elkészült a céklás káposztám, nem teljesen a leírás szerint , az ízesítése a csalamádé receptem szerint készült. Az általad leírt nekem nagyon édesnek tettszett.
Megkostoltam és úgy éreztem finom, és még jobb lesz pár hét állás után.
Még egyszer köszönöm, tovább színesítette a savanyúság palettámat.
Nagyon élvezem, hogy amikor nagy családi ebédeknél sokan vagyunk, olyan salátástálat tudok az asztalra tenni ami nagyon szép szinekbe pompázik.
Zöld uborka, cukkini, sárga paprika, sárga cukkini, piros paprikák, fehér karfiol, karalábé, zöld brokkoli, sárgarépa, lila cékla még ránézni is gyönyörűség, előttünk van az egész nyár.
Csak a kérdés második felére tudok válaszolni. Nagy valószínűséggel igen, hacsak nem valami hibrid fajta volt. De talán akkor is, csak nem olyan egységes.
Uchiki Kuri tököt már ültettem fogott magból, azonos lett. A környékünkön senki sem szokott sütőtököt termeszteni, ha én nem ültetek több fajtát, nincs mivel keveredjen. A Cucurbita pepo fajhoz tartozókból viszont nem érdemes vetőmagot eltenni, mert mindkét szomszédnak szokott lenni főzőtök, cukkini vagy patisszon és ezek meg is szoktak látszani a következő évi termésen.
A kókusztejes vargánya receprtére nem szolgáltam rá, de nem is baj, egyik összetevőből sincs itthon.
Megkóstoltuk a sok apró sütőtököt tartalmaró aprócska (5 literes) dobálósomat, puszta kényelemből, mert a többi savanyúhoz létra kellett volna. Sikere volt. Még tenni lehetne bele zöldparadicsomot, úgyis le kell szedni. Hány hét érés kell neki?
A tetején úszkáltak kis "valamik" ezeket leszedtem meg a léből vagy 3-4 litert, aztán adtam hozzá egy kis borként, most úgy tűnik megállt a folyamat de azért erősen figyelgetem.
Szörnyű gondba vagyok, évek óta csinálok hordós savanyúságot és soha nem volt vele gond, az idei is jól indult de most lassan 2 hónap után látom, hogy kezd forrni.
Lehet még vele valamit kezdeni?
Nem hinném, hogy a lével lett volna gond mert akkor már előbb beindult volna.
Talán emlékeztek egy pár hete kérdeztem, hogy belerakhatnám-e a mini éretlen sütőtököket, hát megtettem és rá másfél héttel elindult a lé.
Erre tudok gondolni, hogy valami avval lehetett.
Mivel csak most kezdte el a forrást arra gondoltam, hogy leöntöm a levet alaposan átnézem és lemosom a benne lévő savanyákat és csinálok hozzá új felöntőlevet.
Szerintetek múködhet a dolog? nem szívesen dobnék ki vagy 15 kg savanyúságot.
Én sütőtökből készítettem lekvárt valamelyik évben amikor a fagy miatt nem volt v. nagyon drága volt a sárgabarack.
A családom szerint nagyon finom volt, minden esetre küllemileg olyan volt mint a sárgabarack lekvár.
Erre az évre befejeztem a kertet és az eltevést is, illetve még ha majd lesz jó minőségű narancs abból még készítek egy pár kis üveg lekvárt mert a gyerekek szeretik süteménybe.
Mint látható a képen, három db félliteres és 1 db kétdecis lett. Ez 9 db negyedelt zöld dió 1 lityi vodkában áztatva június közepétől mostanáig. Utána került bele a szirup: víz, cukor, narancshéj, fahéj, szekfűszeg. A szűrés után pedig némi idei pucolt dió.
Hogyne volna. Most nem tudok képet feltenni, mert még kint van a telken, onnan hurcibáljuk haza a befőzött dolgokat a panelba, már amit mi fogyasztunk el. Nagy része onnan megy egyenesen a nagyfelhasználó fiókákhoz. Elsőre a leves dolgok jönnek haza, mint paradicsolé, savanyú, befőttek, mert ezek fagy esetén durrantak már szét a faházban. A sűrűbbek jönnek később.
nem tudom feltenni mert itt nem engedi a rendszer, de ha küldsz egy mail címet levél mellékletként szívesen elküldöm, a mail címem nyilvános a tiéd küldheted privát levélben.
Az öt napi napi 3x-i étkezés leírását nem szívesen vállalnám!
A gyalult vagy kockázott tököt, este lecukrozom, 1 kg tökre kb fél kiló cukorral, 1-2 citrom belekarikázva vagy kockázva, héjával együtt. Reggel a keletkezett lét beforralom, s amikor már sűrűsödik, a tököt is belefőzöm, amíg üvegessé válik. Mivel magas a pektintartalma, hamar besűrűsödik. Egy kis fahéj vagy szekfűszeg ízlés szerint még mehet bele, és úgy a dunsztba. Tartósítószer nélkül évekig eláll, szép világos, nagyon finom
Hú, az is nagyon jól hangzik! Sajnos, nekem ezekről csak beszélgetnem szabad. Ezeknek is van már gazdájuk, mindig nagyon várják. Fő fogyasztóm Édesanyám (84) és barátnői - már a világból kiszekáltak, hogy mikor lesz kész a diólikőrjük.