Szóval nem (annyira) akarlak rábeszélni a Sandrára (Poulsen Renaissance), de ha tényleg olyan, mint a képen, az nem akármi! Majd beszámolok róla jövőre...
Még, jó, hogy Te nem:))) (pussz:)) A kék virágokat szeretem, bár nem is tudok most kapásból igazán kéket mondani a kertemből:)))
És én is szeretnék olyan liláskékes régi rózsát, talán Sissi, de ez lehet, hogy butaság, majd utánakeresek. Szomszédasszonyomtól már sokszor kaptam vesszőt, de nem sikerült a szaporítás ezidáig. Meg van nekem egy 'Shocking Blue' nevű, ez kedve szerint akár liláskék is lehetne.
Nem, a második Lancome. Nekem idén nem volt az Erzsébetnek ilyen sok virága:((
Ld. vöröskáposzta-saláta. Amíg nem rakjuk hozzá az ecetet, nem annyira erősen piros. Aztán, amikor mosogatni kezdjük a piros káposztaleves edényt, hirtelen bekékül a lé. Tessenek kérem kipróbálni ;))
Nagyon szeretném, de nem találom. Egyébként biztosan írtad már, de kérlek áruld el, Magyarországon jutottál hozzá a kék rózsához? Azért jobb lenne, ha határozottabb kék lenne. Jövőre egy megeredt dugványát savas földbe kellene ültetned vagy savasabb lével öntöznöd. Kiváncsi lennék az eredményre. Hozzáteszem, a kutyapisi is nagyon jó dolog a rózsák esetében. Ime az eredmény: évek óta ilyen szép.
Ez nagyon szép halványkék, semmi lilás nincs benne, tényleg. :-) Magam is meglepődtem rajta, mikor először nyílt, mert már elég kétkedő vagyok a "kékséggel" kapcsolatban (nem ez volt az első kék próbálkozásom)... :-)
Láttátok már a Poulsen Renaissance rószák közül (a Szőregi Áfész lapján fönt van) a halványlilát? Valami álomszép! Remélem, az enyém is olyan lesz! :-)
Ez tényleg kéknek látszik és a fajta neve is kék! A kerted rózsája nem hallgatta az előadást és megelőzte korát. Ezt nem kellett volna!:-))))))) Szóval a képet el kéne küldeni Heszky Lászlónak és megkérdezni tőle, hogy lehet, h mégiscsak megoldották korábban a problémát vagy mi lehet az oka a rózsád kékjének.
Szia, ne haragudj, most vettem csak észre reagálásod. Érdekes a felvetés. Engem is érdekel, vajon a korábban forgalomban lévő lila rózsafajtát milyen úton érték el. Keresztezéssel vagy már 30 éve bizirgálják a rózsák génjeit? Próbáltam utánanézni, eddig sikertelenül. Viszont találtam egy kevésbé érthető dolgot az idézett szövegben:
"Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rózsa sziromleveleinek savas pH-ja nem kedvez a kék antocián megjelenésének. Jelenleg olyan géneket keresnek, melyekkel a sziromlevél pH-ja savas irányba tolható el."
Én még ott tartok, hogy a savas pH kedvez a virágok kék színűvé válásához. Pl a hortenzia, írisz stb. esetében is a talaj kémhatása szabályozza a színváltozatot. Minél savasabb, annál kékebb a virág. Fentebb azt írja a szerző, a rózsa sziromlevelének savas kémhatása nem kedvez a kék létrejöttének, ugyanakkor a cél a a kék szín eléréséhez a szirom savas ph-jának savas irányba való eltolása. Valószínűleg a sziromlevél kémhatása nem elég savas, ahhoz h megjelenjen a kék antocián, ezért kell még savasabb irányba eltolni. Talán elírás, de az is lehet, h én értem félre.
:)) Akkor tényleg életerős rózsa ő! Biztosan szép lesz majd az új, végleges helyén!
Kiváncsi leszek az Austinokra:) A Graham Thomas, amit kaptam (köszi:))), nagyon sok bimbót hozott, de sajnos elfagytak:( Kicsit szomorú voltam, bár azért az egyik bimbó picit kinyílt és megláthattam a gyönyörűséges szép színét:))
Csali! Képzeld hogy jártam az Árpádházi Erzsébettel.... Beültettem egy cserépbe tavasszal amikor adtad. Beállítottam a rózsák közé, mert a helye még nem volt kész.
Hatalmas ágakat hozott (3-at, 120-150 cm-eset)... és most ősszel nem tudtam felemelni a cserepet, mert belenőtt a földbe a lukakon keresztül. Most áshatom ki és vághatom szét a cserepet. Szeretném végre a végleges helyére ültetni....