúkat el tudok képzelni, vagy inkább felkeléseket, zavargásokat....
Ha meggondoljuk a jelen helyzetet akár a szlovákokkal, és a többi környező országgel, elég rideg...

Szerintem valóban a születésszabályozással kellene kezdeni. Tudom ennek rövidtávon elég nagy hátrány az 'elöregedés'...

A politikusokra meg valóban nem lehet számítani. Nem a tudósok oldhatják meg a helytetet, hanem talán azok a nagytőkések, akik most is előnyben vannak, esetleg feltörekvő új ötlettel rendelkezők.
Desajnos (szerintem) csakis abból a körből lehet kiindulni, mert kellenek anyagi erőforrások, és befolyás.

Előzmény: tnsnames.ora (2184)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2185
Még egy komolyzenei műsor az m1-ről.
Bár szerintem te nem kedveled Varnus Xavért, ez az ő műsor sorozata.
Sajnos a videotárban szerintem nincs meg az összes rész (vagy lehet, hogy majd ismétlik, és ezért nem tették még fel)
Port.hu oldala a műsorról.
http://www.mtv.hu/videotar/?id=33716 pedig a videotárban lévő egyik rész linkje.
Ráadásul ez utóbbi Bach jazz-feldolgozás.
Szerintem kifejezetten jó epizód, igaz én szeretem a jazz ilyetén formáját. Szerintem különösen jó feldolgozás...

Belenéztem a Bogányi 1. részbe (végignéztem volna, de lefagyott, és nem kezdtem újra). Nekem tetszett, ahogy Bartókot játszott. Érdemlegeset valóban nem mesélt, de a műsorleírás szerint nem is volt célja, inkább érzéseket akart átadni kedvenc szerzőiről...[Schubertnél fagyott le:( ]

Más: (nem kezdek új hozzászólást)
Nagy nehezen rátaláltam a "Zeitgeist"re (ha jól írom egyáltalán).
Beleolvastam, kb.500 hozzászólás, én 200-ig jutottam... A gazdaság nem érdekelt, inkább a WTC-ről szóló rész, erre a belinkelt filmek közül épp arra nem lehetett ráklikkelni már :(
Nem tudod, hol nézhetném meg? Ráadásul állítólag magyar feliratos volt. Az nagyon tudna érdekelni...
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 2184
A hétvégén támadt két pozitiv lecsengésű gondolatom pikolaj kapcsán, ami bennem tudja erősíteni a mad max elkerülhetőségét. És egyelőre jegyzetként inkább csak ideírnám, mint a topikjába.

Az egyik a pikolaj maga: itt relative nagyon _kevés_ ember bánt _önző_ érdekekből nagyon _rosszul_ az olajjal. Ezért természetszerűleg jött a felfutó exponenciális görbe a kitermelésénél, ami tuti bajt fog hozni, csak nem mindegy milyet. Mekkora lesz a betonfallal (értelmesen kitermelhető olaj elfogyása) az ütközés, milyen lefutási görbe várható utána (olajfelhasználásilag).

Az a nagy kérdés, hogy nagyon _sok_ ember hogyan fog tudni _alkalmazkodni_ milyen átfutási idővel az elfogyó olajhoz (és ilyesmi alkalmazkodásra nem nagyon van példa/tapasztalat a történelemben: max például egy pestis járvány, ahol milliószám haltak meg emberek ugyan, de azt is túl lehetett élni). Áldozatok nélkül most sem látom elképzelhetőnek megúszni, de Noé özönvize típusú kataklizmára semmiképpen nem fogadnék a bukmékereknél így _előre_. Nem lehetetlen semmiképpen, de nem rá készülök.

A másik nagy problémahalmaz a népességrobbanás, a víz meg az élelemtermelés problémája. Az élelemproblémát ignorálom, mert ha nincs ivóvíz, akkor nincs értelme élelmiszer-termelési válság kapcsán sem akármiről beszélni. Ráadásul nemcsak előbb hal meg ivóvíz hiányában az ember, mint élelem hiányában, de szerintem szintetikus úton mai energia viszonyok között nem is állítható elő értelmesen ivóvíz, szemben az élelemmel, vagy igen?

Viszont a népességrobbanás abból a szempontból más, mint a pikolaj, hogy ott nagyon sok ember okozza a bajt, javarészt öntudatlanul. Viszont ott az lehet lehet fék, hogy sok ember kvázi egyszerre veheti észre, élheti meg, égetődhet be rövidtávú memóriájába, hogy a gyereke, halott világra születik. De lehetséges egyfajta 'kényszerítő' erő is: egyre gyorsabb születésszám növekedés mellett egyre csúnyább lehet a halálozási mutató is, egy idő után nemfeltétlen tud exponenciálisan elszállni a születésszám, azaz tudhat egy értelmesebb lefutásba torkollni.

Amiben biztosan nem hiszek, hogy "majd a tudósok megoldják", meg, hogy a "politikusok észhez térnek". Viszont képtelen lennék arra vetemedni, hogy konkrétumot jósoljak bármilyen bekövetkezendő eseményre. Az egyetlen lehetséges és tisztességes út az én felfogásomban, szembenézni, kikupálódni és felkészülni gondolatban, cselekedetben a témára. És ilyen értelemben több időnk is van, mint mondjuk egy tomboló pesti járvány közepette.
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2183
A mai (4). részben Bösendorferen játszott. Nagy valószínűséggel Fertődön. Chopinról mesélt. Azt hiszem, én csak holnap tudom megnézni. Eddig snooker döntőt néztem itt, bár a tv is adta, de jobb szeretem angol kommentárral :)))
Úgyhogy közben lemaradtam ismét Eref műsoráról :(

Viszont ismét jó kis döntő volt. Ali Carter nyert, Joe Swail ellen.
Előzmény: tnsnames.ora (2181)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2182
Na sikerült! Bösendorfer a zongora! :o)
És jó a műsor logója is.
Jó lenne végignézni az egész sorozatot. ha jól értem 6 részes.
Előzmény: tnsnames.ora (2181)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2181
Na végre itt már szeretem Bogányi zongorájának hangját. Sajnos nem bírom leolvasni a zongora típusát, akárhogy próbálom. :o(

A 2.részben szépen felvezeti Bogányi, hogy Bach d-moll toccata és fúgáját fogja saját átiratában játszani. Csak azt felejti el közölni, hogy ez nem az _a_ mű, amire mindenki asszociál (BWV 565). Ráadásul az igazi pontos műcím: Dór toccata és fúga BWV 538, amit mellesleg d-moll-ként is jegyeznek Amúgy tetszik. :o)

Az összekötő szövegektől nem vagyok elájulva.
Előzmény: Foeniculum V (2179)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2180
Eref által ajánlott műsor a DunaII.-n hamarosan kezdődik.
http://wwitv.com/portal.htm
PL. itt is nézhető.
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2179
Ez az első rész linkje.

Utána nézhető a többi is.
Előzmény: tnsnames.ora (2178)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2178
Kérünk majd linket! :o)
Előzmény: Foeniculum V (2177)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2177
Hoppá!
Milyen műsorba ütköztem az előbb az M2-n:
http://port.hu/ut_a_zenehez/pls/fi/films.film_page?i_film_id=98482&i_where=1&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_epizod_id=165403

Sajnos épp a végére. Viszont az MTV videótárban megnézhető. Azt hiszem meg is fogom nézni, mert nagyon jó. Lehet elemezgetni Bogányi zongorajátékát :))), és mesélőkészségét.
Ha megnéztem, majd reflektálok.
Lux Kájvóker Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2176
Én már írtam, többet nem tudok tenni. :-)
Előzmény: Foeniculum V (2174)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2175
>>>>Aztán néhányan emnélyednek benne jobban, a többiek nem.

Látod, szerintem épp ez volt a céljuk
Előzmény: Lux Kájvóker (2173)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2174
Szerintem épp erről beszelétek ők is. "Űrt" próbáltak kitölteni az akkori szakirodalomban...Nyilván azóta ez is fejlődött a világ, a szakirodalom.
ÍRNI KELL!!!
Újat, jobbat, különböző tudásszintekre...szerintem...
Előzmény: Lux Kájvóker (2172)
Lux Kájvóker Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2173
"Én magam is imádtam - és abba fiúba szerelmesedtem bele inkább - , aki a tábortűz mellett gitározott :)))))"

:-)

Sokan ezért nyúlnak gitárhoz kamaszkorukban. Aztán néhányan emnélyednek benne jobban, a többiek nem.
Előzmény: Foeniculum V (2171)
Lux Kájvóker Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2172
Az utolsó mondatodra: igen, ezért is szoktam ajánlani kezdőknek. Szép tiszt dolog a tábortűzi gitározás, és van, aki csak ennyit szeretne ettől a hangszertől, akkor meg miért ne. A probléma inkább a hazai szakirodalom többi részével van, mert nem nagyon vannak jó, komoly, átfogó gitáriskolák, így ebben a közegben még a Muszty-Dobayt is ajánlani lehet.
Előzmény: tnsnames.ora (2170)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2171
Elsősorban maga a beszélgetés, ami megfogott. A 70-es évekről, és a mai világról.
Azt azért maguk is elismerik, hogy amit ők csináltak, a "hippikorszak" része, később már nem volt eladható. A három akkord is inkább példaértékű szerintem, a lényege, hogy akkoriban sokakat érdekelt a zene, mindenki gitározni a kart (akusztikus gitáron!)
Én magam is imádtam - és abba fiúba szerelmesedtem bele inkább - , aki a tábortűz mellett gitározott :)))))
Ez egy kor hangulata inkább.
És az ilyen 'Boros'-féle történetekre koncentráltam. (Boros különben már azóta ezt bevallotta a világ előtt)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2170
WoW! :o))

Jól-e értem, akkor John Patitucci-szintig még van pár grádics? :o)

PS: Én gyakorlatilag egyáltalán nem ismerem őket, totálisan kimaradtak az életemből. Akkor találkoztam a nevükkel először, amikor megláttam torrenten a gitáriskolájukat. Azért az sokat elárul(hat), ha három akkord lehet a világ teteje. Valószínűleg például Mike Oldfield dolgok még nem lesznek lejátszhatók vele. :o)
Viszont nem becsülöm le a könnyű sikerélmény lehetőségét. Mindennnek meg van a maga helye és ideje...
Előzmény: Lux Kájvóker (2168)
Lux Kájvóker Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2169
Kicsit árnyalok a képen: ők egy másik korszak gyermekei. Szemléletük eléggé elmaradott a mai zenei viszonyoktól (és a mai zenészek elvárásaitól), olyan műfajt képviselnek, ami már nincs. Van egy modata Dobaynak a "torzítós gitárról", ami nagyon jól rávilágít erre:

És ha valaki tud wah-ozni hozzá, attól én elájulok. Ha jókor nyomja.

Nem ismerem a wah pontos történetét, de attól a '80-as években ájuldoztak, a '90-es évekre pedig minden valamire való rockgitáros rutinból használta. És mind "jókor nyomta".
Előzmény: Lux Kájvóker (2168)
Lux Kájvóker Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2168
Bocsánat, hogy beleszólok, elolvastam a cikket.

Igen, semmi baj ezzel a párossal, csak azt nem árt szem előtt tartani, hogy nem gitározni tanítanak, hanem gityózni, ahogy ők is mondják. Tehát a tőlük megszerzhető tudás nagyon alapszintű, tanítási módszerük komolytalan.

Jómagam basszusgitározni tanítok, de sok gitáros is megkeres, mert gitároztam is régebben. A teljesen kezdőknek könnyű szívvel javaslom a Muszty-Dobay gitáriskolát (mármint a könyvet), de hangsúlyozom, hogy amint tudnak, lépjenek tovább.

A cikkből:
Azt volt az egésznek a lényege, hogy a zenéléshez ne kelljen stúdió, nem volt akkor még szintetizátor meg ilyen flancos cuccok. Volt egy szaros gitárod, és azzal arattál. Csakúgy, mint Donovan, Dylan, mindenki. Tudtál öt akkordot, és akkor egyből tudtál valamit mondani.

Ez ma, 2009-ben a zenei igénytelenség ars poeticája.

No, elnézést a zavarásért...
Előzmény: Foeniculum V (2165)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2167
Jó hosszú cikk, de elolvastam. Azért a 1/2*borosbocskor sztori az nem volt semmi.
Előzmény: Foeniculum V (2165)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2166
Köszi, igen erre gondoltam. Nem is hittem volna, hogy csak nemrég volt. Vissza is lapoztam. Valójában az érdekelt, hogy volt-e szó arról, hogy ezt a 2. tételt még maga Dvorak emelte ki külön dallá...
Előzmény: tnsnames.ora (2163)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2165
http://quart.hu/cikk.php?id=3414

Szerintem egy ritka jó riport cikk, a Muszty Bea és Dobay András duóval, a 70-se évektől napjainkig (bár pillanatnyilag tudom nem ez foglalkoztat benneteket).
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2164
WoW Nem semmi.

Ennek törvényszerűen be kellett következni: nemvéletlenül pendítettem én is, itt is.

Az exponencialitást senki nem bírja semmilyen szinten.
Előzmény: eref (2162)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2163
>Nem emlékeztek véletlenül, mikor beszélgettünk a IX. szimfóniáról (kb.)?
>Amikor Petyus belinkelte uezt, fiúkórussal?

Erre gondolsz?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86885577&t=9168807

http://www.youtube.com/watch?v=o2aLSat3h0w
Előzmény: Foeniculum V (2161)
eref Creative Commons License 2009.02.22 0 0 2162
Én voltam, csak a Zsolt nem. :(( Kimerültségre hivatkozva lemondta, és egy munkatársát küldte maga helyett. Az tisztességgel leadta egy PPP kíséretében, alapvetően korrekt, érdekes, de a magávalragadás híján volt. Csináltam egy kalózfelvételt, aki kéri, annak elküldöm (ámbár az ábrák híján nem mindig érthető).
Előzmény: eref (2020)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.02.21 0 0 2161
Nem emlékeztek véletlenül, mikor beszélgettünk a IX. szimfóniáról (kb.)?
Amikor Petyus belinkelte uezt, fiúkórussal?
Vissza szeretném olvasni, de nincs kedvem 1000 oldalt átböngészni...
Előzmény: Foeniculum V (2160)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!