Csak szeretném közölni, hogy a gaz internacionalista élelmiszer illetve cukor áremelkedés annyira beszivárgott Németországba többek között, hogy ott egy kiló cukor finomított 0,65 centbe azaz kb 180 forintba kerül.
Én nem szeretem. Amúgy érdekes ez is, mert nem hiszem, hogy külföldön zsírral főznének. Az olaszok biztos nem. Mégis jónak tartjuk a mediterrán diétát.
Ám ha mégis a lényeg érdekelné: Azt mikor vizsgálják, hogy ki a felelős az EU-s cukorkvóta elfogadásáért, szolgai betartásáért? A magyar cukorgyárak szétveréséért, a magyar cukorrépa termelők sírba küldéséért?"
Igazad van, nem szokványos. Szerencsésnek is tartom magam a gyerekek miatt. Itt azt hiszem, a legfőbb a szülői példamutatás, hogy ne lássák az ellenkezőjét annak, amit a szülő papol. Kora gyerekkortól rá lehet szoktatni őket az egészséges táplálkozásra, mozgásra úgy, hogy mi is azt csináljuk, és mikor nagyok, eléjük lehet tárni a magyarázatokat is. Ugyanaz, mint a dohányzással, piálással: hiába kever le egy pofont a szülő a cigiző gyerekének úgy, hogy közben a szájában bagó, a kezében sörösüveg... (A gyerekeim pl nem is cigiznek vagy alkoholizálnak, ami megint csak fehér holló a mai tinik között,csak, hogy büszkélkedjek is egy kicsit:))
Méz:
Valamivel jobb abból a szempontból, hogy abban enzimek, vitaminok is vannak, viszont a vércukorra gyakorolt hatása, glikémiás tulajdonságai ugyanolyan rosszak mint a cukornak. Így hát ott vagyunk a mézzel is, ahol a part szakad...
Nem értem egyébként, miért ez az idegenkedés a jó édesítő alternatívákkal szemben (mondjuk, nem szabad a különböző édesítőket összemosni, az igaz), hacsak nem az áruk (de ha csak parányit használunk belőle, akkor sokáig tart)... Erre mondtam, átállhatnánk pl xilit vagy sztívia gyártására, mekkora biznisz lehetne az az országnak. Végül is, a cukorrépát is egyszer elkezdték termeszteni, és kivonni belőle a cukrot, pedig előtte nem volt ilyen. Megszokás kérdése.
Tofu: a szója is gáz, csak más szempontból. De most már lépek, mielőtt az egészet elvinném az off felé:)
"Az almát melyik gyerek szereti? Főleg ha ehet csokit, süteményt, chipset, fagyit, ilyeneket? Hol helyettesítik a gyümölcsök az édeségeket és nasikat?"
ott, ahol a gyereket nem szoktatták rá, viszont megszokta, hogy eszik almát is - mert ha jól sejtem, nem csak csoki helyett, de úgy általában se esznek almát
No látod. Ez csak azt mutatja, hogy még mindig nem táplálkozunk elég tudományosan. Pl. ma már a GI diéta se számít elég modernnek. Van helyette más (GL-diéta, paleo-diéta, stb.) Jó biznisz ez is valakinek. Mi meg fikázzuk szegény Norbit.
az ország határán ki lehetne tenni, hogy rettegő zóna
ez a különbség más országokhoz képest, hogy itt mindentől fosunk, mert tudatlanok vagyunk, és nem tudjuk, mi hogy működik, hogy mitől kellene ténylegesen jobban tartani és mitől nem - csak az orrunkig látunk és abból vonunk le következtetéseket
egyébként milyen tartalékolás volt az, hogy egy rövid idejű áremelkedés alkalmával azonnal kell rohanni venni?
Az édesszájúság szerintem alkati kérdés is. Én nem vagyok az. A fiam se. A párom és a lányom igen. Ugyanazt adjuk pedig mindkét gyereknek. (Édességből pl. mindig is keveset kaptak. Nasi se sűrűn van, se cukros üdítők.)
Ami azt illeti, nem túl gyakori, hogy a gyerekek elfogadják az ilyen életmódot. Én minden nap morgok a tanítványaimmal, hogy ne igyanak pl. erergiaitalt. El se tudom képzelni, hogy lehet a gyereket rávenni, hogy egészségesen étkezzen, a kortárs csoport nyomása ellenére is.
Nálunk a nagyszülőkkel nem nagyon lehet megértetni az álláspontunkat. Igaz, ma már mindegy is, mert a gyerekeink nagyok. A programok azok megvannak, de alahogy anyáink generációjába még bele van kódolva, hogy a vendéget kínálni kell. (Anyósom ezt mesterfokon űzi. Ha tehetné, megtömne minket, mint a libát.)
Ami az alternatív édesítőket illeti: nem lenne jobb akkor már a méz? Ha egyébként egészségesen étkeztek, nem hiszem, hogy ne férne bele néha. Ha jól tudom, élettani hatásai alapján jobb.
"A tej azért nem jó példa, mert csak egy helyen ment feljebb az ára. Amíg van hol megvenni olcsóbban, nyilván oda mennek az emberek. Jelenleg azonban mindenhol drágábban kapod a tejet is, kenyeret is, cukrot is, lisztet is, stb. Így nincs alternatíva, csak annak, aki határ mentén lakik."
Az egész euban megy fel a tej, cukor stb ára? Nem? csak egy "helyen"? akkor jó a példa - ha itthon azt mondanák az emberek, hogy nem, nem veszem meg drágábban, mint az eu más országaiban lévő ár, akkor miután közös piac van, a piac önszabályozása (gyk.: a kereskedő nem akarja, hogy rárohadjon) által lejebb mennének az árak
de nem, rohani kell a drágát is megvenni, mert mi lesz ha nem lesz - mi lenne, nem fogunk cukrot enni egy ideig
A kulcs szerintem itt abban van, hogy mivel ették azt a házi vagy nem házi zsírt. Gyanítom a kenyér, tészta, nokedli, krumpli kombinációt. Persze, hogy nem mutatkozott nagy különbség az egészségmutatókban... Azt kéne egyszer között kipróbálni, hogy házi zsírt kontra margarint, éteolajat, de mindkettőt gyors felszívódású CH-k nélkül. Melyik mellett lesznek jobbak az egészségmutatók? Mivel ilyen kísérlet, tapasztalat nincs, ezért az általad említett összehasonlítás nem mutatott semmi eltérést.
Lehet, de akkor miért nem akkor tartalékoltak, amikor olcsó volt???
Egyébként azért fogunk tényleges válságba jutni egyszer, mert mindenki állandóan válságra készült korábban, feleslegesen raktározott, és nem maradt pénze a válság elkerülésére
Mi ha lehet, kerüljük a gyors felszívódású CH-kat, amit eszünk, az főleg zöldségekből, gyümölcsökből származik. A gyerekeim is így élnek: szép, izmos tinédzserek, túlsúly nélkül. Persze, a mozgás is szerves része az életünknek. Én is szeretem az édes ízt: ez evolúciósan belénk van kódolva. Az emberiség valaha nem ahhoz szokott hozzá, hogy bemegy a szupermarketbe, és annyit vesz magához, amennyit csak akar. Ezért a szervezetünk a raktározásra készült fel, nem alakult ki automatikus gát a kalóriafelvételre, épp ezért találjuk finomnak a zsírosat és az édeset. Nem is volt gond ez addig, amíg túl sokhoz amúgy sem juthattunk egyszerre. Ez katasztrofálisnak bizonyul viszont ma, a jóléti társadalomban.
Visszatérve viszont az egészséges alternatívákra. Ha édeset kívánunk, gyümölcsöt vagy gyümölcsös desszerteket készítünk, ha ezen felül édesíteni kell még, akkor xilitolt vagy steviát használok. (most jön majd a "műcukor" felkiáltás, pedig ezek is ugyanúgy növényekből vannak kivonva, a xilit fakéregből vagy a kukorica szárából, a stevia az azonos nevű növényből, csak a glikémiás tulajdonságaik, inzulinkiváltó hatásuk messze a répacukoré alatt vannak). De ezekből is nagyon mértékletesen: aki nem próbálta, el sem hinné, hogy amikor vki elhagyja a cukrot, és megszűnik a cukoréhség, akkor mennyivel jobban érződik az ételek valódi íze, és mennyivel kevésbé kell édesíteni ahhoz, hogy finom legyen.
Csokit is lehet mértékkel: 1 kocka 75%-on felüli csokitartalmú, vagy még magasabb, házilag kutyult édesség bőven elég, ha nincsenek a gyerekek rázubbanva az édesre.
A nagyszülőkkel nekünk is ugyanaz a bajunk, mint neked, szerencsére a gyerekek már elég nagyok és okosak ahhoz, hogy ne fogadják el az olcsó, ipari édességet.
Ha a nagyszülők kicsit gondolkodnának, akkor vennék a fáradságot, hogy valami egészséges finomságot (a fent említett gyümölcsös dolgok pl, persze cukor nélkül:)) találjanak ki. Másfelől viszont ismétlem: a törődéshez, kényeztetéshez nem feltétlenül kell bármiféle étel. Inkább másképp mutassák ki a szeretetüket: csináljanak közös programokat, pl mozgás, kirándulás, foglalkozzanak velük, meséljenek, tanítsák meg őket kézimunkázni, mittomén...
Akartam írni, hogy a műszaki cikkeket ne hozd fel példának, mert azokból nem vesznek az emberek tonnaszámra tartalékba, mondván, hogy ha elromlik, legyen másik.
Élelmiszert szoktak tartalékolni leginkább.Esteleg tisztálkodó- és tisztítószereket. Azt, amire esetleg szükség lehet ostrom, háború, forradalom, stb. esetén. Ha ez szerinted 70-90-es IQ...
A tej azért nem jó példa, mert csak egy helyen ment feljebb az ára. Amíg van hol megvenni olcsóbban, nyilván oda mennek az emberek. Jelenleg azonban mindenhol drágábban kapod a tejet is, kenyeret is, cukrot is, lisztet is, stb. Így nincs alternatíva, csak annak, aki határ mentén lakik.
De szerintem térjünk vissza erre pár hónap múlva. Meglátjuk, lejjebb megy-e a cukor.
Ami azt illeti, tartósan a benzin ára se akar lejjebb menni, pedig nagyon reménykedtem benne.
Különben van az áraknak némi mozgása, de a tendencia az, hogy egyre feljebb mennek.
Nem mindenki teheti meg, hogy házi zsírt lásson. Amúgy én gyerekkoromban házi zsíron éltem. Anyám azzal főzött. Nekem nem tűnt se jobbnak, se egészségesebbnek. Nagyszüleim, akik házizsírt ettek egész életükben, ugyanazokkal a betegségekkel küszködtek, mint a szüleim. Már csak emiatt is gondolom, hogy mi túlmisztifikáljuk az egészséges ételeket szerepét.
(Ez itt ugyan nem a reklám helye, de vajból egészen kiváló az ír fajta. Igaz, hogy jó drága, de mi nem az?)
Városi legenda, nem igaz, ha alacsony hozzá a CH-bevitel. Lásd pl eszkimók (hallottál már köszvényes eszkimóról? Pedig elég sok fehérjét és zsírt esznek:)) Note bene: szív- és cukorbetegségük sem nagyon van."
Annyira nem városi legenda, a túlzott fehérje bevitel megemeli a húgysav mértékét, és hosszabb távon ez károsítja a veséket.
Én hat éve vettem egy nyolcvankétcentis tv-t, kétszázx ezerért. Ma olyat, hetvenezerért lehet venni, épp itt van mellettem a hirdetési újságban. De a legkorszerűbb is, százötven.
A 2,8% tej ára negyed éve felment nálunk a piacon 150-re, 135-ről. Ma ismét 135. Nyilván, mert míg 135 volt kis haszon volt rajta de nagyon sok fogyott, 150-nél meg a tartós is olcsóbb nem egyszer, az szupermarketekben. Nem ment drágábban, kénytelen volt visszamenni.
Engem nem tettek azzá, pedig itt élek, de 1984 óta a magam ura vagyok. Rabszolgává csak ezt lehet tenni, aki a könnyebb utat választja. Az indiánok inkább meghaltak. Hoztak helyettük feketéket. Itt és most csak vennei kell, ha drágább is, hogy azután még drágábban adhassák. (Miért nem iylen hülyék a németek, az osztrákok, stb?) Ma ennyi kell a rabszolgasághoz, meg 70-90-es IQ.
"Lásd pl eszkimók (hallottál már köszvényes eszkimóról? Pedig elég sok fehérjét és zsírt esznek:))"
Az eszkimók köztünk élnek? Írtam már, de erre nem kaptam választ, hogy ne hasonlítsuk össze a más életkörülmények között élőket, és más életmódot folytatókat a mi viszonyainkkal. Ha itt élnének az eszkimók, és húst és zsírt ennének, akkor is egészségesek lennének szerinted?
Amúgy semmiféle eszkimóról nem hallottam még, nemcsak köszvényesről nem. :D
"Igen, pont ez a szemlélet a hibás: ami a "kedveskedés" és a "megeszi" fogalmakat összeköti. Kedveskedni (örülni) nem úgy kell, hogy tömjük a gyereket (vagy magunkat) kétpofára."
Ezt mondd a nagyiknak! (Kifejezetten örülnék, ha anyósommal is meg tudnád ezt értetni. Nekem több, mint 20 éve nem sikerül. :D)
Viszont te írtad, hogy egészségesebb alternatíva is van. Erre kérdeztem rá, hogy mi lenne az? Főleg olyan, amire egy nagyi is képes.
Amúgy te soha nem eszel édességet? És a gyerekeidnek se adsz? (Ez merő kíváncsiság, nem muszáj válaszolnod, ha nem akarsz.)
Városi legenda, nem igaz, ha alacsony hozzá a CH-bevitel. Lásd pl eszkimók (hallottál már köszvényes eszkimóról? Pedig elég sok fehérjét és zsírt esznek:)) Note bene: szív- és cukorbetegségük sem nagyon van.
"A nagyik kedveskedése mitől lenne jutalom? És mi az az egészségesebb alternatíva, aminek az unoka is örül, és szívesen megeszi?" [kiemelés tőlem]
Igen, pont ez a szemlélet a hibás: ami a "kedveskedés" és a "megeszi" fogalmakat összeköti. Kedveskedni (örülni) nem úgy kell, hogy tömjük a gyereket (vagy magunkat) kétpofára.
Tipikusan primitív, rabszolga felfogás és cselekvés. (Én soha nem nyerhetek semmin, velem mindig, mindenki kibaszik, jajj éhenhalunk, ha nem raktározunk, tíz évre előre, mert nem lehet semmit venni, hiszen még mindig kommunizmus van, soha nincs elég árú, gyűjtögetni kell, nincs piacgazdaság .......) Épp az viszi fel az árat, ha drágán is megvásárolják sokan, sőt még többet vásárolnak.
Az meg, hogy azt gondolod, mindig mindennek csak felfelé megy az ára, egy dolgot mutat, hogy nagyon beszűkültek az ismereteid. Olvass, járj a világban (de minimum az országban), érdeklődj!
Ma már egy falusi is megteheti, ha van rá igénye. Ha nincs vesz ezer kiló cukrot kurvadrágán, hogy még az unokája is azt egye. Egészségére!
"A CH mennyiség meg egyéni dolog, de megjegyzem: az alacsony CH bevitel sem gond, ha van mellette elegendő zsírbevitel. Csak ha zsírmegvonással is párosul, na akkor gáz van..."
Na de hogy viszel be több zsírt? Fehérjével, aminek nagyobb része hús. Az mitől jobb? (Köszvény, vesebaj.)
A nagyik kedveskedése mitől lenne jutalom? És mi az az egészségesebb alternatíva, aminek az unoka is örül, és szívesen megeszi?