A képek sokszor tényleg nem színhelyesek. Az nem baj, hogy beállt kerteket mutatnak, végcélként lebeghet a szemünk előtt, saját ízlésünk szerint módosítva persze. Ha valamelyik növény nem a mi klímánkra való, helyettesíthető hasonló hatású más fajjal. De szerintem a legtöbb kert nálunk is tudna így kinézni. Mutatnak sok olyan növényt is, amit nálunk nem lehet látni, de gond nélkül tartható, és némi utánajárással beszerezhető. Én már találtam néhány ilyet, be is szerztem, és nagyon örülök nekik. Meg olyan jó érzés minden hónapban venni valami szép színes kertekről szóló olvasnivalót, nézegetni pl. vacsora közben és kicsit elábrándozni a látottakon. A könyveket nagyon gondosan ki kell válogatni, sok minden ismétlődik könyvről-könyvre. Ha valami konkrét dolog érdekel, inkább utánanézek az interneten. Persze elég sok könyvet is vettem már, az újság meg szórakozás is.
szének szép.csak a képek nem a mi klimánkon készült és itt nem lesz olyan sose.sőt olykor a kép is meg van babrálva szerintem. meg ezek jónéhány éves beállt kertek. érdemesebb kerépítésről szoló köveket forgatni,elég sokat lehet kapni.
Meg szoktam venni a lapot. A bemutatott kertek általában nagyon szépek, sokkal jobban tetszenek, mint pl. a Szép kertekben látható kertek nagy része. Kivételek persze vannak. A szöveg elég furcsa, részben a nem magyarországi fordításból is eredhet, más a szóhasználat mint nálunk. A növénynevek fordítása sokszor kimondottan rossz (pl. enciánt emlegetnek, sokszor még tárnicsot is, mikor a burgonyafélékhez tartozó enciánfáról van szó, ez néha megtévesztő is lehet). Időnként azonosíthatatlan növénynevek is szerepelnek. Csak kihagynám a kiegészítők legnagyobb részét. Túl sok a széktámlákra vetett színes tüll abrosz, rémesen tarkák a virágládák, hemzsegnek a pufók angyalkák és időbe tellett, mire rájöttem, hogy a majdnem minden kertben látható kúpos tárgy egy cserép fenyőtoboz.
minap átfutottam az újságot. tele olyan dolgokkal amiket nehéz beszerezni,szakmai szemmel nem sok extra van benne,ötletet ád ugyan a laikusnak de arra a net is jó. a lényeg hogy ötszázvalamennyit nem ér meg.
Az az igazság, ha nincs rendesen elrejtve a tükör, és mondjuk látszik a széle, akkor már nem tetszik, de ha beleolvad teljesena környezetbe, akkor nincs vele gond.
Igen, ezt az ajtós dolgot már mások is elsütötték, talán egy hónapja én is pakoltam fel hasonló képet valahova, illusztrációnak... ;-) A másik kedvelt szórakozás a tükör egy-egy beugróban, ami nekem mondjuk kissé bizarr ötlet, de valamiért sokan használják - szigorúan véve randalírozásmentes, élére vasalt díszkertekben.
Ma végre volt időm elmenni az újságoshoz, hogy megvegyem. Valóban hozták szokásos formájukat. Nekem az indiai stílusban kialakított teraszok tetszenek nagyon.Azok az eleven színek. Nagyon merészek. Nem biztos, hogy ha nem látom a példát rá, akkor csak úgy bele mertem volna kezdeni 1 ilyen terasz kialakításába, de most nagy kedvet kaptam hozzá. A csempéből kirakott medencét én biztos nem tenném az udvaromba, de ezen a fotón kimondottan tetszik, az első gondolatom az volt, hogy ilyet lehet látni külömböző szappanoperákban is.Nagyon tetszettek a formára nyírt bokrok, sövények. A kedvencem a kerti bonsai, ami 1 csodaszép tó mellett van. A sövényboltív is nagyon bejön.Az árnyékos növényekről szóló résznél van a borostyánok közt 1 kék ajtó, nem tudom van-e funkciója, de ha be van csukva, és mögötte nincs is semmi akkor is olyan, mintha vezetne valahová, pláne, ha a borostyán kicsit rá is nő-olyan titokzatos lenne.-ezt az ötletet, ha majd valaóban lesz saját kertem biztos kipróbálom.
Itt van a kezemben a szeptemberi szám, a hangulata a megszokott, találtam viszont benne egy cikket, ami az árnyékkertészkedés különböző lépcsőit mutatja be a szűrt árnyéktól a mélyárnyékig...
A tartalom a teljesség igénye nélkül: szót ejtenek a nyáriogona szaporításáról, sikerült júdásfaként feliratozni egy katsurafát (gondolom, a latin nevéből - júdásfa-levelű - indultak ki...) Valamint megtudtam, hogy nagyot néztem volna, ha a Chitalpát kicsinek kiültetem, ugyanis olyan, mint az Albizia: fiatalon fagyérzékeny.
Még egy érdekességet láttam, felnyírt terülő borókát, ami így remekül mutat, csak legyen az embernek negyven éve kivárni, amíg ekkorára nő. :-/
Említésre méltó még egy hosszabb lélegzetű, sok képes cikk a futónövényekről, újfent fényigénynek megfelelő bontásban, jó pár ötlettel, szóval hozták megint a formájukat. :-)
Azért én szeretném a Kertbarát Magazint is népszerűsíteni, mert ugyan nem olyan színes, mint a Csodakert, de tényleg a magyar viszonyokat mutatja be és a nálunk is kapható növényeket. Persze azért is szeretem, mert elméleti írások (történet, természeti értékek) is találhatók a számokban. Anno a Schöner Wohnen mellékleteként megjelent Schöner Garten sokáig járt munkahelyemre, olyan irreális volt, hogy valaha ilyen válszték lehet nálunk is, mint ami ott volt látható. Ennél elképesztőbbek csak az amerikai House&Garden képei voltak. Persze szerintem is bármi jó, ami egy kis ízlést nevel, nagyon kevesen vannak, akik megpróbálnak tájékozódni akár az említett lapok valamelyikéből. Így aztán marad a szomszéd kertje, mint példa meg az a"szép ződ gyep".
Az elején vettem két számot, igy a mostani szinvonalát nem tudom. Szép, látványos, de...
Akkoriban csak a külföldi számok tükörfordítása volt meg csapnivaló minőségben, a magyar kertészeti (mármint otthoni kertészeti) viszonylatokhoz egy cseppet sem igazítva.
Ráadásul asszem nem is német, hanem olasz kiadású lap az eredeti
Így aztán marad a 'magyar standard' kert: gyep, tuja, örökzöldek itt-ott, néha egy-egy évelőcsoport és kész, virágoskertből meg Mari néni kertje, és a kettő közötti átmenetben szinte semmi... Na ezen a rendszeren remélem, hogy ezekkel a jó példákkal majd szép lassan lehet változtatni, de ehhez idő kell, és nem csak a kiépítésére, hanem a fenntartására is, nem is beszélve a változás szeléről, aminek ideje lenne már fújdogálni kertügyileg is.
tapasztalat:akik megtehetnék azok sem törödnek azzal hogy szép kertjük legyen,de ha mégis azt olyan összegért gondolják hogy az nevetséges és akkor csináld még meg ezt,csináld meg azt de az árba benne legyen.
:-))) Jaja, valahogy így... Viszont őket is meg lehet érteni, és az egyéb magyarított színes-szagos újságokban is elenyésző a hazai vonatkozású cikk. Röpke 10-20 év és mi is felzárkózunk az ott látott színvonalhoz...
Egy-két magyar vonatkozású cikken kívül szinte csak átvesznek, fordítanak, meg természetesen a néhány reklám az hazai - valszleg itthon elég kevés, fotózásra érdemes, a lap profiljába vágó kertet találnának, amivel hónapról hónapra egy-egy számot megtölteni képtelenség. Ám ettől függetlenül - vagy éppen ezért - tudják is hozni a szokott színvonalat. :-)
szia!szerintem mindenhol lehet kapni,ha máshol nem,hát a postán még kis településen is van.egy olyan magazin ahol túlnyomórészt képek vannak az ujságban és a rajtunk lévő növények jellemzőit fajtaujdonságokat stb irnak le.mivel 90 %ban a mi éghajlatunkon is megélnek ezek ezért nagyon sok ötletet ad.a mostani szám nem lett olyan jó mint az előzők,de 20-22 .-e körül jelenik meg szerintem az uj.igazából el se lehet mondani milyen,látni kell.kertberendezési ötletek kert bútorok kiegészitők kerti gépek.stb stb...
Jól tudtad, és itt a válasz: minden reggel erre ébredek, csak a fényviszonyok szebbek akkor: ;-)
Nade hogy visszakanyarodjunk a témához, furcsamód nem sok japánkert-stílusú zöldet láttam még az újságban, talán mert a németeknek nem anniyra fekszenek a távolkeleti kertek, pedig az éghajlat náluk sokkal jobban kedvezne a nyírt rhododendronoknak is... Úgyhogy mégis ha belenézel, ezt a csodát ne várd. :-)
:-DDD Mármint úgy értetted, hogy 'annak ellenére, hogy nemvagyok' kertész. ;-P És nyugodtan vághatod, már eléggé megedződtem, kaptam én már az 'okoska'ságomért itt, a fórumon hideget-meleget, de a tiedet elrakom, mint elismerést, és tényleg köszi.. ;-))))
most már tényleg beszerzek egy példányt. ha te mondod akkor meg kell néznem mert ugy vettem észre hogy mindenki vágja az adott témakört,de te általánosságban is jókat irsz annak elenére hogy kertész vagy. már elnézést hogy ilyeneket vágok a fejedhez:)
Beköszönök ide is, már jó olvasom a lapot: a 2004. áprilisi a legrégebbi szám, amit hirtelenjében itthon megtaláltam, szóval nyomják egy ideje. :-P Lektor az igencsak elkelne, mert egy-két hajmeresztő magyarítással már találkoztam benne, de a néha kissé túlszínezett fotókon kívül ez a legnagyobb rossz, amit a szemükre vethetek, rengeteg jó öteltet adtak már a növénykiültetésekkel meg az újdonságok bemutatásával. A német weboldalra is érdemes rápillantani, bár néhol igen aprók a képek, de még így is élvezhető - még németül nem tudóknak is. ;-)
Tartomo: nézz szét antik centrumokban, én tegnap láttam egyik weboldalon egy madárpárt, majdnem olyat, amit belinkeltél, itt próbáld először: antikapro.hu
Űdv! Eddig nem nagyon találkoztam magyar nyelvü kertel foglalkozo komolyabb magazinal, tudna valaki kicsit írni róla? és hogy mennyire elterjedt az újságárusoknál. Előre is köszönöm.
az a lényeg,hogy kiástam /én egyedül:)/egy 3.5 m *3 m es 1 m mély gödröt megcsináltam a "polcokat".aztán jöttek régi terszt rombolni és a törmeléket szépen belehordták,azt hitték annak ástuk,hogy spóroljunk az elszállitással.röviden ennyi.utánna nem volt kedvem ujra nekiállni.