A példádra a felelösségedröl, ha mellettewde lelönek valakit, emese. Na ez is ilyen logikátlan ugrás az egyesröl az általánmosra.
Aszondom:
#1) fogaggyuk el célul, hogy minél kevesebb illen eset legyen
#2) 0 toleranciára nem számíthatunk, mert egyedi esetekröl ugatunk
#3) fogadtassuk el általánosan a "ne ölj" elvét (mellesleg megvalósult, egyedi esetek vannak azé) - Van aki Mózesre hivatkozik,
van aki másra...
#4 keressünk megoldást közösen! Így-úgy. Pédú a fegyverviselésre vonatkozó szabályokban keressünk, hit felekezet, börszín stb. -re tekintet nékü.
Satöbbikben is.
Ami itt a döntö, az az, hogy adottnak vélt szabályokban hiszünk (isten etikiája), vagy mi szabunk - lehetölséghez mérten, rugalmasan! - határokat, közérdekböl. Nem?
Na, nemmekkmonntam! Innen csak 1 lépés a likvidácijó. Kurva jó vót a kérdésfelvetés! Ravaszul buta ez az emese!
Lapul, mint szar a fübe. Majcsak leleplezik magukat az önzö fasisztoid férgek. Zseniális! Asszem...., vagy véletlen ráérzés, a társadalmi helyzetböl adódó gondolati tartalom, az 1 húrra pendülö agyak összefogó ereje, a tömeg (ezesetben jobbára indokolt az "újmagyar" jelzö, nemdebár hölgyek és urak?). (Ortega y Gasset, kábé jó bötüztem, asszem....)
Szerintem az erősebb felelős a gyengébbért, az okosabb a butábbért. A nagyobb a kicsiért. Már ha úgy értetted, hogy ki a felelős értük? Nem pedig úgy, hogy ki tehet róla? Mert ez nem igazán világos.
Na ez vagy vicc, vagy tájékozatlanság, vagy butaság. Asszem. Van erre-arrafele illesmi társadalom, müxik, elég jól, anékü, hogy kiirtanák a problémásokat, problémástó. Egyelöre nemzeti állam szinten. Jó, ha tucc róla.
Az intelligencia (mértéke) születési sajátosság, ugyanakkor, ha egy gyerekkel kiskorában nem foglakoznak,elhanyagolják, szellemileg visszamaradottá ("fogyatékossá") válhat.
Hát ... az eltelt 60 hozzászólásból a következőt találtam ontopiknak:
"dögöljön-e éhen az,..."
- Felőlem dögöljön - de ez nem nem elvi, hanem gyakorlatias válasz. A verebeket sem etetem csakazért, hogy ne dögöljenek meg. Aztán más azt tesz és gondol amit akar - az már az ő bulija.
Nemigazán találom pontosnak a topikkérdés elvi jellegű felvetését (bár gondolatébresztő!) - és nincs rá elvi válasz sem. Mindig gyakorlatban merül fel, és a válaszunk (cselekvésünk) is gyakorlati.
Ha valaki buta, az azért van, mert nem tanult, vagy azért, mert nem tanították?
Erre az idióta által jobban mekkfogalmazott értelmetlen kérdésedre - mer ugyi erre akarsz választ, mint monntad az imént - itt van még egy, nesze!
AZ attó függ. Van illen, meg amollan is van. Mekk mégamollan is van. Esete válogattya. Nem? Ebbö akarsz te általánosítani? Akkó gyerünk! Nyomgyad, ne tekeregj nekem, mint 1 féreg! Szerinted?
Ember, ezt nevezik jóléti társadalomnak. Nem éppen új találmány! Nem abban élsz?
Hol a bánatban, Tibetben, amúgy? Szomáliában? Te teeejesen befordutá, vagy mijafasz?
Ez neked vicc??? Mijé? Meséjj!
Otthon ölik a hülyéket? Vagy a hülyeségük arányában gondjukat viselik? Te elmaradott vagy, vagy fogalomzavarban szenvecc! És akkó még mindig az intézményesített izérö, nemzeti államró ugatunk. Azé mondok közösséget, mer más formai megoldás is lenne.
Azért ki kellene próbálni már azt a helyzetet is amikor van értelmes és hasznos munka olyanok számára akiket most elítéltek, valami készítés, vagy gyártás, és utána, ha tényleg nem akar a többség dolgozni akkor lehet elítélni őket. Addig kuss.!