Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Még mindig azt mondom hogy inkább acélból készíteném. Mi a baj azzal az hogy nehéz?
A hátsó (kék) csomagtartó szerintem esztétikailag is tök jó (kicsit fapados :-) ), én biztos nem bolygatnám csak azért hogy aluból legyen. Mit nyersz rajta? 30-40dekát?
Egy tandemnél szerintem +1-2kg nem lehet létkérdés.
Ui. Vágd le a végét a spanifernek véletlenül se tudja feltekerni semmi
Minden szilárd anyagnál van, amely nem tökéletesen rideg és amelyet (ismétlődő) erőhatás ér.
"Most a varratról beszéltünk uham!"
Idézet: "Fémes anyagokban az anyagfáradás először az anyag legnagyobb helyi feszültségénél kezdődik rendszerint az elemi kristályokdiszlokációinak elmozdulásaival. Helyi nagy feszültségek vagy hibás tervezés illetve gyártási hiba következtében lép fel kezdeti repedést okozva."
Kérdés: mi okoz a felsoroltakon kívül még nagy helyi feszültséget?
Normál polaritás esetén az elektronok a pálcáról áramlanak az anyag felé. Így afféle elektromos szél keletkezik, amely ugyan alapjáraton segít a hegesztésben (mintegy fújja a pálcáról leváló anyagcseppeket a rendeltetési helyükre), de ezzel együtt fellép az a hatás is, hogy az elektronok és az anyag becsapódásakor a célterületet plusz hő és mechanikai hatás is éri. Ez viszont csak addig hasznos, amíg az olvadt felület alatt van valamennyire teherbíró réteg! Vékony anyagoknál ez a réteg hamarabb eltűnik és az anyag teljes keresztmetszetében cseppfolyóssá válik, ami a gravitáció és az említett mechanikai hatás miatt elmozdul az eredeti helyéről. Azaz a lemezed kilukad, átég.
Fordított polaritás esetén ez a szél a pálca felé fúj, ezzel csökken a hőbevitel és az elektromos szél is csökkenti a gravitáció hatását.
Alu hegesztésben igencsak tapasztalt kolléga szerint minél öregebb egy anyag, annál inkább nagyobb a repedés||törés veszélye a varratok (új vagy régi) környékén. Ezt múlt héten említette, egy tréler taknyolása közepette. Gondoltam, hogy megemlítem, hátha érdemi információval is szolgál ez a kijelentés.
Most jött el az idő,eljött egy önbirálatom,vagyis kilépek.
Igaz.......kaptam egy + jelet de egy rövid válasznak jobban örültem volna......
Kaptam sok év alatt egy csomó negativ jelet,ezt el kell fogadnom,vagyis nem közétek való vagyok.......
Kaptam hülyézést,marházást,ezt köszönöm,mert ti olyanok vagytok,mint az egészségügy,forditott az elmétek,ezért vagytok jó emberek. ( bocsi az egészségügytől,ők helyesen dolgoznak......)
A Bm úrnak jó döntése volt a napokban,ihletet produkált.....
Kivánok sok fényt a sötétüvegen belülre.........
Utolsó kivánságom,ne beszéljetek a hátam mögött,eldöntöttem,a kilépésem végleges......
Refse2,te jó ember vagy,néha úgy éreztem,hogy mondanál mégtöbbet,de nem teheted.......Köszönöm a tanácsaitokat,mert valójában néha ez is volt,és jól jött....
Hogy melyik technika a hasznosab......embere válogatja,meg a munkaigény..... Amit tud az awi,azt nem tudja a mig,és ezt a gondolatot forditva is értelmezd......
A kérdésedre,hogy melyiket vedd.....?
Az első linkedben nem látok lábpedált..... Ez awi esetén nagyon jó dolog..... A második linkedben ez látható,amellett igaz,csak 200- as gép,de én ezt venném......
Még egy tanácsom,ha megfogadnád. Ne add el a mig- et. Ha az én példámból indulsz ki,van 3db mig gépem,meg egy awim....... Ugye érdejes az arány,ha mérlegelsz......vajon ennek a marhának miért kell 3db mig....... !?
A linked gépárai viszont barátiak.....
Veled azért jó elmét váltani,mert belátható időn belül válaszolsz.......
Itt van az esztergályosunk.......occseb úr...... Fel tesz egy kérdés és szarik a válaszokra.... De a forgácsolóknál is ezt tette,fel tett egy kérdést,többen reagáltak rá,de kb egy hónapja járt ott utoljára. Hogy mi lett a szivattyúja motorjával........? Lehet,hogy a gazdájával együtt napszúrást kapott a nyáronnnnnnnnnn !
Na legyünk hasznosak. Én egy haszontalan dög vagyok.
Elpaszintom a hegesztőgépemet kb mindenestül, nem fogok hegeszteni kmtereket, erre jó lenne egy awi gép. Amúgy is pöcögteti jó ideje. Főként hogy abba maradt a porbeles hegesztés.
Magad is megirtad a kérdésedre a válaszod......Nem tudsz,és nem is akarsz mig fogyóelektródás gépbe beruházni.....
A leendő munkád passzold át egy olyan helyre ahol van co2,awi,oxigénaparát,vagy ponthegesztő.....
1.2mm- es anyagot csak anyázva,és rondán,és átégetve,és salakzárványosan tudsz mma móddal hegeszteni,legyen az akár a legvékonyab mma bevont elektróda is.
De egy utllsó ajánlatom is van. Akad olyan kereskedő,aki bemutatógéppel is rendelkezik. Ha ez olyan szinten van,hogy segitőkész,kérd kölcsön a gépjét a kevés munkádhoz.
De létezik olyan mód is,hogy kisgépkölcsönző. Ha szerencséd van,akkor bérelhetsz pár napra mig fogyös gépet........