Drasztikusan módosítana a választójogon a Fidesz elnöksége. Értesüléseink szerint az eddig automatikusan összeállított névjegyzék helyett a párt elképzelései szerint a szavazóknak maguknak kéne regisztrálniuk a választás előtt, hónapokkal előre jelezve részvételi szándékukat. A rendszernek előnyei is vannak, kiszűrhetőek lennének azok a szavazók, akiket eddig kisértékű ajándékokkal lehetett rábírni egyik vagy másik jelölt támogatására.
Ha meg el akar menni, mert fontosnak tartja, akkor meg tudja oldani.
Jó, de MIÉRT???? Mit nyerünk azzal, ha bevezetjük? Egyik oldalon ott a rengeteg állami pénz és személyes idő a rendszer kiépítésére, fejlesztésre és bevezetésre.
A másik oldalon mi van? Mi az a plusz, amit a regisztráció ad?
Az internetes regisztrálás tényleg nem időigényes annak a párszázezer embernek aki már regisztrált az ügyfélkapuban, a többieknek az ügyfélkapuzás többe van mint a választói regisztráció.
nyilván rendelkezel a jövőbelátás képességével, hogy tudod mennyi értékes idödet veszi el az állam a regisztrácioval. mellesleg maga a választás is elveszi a szabadidődet, pampogj kicsit amiatt is. egyébként meg választani nem kötelező, ha neked nem ér meg ennyit hogy a patást elzavard, hát menj helyette kirándulni.
A Magyar közigazgatásban egy ilyen regisztréciós rendszer kidolgozása éveket vesz igénybe, milliárdokba kerül, és az első öt-tíz menet totális káosz és kudarc.
Egyetértek. Ráadásul nem is látom az értelmét: még ha valami feltételhez lenne kötve a szavazás, pl. adófizetéshez vagy hasonlók amit ellenőrizni kell, azt megérteném. De így nem látok benne semmi pluszt, hiszen előtte összeállítják a választási névjegyegyzéket, lehet módosítani, ha hiba van benne vagy valaki máshol akar szavazni. Választási csalás elkerülésére a regisztráció nem megfelelő, gyakorlatilag csak a választás előtti fölösleges lépés ebben a formában, jó sok pénzért. De valószínűleg egy -két cég (kik is a tulajdonosok???) jól járna az informatikai háttér kiépítésével.
A második megjegyzésedre csak anyit reagálnék, hogy legjobb tudomásom szerint az állam feladata nem az, hogy az én munka/szabadidőm rovására extra elfoglaltságokat szerezzen nekem - és minden más szavazópolgárnak.
Pontosan!!!! Én ráadásul meg tudom oldani, hogy kiugorjak ebédidőben ügyet intézni, mert rugalmas a munkáltatóm, de nem mindenkinek ilyen. Most valaki vegyen ki szabadságot (és legyen eggyel kevesebb napja a pihenésre és a családjára) csak azért, hogy regisztrálja magát a nagy semmiért?
"Szerintem azt mindenki könnyen beláthatja, hogy azok, akik figyelemmel követik a politikai és gazdasági eseményeket, rendszeresen foglalkoznak az ország és nemzet életét meghatározó eseményekkel, azaz, akik számára fontos a nemzetünk jövője, azok sokkal megfontoltabban és ésszerűbben szavazhatnak."
Ez simán nem igaz.
Akinek elege van ebből a politikai elitből, és nem néz tévét, azt kizárnád a szavazásból?
Aki meg a Hírtv-n lóg egész nap, és naracsbőrt növeszt, az szavazhat?
Aki szavazni akar az regisztráltassa magát és akkor megnézik a nyilvántartásba, hogy fizetett-e adót. Ha nem vagy van elmaradása akkor nem szavazhat.
Volt férjem külföldi, náluk kötelező a szavazáson részt venni. Aki nem megy, bünti. Ha jól tudom, 50 dollár körüli összegben.
Ő pont úgy jött Magyarországra, hogy egy otthoni szavazáson már nem tudott részt venni, de itt meg már a nagykövetségen nem tudott lejelentkezni. Ettől függetlenül megkapta a büntetést mert nem szavazott. És mivel azt nem fizette ki, a következő szavazáson nem vehetett részt - de mivel nem vett részt, azért is megkapta a büntit.
Viszont ahhoz, hogy ügyet intézzen, pl. lejárt útlevél meghosszabbítása, ahhoz előbb ki kellett fizetnie a felhalmozott büntetéseket.
Az egyik szavazást jól megkavarták, az valami önkormányzati választás volt: tehát az vehetett rajta részt, aki az adott körzetben élt. Mivel ők külföldön élő állampolgárként vannak bejelentve, ők nem szavazhattak. De mivel nem szavaztak, büntetést kaptak.
A Magyar közigazgatásban egy ilyen regisztréciós rendszer kidolgozása éveket vesz igénybe, milliárdokba kerül, és az első öt-tíz menet totális káosz és kudarc.
Ehhez képest a választási rendszer olajozott gépezet.
A második megjegyzésedre csak anyit reagálnék, hogy legjobb tudomásom szerint az állam feladata nem az, hogy az én munka/szabadidőm rovására extra elfoglaltságokat szerezzen nekem - és minden más szavazópolgárnak.
Ami a várakozási időt illeti, jogosítványt csak 5 évente személyit meg 10 évente kell megújítani - ráadásul ezek az év folyamán egyenletesen járnak le, az adminisztrációjuk se sokkal több mint a regiszteráció, mégis előre bejelentett fix időpont esetén is legalább negydórát- félórát kell várakozni. Az meg kevéssé valószínű, hogy a regisztrálók legalább fele ne az utolsó héten menjen regisztrálni.
Ha már regisztrálás, egyszerűen megoldható kevélben is mint a népikonzultáció, mindenki kap egy levelet válaszlevlappal, és ha regiszrálni akar akkor visszaküldi aláírva, és ráírja pl a személyi igazolványszámát, vagy valami hasonlót azonosÍtás végett.
Egyébként feltehetőleg jegelve lesz ez a regisztációs baromság addig, míg a fideszesek eldöntik (a legutóbb iközvéleménykutatást is figyelembe véve), hogy neekik szükségül lesz-e a hirtelen velindulásból elkövetett voksokra a 2014-es választásokon.
a lustaság nagy ur, engem pl nem zavar ha 4 évente 10 perc helyett 2x10 percet kell rászánnom a demokráciára. szvsz ennél te is többet elpazarolsz az életedből itt irogatva
"Lehetne a szavazást vizsgához kötni. Persze, mint demokrata, egyetértek az általános szavzati joggal, ezt nem kívánnám senkitől megvonni. De hát a vizsga nem is jelentené a szavazati jog megvonását, hisz bárki részt vehet a vizsgán."
Szerintem azt mindenki könnyen beláthatja, hogy azok, akik figyelemmel követik a politikai és gazdasági eseményeket, rendszeresen foglalkoznak az ország és nemzet életét meghatározó eseményekkel, azaz, akik számára fontos a nemzetünk jövője, azok sokkal megfontoltabban és ésszerűbben szavazhatnak.
Így aztán ezt a patriotizmust mindenképp figyelembe kellene venni a hiteles szavazási eredmények érdekében.
Lehetne a szavazást vizsgához kötni. Persze, mint demokrata, egyetértek az általános szavzati joggal, ezt nem kívánnám senkitől megvonni. De hát a vizsga nem is jelentené a szavazati jog megvonását, hisz bárki részt vehet a vizsgán.
Persze egy ilyen hosszú és drága procedúra lenne. Ugyanakkor sokkal hitelesebb és nemzetünk számára jobb eredmény születhetne, így aztán megéri a befektetést. És persze, mivel sokkal megfontoltabb és így jobb eredmények születnének, nem is kellene 4, hanem elég lenne 8 évenként szavazni.
A külföldi szavazáshoz eddig is regisztrálni kellett.
Az itthoni szavazásokra viszont nem kellene ilyenre kötelezni a választópolgárokat.
Ez megint ilyen fideszes barbatrükk mint a manyup tagság. Annak kellett nyilatkozni aki nem akart változtatni a státuszán, vagyis tag akart maradni, nem pedig annak aki ki akart lépni.
A szavazáskor az üldögélő bizottság többsége ingyen ül, a terembér se kerül semmibe. 4-5 millió választó regisztrálása belekerül 1 milliárdba a kormánynak, a választóknak az elpazarolt idő meg 4-5 milliárdba.
Az egyenesen baromság, hogy míg a választás a lakóhelítől kevesebb mint 1 kilométerre negyedóra alatt lezavarható, addig a regiszráláshoz 4-5 km-re el kell utatni, és saccra legalább 1 órát várni.
az előzetes regisztráció csak azt zavarja, aki arra számit, hogy majd az utosó pillanatban bedobott durva blöffel hergelt vagy kis száraztésztával megvehető egyébként a választással nem törödők szavazataival jobb eredményt tud elérni, mint a tudatosan szavazók meggyőzésével.
Láncszavazás eleve egy baromság, mert nem lesz tőle több szavazat.
Kismillió embert kell beavatni, valaki tutti feldobja az egészet.
Aki meg éppen bedobja a lapot, az rajzol rá egy ló..szt, és máris érvénytelen a szavazat.
Ezzel erővel az ufók ellen is védeni kell az urnát, az ellen meg a regisztráció nem véd...
Arra meg, hogy más országbanis van ilyen .... azt kérdezném, hogy azokban az országokban is van központi népességnyilvántartó, és mindenkinek van 66 féle azonosítója a TB től az eg. biztosítón át a személyi igazolványig?
Mert én úgy tudom, hogy Angliában a közelmúltig nem volt a magyar értlemben vett kötelező fényképes személyi igazolvány, és mégis vígan szavazgattak...