Én sem értek egyet ezekkel a pletykákkal, mert a youtube tele van videókkal a sikeres török transzplantációkról. Mindenki megnézheti a videót bármelyik beavatkozásról, hatalmas mennyiségben. Sokan örülnek, hogy lehetőségük van minőségi és olcsó módon kiküszöbölni hiányosságaikat. De ez a klinikától és az orvostól is függ. Két évvel ezelőtt Isztambulban voltam nyaralni és az egész város tele volt emberekkel, akik fejpántokkal a fejükön mászkáltak a hajbeültetés után. Több tucat, sőt több száz ember a városban és a repülőtéren is. Egész Európából járnak oda, ami azt jelenti, hogy valóban van rá igény. Ha az eredmények rosszak lennének, akkor a kereslet sem lenne olyan nagy. Egyébként nagyon klassz volt ezt így látni :)
A nyári meleg mennyire rossz a hajbeültetésnek? Nyáron tudok egyedül annyi szabadságot kivenni, hogy hajbeültetésre tudjak menni (sajnos olyan szektorban vagyok, hogy nem egednek el soha, most nyáron kaptam 4 hét szabadságot).
Gond csak az, hogy a lakásom nem légkondis, és olyan 30 fok lesz benne nyáron.
A nyár után én is szeretnék átesni egy ilyen beavatkozáson. Ha megcsináltatom, akkor csakis Isztambulban. A bátyám tavaly volt, és azt kell mondanom, hogy nagyszerű az eredmény. Azt mondja mindég, hogy ha tudja, hogy ez ilyen sima ügy, akkor sokkal hamarabb megcsináltatta volna. Ő és a felesége velem tartanak, mert Szilvi szeretné a mellét megcsináltatni egyúttal, és elég kíváncsi vagyok, hogy sikerül ez is.
Hahaha, na persze, nincs altatás és nyugtatók?! Csak elképzelem, és többé-kevésbé világos számomra, miért mondasz ilyen értelmetlen dolgot. Csak úgy megemlíteném, hogy Isztambul már egy modern város, mindennel, ami egy ilyen városhoz tartozik, és ilyen baromságokkal esetleg a kisgyerekeket ijesztgetheted alvás előtt. Vagy valld be magadnak, el tudod képzelni, hogy tűvel 3000 szúrást kapsz a fejedbe, hogy kiszedjék a hajszálakat, majd ismét 3000 szúrást, hogy beültessék és mindezt érzéstelenítés/altatás nélkül? Baromság!
Ez nem a török klinikák problémája, és nem csak a hajbeültetéseket érinti. Általában más esztétikai beavatkozások esetében, mint pl. orrplasztika, mell-, ajak- és más plasztikai műtétek, sem alakul az eredmény mindig az elképzelések szerint. A sikeres eseteket hirdetik és hallgatnak a sikertelenekről. Ez az egész világon így megy. Probléma lehet egyrészt az orvos hozzáállása, tapasztalata és esztétikai érzése, másrészt a beteg egészségi állapota és a műtét utáni folyamat. Ezért nem igaz, hogy ez csak Törökországban történik, mert mindenhol előfordulhat. Éppen ellenkezőleg, abban igazad van, hogy itt a nagy klinikák párhuzamosan több eljárást végeznek egyszerre, ami azt jelenti, hogy az orvosoknak, akik napi szinten végzik a beavatkozást, igazi szakértőknek kell lenniük. Matematikai szempontból, ha megnézzük, minél több beavatkozás, annál több tapasztalat és kevesebb elrontott műtét, vagy fordítva, kevesebb beavatkozás, kevesebb tapasztalat stb. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy fontos tapasztalt partnert és bevált klinikát választani. És ha te úgy gondolod, hogy nem ez a helyzet, az a te dolgod, de akkor nem tudsz számolni :)
Nekem személy szerint nagyon negatív tapasztalatom van egy magyar orvossal. Régebben volt már, és megvolt az okom, orrplasztikát akartam végeztetni. Körülbelül két évig gondolkodtam melyiket válasszam a szakértők közül, majd döntöttem, a referenciák szerint a lehető legjobban, de sajnos az ellenkezője igazolódott be. Megtaláltam az orvost, átestem a műtéten, elszenvedtem a lábadozást, mindezek után lepődtem meg igazán. Visszamentem az orvoshoz és korrekciót kértem, de ezúttal sem volt képes elvégezni azt, amiben megállapodtunk. Az orrom még mindig oldalra áll, és mindegyik oldalról másképp néz ki. Mint kiderült, ez az orvos nem az orrplasztika, hanem a mellplasztika szakértője volt, amire jó értékelései voltak. Ezeket az értékeléseket felhasználva hirdette magát más beavatkozásokra is. Valószínűleg nem volt elég tapasztalata ezen a téren, és így alakult
Ez a hivatalos hajbeültetési világszervezet cikke, ahol Törökországot küldön kiemelik (nyílván India, Irán még inkább másképp szabályozott ország). A gond az, hogy ha nem szabályozzák az adott országban a műtétetket (vagy nem EU szabvány alapján), akkor könnyebb kiskapukat találni. Minden beígérnek, ha jó az eredmény, azt "széjjel" reklámozzák, és az orvosi előírások sehol nincsenek. Azt is írják, hogy sok helyen nem is orvos végzi az műtétet (logikus, mivel 4-5 műtét zajlik egyszerre), sőt az érzéstelenítő szurikat sem (ez mondjuk több, mind durva), csak ránéz, és megy egyik műtőből a másikba, kemény.
Egy ismerősöm megcsináltatta Törökországban, a beültetett rész nagyjából kinőtt (mondjuk nem természetes szerintem), de ahonnan kivették, az horror. Sokáig gyógyult, és nagyon látszik a helye. Ez a probléma a sorozatmunkával. Ez nem csak ruhánál, vagy autóknál van így, és itt, mivel ezt a fejeden viseled, és nem veheted le, szerintem nem kérdés, hogy nem éri meg a kockázatot.
Olvastam fórumokat (baldingblog, reddit), Törökországról mindenhol (ahol már sok a tapasztalat) leírják, hogy ezek a csomagajnálatos klinikák a "Hit and miss" kategória, nagyon sok az elrontott műtét, vissza már nem megy az ember, hiába mondják, hogy persze, bármi van, ingyen helyrehozzák, ez a marketingduma. Állítólag az ilyen futószalag helyek 5-6 műtétet végeznek egy nap 1-2 orvossal. Azt is írták, hogy ezek a klinikák ilyen bérelt ügynökökkel dolgoznak, akik saját keretből reklámoznak nekik, és jutalékot kapnak, és nyílván mivel olcsó, ezért sokat kell "eladni" a termékből, tehát eléggé biznisz szaga van, ami azért orvosi területen elég beszédes. És ez a fő para rész, hogy akárki írhat bármit, de az ember maga vállalja a kockázatot. Persze ez nem jelenti azt, hogy máshol nem rontják el, Magyarországon is vannak olcsó, gyenge minőségű klinikák (ilyen hegmentességi garancia pecsétet raknak ki, meg azt ígérik, hogy fájdalommentes, na ezeket kell elkerülni). Ezért nem szabad ár alapján dönteni esztétikai beavatkozásnál: orvosi beavatkozás, és maradandó.. Amúgy ha már Törökország, Dr Koray Erdogan pl nem rossz, meg régebben volt egy Transmed nevű klinika Isztambulban, ezek igaz szakmai helyek, ha hosszú távra tervez az ember, ilyeneket érdemes felkeresni.
Melyik hajklinikát érdemes választani beültetésre?
Sikos vagy HIMG?
Ennel a kettőnél voltam konzultáción.
HIMG drágább egy picivel és 2 napos beultetést vállalt, Sikos 1 naposat és kb ugyanannyi hajszál az eredménye, elvileg tapasztaltabb, de a viselkedése konzultáción elég udvariatlan volt.... Persze ha ő a jobb szakember megteheti, nem lelkizni mentem oda
Nem tudom mire jutottal, most talaltam ra erre a hozzaszolasodra. En Torokorszagban elek mar egy jo ideje es igaz amit mondtal itt viragzik az egyeszsegugyi turizmus, legyen szo hajrol, fogakrol, plasztikaztatasrol vagy gyomor szukitesrol. Az orvosok nagy tobbsege az europainal olcsobb aron es kivalo minosegu munkat vegez, en most tervezek beinditani egy egeszsegugyi turizmussal fogalalkozo vallalkozast. Eddig tolmacskent dolgoztam a korhazakban, belelattam a reszletekbe es tenyleg hogy mindenkinek megeri. Ha meg aktualis es erdekelnek reszletek nyugodtan irj es kuldok elerhetoseget.
Sziasztok, van egy ismerősöm aki azt mondja, hogy Törökországban a hajbeültetés olcsóbb és több graftot csinálnak, mint nálunk. Állítólag egész Európából oda járnak mindenféle plasztikai műtéteket és fogakat csináltatni. Szeretném tudni, hogy mennyire igaz ez, de a magyar weben nem találtam infót. Nincs valakinek ezzel tapasztalata? Köszi Gyula
Sziasztok! Elindult a hajbeultetesportal.hu oldal, fórum, amely olyan közösséget épít klinikáktól függetlenül, (!!!) ahol mindenki információkat szerezhet a hajvesztés pótlásával kapcsolatban, illetve ezzel kapcsolatos társaságot, közösséget is épít. 2 olyan srác indította, akik már több hajbeültetésen, beavatkozáson is átestek. Gyertek és regisztráljatok! (a fórum tartalma csak regisztráció után olvasható)
Nem olyan bonyolult az! Először a hajátültetési módszereket érdemes megismerni, Strip, Fue, SafeSystem-Fue. Más nem létezik, ezek variáció szoktak előfordulni, vagy más fantázianév, ami az esetek legtöbbjében az alap FUE módszert jelenti. Fontos, hogy orvos konzultáljon, és ne hajgyógyász (ilyen orvosi végzettség amúgy sincs), vagy manager. De ami a legfontosabb az maga a klinika eredményei, referenciái és a páciensek véleménye, amit számos blog oldalon lehet követni, csak be kell írni a keresőbe, hogy "hajbeültetés blog"
Ha valaki már nagyon elveszett a különböző hajbeültetés klinikák ajánlatai meg magyarázatai között, akkor érdemes megnézni a 'Hajbeültetés Portál' oldalát. Én teljesen elhűltem, hogy milyen bonyolult és összehasonlíthatatlan árazási módszereket alkalmaznak a hajbeültetéssel foglalkozó cégek. Ha valaki komolyan hajbeültetésre adja a fejét, érdemes ezeket mind elolvasnia. Tele van olyan dolgokkal, hogy milyen árazási trükköket és elnevezésbeli hókuszpókuszokat alkalmaznak. Csak ámulok...
Amelyikről azt hittem, hogy az a legolcsóbb arról kiderült, hogy majdnem a legdrágább, és még sorolhatnám. Ilyen tű, olyan tű; ilyen FUE olyan FUE; ilyen extra kezelés, olyan extra kezelés; megszámolják a hajszálakat, nem számolják meg, kész őrület, mondhatni totál káosz...
Komolyan mondom ez egy külön tudományág. Szóval mielőtt bárki hajbeültetésre adja a fejét nagyon nézzen körül.
Én tavaszra terveztem a hajbeültetést, de tartok tőle, hogy kicsit jobban bele kell mélyednem ebbe a témába, és tuti több klinikától is kérek majd ajánlatot.
Valakinek esetleg tapasztalata, hogy melyik klinikát érdemes választani?