Tömegével menekültek el a keresztények Irak egyik legrégebbi keresztény városából is a szélsőséges szunnita fegyveresek halálos fenyegetései miatt, mára alig néhányan maradtak a huszonötezres közösségből Moszulban.
A mi itthoni nagy usa, izrael stb elleneseink ilyenkor miért nem aggodnak? A hozzájuk feljelentgetni rohangáló L. Horkai Istvánok hol vannak ? Ilyenkor miért nem rendeznek kereszténység védő tüntetéseket?
Nehéz lenne annyi statisztát találni akikkel az egyéb ISIS-es filmeket leforgatták.. valamint megtéveszteni az összes nyugati, keleti újságírót. Már lenne olyan filmünk ami rejtett kamerával vesz fel egy stábot akik felvétel után teáznak a túszokkal, kamuterroristákkal. Ehelyett vannak drónfelvételek rajtaütésekről, hírek különböző államokból, képek katonákról, fegyverekről, akciókról, életszerűen elkapott civilekről a térségből. Ennek ellenére még mindig lehet egy túszdráma rendezett. Ettől még mindig lehetnek olyan szálak amiket megállapodások mozgatnak. Az ISIS számára a legnagyobb akadály maga az ember. Hiába képeznek ki több száz, vagy ezer fanatikust. Hiába nyernek meg további ezreket a passzív gyűlöletnek a nyugat ellen. Ahogyan elveszik az elfoglalt emberek személyes szabadságát, ahogy az emberek tapasztalni fogják a hatalmi visszaéléseket.. rá fognak jönni, vagy szerintem jelenleg is tudják, hogy ideológiailag, katonailag meg vannak szállva. Épp ezért nem ellenség, nem egyetlen ideológiai tömb az Iszlám Állam. Megfélemlítő, és megfélemlített emberek közössége akiket szociális gyűlölet fűt. Hosszú távon ez a képzet a saját énjükké válhat, de sosem fog mindenkit megnyerni, mindenkit leuralni a gyűlölet. Ahogy felszabadul szakít a shiíta ideológiával, de amíg benne él nem beszélhet őszintén, mert a könyörületesség a nem hívők felé, az elutasítás a shiíta erőszak felé ellenséggé, áldozattá tehetné azt az embert aki kinyilvánítaná a saját véleményét.
The spread of the caliphat. Youtube. Több részből áll. Belülről mutatja be a kalifátust. Engem meglep, hogy hogy jutottak ki a felvételek. Talán minden kegyetlenségnek megvan az a gyengesége.. hogy azért látszani akar.
Azért én - csendes magányomban - futtatok egy olyan verziót is, hogy nem is létezik az IS, csak egy tervezett húzás miatt futtatják a sztorit. Az égbekiáltóan kamu kivégzéses performansz indította el nálam ezt a vonalat.
A szabadok a rabszolgatartásban is szabadok voltak.. csak a szolgák ezt nem szerették. Ma a jogi státuszuk ugyanaz, az egzisztenciális hátterük más.. és az sem feltétlen statikus. A gyarmatban az a jó, hogy kizsákmányoló, és kizsákmányolt nem él egymás mellett. Így teljesen más jogaik, esélyeik vannak a vezetőik pedig talán tényleg csak vezetgetik őket, de nem a saját érdekeik szerint. (De ez már belpolitika.. és messze nem akkora gond, mint egy terrorállam megszületése, és térnyerése.) Van youtubeon egy negyven perces videó az Iszlám kalifátusról. Hihetetlen. Kényszervallásos az egész lakosság, másként megölik az embert. De ha beilleszkedsz akkor barát vagy, mosolyognak, viccelődnek, segélyeket osztanak. De mindenki más ellenség. Barbarizmus, és barátság. Mint egy nagy maffia.
Nem. Azt akartam mondani, hogy gondolkodtam rajta. Ha kirekesztik őket az már nem igazi liberalizmus. Az igazi liberális győzelem, ha beengednek egy rizikófaktort, és olyan jogrendszerük, kultúrájuk, közbiztonságuk van, hogy az egész mégis békés marad. EEz a győzelem. Élből kirekeszteni talán(?) még vonzó is lehet a földalatti, illegitim terjeszkedésre.. mint mondjuk elutasítotva lenni egy masszív békés iszlamista, békés naturalista, békés keresztény.. békés társadalomtól akik mind jól együtt tudnak működni.
A jobb az lenne, ha a nyugat nem tartana gyarmatokat, ha méltányos gazdasági kapcsolatokat építene. Aki gyarmatosít, és a közelkelet olajgyarmatnak tűnik.. az számíthat a bevándorlókra is, sőt számít is rá, hiszen ez a haszon másik fele. Jönnek a gyarmatokról a népek (lényegében a saját pénzük után!) méltányos bérekért, méltányos munkáért, és környezetért, életért.. és adják a még így is olcsónak számító munkaerejüket.. valamint (!!) tettkészségüket, szorgalmukat, találékonyságukat hiszen edzettebbek ebben mint a jóban megszületett generációk.
" na meg adja tűrhető áron az olajat, cserébe nem piszkálják mindenféle Európából és Amerikából szalasztott emberi joggal"
Az olaj árát az határozza meg, hogy megveszik-e? Amerika úgy tudom azért ragaszkodik az import olajhoz, mert a saját geológiai készletét tartogatja a végére. (Ez gazdaságilag, történelmi távlatban jó döntés..)
Ha ezt előrevetíted mennyi lesz majd az USA olaj ára?
A helyzet pont fordított. Amíg Amerika fizet az olajért addig az arab azt csinál amit akar. Amerika cirka támogatja, mert üzleti partnere. Gondold el. Van egy bérgyílkos aki karkötőkkel, fülbevalókkal bizniszel. Te ezt mélységesen elítéled.. de azért vásárolsz tőle. :) Mert olcsóbb mint a zaci, vagy nem tudom.
Valaki írta, hogy az Iszlámot csak fegyverrel lehet visszaverni. Gondold át.
Valahol a kisebbrendűségérzet, és a sértettség tartja fent, és terjeszti. ártani akarnak a nagyoknak, és valódi sérelmeket szenvedtek el, és olyan mélyen bevésődött a vallási tudat, hogy nem félnek a haláltól.
Viszont ha nem tudnák eladni az olajat!
Tényleg, az ILIA-tól kik veszik meg az olajat? Ki tudnak annyit csempészni? Nem feltűnő, hogy az eddigi kereskedelmi mennyiség továbbra is elfogy a kalifátus kikiáltása óta?
Ez az amit én egyfajta gyarlóságnak tartok. Szinte mindenki, mindenhol elítéli az erőszakot, de mikor egy gallon olajat kap akcióval akkor fütyül rá hogy honnan van, megveszi, mert azzal megy az autója, városi szinten pedig a gyárai.. mindene.
de.. Ha Amerika nem venné meg az olajat, megvennék az Oroszok, meg mindenki más. Ez nem olyan, hogy ha a tyúkolban a kakas nem csap az egérre, akkor kijut az egér. Lecsap rá más. Ezért ölt pénzt Amerika a hidegháborúba is, hogy mindegy mi lesz az arabokkal, az Oroszoké ne legyen az olaj. Mikor a Szovjet Unió visszavonult, elapadtak a pénzek, a többségében árva gyerekekből álló 'lakosság' meg ottmaradt árván. Lehet jobban járnak, ha még akkor megegyeznek az Oroszokkal... de lehet hogy ez megint csak egy rém negatív eszmeiség erejét, élettartamát nyújtotta volna el. Nehéz okosnak lenni.
Mindenesetre ha meg lehetne egyezni nemzetközileg, hogy olajat akkor veszünk x államtól, ha emberjogilag korrekt, és annyiért vesszük amennyiért adja.. és nem kényszerítjük őket arra, hogy diktátorok marják egymást, meg a népüket a dealer szerepért.. akkor változhatna valami.
Szerintem a diktatúra is valaminek a következménye. Ha egy liberális elnök bejelentené, hogy az az érdekünk hogy az olajnak kitartsuk az árát, jönne egy még liberálisabb beépített surmó aki felizgatná a kisembert hogy akkor évekig éhezni fog, meg hogy az az érdeke hogy olcsón megvegyék mert akkor fogy sok, és egyébként is nem az xy-é az olaj, hogy megszabja az árát hanem a népé. (És akkor nyert a kedves vásárló. Visszafizet valamennyit zsebbe az ügynökpártnak, és rendben vannak. A nép meg tengődik.. mert az ütőkártyája más kezében forog.) Azaz a vásárló egy utat hagy.. azt hogy jöjjön egy vezető aki letarol mindenkit és csak akkor töri le az árat, ha ő van kifizetve, cserébe letör minden mást is. Zavargást, vetélytársat mindent. Őőő szinte mindkét esetnek van hátulütője.. de a nyerészkedés mint emberi gyarlóság jelentősen benne van az egészben, és nem csak arab részről. Ennek ellenére azt mondanám, hogy szeretem a nyugatot, és büszke vagyok rá... hogy bármi menjen is a háttérben, azért humánus, és aggódó hangok vannak, és van valódi segítségnyújtás is. Hiszem, hogy az emberek jó szándékúak. (Népírtást, tömeggyílkosságot, keresztényüldözést pedig tök vallásmentes ideológiák, diktatúrák is elkövettek a távoli, és a közeli múltban is, és Kínában napjainkban is.) :( Örüljünk annak, hogy mi szabadok vagyunk.
Erre a kedvenc anekdotám az, ami a Hét mesterlövészben hangzik el. Amikor foglyul ejtik őket, a bandavezér megkérdezi, hogy miért vállalták. Erre ő is egy anekdotával válaszol:
"Nálunk texasban egyszer egy férfi meztelenül beugrott egy kaktuszbokorba. Miután kihúzták onnan és a tüskéket kiszedték belőle, megkérdezték, hogy miért csinálta. A válasz egyszerű volt: Először jó ötletnek tünt."
Az Iszlámot engedték be korábban. (Ezen gondolkodtam kicsit, hogy mi okosabb kitíltani az Iszlámot ateológiai zsidó, keresztény és ateista ellenessége miatt vagy hagyni hogy bejöhessen és állampolgári jog alá rekesztve tartani?) A szélsőségnek a fészkét a nem szélsőséges Iszlám adja meg. Ha a békés Iszlám nem volna elnézve, nem nőhetne ki belőlük szélsőség sem. (Elvileg..) Ahol semmilyen iszlám nincs, ott nincs Iszlám szélsőség se. Csak sima bűnözés.. de a pénz, az anyagi előny nem olyasmi aminek összetartó ereje lenne. nem olyasmi ami z együvé tartozás érzetét kelti. Megosztottabb, könnyebben kezelhető. Nem képes akkora tömbbé válni mint az ideológiai gyökerekkel rendelkező szélsőségek.
Egyelőre annyit tudunk, hogy az usa hazavágta Kadhafit, Mubarakot, és Izrael kérésére majdnem Aszadot is. Kérdés, hogy miért jó Izraelnek, ha Szíriában hatalomra kerül az IS. Mert úgy tűnik, hogy jó neki.
kaptam én is '56-ban egy tábla csokit és tejport Svájcbol. Iskolás gyerekek gyűjtötték rá a pénzt. Levél is volt a csomagban, nemrég még kerestem is a "srácot" hátha él még valahol ott
Attol még éhenhalhattam volna ha nem lett volna a boltban valami árú
De továbbra sem látom az összefüggést a keresztények üldözéséről szóló topik és az ultraorthodox zsidók közt.
Az iszlám szélsőségesek viszont idetartoznak, hiszen több más szörnyűség közt ők követik el a topik címét is adó cselekményeket.
Tudom, egyes magyar széljobbereknek fáj megemészteni, hogy bizony a zsidók ellen szövetségesként tekintett muszlim szélsőségesek (mert egy normális muszlim sem osztja az ő zsidógyűlöletüket, max. Izrael-ellenességüket) nem jobbak, sőt, egyenesen rosszabbak, mint maguk a zsidók, sőt, mint a zsidó szélsőségesek, de előbb-vagy utóbb kénytelenek lesznek lenyelni ezt a békát.
A tőlünk nyugatabbi széljobbereknek már leesett a tantusz.
Igen, csakhogy a muzulmán szélsőségesek tipikusan a saját muzulmán (de nem szélsőséges) honfitársaikat is halomra szokták időnként gyilkolni, meg ilyesmik. Én ezt akkor sem tartom semmivel bocsánatosabb bűnnek, mint a másikat.
Rendkívüli adománygyűjtés megszervezésére kéri a Magyar Evangélikus Egyház minden gyülekezetét augusztus utolsó vasárnapjára az észak-iraki keresztények megsegítésére.
Az egyház csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egyre több hír jelenik meg arról, hogy Észak-Irakban keresztény családok tízezrei kényszerültek menekülni az életüket fenyegető üldözés és háborús helyzet elől. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elsőként csatlakozva a nemzetközi összefogáshoz megkezdte egy segélyprogram előkészítését – írták.
Megérkezett a magyar csomag
A magyar kormány által korábban útnak indított 70 ezer eurós (mintegy 22 millió forintos) humanitárius segélyszállítmány fele megérkezett Irakba, elsősorban gyermekek ellátásához szükséges cikkekről van szó.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig szintén kedden bejelentette, hogy nagyszabású humanitárius segélyműveletet indít az iraki harcok elől menekültek megsegítésére, első lépésben négy nap alatt légi úton sátrakat és más felszereléseket szállítanak a jordániai Akabából az iraki Erbílbe. A rákövetkező tíz nap folyamán Törökországból és Jordániából teherautókat indítanak útnak újabb szállítmányokkal, Dubajból pedig hajóval küldenek segélyt a térségbe. „Ez egy nagyon-nagyon jelentős segélyszállítmány, bizonyosan az egyik legnagyobb, amelyre vissza tudok emlékezni” – mondta újságíróknak Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője.
Nem válságtanácskozni kell, hanem minden harcolni kiutazót megfosztani az állampolgárságtól. Ideje lenne korrigálni, hogy beengedtek mindenféle alakot, akiknen nincs itt helye.
Egyetértek veled. A világ civilizált, felvilágosult részének most már azt kell mondania az iszlám fanatizmusra, hogy: ELÉG VOLT EBBŐL! És eképpen is kell cselekednie, azaz megalkuvás nélkül ki kell iktatnia ezeket fizikailag is, de nemcsak a keresztények, hanem más vallásúak vagy éppen a vallástalanok védelme érdekében is.
Jó lenne, ha ebből a helyzetből mindenki tanulna, még a hülye amerikaiak is, de legfőképpen az iszlám országok és társadalmak, hogy most már szükség van vallási reformokra, a középkori állapotok felszámolására.
Orbán Viktor a keresztények védelmében való fellépést kér az Európai Tanácstól.
Az iraki keresztények védelmében való fellépést kért Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanács elnökének kedden elküldött levelében - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget. Jelentések szerint az otthonukból elmenekülő keresztények száma elérheti akár a közösségük lélekszámának a negyedét. A helyzet napról napra tarthatatlanabb.
Az Európai Uniónak azonnal határozott politikai választ kell adnia a fejleményekre, meg kell akadályoznia az észak-iraki keresztények elleni népirtást - szögezi le Orbán Viktor levelében.