Illeték: A kézbesítést követő 15. napon emelkedik jogerőre és a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell befizetni.
Lilu: Ilyen gond nem volt, inkább a kivitelezés minősége volt átlag alatti (szerintem az egyik burkolónak nem volt vágógépe), de ezeket is megoldottuk :-)
Ne felejtsétek el, hogy az illeték befizetésére 15+15 napotok van, de fellebbezni a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell!
Nekünk még Liluéknál kézzel írt és számított 8 oldalas papírhalmazon kellett átverekedni magunkat, de simán elfogadtak minden észrevételt :-) (Nálunk az alaprjazhoz képest teljesen más épült meg, ők meg lusták voltak kimenni és lemérni...)
Hát nálunk első közös (alaprajz nélküli) átszámolásra is kiugrott 10.000 forint különbség a "véletlen" tévedésekből... és miután alaprajzzal az ő tematikájuk szerint átszámoltuk otthon még mindig maradt benne további 10 ezer "plussz"! :-(
Mondjuk még kari ajándékot szerencsére eddig nem kaptunk! Bár számoltunk vele, hogy még akár idén megjöhet, mert sajnos így járja, ha APEH-nek kell a pénz... most már csak abban bízok, hogy nem jön meg karácsony előtt! :-))
Én még nem értem rá foglalkozni a Liluval, de január közepén már rendelni kell, úgyhogy erőt veszek, és kérek árajánlatot.
Szerintem mindenkinek jött az illeték fizetésről papír:( Felháborító, hogy még semmi közöm (a foglalón kívűl) a lakáshoz, de máris kell fizetnem érte. Mi a beköltözés utánra számoltunk vele legalább fél évvel később. Na mindegy, legfeljebb nem lesz berendezve a lakás, mindenhova csak fizetnünk kell, a villanyosnak, a lilunak, és még ki tudja mikor lesz vége. Mondjuk ez bármelyik új lakásnál ez lenne.
Lilutól elektronikusan kaptam a táblázatot, amiben technikailag minden infó benne volt, a csempék fajtája/típusa, a lerakási mód, a (kálóval növelt!) nm-ek, ez hány doboz csempét jelent, illetve a dekorelemeknél darabszám, fuga, élvédő... Persze, nekem sem volt világos, hogyan számítódtak a nm-ek, mekkora a káló mértéke, stb. és legfőképpen az árak részletezése nem volt meg, hanem csak egyetlen végösszeg... Mivel az egyeztetéskor kértem a feláras munkatípusokról árlistát, illetve nagyjából láttam az "extrák" darabszámát, ezért vettem a fáradságot, és az alaprajzok méreteiből hozzávetőlegesen utánaszámoltam... a káló mértéke nagyjából kiadódott az adataikból (nem emlékszem már rá, de reálisnak tűnt...noha nem vagyok szakmabeli), az ár pedig (a számolási pontosságomon belül ) kb stimmelt. Tudom, ehhez nincs mindenkinek cérnája, nem is várható el, ezért valóban lehetne közérthetőbb, részletesebb a kalkulációjuk...
Ja, és az apeh karácsonyi ajándékaként megjött az illetékkiszabás... :-(
Hohóóó, Lilu meg remekül tud számolni és "gyönyörű, látványos, mindenki számára érthető és áttekinthető, kézzel készített" árajánlatot készíteni, amiben következetesség nem sok van. Ami az egyik sorban még x nm, az a következőben már nem annyi...
Tegnap voltam egyeztetni a műszaki menedzserrel a válaszfalak módosításában.
Átadott egy listát az alvállalkozókról. Nekem kell felhívni őket időpontegyeztetés miatt, ill. egyesek fognak keresni engem (Remélem még időben, mielőtt vmi nem úgy készül el, ahogy azt megbeszéltük, ill. a tervekben van!!!).
Erről csak annyit, hogy nemigazán fer dolog, hogy nekem kell hívogatni, keresgetni őket, hiszen nem velük vagyok szerződésben. Ezt már említette Laci63 előttem, bocsi a szóhasználatért. :-)
Aki módosítani szeretne, az óvatosan, mert mi csak annyit kértünk, hogy válasszák el a wc-t a fürdőtől. Ez 87e+áfa. Ez csak a fal+vakolás+festés. Erre gondolom rájön még az, hogy csempézni kell a plusz falat. (Mindkét oldal; wc+fürdő).
Akkor bekerül egy plusz ajtó, gondolom ez is költség. (Emiatt is telefonálom kell az ajtósnak még.)
Nem tudom hol fog megállni az ár így, de később már nemigen előnyös szétrámolni a lakást emiatt.
Nálunk is voltak papírgondok (a táblázatot szúrták el a szerződésben), és amikor mentünk újra aláírni,akkor az ügyvéd a markát tartotta volna,mire az én értékesítőm azt mondta,mivel ez a ti hibátok volt, nem kell fizetniük.
Szóval én azt javaslom, hogy ne fizess, és ha van mód rá, szabadulj meg az értékesítődtől, mert úgy tűnik nem jól végzi a munkáját. Egyébként hogy hívják? Javaslom a Katit, és még állítólag van az Enikő, aki szintén segítőkész.
Szóval ne fizess, azért mert fiatal az ember, és első lakásvásárló, attól még nem hülye:) .
A földhivatal felé fizetendő díjat valószínűleg tényleg buktad, de a szerődésmódosítási díj tekintetében lehetnének rugalmasabbak szerintem... nekem is volt egy szerődés - felbonts - újraszerződéses dolgom (igaz nem itt, a terrazebránál), de nem kellett érte kifizetnem az ügyvédi díjat (pedig az elején picit befenyítettek vele) :) Szóval próbálkozni kell... szerintem.
Hosszas keresgélés, nézelődés után döntöttünk mi is ennél a projektnél. Fiatal pár vagyunk. Eléggé félelem érzettel vágtunk bele, mert nincs tapasztalatunk lakásvásárlás terén, csak amit másoktól és az ősöktől hallottunk.
Egyenlőre pozitív élményekről nemigazán tudok beszámolni.
Rögtön kezdem is az elején.
Megbeszélés, majd foglalózás után megkötöttük a szerződést júl. 31-én.
Megbeszéltük, hogy önerő, hitel és szocpol, mert majd össze szeretnénk házasodni vmikor a közeljövőben. Mondták semmi probléma.
Eltelt kb. 2 hét, ami alatt csak az irodát jártam a Hungáriára, mert sohsem volt jó semmi papír nekik. El sem tudták dönteni, hogy az igazolásokból az eredeti, vagy másolat kell nekik. (bankszámlakivonat, munkáltatói...stb.)
Ezek után, ami kb. 2 hét ismét rákérdeztem, hogy kell-e valami igazolás, papír a hitelhez. Azt mondták nem kell semmi, minden rendben megy, a hitelt is megkapjuk, nem kell kezes.
Basszus, addig-addig húzták az időt, nem szóltak, hogy házasodjunk össze, mert kell a házassági anyakönyvi kivonat a szocpolhoz, hogy (szerződésben 120 nap a papírok beszerésére) nov. elején felhívtak, kifutunk az időből. A beszélgetés közben az üzletkötőnkkel hallottam, hogy a háttérben vki azt mondja őt nem érdekli , ha Las-Vegasban is, de házasodjunk össze, hogy ne kelljen új szerződést írni.
Szóval gratulálok nekik a szép beszédhez, a felvilágosításhoz...
Mindent megpróbáltam, de nem sikerült.
Most ott tartunk, hogy szerződésbontás volt. Írtunk egy másik szerződést másik dátummal.
Azt hozzá kell tennem, hogy a Földhivatal díjat már kifizettem, vagyis dobtam az ablakon. (3x6=18e ft., lakás+tároló+garázs) Ezt újból ki kell fizetni.
Erre föl a jó ügyvéd úr azt mondta, hogy 25e+áfa-t is ki kell fizetnünk a szerződésmódosításért. Előtte fél perccel sem kérdeztünk rá az üzletkötőnktől, hogy jár most ez valami plusz költségekkel? Legyintett, azt mondta semmiség pár ezer forint. Kérdem én, nekik 25e+áfa és 16e az semmiség?????
A saját szememmel láttam, hogy a szerződésbontáson rajta van, hogy semmiféle követelés nincs egymás felé, elszámoltunk egymással vmi ilyesmi. A jövőhéten megyek be ezért a papírért is. Na már most, hogyha szerződést bontottunk és teljesen újat kötöttünk, akkor minek a módosítási díját kellene kifizetni??
Ebben kérném a segítségeteket!!!
Apropó, jövőhéten megyek a műszaki menedzserrel tárgyalni a válaszfalak és egyéb módosítások ügyében. Már előre félek. Amiket olvasgattam ezzel kapcsolatban is, nem tudom mil lesz így....
>Amúgy biztos az volt a baj, hogy nem jó emberhez kerültél. Mi is először amikor a >Pólusban jártunk, volt 1 pasi, aki finoman elhajtott minket, hogy esélyünk sincs ott >lakást venni.
Jah, valószínű ez volt a gond.. de valahogy nem próbálkoztam már utána. Amikor láttam, hogy ebből semmi nem lesz, aláírtam máshol. Az esély megvolt, és szívesen mentem volna a terrazebrába, de valahogy végigfutott az agyamon, hogy mi lesz, ha nem csak az értékesítésnél van ez, hanem majd mindenhol "harcolni" kell :)
Amúgy biztos az volt a baj, hogy nem jó emberhez kerültél. Mi is először amikor a Pólusban jártunk, volt 1 pasi, aki finoman elhajtott minket, hogy esélyünk sincs ott lakást venni. Aztán pár hónap múlva bementünk megint, és a Kati tök pozitívan állt hozzá. Amúgy az átadást május 31-re tervezik, szerintem (remélem) addig elkészülnek vele.
Első körben gratula minden tulajnak és leendő tulajnak!
A műszaki átadást mikorra igérik a kivitelezők? Nyár vége felé nagyon gondolkodtam én is a terrazebrában... voltam az értékesítési irodában is .. aztán nekem végülis az tette be a kulcsot, hogy kértem egy méretpontos tervrajzot, amit 2 utánatelefonálás és 2 hét várakozás után sem kaptam meg :( Aztán más lakópark mellett tettem le a voksom... remélem nem bántam meg :)
Jó másfél hónapja találtam erre a fórumra, de azt hittem kihalt... pedig jól jött volna másokkal egyeztetni, megbeszélni dolgokat, hogy ne szaladjon bele az ember olyan dolgokba, amik megkeserítik a szája ízét... :-( Mert nekem most kicsit keserű... nem mérgező, nem halok bele...de mégiscsak keserű...:-(
Nem tudom ez az egész műszaki egyeztetés másoknál, nálatok hogyan ment... de az én esetemben...mondjuk úgy...nem tett felhőtlenül boldoggá... most épp átverve érzem magam...:-( Talán naív voltam, és úgy gondoltam (és ezt is mondták szerződéskötéskor), hogy amint a munkákban odaérnek akkor lesz műszaki egyeztetés... hát vártam, hogy jelezzék, mikor lesz az akkor... A belső falazatok dolgában szinte azonnal megkerestek, de azon nem kívántam változtatni, hiszen a kapott alaprajz megfelelő volt... ki gondolta, hogy -mint most kiderült- azóta már kétszer áttervezték... no meg hát az ugye nem kiviteli terv, minden részlet nem lehet rajta... :-( Aztán a hidegburkolók kerestek, akikkel meg is beszéltünk mindent, csak annyit kérdeztek, hogy milyen lesz a kád, előlapos, vagy körbecsempézett... Eddig abban a hiszemben voltam, hogy a múszaki menedzser, akivel a falak ügyében beszéltem koordinálja majd a dolgokat... ő azonban felvilágosított, hogy nem, nekem kell direktben az alvállakozókkal külön-külön egyeztetnem...át is küldte a listát... Ez nekem már eleve furcsa volt, hogy én keresgessem, hívogassam az alvállakozókat, hiszen nem velük vagyok szerződésben... de ha így, akkor legyen így...
A gépészekkel (akikre a kád tartozik) érdemben egy hét után sikerült beszélnem, de megnyugtattak hogy pár nap múlva úgyis keresnek a teljes egyeztetésre... Ismét eltelt egy...(két)...hét... az egyeztetés napja... Na ekkor lepődtem meg...
- A fürdőszoba belső elrendezése kicsit eltért a nekem adott alaprajzi "skicctől" és pl a csatornakifolyók elhelyezkedése miatt már nem sok változtatási lehetőség volt (legalábbis kompromisszumok nélkül) - A villanyszerelés a kábelek behúzásától eltekintve majdnem kész volt már... - Az általam ismert "tervrajzon" négy egyforma garázs van, de kettő mégis kapott egy jó negyvencentis rövidítést plusz egy falon kívül (garázson belül) két szennyvízcsövet, amit majd beburkolnak, de akkor is ez további kb húsz centi rövidítést jelent, plusz nehezen bepolcozható.... nem azért a mínusz 1nm-ért, de ha az eredeti rajzon ez rajta lett volna, nem ezt választom, hanem a másikat, amiben ilyen nincs... - Az egyik félszoba a tevek szerinti ablakát kicserélték ajtóra... a belső ajtót pedig betették középre, miáltal a szoba helykihasználhatósága erősen csökkent, noha eleve egy félszoba... - Ami pedig végleg "betette a kaput", az előszobában, a bejárati ajtónál, pont ahová belép az ember, a falon egy függgőleges szennyvízcső (persze majd beburkolják).... na ez se volt a rajzon, és nem is tudom, hogy tervezhették ezt így... :-(
Ezekkel így szembesülve, khmmm... meglehetősen bosszús lettem, és a műszaki menedzsert kerestem, mint az általam ismert egyetlen kontaktszemélyt... egy héten keresztül csak az üzenetrögzítőjét tudtam elérni... :-( A "központban" is csak annyit mondtak...hogy csak vele tudok beszélni, nincs más... Persze aztán elértem, kimentünk, megnéztük, megbeszéltük.... nagyon megértő volt, de változtatni már nem lehet... homlokzati képet semmiképp, belső ajtót technikailag nem, mert ott fut szinte az összes elektromos csatorna, a szennyvízcsöveket meg pláne... :-(
Szóval most "így jártam".... :-( Írtátok, hogy már a hitelpapírokat is beadtátok... no már gyanakszom, mert erre is azt mondták, hogy ráér majd januárban, hiszen a hitel úgyis csak márciusban esedékes... de már én gyanakszom... ha az is úgy ér rá, mint a müszaki egyeztetés.... :-(
Bocsánat, kicsit hosszú voltam, de kikívánkozott...
Mi most voltunk műszaki egyeztetésen, de a szellős lakásunkba még nem igazán mehettünk fel. Én már azt hittem, hogy a héten elkezdik rakni a tégláinkat, mert a felettünk lévő emeleten, már javában rakják. De kiábrándítottak, hogy csak 3-4 hét mire meglesznek a válaszfalaink, és tárgyalhatunk tovább a villanyossal és a gépésszel. Mondjuk mi már most úgy mentünk oda, hogy simán tudtunk volna beszélni bármelyikkel, mert elég rendesen összeállt a fejünkben a kép, hogy mit hogy szeretnék. Mondjuk a belső kialakítások tekintetében elég kevés változtatásunk lesz, de már szinte azt is tudjuk, hogy milyen bútorokat szeretnénk, és ehhez képest milyen kiállások és hol legyenek.
Sajnos a Profátón nem lepődök meg, mert ÁF-ben sem volt sokkal másképp... drágák... mi már szinte tutira látszik, hogy nem tőlük fogunk rendelni. Azt meg végképp nem értem én sem, hogy a beépített szekrény miért nem 100%-os beszámítás. Elvégre ahhoz is laminált lapok és különböző elemek kellenek, ami elvileg a cég profilja... mondjuk ez sem érdekel különösebben, az IKEÁ-ban remek bútorokat lehet kapni. :-))
A Unicredit vs. CIB-bel mi is szereztünk tapasztalatot. A múlt héten mindkét adatlapot beadtuk, hétfőn még az egyiket, pénteken már a másikat. :-))
Mesélj valamit magadról, ha van kedved, honnan költöztök, és hányan?
Úgy nézett ki a tervrajzon, hogy jobb szélen ajtó, mellette ablak. Erre lett középen (ablak helyett) ajtó. Ablak nem lett. A válaszfal nem is annyira bosszantott minket, de ez elég gáz.
És helyileg hova kell mennetek a válaszfalazás előtt? Mi október 20-án voltunk műszaki egyeztetésen, és már múlt 7 csüt-n megvolt a válaszfal és lehetett egyeztetni a villanyszerelővel, úgyhogy szerintem nektek is eléggé gyorsan kész lesz. Nem tudom mennyire tesz most jót a falaknak ez a hideg, nem értek hozzá.
Az is eléggé rossz, hogy mindenhova csak hétköznap lehet menni (biztos más helyen is így van), de nekünk 1 nap szabiba került eddig és még biztos belekerül jó párba.Természetesen a 2 ünnep között senki nem lesz nyitva. Csüt-n voltunk a Profátósoknál, és majd elájultunk, amikor a kicsi konyhaszekrényünkre kiszámoltak Bruttó 500.000 Ft-ot (ebbe már benne van a "kedvezmény"). Ebbe nincs semmi eszköz, csak a szekrények. Januárba meg biztos több lenne.Természetesen pl. tolóajtós szekrénynél csak 120. a kedvezmény.Bár nem értem a különbséget ebből a szempontból szekrény-szekrény. Érdemes úgy odamenni, hogy nem szóltok a kedvezményről és a lakóparkról, hátha úgy olcsóbb. Végül is még ezzel ráérünk, de a szabi napján belefért, és előre tudunk tervezni és árajánlatokat kérni máshonnan.Jól esik elmondani a tapasztalatokat, mégha nem is túl jók. Jó dolgok is vannak, nagyon rendes és segítőkész az értékesítőnk. Azt tudtad, hogy mégsem Unicredites lesz a hitel, hanem CIB-es?
Amúgy várom már a költözést, remélem nem fog nagyon eltolódni az átadás, és nem lesz több baki.
Hát ezzel kapcsolatban még nincs tapasztalatunk. :-)) Ma reggel jártunk az építkezés felé, és még elég húzatos volt a lakásunk. Egyelőre egy darab téglánk sincs. :-))
Ezt az ajtó-ablak sztorit most nem is értem igazán Nálatok... kértetek valami változtatást a két szoba közötti válaszfalhoz?
Nekem is lenne hozzászólásom a dolgokhoz. Múlt 7 csüt-n voltunk egyeztetni villanyszerelővel, épületgépésszel stb. Ekkor tapasztaltuk, hogy a nappalinkban hiányzik az előzetesen egyeztetett válaszfalunk, és az ablak helyett ajtó áll, persze az ablak is hiányzik. Hívtuk a drága műszaki vezetőt aki persze ki volt kapcsolva. Ezután küldtem faxot a központba. Erre jött egy e-mail, amiben közli velem, hogy a hibát "természetesen" ő is észrevette és már ki is javították. Ez azért érdekes, mert előző nap este arra jártunk, és még akkor sem volt kijavítva. Vasárnap megyünk ki, kíváncsi leszek mit sikerült intézni (mondjuk szerintem addigra biztos meglesz). Valamint L.Gy. finoman megkért: "Kérem, hogy ilyen esetekben a továbbiakban szíveskedjen engem, a kapcsolattartót keresni telefonon, személyesen vagy e-mailben. A központ munkatársainak más feladatokat kell megoldaniuk. Nem szerencsés a területek összekeverése". Személyesen nem tudom merre keressem, telefon kikapcs, e-mailt nem tudom.Jó mi? Csak azért nem válaszolok neki, hogy nehogy valahogy kicsesszenek velünk a későbbiekben. Jó volt kiadni magamból.
Valakinek ilyesmi hasznos sztori?
Remélem azért ez egyedi gond, és nektek minden rendben lesz.