Keresés

Részletes keresés

Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3992

A mag önmagát zárja körbe.

A gyűrű és a gyűrődés pedig kölcsönhatásból származó helyben való mozgás kölcsönhatása.

Előzmény: Carnuntum (3991)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3991

Én szerintem a MAG  szó  a  MEG  összeadottság  értelmű  szóval állhat rokonságban,  hiszen a  MAG-ban tömörítve MEG  van a lényeg egyben.   1 MAG 1 MAG 1 MAG 1  MAG ,  MEG MÉG 1 MAG  az 5  MAG .))

--

Igen, jó gondolat. A g és a k többes számot is jelenthet.

k-mink

meg+meg

Aki pedig, megy, az ismétli a lépést ezért megy.

Előzmény: Igazság80 (3986)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3990

A mai napot is, úgy határozzuk meg, hogy ma.

A jelen idejű történés medig a most.

CzF: 

"magyar mi, székelyesen: mü, vagy úgy tekinthető mint mink rövidülete, talán a két azonos személyrag eltávoztatása végett, pl mi házunk, mi vagyunk, ezek helyett: mink házunk, mink vagyunk, vagy Bopp Ferencznek, a szanszkritra nézve szóló fejtegetése itt is elfogadható volna, t. i. szerénte az én-nek nincs és nem lehet többese, úgy hogy valamint a szanszkritban a-szmé, am. én (és) ők, úgy a magyar mi v. mit v. mük is annyi volna: én-ő v. én-ők. V. ö. ÉN."

Előzmény: Carnuntum (3987)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3989

"Aki véletlenekkel jön azt nehezen tudom komolyan venni az ügyben."

Itt már túl sok a "véletlen" ahhoz, hogy véletlen legyen...

Előzmény: Igazság80 (3968)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3988

"Ezért születik egy jelre  többféle hangérték. Ami meg komolytalan."

Amennyiben (közel azonos jelentés mellett) a feltételezett akkori hangérték megfelel a mainak, akkor nincs különösebb probléma.

Az egyenlő szárú kereszt kiejtése MÁS és PÁR. A jelentése magyarul is tökéletesen egyezik. Angol nyelvből fordítva: egy fele; iker. Tehát stimmel.

Neked is tetszett a GASAAN (asszony), a NIN, (néne), a HURSAG (ország) megfeleltetés, ezek ellen nem emeltél szót, pedig a hangalakok nem igazán azonosak. De a HAR, mely formailag teljesen azonos a magyar HAR gyökkel, már csípi a szemed... Hogy van ez?

"Ebből meg nekem az jön le hogy  a jelírások megfejtései  igen csak gyerekcipőben  lehetnek.   Hiszen egy  szövegnek  nem lehet egyszerre  6 verziója is .)) "

Van egy óriási különbség a kettő közt! Rovásjellel írt összefüggő szöveg nincs (nem találtak), csak szavak, esetleg egy-egy mondat. Ez pedig nagyon kevés a megfejtéshez, mivel még az sem tudható, milyen nyelven írták. A sumer írásból viszont töménytelen mennyiség áll rendelkezésünkre (nagy részét még el sem olvasták), összefüggő szövegek is.

Ez persze nem garantálja a kiejtés pontosságát. Viszont az "utódnyelvek" szókincsében szükségszerűen fenn kellet maradnia az eredeti, vagy ahhoz közeli kiejtés, mint ahogyan ez a magyar nyelvben is nyomon követhető a sumer szavakkal kapcsolatban. Ha a vezető sumerológusok tudnának magyarul, minden bizonnyal jobb hangalaki megfejtések születnének.

"4:  Csak hangokkal nem lehet kommunikálni,  annyira kevés az a pár tucat." 

Nem néhány tucat, hanem 100-nál is több hangot használhattak őseink, melyeket testbeszéddel hanglejtéssel, akár több százra is duzzaszthattak. Ezek a hangok sem egyszerre, hanem időben jócskán eltolva egymás után jelentek meg, ahogy azt a szükség megkívánta.

És nem is az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi és milyen összetett gondolatokat tudtak általuk közölni, hanem az, hogy egyáltalán volt egy hangkészlet, ami már a kommunikáció legelemibb szükségleteit ki tudta elégíteni.

"Viszont   2-3 hangos gyökszavak már szép számú kombinációban előállíthatóak belőlük, "

Igen, csak ezeknek valamiből ki kellett alakulniuk... A semmiből nem lehet 2-3 hangú gyököket (összetett szavakat) alkotni.

Mit gondolsz, miért van legalább egy két hangban azonos gyököknek hasonló jelentése? - Csak úgy véletlenül.?..:D

Aztán, mikor elkezdtünk toldalékolni, akkor meg a hasukra ütöttek, hogy pl. legyen a többes szám jele a K, mert az volt a szimpatikus?  Nemde azért lett a többes szák jele a K, mert "sok" jelentése (is) volt?

Mit gondolsz, miért van A hang az a, az, amott, amaz, arra, addig, afelé, ahhoz, ahol, aki, akár, ami, annak, annál, annyi, abba, agg, akkor, alá, ad, akar, stb. szavakban? - Ha nem azért mert az A hang jelentése: "távolra mutató".

Sokszor elmondtam: Ahhoz, hogy az ember a saját közlendőjét több hangra "lefordítsa" s ezt a több hangot ki tudja ejteni, valamint a hallottakat értelmezni tudja, fejlettebb agyra, s benne beszédközpontnak kell kialakulnia, ez pedig nem megy másképp, csak úgy, ha egy-két hanggal kezd el gyakorolni.

Előzmény: Igazság80 (3965)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3987

A "MI"  szó  nem csak személyes névmás,  ugye kérdőszóként  alanyra  kérdezünk rá.

--

Mink szinonímáája pedig a MAgunk

Az alany viszont a magunk vagy valaminek az önmaga.

A -MA/ME képzői értéke is ugyanaz. Magát meghatározó dolgokra alkalmazzuk, mert névképző.

~MA, vékonyhangon: me, névképző, pl. buzma, duz-ma, szak-ma, szusz-ma.

Előzmény: Igazság80 (3986)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3986

MAGA,  MAG-UNK (!) ,  MAGAM,  (magom) ,  MAGÁNAK  ezek mind valóban MAG  kapcsolatúak.  

A "MI"  szó  amiből van a MINK/MINKET és hasonlók (münk is).     A  "MINK"  K hangja bizonyosan  a többesszámnak a jele.    Tehát ez a szó  többesszám képzetű,  a MAG viszont  még nem az.  de a MAKK/MÁK  formákban már logikusan ott lehet ez szintén.   Hiszen ott a MAG-OK  száma  már több lesz.

A "MI"  szó  nem csak személyes névmás,  ugye kérdőszóként  alanyra  kérdezünk rá.   Ugyanez ha  MIK  formában hangzik el,  szintén a többesszám okán  kap K  hangot a végére. 

Én szerintem a MAG  szó  a  MEG  összeadottság  értelmű  szóval állhat rokonságban,  hiszen a  MAG-ban tömörítve MEG  van a lényeg egyben.   1 MAG 1 MAG 1 MAG 1  MAG ,  MEG MÉG 1 MAG  az 5  MAG .))

Vagyis 1 MEG 1 MEG  1 MEG....  és így tovább.   Lehet  MAGszámoláshoz  is köze van az egésznek.  A MEGszámoláshoz.

MÖG-ÖTT  szót  lefordítjuk,  magyart magyarra akkor MEG+OTT  van,  túl azon a valamin.  MÉG  stimmel is értelemre...

Előzmény: Carnuntum (3984)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3985

M -MA/ME képzői értéke is ugyanaz. Magát meghatározó dolgokra alkalmazzuk, mert névképző.

CzF: 

"~MA, vékonyhangon: me, névképző, pl. buzma, duz-ma, szak-ma, szusz-ma. ... Egyébiránt a tatár-török nyelvben igen termékeny igenév-képző, s általán azt tartják róla a nyelvészek, hogy a határtalan módból a végső k elhagyásával származik, pl. bil-mek, ..."

Szerintem a mag szavunk a maga szavunk rövidülése , ugyanis a mag azt a testet jelöli, ami önmagát határolja.

Előzmény: Carnuntum (3984)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3984

Sőt a mag a mag-unk  szavunkra is visszmegy szeintem.

mag / mag-unk / mag-a

CzF: 

"Hogy a granum-ot, semen-t, medulla-t jelentő mag szóban gömbölyü a van, mutatja a magam, magad, maga, mely régente így is hangzott: mogam, pl. a régi halotti beszédben: „Nem heon (nem csupán) mogánek, gye mend vő fojánek halálot evék.“ V. ö. MAGAM, MAGAD stb."

Ha pedig így van, meg kell vizsgálni, hogy a mü - münk szavunk milyen kapcsolatban van a magam, magunk szóval.

Nagyon úgy néz ki, mintha a szavunk g képzős változata lenne a mag.

CzF:

"MI, (2), a személyes névmás többesének első személye. Másképen és teljes alakban: mink. Székelyesen: mü, régiesen, kiváltkép mint személyrag mük (és muk), több szláv nyelvekben: mi v. my, svédül és dánul: wi, finnül: me, törökül bi-z, némely tatár nyelvekben: mi-z, hellénül: ημεις (aeoliai alakban: αμμες, Bopp szerént = ασμες), és νωι; persául: má (öszvehúzva ebből: men-há), szanszkritül: vajam és aszmé, arabul: nehnü, zendül: vaém stb. Birtokragozva: miénk (= mi-é-nk), v. mienk és miéink, v. mieink. A magyar mi, székelyesen: mü, vagy úgy tekinthető mint mink rövidülete, talán a két azonos személyrag eltávoztatása végett, pl mi házunk, mi vagyunk, ezek helyett: mink házunk, mink vagyunk, vagy Bopp Ferencznek, a szanszkritra nézve szóló fejtegetése itt is elfogadható volna, t. i. szerénte az én-nek nincs és nem lehet többese, úgy hogy valamint a szanszkritban a-szmé, am. én (és) ők, úgy a magyar mi v. mit v. mük is annyi volna: én-ő v. én-ők. V. ö. ÉN."

Véleményem szerint a mü, mük is központi jelentésű szó. Egy halmaz, amelyel a lényegünk tartozik. A mag definiciója is ugyanez.

Tehát a mag, a mü tovább képzett verziója.

Előzmény: Igazság80 (3978)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3983

A MENDE--MONDA  is MENET,  szójárás,  a szavak/MONDAT-ok  MENNek emberről emberre,  itt szerintem is van kapcsolat.    A népnevünkkel nem  gondolnám,  mert  az  önnön írásunk  szerint mindig  G vagy GY  és nálunk  ez fix.   Azaz a MAG  alapján.  Amiket írsz is jók,  MAG kapcsolatúak lehetnek eredetileg.

Persze idegenben rontott alakok is keletkeztek a magyar népnév kapcsán, mint MADAR,  vagy  MACARA, stb.  de ez nem a magyarok műve írásban. 

A MAGYARÁZ  meg annyit tesz hogy  MAGYAROZ (beszélt nyelvünk jelentésével),  ahogy írod valamit érthetővé  teszünk,  MAGYARÁN  szólva már érteni fogjuk.))    Én lehetségesnek tartom hogy  eredetileg ez az idegen kifejezések  MAGYAROZÁSA  volt  kezdetben,  majd később kibővült jelentéstartalommal bármilyen nem érthető  dolognak  az érthetővé  tétele...

Előzmény: Carnuntum (3982)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3982

és akkor nem a MEGY  szóhoz van köze,  hanem ugyanúgy a MAG  szóhoz

--

Ez is elképzelhető, hiszen:

makk

meggy

mogyoró

szavaink véleményem szerint is mind rokon a mag szavunkkal.

---

Ugyanakkor a magyar népnév akár a mond, mesél, magyaráz szavunkból is következtethető.

Lehetséges, hogy a magyaráz szavunk nem csak véletlenül a magyar szóalakból következik utólagosan, hiszen minek képeznénk így szót a magyar népnévből?

A magyaráz annyit tesz, mint valamit érthetővé tesz, beszéddel. Nem azt, hogy magyarul beszél... az a "magyarul", vagy "magyarán".

Véleményem szerint a mond/monda szavunk is a menésből alakult ki, erre magyarázat:

Mende-monda. Mendegélni is annyit tesz, mint menni.

Száll a madár ágrúl ágra, száll, az ének szájrúl szájra...

Tehát a mogyar, megyer, magyar népnév lehet, hogy annyit tesz a nyelvünkön, mint mondók/beszélők (magyarul szólók, magyarul beszélők).

Sőt, a MI szeméjes névmásunkkal is rokonítható a magyar népnév:, vagy MÜNK, MÜK

Sőt, ha a "vogy/muk" szavunkat megvizsgáljuk, az ..unk = muk képzőnk is érdekes...

"Latiatuc feleym ʒumtuchel mic vogmuc."

ketni Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3981

Körbejárható területről van szó, nem portyázásról és nem vándorlásról.

Előzmény: Carnuntum (3974)
ketni Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3980

"Ma megyer törzs és a magyar népnév között viszont nagyon is feltételezhető a kapcsolat."

Természetesen! Csak akkor egyáltalán nem biztos, hogy a menéshez van köze ennek a megyernek, ami tulajdonképpen magyar.

Előzmény: Carnuntum (3973)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3979

Vannak ilyen szópárjaink :   KAVAR----KEVER ,     FORGATAG---FERGETEG,       VEDER---VÖDÖR,     ATTILA----ETELE  és  sorolni még hosszasan lehetne...

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3978

A MAGYAR  MEGYER  között elképzelhető hogy csak  akcentusbeli a különbség ,  és akkor nem a MEGY  szóhoz van köze,  hanem ugyanúgy a MAG  szóhoz,  csak ez utóbbi  egy  későbbi  törzs neve kicsit másképpen,  de utalva a MAGYAR  szóra. 

A MEGYE  szó meg egyértelműen a MEGY  szó képzete.   Ahogyan a JÁRÁS  fogalma is a JÁR  amihez köthető, tehát minta  is  van rá másik.    Mivel ezek kijelölésekor  valóban  bejárták a területeket...

Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3977

A magyar - mogyer névváltozatok is erősítik azt a feltevést, hogy a megyer szóval is rokonítható legyen, hiszen eléggé vátozó magánhangzóról van szó.

Nekem itt eszembe jut Muager(isz) király neve is. Itt is a legbizonytalanabb hang az ua - magánhangzó kapcsolatot jelölő hang.

Előzmény: Carnuntum (3976)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3976

"Mindenhol azt írják, hogy a hetumoger-nek írta a hétmagyarokat, azonban eddig sehol nem találtam meg a görög lejegyzését ennek a szónak."

--

Bocs, természetesen Anonymus írta a hétmagyarokat hetumoger-nek, nyilván latinul.

Előzmény: Carnuntum (3975)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3975

Konsztantinosz így írta le görögül a Megyer törzsnevet: Μεγέρη

Mindenhol azt írják, hogy a hetumoger-nek írta a hétmagyarokat, azonban eddig sehol nem találtam meg a görög lejegyzését ennek a szónak.

Érdekes lenne összevetni őket.

Előzmény: ketni (3972)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3974

"Tehát az a Megyer, aki egyszerűen körben jár. Kevésbé prózaian kifejezve ezt úgy is mondhatnánk, hogy az a magyar, aki körös-körül portyázik."

__

Ez a tulajdonsága még vagy egy évszázadig megmarad a honfoglaló magyarságnak.

Simán el tudom képzelni, hogy a "magyarok" a szkítáknak-hunoknak olyan törzse/törzsei voltak, amelynek a fő tevékelysége a harc volt.

Védték a megszerzett területet, az országot, illetve gyengítették az ellenfeleiket.

Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3973

Ma megyer törzs és a magyar népnév között viszont nagyon is feltételezhető a kapcsolat.

ketni Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3972

Nem meggyőző a magyar és a megyer összemosása.

Azért nem, mert a megye valóban jelenthet a menéssel-járással kapcsolatot, de ettől még a magyar népnév teljesen más eredetű is lehet. Az alaki egyezés nem minden esetben azonos eredetet jelent.

Itt van a mada vagy magya népnév, ami a médek önelnevezése. Ők a rokonaink voltak, vagy a közös ősnép révén elszakadt testvéreink.

Mászkálósaknak nevezték volna magukat?

Ha a megyer körbejárható területet jelent, akkor a magyar mit jelent, ha többé-kevésbé vándorló népről beszélünk?

Előzmény: Carnuntum (3971)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3971

Igen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ha a magyar népnév változata lenne a megyer, akkor az a-e változatok között archifonémával kell számolnunk, sőt a megye nevünket is kapcsolatba lehet hozni a népnevünkkel.

Ezt a problémát oldaná fel ez az elmélet:

https://sites.google.com/site/vortscienco20100820/home/magyar?authuser=0

Előzmény: ketni (3970)
ketni Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3970

Azért nézd meg a Cz-Fo "mad" címszót!

Azt se felejtsd el, hogy elő-elő jön a vita, hogy a D hang lágyítása-e a GY hang, vagy a G hangé!

Valami rokonság van a D és a GY között.

Előzmény: Igazság80 (3962)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3969

1:  Úgy legalább 10-12 pontban mutattam meg lgaláb hogy  a HUN--HON  összetartozó és átjárható.  Leírtam miért.

2:  Én csak biztosan létező hangalakokkal foglalkozom,  az idegen hangátírások/torzítások okán ez is  épp elég feladvány tud  lenni,  az már nem fér bele hogy  még a hangérték se legyen biztos és 100%,  mert akkor még az sem biztos hogy  tényleg létező hangértéket vizsgálok. 

Ezen okból kifolyólag a sumer "szavak"  legfeljebb érdekességképp kerülhetnek képbe bónuszként esetleg,  és semmiképpen sem referenciapontként vagy hivatkozási alapként.  Arra nem kielégítő a hangérték bizonytalansága végett.

3 : HAR  CZ-F  csak a lényeget másolom amivel én is egyetértek : 

"elvont gyök és eredetileg hangutánzó,  s jelent erősebb,  a fogak között rezegtetett hangot és általán valami horzsolást,  mely ennél fogva hasonló hangot adó tárgyakra is átvitetik.  Ebből eredtek a hangra vetítve :  harsog,  harsány,  haris,  harkály,  harang,  haré  közvetlen hangutánzók"  

"Megvan továbbá olyan szókban melyek működése némileg a fogak összeszorításával,  erőlködéssel párosul s az indulat erős kitörését jellemzetesen ábrázolja  :  harag,  harc,  haramia,  harap,  harcsa"   +  sok más még amit hozzáírhatnék én is még,  nem véletlen mondtam erre hogy  hangutánzó és indulatgyök is, nagyjából én is ezzel a felosztással értek egyet.    Hegyekről ő sem beszél,  mert semmi köze hozzá.

Hargita meg magyar ősünk mi a "faszé"  volna már sumer neve,  ez  teljesen hülyeség.   Harag  szó mindet megmagyaráz,  ma is családnév és főleg Székelyföldön de a Haragos is az,  és Erdélyben  ez a harag  több földrajzi név megnevezője,  hegy,  patak,  település stb.  neveiben benne...    

Előzmény: kitadimanta (3967)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 3968

1:   Van HUNOR és van MAGOR .    Van  HUN  és MAGYAR .    A MAGYAR  ráadásul régen MAGAR  sokszor olyan szövegkörnyezetben is ami egyébként simán ír GY hangot is más szavakban le.. 

Aki véletlenekkel jön azt nehezen tudom komolyan venni az ügyben.    Legesélyesebb hogy közvetlen a névből  lett.  Ha nem,  akkor "B"  megoldásként a MAG+GYAR  jöhet szóba,  ami meg ugyanúgy a MAG  képzete. 

A többi rész  rendben van.   A cikkek/földrajzi nevek érdekesnek látszanak, majd átveszem őket és a felvetődő kérdésekre is  kitérek...

Előzmény: kitadimanta (3966)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.04 0 0 3967

"HONból---HONNOS   ránézésre is magyar  képzésű."

Ez így van, de ennek semmi köze a HUN népnévhez... Leírtam, miért.

"Mert én  meg azt mondom hogy csak  pontos és biztosan létező hangalakokkal  érdemes foglalkozni, "

Pontosan azt teszem, több oldalról is igazoltan.

" És a HAR nem hegy. "

Szó szerint valóban nem hegy, de a magyar gyökrendszerben rokonértelmű a jelentése, mivel abban a NAGY jelentés domborodik ki, ami a heggyel - mint nagy - azonosítható.

"Sőt, mivel Erdélyben gyakori a HARAG  szó a földrajzi nevekben,  Hargitának is ehhez lehet inkább köze."

Ez nem jelent semmit. Illetve nem a haragról van szó, hanem az erőről, nagyságról.

A Hargita simán lehet sumer szó: HAR-GI-TA.

HAR gyök a magyarban: Harsog, harcol, harag, harap... jellemzően nagy erővel bíró dolgok közös gyöke.

Az a baj, hogy Te mindig egy képzett gyök megváltozott jelentését próbálod ráhúzni egy gyökre, aminek nem ugyan az a jelentése.

A har-ag= har+ag azaz erő+gyakoriság: ez a harag, mikor gyakori erőt fejtünk ki valakire. Az angol hard= kemény. Átvitt értelemben erős...

HAR=erő, nagy, GI=visszatérni, TA=helyhatározó (helyre mutató szó)

Összeolvasva: "A visszatérés hegye (az)", vagy, ha személyről van szó: '"Az Úr/Nő (a Nagy) visszatérésének helye'".

Előzmény: Igazság80 (3964)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.04 0 0 3966

"A MAGOR---MAGYAR  kapcsolat több mint gyanús, MAGOR népe a MAGYAR ezt józan ésszel gondolkodó nem is vetheti el"

Ez még önmagában kevés, mert véletlen is lehet az egyezés, de több más bizonyító erejű érvvel együtt (Van ilyen, hasonló jelentésű gyökünk, s ott is van, ahol így neveznek minket) már elég "ütős" ahhoz, hogy - ha nem is 100%-osan - de nagy valószínűséggel azonosnak tekintsük a két szót.

"De a MADÁR  és MOGYORÓ  népünk nevével kapcsolata  több mint kétségesnek látszik."

Szerintem is.

"Furcsállom is hogy mondjuk CZ-F  és  mások az egyik legnyilvánvalóbb kapcsolatot  nem vetették fel, éspedig  hogy ez egy MAG,  hát  ez lehet az egésznek a lényege ! "

Szerintem is...

Nem csak C-F, hanem a mai nyelvészek sem gondolnak erre, (sőt, egyenesen tagadják, félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől...)

Nepálban és India északi részén is él egy Magar nevű nép...  https://en.wikipedia.org/wiki/Magars

MAGAR = MAGGAR?

Ott (India északi részén) található Maghar város is...

MAGHAR = MAGGAR?

Néhány érdekesség a cikkből. Csak a magyar fordítást írom, az eredeti angol szöveg a szócikkben található:

"Az ország ezen részét tizenkét körzetre osztották, amelyek Bahra Magarat (Tizenkét Magar Falu Konföderációja) néven ismertek, amelyek az adott időszak következő régióit foglalták magukban: Argha, Khanchi, Bhirkot, Dhor, Garhung, Ghiring, Gulmi, Isma, Musikot, Rising , Satung és Pyung."

GARHUNG = HUNGAR?

BARA szónak számos jelentése van különböző nyelvekben de az arabban 'dicsőség', 'bátor' jelentésű, a sumerban trón emelvény; király, uralkodó. Vesd össze az Atara szó jelentésével. (korona, áldott)

Egy másik tizennyolc Magar királyságból álló konföderáció, az Athara Magarat is létezett, és eredetileg Kham Magars lakta."

ATHARA = ATARA, mely szomszédságában Arad, Maghar, Turan, Kána (Kána magyar Árpád-kori falu) Tábot-hegy valamint Kisra, Kishor, Kison, Gita, Tamra, Bardala, Kardala található?

Libanonban is van Kána nevű település.

KHAM (Magar) = bibliai KHAM, kinek fia nem más, mint Kánaán, az átkozott, aki Khús testvéreként Nimród nagybátyja.?
Ezek a kananeusok laktak ősidők óta abban a térségben, amelyről az ásatások során bebizonyosodott, hogy szkíta terület volt.
Amúgy az ATAR = korona, áldott jelentésű szó. Ez illik az Athara Magarat szövetség megnevezéshez.  (áldott Magar terület)

Ha már e térség szóba került, hadd említsem meg, a Kaukázustól délre számtalan magyar hangzású helységnév található:

Ugan Magarisi, Magaracik, Magarali, Dula Maghar, Turan, Aran, (Arany?) Kovar, (Kővár?) Avas, Karakert, Kurganli, Kartal, Kislak, Karaagac, (Karaakác?), stb...

Hadd említsem meg az újgurokat, akik Kína észak-nyugati részén telepedtek le.

"Összességében az ujgurok átlagosan 44-64%-ban szibériai/kelet-ázsiai, 33,2%-ban európai és 17,9%-ban dél-ázsiai (India) származásúak.[8]" https://hu.wikipedia.org/wiki/Ujgurok

"A mai napig megtalálható az ujgur ruházaton a kalocsai hímzésből ismert tulipán motívum, de több közös szavunk is van: rák – rák, tanya – tanha, csap – csap, bátor – batur, stb. Ezen kívül az ujgur dapanji csirke a magyar csirkepaprikásra emlékeztet egy kis gyömbérrel, chilivel és rengeteg fokhagymával fűszerezve. Nem hiába emlegetnek minket az ujgurok nyugatra vándorolt rokonukként." https://hungarikumokkal.com/2019/10/ujgur-magyar-rokonsag/

Talán idáig jutottak a valamikori magyarok, s innen indultak útjukra (visszafelé, nyugatra)a törzsek, közben hunokkal keveredve (HUN, HUNOR néven) találkoztak a délről jövő magyarokkal mielőtt a K.M.-be értek...

"viszont  ez szerintem nem kötődik a népnévhez,"

A MAGAR is egy népnév. Már kettő is van belőle MAG gyökkel...

Előzmény: Igazság80 (3962)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 3965

1 : Ez a példa azért nem jó, mert itt valóban van egyetlen fix biztos  hangalakunk.    Épp ezt hiányolom a sumernél, már amely  szót  többen egymástól függetlenül  próbáltak megoldani.  

De ott egy  jel megállapított hangértéke gyakran  5 szófejtőtől 6-féle .))

2 és a 3.:   Én a jelek "átírásairól"  beszélek.  Ezek hangértékeiről.   Nem a jelentésükről,  hanem  hogy  hogyan hangzottak   és  milyen mai hangokra váltják őket át.    De nekem az nem tetszik az egészben hogy  egyrészt  mint írtam hogy  senkinél nem ismert hogyan és milyen módon állapít meg hangértéket,  és  az egész  X  és Y  ilyen és olyan olvasataitól függ és ki hogy mit értelmez. 

Ezért születik egy jelre  többféle hangérték. Ami meg komolytalan.  Most nem a több jelentéssel foglalkozom,  hanem azzal hogy ha hangértéket állapítok meg ,  akkor annak egy bizonyosnak kell lennie. 

Amúgy az ősi rovásleleteink megfejtései is ilyenek,  nagyjából annyi megfejtése ahányan a témával foglalkoztak.

Ebből meg nekem az jön le hogy  a jelírások megfejtései  igen csak gyerekcipőben  lehetnek.   Hiszen egy  szövegnek  nem lehet egyszerre  6 verziója is .))     Persze  később "közmegegyezéssel"  ráböknek egyre  amit  "hivatalosnak fognak tartani" ,  ami kábé annyit tesz hogy a csapat legbefolyásosabbja  "elviszi"  a  bulit magának,  a többi  meg magában szitkozódik,  kábé  ennyire valódi ez a közmegegyezés.))

Tudom,  mert volt alkalmam  bennfentes  rovás  fórumba olvasni,   ami ott megy  az kegyetlen.))    Szóval maradjunk annyiban hogy én  egy elém citált  efféle  hangértéket csak fenntartásokkal tudok kezelni,  aminek kétséges a hitelessége. 

4:  Csak hangokkal nem lehet kommunikálni,  annyira kevés az a pár tucat.   Viszont   2-3 hangos gyökszavak már szép számú kombinációban előállíthatóak belőlük,  ennek van meg az értelme...

Előzmény: kitadimanta (3963)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 3964

1:  Magyar nyelvű emlékek híján  nem tudhatjuk biztosan hogyan hívták pontosan saját magukat.  Tehát ez csak egy találgatás és  nem több. Arra meg nem alapozhatunk.   Egy biztos a HONból---HONNOS   ránézésre is magyar  képzésű. Ami HUNNOS is volt,  egyértelmű az átjárhatóság.

2 : Már leírtam a gondolataimat és a hozzáértők állásfoglalását   a sumer írás valós megállapíthatóságának  kihívásairól,  ezt nem írnám le még egyszer mert nem vagyok papagáj.))    A sumer valós hangalak  meghatározásának  módja  egyik  szófejtőnél sem ismert  (hétpecsétes titok),  így  gyakorlatilag  igazolni sem lehet (és emiatt cáfolni sem)  hogy  tényleg az a valós amit meghatározott,  illetve  hogy mennyire pontos.    Majd ha lesz ilyen, akkor elgondolkodom hogy komolyan is vehető akár.

Mert én  meg azt mondom hogy csak  pontos és biztosan létező hangalakokkal  érdemes foglalkozni,  a fiktív vagy félig stimmelővel  sokat nem tudunk kezdeni ami talán úgy volt,  vagy talán másképp volt.  Ez kevés, már 1-2 hang eltérés is eszméletlen különbséget tud okozni jelentésben.    És a HAR nem hegy.  Hargitán kívül a kismillió hegynevünk véletlen sem így indul,  tehát alaptalan az egész.  Akkor miért nem így indul mondju -ből legalább 1?...  Sőt, mivel Erdélyben gyakori a HARAG  szó a földrajzi nevekben,  Hargitának is ehhez lehet inkább köze.   Ellenség HARAGÍTÓ ,  régiesen HARAGITÁ  öket.     Ezt már hosszasan átvettük, én maradok ennél a verziónál.   Mivel megközelítőleg sincs  más alternatíva ami versenyképes.

3:  Ezen én senkivel sem vitázom hogy  a  szkíta--hun--magyar  micsoda,  ezt  az ókorban és a középkorban is tudták,  le is vannak írva,  nálunk  is ez a világ legtermészetesebb dolga volt akkoriban tudni a származásunkat.   

Majd egyszer sasolj már rá a pápai bullákra hogyan is kezdődtek ezek.))   Mondom én hogy zavarnak a tények,  pedig  csak ismerni kéne őket...

4 :  Ősrégi korokban még nem volt kialakult maihoz hasonló világrend.   Sokan keresték még a helyüket.  Viszont a HONOS  és a SZÉKEL(ö)  nevek önmagukért beszélnek.

5 :  Nem foglaltak hont,  csak hazamentek...

Előzmény: kitadimanta (3961)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.04 0 0 3963

"3:  Ez teljesen más dolog amit mondasz. "

Ok, igazad van, mondok mást ugyan azon hangalakú szavakra:

DO jelentései: életben marad, rendbe tesz, megállja a helyét, tesz, csinál, teherbe ejt, megy, elér, ad, sikerül, megfelel, megold, játszik, nyom, becsap, ellát, elrendez, kiszolgál, kiszámít, kitakarít, megfejt, megsüt, megtekint, megtisztít, megél, stb... (a lista nem teljes)

Csak az említettek száma így is 25!!!

GET: kap, fog, kerül (v.mibe) válik (v.mivé), tesz, vesz, jut, hoz, megkap, szerez, ért, elér, eljut, vásárol, rávesz, juttat elhoz, felfog, elfog, bevesz, stb... (itt sem teljes a liosta.

LIFT: felvonó, emelés, segítség, emelkedés, felhajtóerő, légi szállítás, áthelyezés, felold, megszüntet, felszáll, lop... (ez sem teljes lista)

"De  egy képjel és ékjel esetén  aki ezt "lefordítja"  ott egyetlen fixen létező hangalakot   várnánk mint megoldás,"

Amint fentebb láthatod, egyetlen "ékjel" azaz szó sokszor tucatnyi, vagy annál is több  jelentést hordoz.

Miért várod egy 5000 éves nyelvtől, hogy egyetlen ékjelenek csak egy olvasata/jelentése legyen, mikor egy  fejlettebb, nagyobb szókinccsel rendelkező nyelvben is akár több tucat jelentése is van egyetlen "jelnek" azaz szónak?

"A kimondott szónak  csak egy alakja lehet,  még ha épp több is a jelentése."

Egy alakja van, hiszen ugyan az az ékjele. A jelentése pedig attól függ, hogyan ejtjük. Tehát egy szóalaknak több jelentése (kiejtése) van, csakúgy, mint manapság. A magyarban is vannak ilyen szavak: Vár, dob, fűz, ér, fog, zebra, nyúl...

Értem én, hogy az zavar Téged, hogy van egy ékjel és annak többfajta kiejtése, és még a kiejtések is többjelentésűek, de ez az írásrendszer sajátosságából fakad, Ők nem betűket írtak le, hanem gyököket, és nem annyit, amennyi a szókészletük, hanem kevesebbet, így a szövegkörnyezetből derül ki, melyik olvasata és annak melyik jelentése érvényes az adott esetben.

"4:  "ha ma is csak hangokkal kommunikálnánk...."
Hát úgy nem lehet kivitelezni alapszinten sem a kommunikációt,"

Az igaz, hogy azzal a nyelvvel még nem lehetett a mai értelemben beszélgetni, de arra már elegendő volt, hogy egy kezdetleges emberi lény néhány fontos dolgot közöljön társaival.

Nem is volt szükségük még másra, csak ennyire.

Ez az emberi kommunikáció alapja, kezdete, ami már az állatvilágban is kimutatható, hiszen ők is kommunikálnak egymással. (hangokkal is) Igaz, ők (az emberszabásúak) jelen tudásunk szerint csak érzelmeiknek szándékaiknak adnak hangot, tárgyakat, jelenségeket még nem tudnak hangokkal azonosítani, mert nincs hozzá hangkészletük. Az ember beszéd kezdetét attól a ponttól számítom, mikor már a hangutánzó hangok megjelenésével az érzelmeiken kívül, tőlük független dolgokra, eseményekre, azok jelölésére is volt néhány hangunk.

Ezek megléte nélkül egyszerűen nem lehet tovább lépni, nem lehet gyököket szavakat alkotni.

Előzmény: Igazság80 (3958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!