Igazad van, én is ezért mondtam, hogy kellene mellé egy korrekt elszámolás, hogy ne azok fizessék az egészet, akik bediktálták, mert így egyszerűbb a közös képviseletnek.
És ha már ilyen készül, akkor augusztus közepe helyett mostanig kellene tartalmaznia a költségeket, mellé egy olyan leírással, ami minden bizonytalanságot eloszlat, és akkor november végéig minden költségnek meg lenne a fedezete.
Szerinted reális a nyári időszakban 20 000 Ft/hó fűtés és melegvíz számla? Mert szerintem kizárt, hogy ez jó számítás. Olcsóbb egy távfűtéses lakás? ez képtelenség.
Meglepődve tapasztalom, hogy többen bizalmatlanságra hivatkozva nem fizettek biztosan igénybevett szolgáltatások után. Hová jutunk így, ha a fizetési hajlandóság továbbra is csak ad-hoc alapon működik! :-!
Megértem, hogy nagy a tájékoztatás hiányából adódó bizonytalanság, bizalmatlanság, de jó lenne elkerülni, hogy a társasház tartozását egyszer csak eladják egy pénzbehajtó cégnek, vagy a tél közepén kikapcsolják a gázt és a vizet.
Az is világosan előre látható, hogy a tartozás kamata mindenkinek fog fájni, annak is aki fizetett (én történetesen fizettem) és annak is aki nem. Ezek után talán megértitek, hogy nem szeretnék egyre növekvő többletet fizetni a nemfizetők után.
A fűtés és melegvíz számlát még mi sem rendeztük, egyrészt amiatt, mert aggódtunk, hogy ezt távozóban lenyúlják, másrészt nem vagyok biztos benne, hogy ezt jól számolták.
A leírt számításból úgy tűnik, hogy a BEDIKTÁLT összmennyiséggel számolják az egységárat, azaz ha nem mindenki diktálja be, akkor kevesebbel, így magasabb egységár adódik (tehát a teljes költséget azok között osztják el, akik bediktálták). Ezt támasztja alá az is, hogy havi átlagban kb. 20 000 Ft adódik, ami biztos, hogy nem reális, különösen nyári időszakban. Szükség lenne egy megnyugtató leírásra a számításról, amiből kiderült, hogyan kalkulálnak! Másrészt - ahogy én látom, ezen félelmek miatt kevesen fizették be (ha egyáltalán valaki befizette) - talán nem lenne hülyeség mondjuk november 15-én leolvasni mindent, és az elejétől addig kiszámolni a költségeket. Szerintem ha így tennénk, és mindenki kapna egy korrekt (követhető) elszámolást, valamint hozzá mellékletként leírnánk az SZVB tapasztalatait, azt, hogy milyen rosszul áll a ház, valamint hogy a leváltás elkezdődött, stb., akkor mindenki azonnal befizetné, és rendeződnének a viszonyok! (talán ezt már nem is Pintér úrnak kellene kiszámolnia, mert ezek után az ő szavának nem sok hitelt adnak). Bármilyen segítség szükséges ehhez, szóljatok!
Sajnos mi a lakógyűlésen nem tudtunk jelen lenni, de a fórumot lehetőség szerint figyeltem. Megdöbbentem, bevallom, nem gondoltam, hogy ennyire szar a helyzet. Mi még nem utaltuk el a fűtést, mert nem voltunk bizotosak abban, hogy nem tudják-e lenyúlni, bár a közös költséget fizetjük folyamatosan. SZVB-től kérdezném, hogy amit írtatok, hogy nem tudnak pénzt elvinni, ezt úgy kell érteni, hogy jóvá kell hagynotok minden utalást? Tehát be vagyunk biztosítva ez ellen?
A munkátokhoz pedig annyit mondanék, hogy minden lakó hálás lehet, és gondolom az is, hogy ilyen lelkiismeretesen végzitek az elvállalt (hálátlan) feladatokat. Köszönjük!!!
Ha jól értem, számíthatunk a Mandarino támogatására is kk váltás esetén, ugye? Vagyis megtisztelik esetleg a közgyűlést is a jelenlétükkel, nem úgy, mint múltkor...
tegnap átvetettem az NTR-rel az összegyűjtött aláírásokat, azaz 15 napon belül össze kell hívni a rendkívüli közgyűlést.
Voltam a Vízműveknél is. Kiderült, hogy egyetlen szerződést nem adott le az NTR. (Négyen vannak a rendszerben; azok, akik maguk elintézték a szerződést.) Ezek után utánakérdeztem, hogy mi történt a kitöltött papírjainkkal. Elfekvőben volt, elkértem, úgyhogy most nálam van kb. 80-90 szerződés. Kb. 30-at még a Harnosné írt alá, míg a többit nem sikerült a közös képviseletnek aláírnia. Emellett más adatok is hiányoznak a szerződésekről.
Az előleg összegét majd a rendkívüli közgyűlésen szavazzuk meg, és a jelenlegi számlára kell majd fizetni, de minnél hamarabb, hogy legyen a gázszámlára pénzünk. Az SZVB azt mondta, hogy a számláról nem lehet elsíbolni a pénzünket. Én bízok bennük, mert szerintem nagyon korrekt tájékoztatást adtak. A vízóra hitelesítéssel kapcsolatban van valami hír?
Befizetnénk előleget, de kinek? Nem igazán bíznék rá extra pénzt senkire a kk részéről ezek után.
Más: Átadáskor rendeltünk extra garázskapunyitót, sőt ott akkor kifizettük, azóta is várjuk, pedig olcsóbban is tudtam volna venni+programozni, de úgy voltam vele, hogy így gyorsabb, stb.. Más is rendelt esetleg?
D lépcsőház 2. emeletén pár napja nincs világítás a lift előtt, szoktam arra járni, félek a lifttől mióta bizonytalanság van áram ügyileg (is). (najó ez csak vicc volt)
Kiegészítés: azért sincs pénze a háznak (nagyságrendek: kb. 180.000.- Ft a ház folyószámláján, és kb. 3,5 millió Ft-nyi kifizetetlen számla, még várható kb. másfél milka a Mandarinótól, és ennyi), mert az eddigi gáz- és vízdíjakat az 50.000.- Ft-okból és a közös költségből fizet(get)ték, ahelyett, hogy fűtéselőleget állapíttattak volna meg a közgyűléssel és intézkedtek volna a vízórák hitelesítése iránt, hogy ne egy számla jöjjön a háznak, hanem mindenki maga fizesse a vízdíját, pedig állítólag ezt elvállalták. Mármint az NTR.
Az a kérés hangzott el az SZVB részéről (amit én abszolút támogatok), hogy a saját érdekünkben lehetőleg kezdjünk el önkéntesen fűtési díjelőleget fizetni, kb. 200 Ft/nm/hó összeggel számolva.
Ja, és ami jó hír, hogy a Mandarino is támogatja a közös képviselet leváltását.
Én azt szeretném kérni az SZVB-től, hogy szóljanak, ha átadták a közgyűlési kezdeményezést az NTR-nek.
Lehet tudni, hogy kik nem fizetik a közös költséget? Nem kellene lépcsőházanként szép nagy betűkkel kiírni, melyik szinten lakók (esetleg melyik lakás(ok)) hány Ft-tal tartozik(nak)? Jó lenne végre látni, hogy kikkel is lakunk együtt.
Pár szó a lakógyűlésről.
Szerintem összejött a rendkívüli közgyűlésre a megfelelő aláírás. Az SZVB felszólítja P.G.-t az összehívásra, ott az SZMSZ-t elfogadjuk ( addigra mindenki megkapja), a ntroffice-t leváltjuk, és talán már lesznek jelöltek a társasház kezelésre.
A ház folyószámlája gyalázatos, mert sokan nem fizetik a közösköltséget, és a kiszámlázott fűtést. Még víz számlát sem fizettünk. A közgyűlésen meg kell szavazni valami előleget, mert lezárják a gázt, és akkor megnézhetjük magunkat.
A lépcsőházban kiírt email címre jelentkezzetek be és a hírlevélben kapjuk a tájékoztatást.
Eljutottak hozzám a tegnapi infok, sajnos egyéb elfoglaltság miatt nem tudtam jelen lenni a lakógyűlésen! Szarban vagyunk, de hála az SZVB áldozatos munkályának, van kiút! Köszi mindenki nevében!
Hallottam, hogy esetleg szükség lenne a segítségemre! Miről lenne szó? Kellene megoldás az SZMSZ-t terítésére?
Szerintem pl. egy balazshazak@googlegroups.com mail cím lehet a megoldás, ahova minden érintett, akinek a mail címe fel van véve, megkapja az oda küldött levelet (egyfajta levelezőlista, de mindenkinek tudni kellene valami elérhetőségét - Pintér úrnak van listája, ha jól tudom). Vagy létrehozok egy oldalt, ahova feltöltjük és leszedheti mindenki, akit érdekel!
Annyit azért P.G. védelmében, hogy ő szólt a garázskapu miatt, és kétszer is voltak kint javítani. Igaz az első alkalomnak nem volt sok látszatja. Lehet hogy elkéstem, de a lakógyűléses papírra rá lehetne írni a fórum linkjét és úgy bedobni, mert nem mindenki tudja hogy van ez a fórum.
...kérj tőle árajánlatot...én Ferenc tér 6-7-ben lévő Bt-től kérek árajánlatot...egyébként a körút és bokréta u. közötti rész tele van ingatlankezelőkkel, szerinem!
...a lakógyülés megtartására javasolnám a Ferenc téren lévő pizzériát...közel van, emberibb, mint a garázs vagy a kert novemberben....vannak összetolható asztalok...10-20 fő is kényelmesen elfér...kibérelni felesleges...
A régi házunk közös képviseletét a Kvarner Bt. látja el, ők a Viola utcában vannak. Nem mondom, hogy minden lakó elégedett volt velük, de szerintem olyan sosem lesz, akivel mindenki elégedett. Esetleg kérhetek tőlük is egy ajánlatot, vagy az SZVB kérhet (nem tudom, milyen adatokat kell tudni a házról egy korrekt ajánlathoz). Telszámot tudok adni, ill. szívesen intézem is a dolgot.
Véleményem szerint az ideális közös képviselet az alábbi feltételeknek felel meg:
1.IX.kerületi szolgáltató, az önkormányzattal folyamatos kapcsolatban van és ismeri a helyi ügyeket,
2.főtevékenysége a társasházkezelés,
3.több éves gyakorlata van a szolgáltatásban,
4.rendelkezik szoftverrel, amely a költségeket lakásokra szétosztja (nem excel)!
Nem vagyok ellene a "haveri alapon" történő választásnak, de jobban örülnék, ha lenne legalább 3 jelentkező, akik bemutatkoznának irásban és jeleznék, hogy mi lenne az elképzelés a házzal kapcsolatban.
A hét elején fogjuk bedobni a lakógyűlés összehívásáról a levelet, valamint egy szavazó lapot azok számára, akik esetlegesen nem fognak tudni részt venni személyesen.
(A lakógyűlés tájékoztató jellegű, valamint az aláírások begyűjtésére hivatott. Nem határozatképes, hivatalos döntéseket itt nem tudunk hozni, de igyekszünk benneteket minél többmindenről informálni.)
Addig is, aki tud, kérjen nyugodtan ajánlatot, legyen minél többi!
1. van a háznak SzMSz-e? Nincs, akkor mi szerint müködik?
14. § (1) A szervezeti-működési szabályzatot a közösség az alakuló közgyűlésen - de legkésőbb az azt követő hatvan napon belül megtartott közgyűlésen - az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával állapítja meg.
Szóval mi alapján követeltek valamit is az NTR Office-tól ha még SzMSz sincs amibel le lenne irva mi a feladata?
Nincs a SZVB meghatározott feladata...már, hogy tehetne bármit is? azonkivül, hogy összehivja a közgyülést és levátja az NTR-t?
2. van a Társasháznak elfogadott költségvetése? -nincs
3. Mindenki tudja, hogy törvénytelen az egész de még húzzátok mint a rétes tésztát..
Már régen kellett volna kérni egy pár ajánlatot, összehivni a közgyülést (bármelyik ajánlattevő segit, hogy megfelelő forma legyen) és egy normális kezelőnek átadni a házat..ha azt hiszitek, hogy kaptok valami tisztességes elszámolást akkor nagyon tévedtek, erre az NTR nem alkalmas.....
Végül de nem utolsó sorban azt mindannyian tudjátok, hogy MÁJUS 31 volt a határidő, most Október vége van....nemcsak jogaitok vannak hanem kötelességeitek is...ez pedig a törvények betartása és betartatása. Ha nem megy akkor váltani kell.
A SZVB-nek van aláírási jogosultsága társasház folyószámlájához? Betekinteni csak az aláíró jogosult. ( megkérdeztem az OTP-t) Szerintem egy havi számlakivonatból látni, hogy a számlákat fizetik, vagy csak a saját zsebükre utalnak. Nem értem, hogy miért adunk fizetést el nem végzett munka után. Csak akkor lépünk, ha teljes a káosz? November első hetére össze kell hívni a lakógyűlést ha kapunk elszámolást, ha nem. Miért pazarolunk a saját zsebünkből? Közös költséget senki nem szeret fizetni, pláne nem ha csak elfolyik
Mai infó: a garanciális javítást végzők mondták, hogy a garázskapu, a mogzásérzékelők, a világítás, a lift, mind-mind a garanciális javítás kategóriába tartozik. Ők jönnének és mindent javítanának, de csak a gondnok bejelentését tudják elfogadni (egyéni bejelentést azért nem, mert akkor naponta jöhetnének), de Pintér úr még semmit nem jelentett be: sem a kaput, sem a világítást, sem a mozgásérzékelőket, semmit. Több emberrel beszéltem, akik elmondták, hogy nem válaszol nekik semmire, az NTR Office-ra mutogat (ők meg a Pintérre).
Ez tarthatatlan! Lépjünk minél előbb! Tudom, hogy ez nem az SZVB dolga (ahogy sok más sem, amit lelkiismeretesen megtesznek, és ezért ezer köszönet), de nem lehetne valahogy ezeket a hibákat hivatalosan jelezni és rábírni az NTR-t, hogy ha már Pintér nem intéz most már gyakorlatilag semmit, akkor legalább ebben lépjenek ők. Az nem állapot, hogy hetek óta - talán már hónapban is mérhető - bizonytalan a kapu működése, a garázsban van, ahol állandóan megy a világítás (elképesztő pénz ez, hogy éjjen-nappal megy a világítás), máshol pedig egyáltalán nem kapcsol fel!
Észrevettétek, hogy a B-ben folyamatosan zenél a lift?
Jövő héten jelzem a közös képviselőnek, hogy ha 1 héten belül nem történik változás legalább a ház köztisztaságát illetően, 2 hét múlva aláírásgyűjtést kezdek ellene.
Nem szeretnék kukacoskodni, de! ezt a fórumot nagyon kevesen olvassák,,így a megfelelő időpont bejelölős tábla nem igazán célravezető. Így hetekig, hónapokig húzódik majd minden. Saját érdekünk, mindenkié, hogy a lehető leghamarabb megtartsuk a lakógyűlést. Gondolom mindenkinek van kérdése, problémája, ha kiragasztunk minden lph.-ban egy időpontot mindenki szabaddá fogja tenni magát,mert saját érdek!!!
Többek között az ilyen és ehhez hasopnló dolgok miatt szervezzük a lakógyűlést, ahol elő lehet hozni a problémákat, és berszélhetünk az esetleges megoldási lehetőségekről is!
Ha nem tetted meg, akkor légyszi jelezd a következő oldalon, hogy melyik időpont lenne neked megfelelő: http://www.doodle.com/8t5xfzgpnsk3qnnf