A 21. Férfi Kézilabda VB Horvátországban kerül megrendezésre, 2009. Január 16. és Február 1. között. A magyar válogatott Franciaországgal, Szlovákiával, Romániával, Argentínával és Ausztráliával került egy csoportba.
Szerintem nem mindegy, hogy 5. vagy 10. helyen végzünk a vb-n.
Természetesen nem gondolom, hogy ettől a Puljezevics-megnyilvánulástól összeomlik a csapat, csak azt, hogy nem feltétlenül szerencsés egy sorozat közben ilyeneket nyilatkozgatni. Nem hinném, hogy túl jót tesz a morálnak. Ennyi, és nem több.
a délszláv mentalitás valóban olyan "ellentmondást nem tűrő", hogy tanulni lehetne tőlük. De szerintem a legnagyobb előnyük az, hogy megvan az a fajta csapatszellem, összetartás, ami a magyarokban genetikailag nincs (ehhez ugye nagymértékben hozzájárultak a délszláv háborúk a 90-es években, csak hogy a legfrissebb élményt említsem), képesek mindent megtenni, meghalni egymásért. A magyar mentalitás inkább lélekfüggő, ha épp olyanunk van, van kedvünk, minden megy mint a karikacsapás, de ha már a legkisebb kis nézeteltérés felüti a fejét, akkor az egész elszáll.
Ez egyébként sztereotípiák és nem is mindig igazak. De azért a sportban is sokszor kijött már ez a különbség sajnos.
Én pont ezért nem szerettem Skaliczkit, mert szerintem egy magyar edző nem teheti meg, hogy úgy beszél más csapatokról, hogy bravúr lenne ellenük a győzelem vagy hogy "azért próbáljuk meg". Nem megpróbálni kell hanem legjobb tudásunk szerint játszani, odaképzelni azt, hogy ausztrália az ellenfél, és nem törősni azzal h igazából a francia. Omeyernek sem a két szép szemét kell nézni hanem bevágni mellette / alatta a labdát. Dinart-tól sem megijedni kell, hanem ha van elég hely felugrani és lőni, főleg ha 20 centivel magasabb vagyok nála....
ÉN azt gondolom, h attól hogy a németek rendeztek egy olyan VB-t, ahol az összes csarnok legalább 12ezres befogadóképességű volt, még nem kell hanyattesni, egy 82 milliós országban ez talán meg is éri...
Viszont őszintén, melyik az az ország a németen, spanyolon, horváton (esetleg még a francián) kivül, ahol vannak olyan csarnokok, amik legalább 10ezres befogadóképességűek és kézilabdázni lehet bennük??? MErt szerintem nem nagyon van olyan, vagy ha igen, ott nem népszerű a kézilabda. Mi nyilván nem fogunk 15 ezres létesitményeket felépiteni csak azért, hogy VB-t rendezhessünk, amikor utána ott pangana és lepukkanna az egész, hiába szereti sok ember itt is a kézilabdát, de azért irreális ennyi ember egy kézimeccsen...
Akkor ezek után csak Németország, Spanyolország, Horvátország vagy Franciaország rendezhet VB-t, kérdezem én????
Sztem kurvára meg lehet rendezni egy vb-t igényes 5-7 ezres csarnokokkal is, és nem kéne 2 év távlatából is a németek elcsalt vb-jét majmolni.
Amúgy hozzáteszem, a horvát meccsek kivételével most is panganak a csarnokok... pénzkidobás ennyi férőhelyes csarnokokat építeni.
Egyetértek, szerintem minden csapatot emberek alkotnak, és egyiket sem gépek. Másrészt a magyar férfi kézilabda már nagyon régóta (!) a világelitbe tartozik, mégis talán mi vagyunk az egyetlen nemzet, aki nem tudott érmet felmutatni az utóbbi 15-20 évben egy világversenyen sem.
Szerintem az nem klasszis különbség kérdése, hogy nem lövöd fejbe a kapust, vagy nem bombázod bele a labdát...
Bár sztem ezen a szinten csak fejben lehet klasszisnak lenni, mert techniakailag és fizikálisan mindenki kb ugyanannyira képzett.
Én továbbra is azt mondom, hogy a sikertelenség okát a 22 dobott gólban kell keresni. (olyan kapus nincs, aki mondjuk Karabatic lövéseinek csak a felét is megfogná) A kapusaink megfelelő szinten teljesítenek.
megérteném, ha ő legalább meghalt volna a pályán...
de hol van az a Puljezevics, akit a korábbi világversenyen láttunk, akiben égett a tűz, fanatizálta magát, hergelte a közönséget, lélektani hadviselést folytatott az ellenfél játékosai ellen...sehol...most hogy előbb volt motiválatlan vagy a csapattól ment el a kedve, mert ő érmet akar...hmmm...mindenki döntse el :)
mindenesetre biztos jobb lett volna, ha a VB után nyilatkozza le ezt.
(a magyar team tagjai jól tudnak időzíteni világversenyes nyilatkozatokat, anno Gál nyilatkozata a "játékosügynökökről akik megzavarják a fejeket", aztán ugye Hajdu nyilatkozatait nem kell részletezni,amiben egy-egy játékost "szapul", a női vonal meg külön esszé, most meg ez...)
Ezt talán nagyjából el is tudom fogadni, de az időzítés finoman szólva sem a legszerencsésebb. Biztos, hogy ezt a sorsdöntő Korea elleni meccs előtt kellett lenyilatkozni? (A kérdés költői. :) )
hát nekem pedig csak amolyan "menekülő-útvonalnak" tűnik a válogatottból ez a nyilatkozat Puljezevicstől...még ha a másik csoportban lennénk,azt mondanám, igaza van,de csak a vak nem látja,hogy ebben a gruppban van két olyan gárda( a francia és a horvát )amelyik minden ízében jobb,mint a miénk és szó sem volt a két meccsen előre feladásról,hanem egyszerűen kijött a tudáskülönbség a végére
Mármint ahhoz, ahogy nyilatkozik... Az újság papír változatában még azt is elmondja, hogy nem nézte jó szemmel, hogy egyes játékosok a horvát vereség után mosolyogtak...
emlékeim szerint az első visszafújásnál a jv lefelé mutogatott, mintha tényleg mélységben végezték volna el rossz helyről a dobást, nekem is a lefújás után vált egyértelművé, hogy oldalbedobásnak kellett volna következnie. monnyuk a másik jv fújhatott oldalbedobást, aki a norvég kapu felé tartott, mert a másik a térfél közepéről sokmindent láthatott, csak azt nem, hogy kint volt a labda.
illetve: ha jól tudom, a játékos sem hagyhatja el a játékteret, így akár a térfél közepéről is lehet bedobást ítélni, ha a labdás játékos kint fetreng, mint itt is.
Valóban, amikor élőben néztem a német RTL-en elsőre én is úgy gondoltam, hogy lépéshiba miatt szabaddobást ítéltek. Ami után valóban durva dolog lett volna kétszer visszafújni. (30 centi volt az eltérés) Aztán kiderült, hogy oldalbedobás volt az ítélet. (Magyarázta utólag a bíró azzal is, hogy két karját párhuzamosan előre nyújtva jelzett.) Azon nem lehet vitatkozni, hogy ez jó ítélet volt-e. Úgy látták, hogy kinn volt a labda és passz. A németek bénázása és felháborodása gondolom abból eredt, hogy ők is szabaddobásra gondoltak. Lehet, valóban nem volt egyértelmű a fújás.
Egy német fórumon azt olvasom, hogy a norvég-németen nem bedobást, hanem szabaddobást kellett volna itélni, mert a a labda nem volt kint, csak a norvég játékos. Ha viszont szabaddobás, akkor nem lett volna szabad visszafújni a németeket.
Azért jegyezzük meg, hogy Herbert szerepkörében bizony benne van a kiállítás. A második eset tényleg nagy hülyeség volt, de az elsőt nem nagyon értettem. Nyilván nem véletlen, hogy nem mondjuk Nagy Laci, vagy egy szélső megy le két percre, hanem az, aki a falban verekedik, annak is a közepén.
A dánokkal inkább rokonszenvezek, viszont ha a németek kikapnak, akkor esetleg velük kéne helyosztót játszani. Márpedig magyar-német viszonylatban szerintem nagy valószínűséggel "kompenzálnák" a németeket a rengeteg elszenvedett bírói "méltánytalanságért"...
miért múlik a jv-k megítélése a végeredményen? vezethetnek szemét módon, mikor nyerünk (mint tegnap), illetve vezethetnek korrektül, mikor veszítünk (1-2 hibától eltekintve a horvátok ellen)
A horvát meccs Pukin ment el. Kabaré, hogy milyen labdákat nem bírt védeni. Fazekassal szerintem lényegesen elégedettebbek lehetünk, de ne a statok alapján tegyük. Nagyon nem mindegy, milyen minőségű lövések jutnak el a kapuig (lásd: Ausztrália).
Nagy Lacinak és hellyel-közzel Herbertnek is nagy szerepe volt abban, hogy alapvetően jó feltételekkel működhettek portásaink.