Mert alaphelyzetben rovarokkal (és más állatkákkal) táplálkozik, csak később vált gyümölcsre. Amúgy nem kell hívni, magától is odatelepszik, a kék tojásairól megismerni a fészkét.
Utána jártam. Nálam az lesz a baj, hogy a tőke karja vagy 4-5 méter hosszú. Így csak mennyiséget terem a tőke. Nem is keveset. Viszont az apró bogyós öreg fürtök nem az igaziak keserédesek. Úgyhogy, nem is teljesen, de jól visszametszek a hosszából ami nekem eddig szép látvány volt :). Betegnek nem is biztos, hogy beteg. De van rajt sárgás mohaszerű valami, ami sok gyümölcsfámon is van. Kicsit megkapargatva lejön. Permetezni nem akarok.
OK, ezt én is tudom, de odúból is van A B C és D típusú. De leírás nincs, hogy milyet javasolt kitenni. Minek tegyek ki harkálynak is jó odút, ha az szőlő közelébe sem jön. A támogatásoknál is csak azt írták ki, hogy a 4 típusból tegyél ki x darabot és kapod az EU-s pénzt. Ha már teszek ki odút, akkor olyat, aminek értelme is van.
Nem a dugattyú /egy alumínium henger/profiljaiba ül bele,érdemes még megnézned a golyókat is,hogy nem verődtek-e be.Egy ilyen felújításnál már ne hagyd ki azokat sem,a gumikat én zsírral szoktam megkenni/csapágyzsír jó/a gumikat összeszerelés előtt.Jó munkát !Nem kel hozzá különleges szerszám,sem nagy tudás,csak alaposság.
Segítséget kérek. A közkedvelt 20 literes permetezővel dolgozom. A permetlevet szépen szórja, de néha a dugattyú tetején is ereszti a permetlevet a nyakamba. Mi lehet a baja? Nagyon nem értek a műszaki dolgokhoz.
A helyedben én is teljesen visszavágnám a tőkét az említett fiatal hajtások felett.Kell hagyni a legfelső új hajtás felett egy kb.10-15 cm -es csonkot amit majd 2-3 év múlva ha beszárad el lehet majd távolítani.És a levágott öreg tőke metszlapját be kell kenni fagéllel a kórokozók ,fertőzések távoltartása végett.
Nem értek hozzá. Ezért megmetszem tavasz elején , és ami lesz az lesz, így lett dzsumbuj :). Jó ötlet az oltás. Zöldre fás oltás, zöld oltás, nekem kínai :) . Öltani rügypattanás előtt kell ugye? Keserű az íze igen, vagyis kesernyésebb mint bármilyen szőlőnek. Nem minden fürt de többsége. Még arra gondoltam, hogy szinte teljesen visszavágom a tőke törzsét, mert a gyökere közelében vannak fiatal hajtások.
Nálam már vannak olyan tőkék amiknél megindult a könnyezés, máshol mi a helyzet?
Épp emiatt is böngésztem az OMSZ oldalát (elmúlt napok átlaghőmérsékletei), ahol belefutottam egy új projektjükbe, ami bizonyos növények (köztük a szőlő) fenológiai fázisainak megfigyeléséről szól, ebbe bárki besegíthet megfigyelések beküldésével.
Ha valaki érez magában ingerenciát a tudomány megsegítése iránt, az alábbi linken találja a leírást:
A képről itélve egy nagy "dzsumbuj" az egész... Keserű szőlőről nem hallottam. Ha ilyen jól érzi magát, akkor egy kísérletet megér, hátha sikerül átoltani. De ehhez-lehet már késő- alaposan vissza kell metszeni, és zöldre fás oltással vagy zöldoltással átoltani. Az is lehet, hogy nem alkalmas alanynak sem. üdv PJ
Múltkor valaki (lehet hogy itt a fórumon) ajánlotta a Vitaflóra Szőlőt is, ez rendszeresen használható (elvileg), idén ezt akarom kipróbálni. Veszprém megyei cég, a honlapjukkal ellentétben állítólag 20l-es kiszerelésben is kapható a cucc...