A tér megújulásának lépései. Tervek, elképzelések, és azok megvalósulása. Ha marad a nemzeti kormány, akkor jó esély mutatkozik, hogy a tervek nemcsak tervek maradnak, hanem lesz is belőle valami.
A közelmúltban, Észak-Szíriában a régészek feltárták az ókori Ebla irattárát, az időszámításunk előtti 26002400 körüli időből, s ott szinte kizárólag bibliai héber neveket találtak. A városállam királya annak idején Ebrum volt, s ez a név azonos a bibliai Éberrel, Ábrahám szépapja nevével!
"előbb-utóbb meglesznek azok a rendkívül szovjetkinézetű régi-új metrókocsik."
Ha honpolgárainknak a mostaninál több esze volna, úgy kikövetelnék (pl. tüntetésekkel, ill. népszavazással), hogy a felújított metrószerelvények kívül-belül a múlt század 50-es éveinek szovjetikus hangulatát idézzék.
Mert ez szerintem rengeteg turistát vonzana, ami tudvalévően jó dolog.
Népi kezdeményezésre a szerelvények dekorációja kisemberek újításai alapján készülne.
A kocsikban ősrégi kinézetű fejhallgatókból korabeli szovjet zeneműveket lehetne hallani, valamint a sztahanovista mozgalom hőseinek hőstetteiről szóló híreket.
Az adást időnként rémes csikorgás+recsegés-ropogás tenné változatossá, s ilyenkor a lámpák hunyorognának.
Nem követtem a dolgot, csak azt tudom, hogy az oroszok, mikor mondták nekik, hogy hány évesek a szerelvények, a fejüket csóválták, és mondták, hogy bátrak vagyunk:)
Most olvastam, hogy 30 éves élettartamra újították fel. Ha a mai metro és villamosok 30 év múlva is mennek, kalapemelés! (csak az alapfeltétel, hogy kalappal temessenek:) ) Sajnos nálunk a pénzhiány miatt megvesszük a nyugat leselejtezett/kifutott darabjait, és döngetjük a mellünket:)
Cserébe viszont 3-5 féle gyártmány ki tudja hány típusát használjuk.............
Hát ezt most nem tudom, a legutolsó ködös emlékem az, hogy újnál 30 év szokott lenni manapság, a felújítás eredetileg 20-ra szólt, de mintha belengették volna, hogy azt is felemelik?
Volt egy elhanyagolható szavazás, de azt nem vették figyelembe. Lehet, hogy drágának tűnik, de nem biztos, hogy valóban drága, ha az élettartamot nézed. Az Alstom mennyi időre készült?
Én leginkább azt nem értem, miért nem volt jó a kétszínű festés. Az Alstomnál nem kell, mert ott az oldala félig fekete, tehát gyárilag adva van a két szín, de ennél sokat lendített volna, és gondolom, nem került volna többe; vagy legalábbis nem számottevően, így is rohadt drága... :-)
Jó, majd ebből megint politikát csinál valaki, de szerintem nem igazán szépek (nem a régihez képest, hanem ahhoz, amilyen ma szokott lenni egy ilyen). Az a fényszóró például rendkívül óccókicikínai kinézet.
A kettes vonalon nem a felújítottak járnak. Nem azért, de azok 30 évre lettek/lesznek felújítva. Az Alstomok meddig fognak menni/bírni? Ha tíz év mulva csereérettek lesznek, vajon lesz-e pénz a cserére, vagy tovább járnak, mit az orosz kocsik. Úgy tíz évvel..............
Szerencsére. Azért tettem fel a felvetésemet, hogy valami nehezebb autóút van-e kijelölve nehogy ha ilyen eset van a tűzoltó, vagy áruszállító/szervízkocsi alatt nehogy beszakadjon.