Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1574
Elnezest :)).

Valamikor nem is olyan regen beszeltunk a keriteses topicban az elso fuz keritesrol - es egy igazan noveny szereto beirta, hogy az elo fuz fonasa az novenykinzas. . .

Hm. Mit szolna a bonzaihoz. . .:))
Kiultetni, elhitetni vele, hogy nohet kedvere, lehet belele szep 1-2 meteres bokor, es akkor jon a metszoollo. . .uj hajtast hoz, es zsupsz levagja. . .

No meg mi jutott meg az eszembe: az a regi kinai szokas, hogy a nok laba kics maradjon, befasliztak. Kicsi is maradt, csak az ami lett belole mar nem volt labnak mondhato - es nagyon fajdalmas volt rajta jarni. . .

Felre ne erts, tetszik a bonzai - de a termeszetes azalea meg jobban.
Előzmény: Mamut (1573)
Mamut Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1573

Szia!

Szó sem volt szobai tartásról :o)

Üdv

Előzmény: ZsuR (1569)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1572

oks:)

Előzmény: ZsuR (1571)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1571
Eszrevettem. Nekem viszont a kontenerezeshez volt inkabb hozzaszolni valom. Jobb az a rhodoknak, azaleaknak, ha nem cserepestul mennek a foldbe. Lehet javitani a foldet!

Ha a talaj agyagos, es beleteszel egy cserepet, az konnyen eldugulhat, es a rhodo vizben fog ulni. Azt meg nem szereti.
Előzmény: vm.aniko (1570)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1570
csak mert piczipaczi tőlem idézett,hogy szuperagyagos a talaj:)
Előzmény: ZsuR (1568)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1569
Hat nem tudom. Nem nagyon szoktam vagdosni azaleakat - egyszer tettem tavaly viragzas utan, hogy a nagyon felkopaszodott oreg bokrot kicsit ujja varazsoljam.
A viragokat nem szoktam leszedni, majd lejonnek maguktol ha akarnak - lehetetlen lenne maskepp.

Nekem nincs tapasztalatom a szobai tartasukkal. . .
Előzmény: Mamut (1567)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1568
Neked is. . .
Előzmény: vm.aniko (1566)
Mamut Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1567

Szia!

1) Mikor kell/lehet/érdemes átültetni?

Én úgy olvsatam valahol, hogy közvetlenül a virágzás után.

2) Hol lehet megnyirbalni?

2/A) Csak ott ahol lombos, vagy a felkopaszodott ágak is ki szoktak hajtani?

2/B) Maradt egy csomó virág "alkatrész" rajta, azokat tőböl kell kivágni, vagy elég csak az lehervadt sziromleveleket kiszedni?

Képek...

Az utolsó virágok egyikeMost így néz ki
Előzmény: ZsuR (1562)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1566
akkor ezt most nekem irtad?:))
Előzmény: ZsuR (1565)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1565
Nalam az egesz kert "szuper agyagos" volt, es sok-sok komposzttal helyrehoztam.

A kontenernek is vannak hatranyai. . .probalj javitani a talajon, kezdve a rhodo korul.
Előzmény: piczipaczi (1563)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1564
ÓÓÓÓ:)))
Előzmény: piczipaczi (1563)
piczipaczi Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1563
"sajnos a szuper agyagos talajjal még kell csinálnom valamit"

szia vmaniko! ehhez egy nagyon kedves bácsi sok éves tapasztalataira alapozott tanácsát ismertetném: konténerrel együtt (amiben persze savanyú talaj van) süllyeszd be a földbe.....
Előzmény: vm.aniko (1555)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1562
. . .akkor. . .mit is kerdeztel? :))
Előzmény: Mamut (1561)
Mamut Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1561

Sziasztok!

A növényke nem túl nagy. úgy talán 20 cm magas, ha van...

Ettől függetlenül mintha fel lenne kopaszodva. Épphogy az ágvégeken van néhány levél. Egy kicsit meg is ijedtem tőle, mert a virágzáskor szép tömör volt az egész, most meg mintha "épp hálni járna belé az élet" :)

Amúgy pedig - most lehet, hogy utálni fogtok :) - bonsai lesz belőle.

Azzal kapcsolatban vannak már tapasztalataim, tehát tudom mit jelent két-három rügyre visszavágni, meg átülteni, meg ilyenek, de Azaleával semmilyen tapasztalaton sincs.

Gondoltam ez a fajta "tudás" inkább növény specifikus. Ezért kérdeztem a SZAKÉRTŐKET :)

Bonsai szempontból pedig az a lényeg, hogy mitől fog a leginkább bokrosodni, úgy hogy lehetőleg ne nyúljon meg és ne kopaszodjon fel.

(Ami nem kell azt maj én kivágon ollóval.. :) bocs...)

Szóval továbbra is kérdés még az átültetés időpontja!

Mert ugye ekkor lehet áttenni megfelelő tálba is. Ez persze azt is biztosítani fogja, hogy ne akaluljon ki pangó víz.

(Ha más nem, akkor ez a jövő tavasszal lesz.)

Üdv,

Mamut

Előzmény: vm.aniko (1558)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1560
Ne bantsd. En csak akkor szoktam csinalni valamit ha tudom mit miert.

Ha elviragzott, hagyd, hogy erot gyujtson a novekedesre. Amit tehetsz, hogy adsz neki mutragyat - nem most rogton, es nem sokat - es takarod a talajt mulch-csal. Ha nincs mas, ujsagpapor is jo - visszafogja a gazt, segit tartani a nedvesseget, es bekomposztalodik a foldbe. Nem szep - ez a hatranya, de ha mas nincs. . .

Locsold, de ne alljon vizben.
Előzmény: Mamut (1557)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1559
jaj még annyit hogy árnyékos az erkélyed,mert ugy tudom, napon nemes egyszerüséggel elpusztul.párás árnyékos félárnyékos hely és sok viz.ennyit "tudok"-sejtek -róla:)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1558
én még igencsak kezdő vagyok,majd szalkó vagy zsur megmondja ha nincs igazam,de miért is akarod visszavágni?fel van kopaszodva,vagy csúnya?vagy óriási nagyra nőtt?vagy nem elég bokros?
Mamut Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1557

Sziasztok!

Nemrég vettem az egyik barkácsáruházban egy Azalea Japonica-t (legalábbis ez volt ráírva).

Gyönyörű szép virágos volt, mostanra úgy tűnik már abbahagyta.

Ami virág elhervadt azt leszedtem - igaz talán csak a szirmokat - nem tudom mennyire kell(ett) volna visszcsípni ?

Állítólag elvirágás után kell közvetlenül átültetni, meg visszavágni, de ebben egyáltalán nincs semmi tapasztalatom...

Az ültetéssel még csak-csak elboldogulok, veszek neki egy (valamivel) nagyobb cserepet, meg Rhododendron földet. Nem fogom kiültetni, ugyanis egy erkélyre vettem.

Szóval inkább abban segítsekek légyszi, hogy ez a visszvágás valójában mit jelent... hol és mit keressek rajta, ahol el lehet nyisszantani és újból kihajt, vagy valami ilyesmi...?

Köszönöm!

És elnézést, ha volt már róla szó, ígérem visszaolvasom a topic-ot :), csak nem szeretnék kifutni az időből :)

ui.: Ha muszály, tudok róla képet feltenni... sajnos a virágok már nem fognak rajta látszódni. :(

ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1556
Nezz be ebbe a topikba itt eleg sok otlet van arrol, mit is lehet tenni az arnyekos sarokkal. RENGETEGET!!!

A rhodo mar felnott :)), 15 eves. ALtalaban 10 eves korukra erik el a teljes meretuket, amit az ismertetok irnak.
Előzmény: vm.aniko (1555)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.05 0 0 1555

szia Zsur itt is összefutunk:)megkérdezhetem hány évbe tellt mire ekkora lett ez a rodi,mert a férjem hálistennek szereti a virágot és most azt mondta hogy ha  akarok hoz nekem melóhelyről/,bécsből/,mert ott jóval olcsóbb meg szebbek vannak,kaptam 2 db ot egy percy wisemant és egy nova zemblát de még szetnék valami olyant ami más időben virágzik mint ezek és nagyra nő...és az sem baj ha gyorsan:)))

Kedves Szalkó ez neked is szól!:)ha már igy szakértőkkel vagyok körülvéve:)

van a kertemnek egy kb 12 m es része ahol a szoszéd fái és a mieink összeérnek,ide az árnyliliomon és még pár kisebb növényen kivül nem nagyon tudok mást teeni az árnyék miatt.a szomszédom az ovi,itt hatalmas 100 éves fák vannak,ugyhogy ez szerintem kedvez a rodiknak,mert ugy tudom a sűrű növényzetben párásabb a levegő és ez neki jó.jól gondolom?sajnos a szuper agyagos talajjal még kell csinálnom valamit,de van itt pécsen egy jó kis olcsó hely ahol 730 ft ért lehet kapni 50 l es fenyőkérget ugy tudom az savasitja a talajt.légyszi mondjatok még pár tanácsot,hogy mit csináljak hogy jó helyük legyen!

micsoda litániát irtam!!!bocsi:))

Előzmény: ZsuR (1554)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 1554
Itt a nota vege. . . English Roseum, meg a rokona. . .

De a nagy meg tele van bimboval!

ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 1553
Magyaroszagon iden minden elobb van (ugye Mo-rol irsz). Nalam meg van punkosdi rozsa is. . .szombaton szedtem rola a vazaba - igaz a veget jarja.

Eleg hosszan viragoztak az iden! Orulok neki! Talaltam egy jofajta organikus mutragyat (fertilizer a szo, mert az organikus mutragya valahogy ellentmondasos) amivel taplalom oket (es a tobbi novenyt) ugy nez ki jo, mert meg en sem tudom tuladagolni. Tenyleg meghosszabbitja a viragzast (ha veletlen egybeeses. . .hat az is lehet).

Azt hiszem az alapanyagok otthon is ismertek: csontliszt meg ilyenek. Ha erdekel az osszetetele. . .
Előzmény: Szalkó (1552)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.03 0 0 1552

Egyébként nálunk több mint két hete levirágzott a 'Roseum Elegans'. Nálad meg most pompázik. Ennyi eltérés a virágzásban adódhat, pláne így ekkora távolságnál.

Előzmény: ZsuR (1546)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1551
A Rhodoknak kell a társaság, magukban nem szeretnek lenni.
Előzmény: ZsuR (1550)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1550
Ah, meg gyerekek. . .

Igen, stabilak, es szeretnek a kornyeken lenni - szinte minden kertben van beloluk, nem is egy (itt ritkan van egy rhodo egy kertben). Persze a regebbi telepulesrol beszelek, mert az ujakban meg fa is alig van, illetve ha van meg gyerekekcske. Erdekes modon, eleg keves a rhodo es az azalea. Inkabb tulevelu orokzoldeket ultetnek.

Nekem kell a viragzo orokzold. Szeretem a fenyoket is, thujakat is, de a viragosak azert megiscsak. . .szebbek. . .
Előzmény: Szalkó (1548)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1549
Igy igaz! Minden reggel kimegyek, meg akkor is ha kicsit szemerkel az eso. Meg munka utan is kimegyek - kell a lazitas, jol esik egy kavet meginni a to parton.

Jo latni, mit csinaltak egesz ejjel - egesz nap a novenyek :))!
Előzmény: Szalkó (1547)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1548

Nem csoda, hogy az 'English Roseum' és a 'Roseum Elegans' úgy hasonlítanak egymásra, hisz mind a ketten Catawbiense hibridek.

Nagyon stabil Rhodok. Próbáltad már szaporítani őket?

Szalkó Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1547

Ismered a mondást: 'Gazda szeme hizlalja a jószágot', esetedben a rhodot. Vagyis szünet nélkül figyelni kell rájuk és becézgetni kell őket. :)

ZsuR Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1546
Ja - meg az, hogy minden reggel kimegyek es megdicserem :))!

A rhodo gyerekeket is dicserem am, es jol esik nekik, meg mindig van rajtuk virag.

Ezek "English Roseum" nevre hallgatnak, nem tul gyors novesuek, es 6-8 lab magasra, szelesre nonek (durvan 2-2,5 m).

Azt hiszem a nagyon kicsik, amik majdnem kipusztultak azok "Roseum Elegans" ami szinten ugyanigy fog noni, csak egy arnyalattal lilasabb a virag (szinte nem lehet eszrevenni a differenciat koztuk).

Azt hiszem amik kimultak meg a tel elott azok "Roslyn Rhododendron"-ok voltak; es ezek is hasonlo tulajdonsaguak voltak - szine talan egy kicsivel erosebb.
Ahogy nyilnak jobban fogom latni, mi nem maradt meg.

Előzmény: Szalkó (1545)
Szalkó Creative Commons License 2007.06.02 0 0 1545

Csodaszép, hatalmas bokor. Látszik,hogy jól érzi magát a kertedben. :)

Igen, a megfelelő mikroklíma!!!

Előzmény: ZsuR (1542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!