Keresés

Részletes keresés

Jokerit5000 Creative Commons License 2020.05.18 0 0 26904

A mézsör inkább a fröccshöz hasonlít, gyümölcsökkel, fűszerekkel érdemes ízesíteni, van youtube-on sok csatorna, ami ezzel foglalkozik.

Előzmény: radio111 (26899)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.18 0 0 26903

Miért pont pils? Lassan készül el ,szabályzott hűtés kell neki stb. Pl. egykomlósok , egyszerű az elkészítése és hamar fogyaszthatóak.Hasznos lehet, Greg Hughes  Házi sör főzde emlékeim szerint letölthető.

Előzmény: Pepi barát (26900)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.18 0 0 26902

Méz sörhöz komlót  és malátát raksz már inkább  bragott lesz. Talán a Rothbeer-nek volt.

Előzmény: radio111 (26899)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.18 0 0 26901

Pezsgő élesztő jó gondolat , csak hogyan viszed be. Ha simán rá szórod , nincs oxigén a szaporodáshoz. Emlékeim szerint ,pár liter cefrével indítják be a pezsgő élesztőt,erre fejtik rá az erjedésben levőt. Karbonizálást inkább keg-ben, mint palackban. Esetleg pezsgős üvegben. Pyrat rum csodás ízeket képes elő varázsolni. Esetleg Németh Antit érdemes megkérdezni a Monyonál  ő három élesztővel készített .

Előzmény: zsszucsi2 (26898)
Pepi barát Creative Commons License 2020.05.17 0 0 26900

Sziasztok!

Már két sikeres főzés  (1 pils, 1 stout előre gyártott csomagból ) után felbátorodtam és szeretném saját magamnak összeállítani az alapanyagokat.

Tudtok ajánlani valami jó receptoldalt? Kezdőknek... (esetleg egy jó receptet könnyen elérhető alapanyagokból)

Egy jó kis Pilsenire vágyom és a többi a barát is... :-) és gyorsan fogy..

Előre is köszönöm!

radio111 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 26899

Én is beálltam gyarapítani a sörfőzők táborát, íme az eddigi kísérleteim:

1. 1 hónapja főztem az elsőt, egy IPA volt az áldozat (Olaszsped egységcsomagos). Minden erőlködés nélkül lekövettem a receptet, a végén viszont elég sok összeállt fehérje lett benne, ettől szűrés révén többé-kevésbé sikerült megszabadulni. 2 hete lepalackoztam 5 gram/palack cukorral. A héten már elkezdtem iszogatni :-), kicsit homályos, mintha búzasör lenne, meg valamit elszúrhattam a mennyiséggel, mert összesen 11 liter lett az adagból. Cserébe viszont marha erős és testes lett, habja kimondottan jónak tűnik. Első sörnek teljesen vállalható.

2. 2 hete egy Stoutot főztem (szintén Olaszsped egységcsomag). Főzésnél már sokkal rutinosabb voltam, sallangmentesen megtörtént. Egészen kevés összeállt fehérje volt hűtés után azt szépen kiszűrtem átfejtésnél. Ma palackoztam, az élesztő teljesen kiült a fickósör szépen letisztult, öröm volt nézni. Meg inni is, már fickó állapotban is nagyon bejött, jó kis száraz "kávé" lett belőle. Ebből már meglett a 14-15 liter. Egy alaposan kimosott-fertőtlenített Valentins partihordót is megtöltöttem, ebbe érzésből egy kicsit kevesebb cukrot tettem, nehogy detonáljon :-) (az is lehet, hogy a levegőztető szelepjét egyszer-egyszer megnyitom csak a biztonság miatt)

Következő próbálkozás egy kis adag mézsör lesz (ez a mézsör téma mindig is érdekelt, de elég gyér a szakirodalma). Az eddig összeszedett információmorzsák alapján egy 1 kg méz 5 liter víz kísérleti adag körvonalazódik (pontos arányt majd kiszámolom az ideális alkoholfokhoz) valami klasszikus komlóval meg mézhez való élesztővel. A másik pedig - maradva egyenlőre az egységcsomagok nyújtotta viszonylagos biztonságban - egy kamikaze IPA. Utána meg ha gyűlik a tapasztalat meg a bátorság akkor egy búzasör lesz a célpont, méghozzá egy barna búza (búza és barna sör fan vagyok). Ha bejön a mézes és a búza is akkor egyszer egy mézes búza is bejátszik. A stout is visszatér még imperial és milk stout formában remélem. Jajj, minek van ennyi kívánatos sörféle, rengeteg meló lesz mire mindet kipróbálom :-)

 

zsszucsi2 Creative Commons License 2020.05.16 0 0 26898

Sziasztok!

 

Az élesztő hogyan viselkedik, ha eléri az adatlapján megadott maximális ABV-t, de lenne még konvertálandó cukor? Egyszerűen meghal és aláhull? Vagy csak inaktív lesz?

Kérdezem azért, mert az éppen hevesen erjedő imperial stout (eredeti: BrewDog #7 Paradox Jura) tudna papíron 15% ABV-t is, de az élesztő ennél hamarabb megáll (Mangrove Jack M42, 12%). Palackozásnál így nincs értelme cukrozni, hiszen van még benne konvertálni való, de az M42-es élesztő már nem képes karbonálni sem.

 

Az olasznál azt mondták, hogy ne aggódjak, lesz szénsav, de nem volt rá idő, hogy meg is győzzenek miből és főleg mi csinálná azt, így most félúton tanácstalan vagyok.
Az eredeti terv az volt - recept is említi -, hogy a végén pezsgőélesztő fejezi be a folyamatot, ami 17%-ig képes elmenni (Bioferm Champ pl.). Ezt úgy érném el, hogy az első erjedés után, átfejtéskor beoltom a Bioferm Champ-pal, majd ha azt megette a maradék cukrot, akkor jöhet rá a tölgyfa chips és a rumban áztatott mazsola, majd pár hónap múlva palackozom kis cukorral, amit a maradék pezsgőélesztő fog bubivá alakítani. 

 

Mi a véleményetek, hogyan csinálnátok?

Köszönöm,

Zsolt

 

m5ember Creative Commons License 2020.05.14 0 1 26897

Szia!

 

Én a legutóbbi sörömhöz használtam Brewartech Kölsch élesztőt. Ugyanazt tapasztaltam, mint te. Szombaton vagy vasárnap lefőztem és csak szerda este, csütörtök reggel indult be! Az első sörömet Brewferm top élesztővel csináltam, az úgy működött, ahogy a nagy könyvben meg van írva :) úgyhogy meg is ijedtem ettől a lassúságtól. De aztán csak elkészült a sör (bár 4 hét erjedés kellett hozzá), és finom is lett! Nemsokára újra megfőzöm, kíváncsi vagyok akkor is ez lesz-e (egyébként én 17 literhez 1 zacskóval adtam, lehet hogy kevés is volt nem tudom)

Előzmény: becherovka83 (26894)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.13 0 0 26896

Összes komló saaz.

Előzmény: László.... (26892)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.12 0 0 26895

Köszönöm a válaszokat!🙏🏼

becherovka83 Creative Commons License 2020.05.12 0 0 26894

Közben beindultak a Kölsch élesztős cefrék is. Érdekes, hogy több mint két nap kellett nekik. Két fajta sörhöz is ezt adtam és mindkettő később indult, mint az eddigi élesztők, amiket használtam, pedig a beoltást ugyan úgy végeztem mindnél.

Előzmény: becherovka83 (26890)
akoscivic Creative Commons License 2020.05.12 0 0 26893

Köszönöm.

Előzmény: kndi (26880)
László.... Creative Commons License 2020.05.12 0 0 26892

Sziasztok,

Egy cseh Pilseni lager sörbe a Saaz aromakomló mellé milyen keserű komlót ajánlanátok? Köszönöm!

kndi Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26891

Szerintem simán elhagyhatod a fehérje pihentetést, sőt, igazából a mash out sem fontos (http://brulosophy.com/2019/08/12/the-mashout-effect-exbeeriment-results/). Én úgy csinálom, hogy zsákban mashelek, majd egy óra után átrakom egy másik vödörbe/edénybe a zsákot, amiben 75 fokos víz van, elkeverem, benne hagyom pár percig, lecsöpögtetem, majd a lev(ek)et átöntöm a forralóedénybe. Sőt, van aki a második vödörbe már csak sima hideg vizet tesz. (Mivel utána úgy is forralni fogom őket, én szívesebben áztatom már eleve forróban, hamarabb fel fog majd forrni utána.) Ha elég nagy az edény, akkor lehet akár egy lépésben a teljes vízmennyiséggel is zsákban mashelni.

Előzmény: Jhonny03 (26887)
becherovka83 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26890

Használt már valaki közületek Brewartech Kölsch ale száraz élesztőt? Két fajta sörömhöz is azt adtam és nem nagyon akarnak erjedésnek indulni... Szombaton este oltottam be őket és még egy kis hab sincs rajtuk. Ellenben a tegnap este beoltott golden ale már vígan kotyog, amihez ugyan ilyen márkájú, csak British ale élesztőt használtam. Létezhet hogy ilyen lassan indul be, vagy valami gond lehet vele? 24 fokosan oltottam be a sörlét, igaz max erjedési hőfoknak 22 fokot ír. Lehet gond ez a 2 fok? Ennyitől gondolom még nem pusztulnak el az élesztőgombák?

becherovka83 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26889

A főzéseim során a lecefrézett malátát a szomszédunk baromfiai szokták megkapni. Az utolsó főzésnél támadt egy gondoltaom és krumplinyomóval kiszárítottam a malátát, így nem rohad be, mire kiporciózza a szárnyasoknak. A  tejeskávé ment a komposztra, de szerintetek megfelelő szűrés után hozzá lehetne önteni ezt is a forralandó léhez? Igazából csak 1-2 literről van szó, de ha sör is lehet belőle, akkor legközelebb leszűröm és mehet a többihez.

Tótikám Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26888

Megoszlanak a vélemények , de inkább a nem áll nyerésre. Kezdetben célszerű egyszerű receptet választani pl. egykomlós, majd nem egy malátás : 90% maris- other , 10% cara pils maláta, mellé valami aromás komló pl. amariló,citra. 70 C vízbe bekevered majd 67C-on tartod kb. egy órát. 78C-on szűrés, egy óra komló forralás. Élesztő: US05,vagy M44. 18-20 l esetén egy zacskó élesztő elég. Sörtervező használata nagyon hasznos pl. brewersfriend . Hasznos lehet Sörfőzés otthon egyszerűen, ha emlékem nem csal le is tölthető, de vásárlás esetén sem drága .

Előzmény: Jhonny03 (26887)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26887

Hálásan köszönöm a válaszokat! Még egy kérdés a receptel kapcsolatban. Érdemes egy 55 fokos fehérje pihentetési időszakot tartanunk? Vagy úgy általában érdemes mindig? 

Előzmény: Tótikám (26886)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26886

Nem ,enzim aktivitás meg szünése78 C.

Előzmény: Jhonny03 (26883)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26885

Mind két megoldás jó. Rehidratálás 35C vízre rá szórod az élesztőt és fél óra múlva használhatod. Természetesen vizet ,edényt gondosan forralod előtte . Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?Hasznos lehet .

 

Előzmény: Jhonny03 (26882)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26884

Ízlés kérdése, de 6-7gr/l. Hasznos lehet, brewersfriend  priming calculator .

Előzmény: Jhonny03 (26881)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26883

Ezt a receptet szeretném majd elkészíteni:https://www.buvosszakacs.com/2014/04/13/amerikai-ipa-nyaras-tamas-es-deres-attila/

Az lenne mèg a kérdésem, hogy a kicefrézés is 69fokon történik?

Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26882

Még egy kérdés. A következő söröm amit főzök, egy IPA lesz. Az élesztőt ott is elég, ha csak rá szórom a tetejére, vagy hidratáljam előtte az élesztőt? Ha hidratálnom kell, annak a folyamata pontosan hogyan működik?

Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26881

Palackozásnál mennyi cukrot érdemes használni a búzasörhöz? Recept szerint 5g/fél literes üveg van írva. Nem lesz sok? 

Előzmény: kndi (26879)
kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26880

Semmi keresűséget nem ad már a hidegkomlózás. Csak aromát ad, hogy az citrusos-e vagy sem, komló fajtája válogatja.

Előzmény: akoscivic (26877)
kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 1 26879

Tökéletes. Palackozás után hagyd szobahőmérsékleten 1-2 hétig, aztán ha teljesen szénsavas lett, nyugodtan tárold a pincében 12 fokon, teljesen jó lesz neki. Ha rögtön hűtőbe vagy pincébe tennéd, csak lassítanál a folyamaton. Amit inni akarsz, pár nappal előtte berakod a hűtőbe.

Palackozásnál ha az egyiket PET palackba töltöd és a többiekkel együtt tartod, akkor annak a nyomogatásával tudod követni a karbonizációt. 8 liter cefrébe tettél egy csomag élesztőt, szép egészséges fermentációd lesz, bőven marad a palackokba is, szerintem 1 hét allatt szénsavas lesz szobahőmérsékleten. Ez még nem jelenti, hogy kész, még bőven lehet neki időt hagyni, hogy érjen. Ne siesd el, ha hamar kóstolsz, csalódsz... Bár ha jól emlékszem búzát írtál, annak kell a legkevesebb érés, 3 héttel oltás után is már egész jó lesz :) Most figyeld a kotyogód, ha már nyugodni látszik, vegyél mintát, tedd ezt pár naponta, és ha 2 nap allatt nem csökken semmit, akkor palackozhatod. De ez sem kötelező, az égvilágon semmi baja nem lesz, ha ott hagyod egy-két hónapig, és csak utána palackozol.

Előzmény: Jhonny03 (26878)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26878

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat és a segítséget. Sokat tanultam az első főzésem után. Mivel nincs lehetőségem külön erjeszteni a felét (nincs még egy erjesztő vödröm), így az a megoldás maradt, hogy majd palackozás előtt próbálom meg hígítani palackozott vízzel. Remélem azért valami iható dolgot kapok végül😅.  Egyébként palackozás után érdemes pár napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy egyből mehet a hidegre? Ha nem fér be a hűtőbe az összes palack, a pince is jó megoldás (állandó 12fokos)? 

Előzmény: kndi (26876)
akoscivic Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26877

Hideg komlózással csak keserűséget tudok adni a sörnek vagy esetleg citrusosságot is?

Köszönöm.

kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26876

Amit írtam az akkora volt érvényes, amikor történt... Tehát még beoltás előtt, akkor nem lett volna semmi gond.

 

Így utólag már nem feltétlen tenném ezt, bár szerintem most is működhet. Ha én lennék, akkor azt tenném, hogy a felét óvatosan lecsapolom (4 liter), ahhoz hozzákeverek óvatosan 3.5 liter vizet, majd egy másik tartályban hagyom tovább erjedni őt is. A végén össze lehet hasonlítani, és ha az egyik nagyon szar, könnyen lehet, hogy a másik jó lesz. De hogy őszinte legyek, szerintem mindkettő simán iható lenne :) A sűrű változat majdnem dupla olyan erős lesz, és lehet, hogy a keserűsége nem lesz összhangban az alkoholfokkal. Egyébként ezen is lehetne még segíteni egy kis komlóteával, de nem feltétlen az első sörnál állnék neki ennek.

kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26875

Az égvilágon semmi gond nincs, pótold 7 "egészséges vízzel" (javaslom a bontatlan ásványvízet most, az biztos tiszta, de szűrt, campdenes víz is jöhet) és megkapod az 1.048-as fajsúlyt. Szinte teljesen olyan lesz, mintha semmi sem történt volna. Van aki így szokta megoldani a gyors hűtést. Úgy lövi be a komlóforralást, hogy kevesebb, de sűrűbb lé maradjon, majd jó hideg vízzel, akár jéggel pótolja a megfelelő mennyiségre. Partial boil technika.

 

Valószínűleg nagyon durva lángon/erős rendszeren forraltad. Teljesen rendszer függő az elpárologtatás (edény anyaga, átmérője, rezsó/kerámia/indukció, BTU vagy watt szám, stb.). Pár főzés után látni fogod, hogy a rendszered mennyit párologtat egy óra allatt és bele tudod kalkulálni a forralás előtti mennyiség belövéséhez. Lényeg, hogy mindig jegyzetelj, bármit ami eszedbe jut, később hasznos lehet, és vicces lesz tapasztalt fejjel visszaolvasni :). De felesleges ekkora láng neki, nyugodtan visszavehetsz, hogy sokkal kevesebb párologjon el, csak a lényeg, hogy folyamatosan forrásban legyen. Van egy olyan "városi legenda", hogy nagyon durván fortyognia kell a lének közben, de ez házi körülmények között nem számít (forrás: http://brulosophy.com/2017/05/29/boil-vigor-weak-vs-strong-exbeeriment-results/).

Előzmény: Jhonny03 (26867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!