Miért pont pils? Lassan készül el ,szabályzott hűtés kell neki stb. Pl. egykomlósok , egyszerű az elkészítése és hamar fogyaszthatóak.Hasznos lehet, Greg Hughes Házi sör főzde emlékeim szerint letölthető.
Pezsgő élesztő jó gondolat , csak hogyan viszed be. Ha simán rá szórod , nincs oxigén a szaporodáshoz. Emlékeim szerint ,pár liter cefrével indítják be a pezsgő élesztőt,erre fejtik rá az erjedésben levőt. Karbonizálást inkább keg-ben, mint palackban. Esetleg pezsgős üvegben. Pyrat rum csodás ízeket képes elő varázsolni. Esetleg Németh Antit érdemes megkérdezni a Monyonál ő három élesztővel készített .
Én is beálltam gyarapítani a sörfőzők táborát, íme az eddigi kísérleteim:
1. 1 hónapja főztem az elsőt, egy IPA volt az áldozat (Olaszsped egységcsomagos). Minden erőlködés nélkül lekövettem a receptet, a végén viszont elég sok összeállt fehérje lett benne, ettől szűrés révén többé-kevésbé sikerült megszabadulni. 2 hete lepalackoztam 5 gram/palack cukorral. A héten már elkezdtem iszogatni :-), kicsit homályos, mintha búzasör lenne, meg valamit elszúrhattam a mennyiséggel, mert összesen 11 liter lett az adagból. Cserébe viszont marha erős és testes lett, habja kimondottan jónak tűnik. Első sörnek teljesen vállalható.
2. 2 hete egy Stoutot főztem (szintén Olaszsped egységcsomag). Főzésnél már sokkal rutinosabb voltam, sallangmentesen megtörtént. Egészen kevés összeállt fehérje volt hűtés után azt szépen kiszűrtem átfejtésnél. Ma palackoztam, az élesztő teljesen kiült a fickósör szépen letisztult, öröm volt nézni. Meg inni is, már fickó állapotban is nagyon bejött, jó kis száraz "kávé" lett belőle. Ebből már meglett a 14-15 liter. Egy alaposan kimosott-fertőtlenített Valentins partihordót is megtöltöttem, ebbe érzésből egy kicsit kevesebb cukrot tettem, nehogy detonáljon :-) (az is lehet, hogy a levegőztető szelepjét egyszer-egyszer megnyitom csak a biztonság miatt)
Következő próbálkozás egy kis adag mézsör lesz (ez a mézsör téma mindig is érdekelt, de elég gyér a szakirodalma). Az eddig összeszedett információmorzsák alapján egy 1 kg méz 5 liter víz kísérleti adag körvonalazódik (pontos arányt majd kiszámolom az ideális alkoholfokhoz) valami klasszikus komlóval meg mézhez való élesztővel. A másik pedig - maradva egyenlőre az egységcsomagok nyújtotta viszonylagos biztonságban - egy kamikaze IPA. Utána meg ha gyűlik a tapasztalat meg a bátorság akkor egy búzasör lesz a célpont, méghozzá egy barna búza (búza és barna sör fan vagyok). Ha bejön a mézes és a búza is akkor egyszer egy mézes búza is bejátszik. A stout is visszatér még imperial és milk stout formában remélem. Jajj, minek van ennyi kívánatos sörféle, rengeteg meló lesz mire mindet kipróbálom :-)
Az élesztő hogyan viselkedik, ha eléri az adatlapján megadott maximális ABV-t, de lenne még konvertálandó cukor? Egyszerűen meghal és aláhull? Vagy csak inaktív lesz?
Kérdezem azért, mert az éppen hevesen erjedő imperial stout (eredeti: BrewDog #7 Paradox Jura) tudna papíron 15% ABV-t is, de az élesztő ennél hamarabb megáll (Mangrove Jack M42, 12%). Palackozásnál így nincs értelme cukrozni, hiszen van még benne konvertálni való, de az M42-es élesztő már nem képes karbonálni sem.
Az olasznál azt mondták, hogy ne aggódjak, lesz szénsav, de nem volt rá idő, hogy meg is győzzenek miből és főleg mi csinálná azt, így most félúton tanácstalan vagyok. Az eredeti terv az volt - recept is említi -, hogy a végén pezsgőélesztő fejezi be a folyamatot, ami 17%-ig képes elmenni (Bioferm Champ pl.). Ezt úgy érném el, hogy az első erjedés után, átfejtéskor beoltom a Bioferm Champ-pal, majd ha azt megette a maradék cukrot, akkor jöhet rá a tölgyfa chips és a rumban áztatott mazsola, majd pár hónap múlva palackozom kis cukorral, amit a maradék pezsgőélesztő fog bubivá alakítani.
Én a legutóbbi sörömhöz használtam Brewartech Kölsch élesztőt. Ugyanazt tapasztaltam, mint te. Szombaton vagy vasárnap lefőztem és csak szerda este, csütörtök reggel indult be! Az első sörömet Brewferm top élesztővel csináltam, az úgy működött, ahogy a nagy könyvben meg van írva :) úgyhogy meg is ijedtem ettől a lassúságtól. De aztán csak elkészült a sör (bár 4 hét erjedés kellett hozzá), és finom is lett! Nemsokára újra megfőzöm, kíváncsi vagyok akkor is ez lesz-e (egyébként én 17 literhez 1 zacskóval adtam, lehet hogy kevés is volt nem tudom)
Közben beindultak a Kölsch élesztős cefrék is. Érdekes, hogy több mint két nap kellett nekik. Két fajta sörhöz is ezt adtam és mindkettő később indult, mint az eddigi élesztők, amiket használtam, pedig a beoltást ugyan úgy végeztem mindnél.
Szerintem simán elhagyhatod a fehérje pihentetést, sőt, igazából a mash out sem fontos (http://brulosophy.com/2019/08/12/the-mashout-effect-exbeeriment-results/). Én úgy csinálom, hogy zsákban mashelek, majd egy óra után átrakom egy másik vödörbe/edénybe a zsákot, amiben 75 fokos víz van, elkeverem, benne hagyom pár percig, lecsöpögtetem, majd a lev(ek)et átöntöm a forralóedénybe. Sőt, van aki a második vödörbe már csak sima hideg vizet tesz. (Mivel utána úgy is forralni fogom őket, én szívesebben áztatom már eleve forróban, hamarabb fel fog majd forrni utána.) Ha elég nagy az edény, akkor lehet akár egy lépésben a teljes vízmennyiséggel is zsákban mashelni.
Használt már valaki közületek Brewartech Kölsch ale száraz élesztőt? Két fajta sörömhöz is azt adtam és nem nagyon akarnak erjedésnek indulni... Szombaton este oltottam be őket és még egy kis hab sincs rajtuk. Ellenben a tegnap este beoltott golden ale már vígan kotyog, amihez ugyan ilyen márkájú, csak British ale élesztőt használtam. Létezhet hogy ilyen lassan indul be, vagy valami gond lehet vele? 24 fokosan oltottam be a sörlét, igaz max erjedési hőfoknak 22 fokot ír. Lehet gond ez a 2 fok? Ennyitől gondolom még nem pusztulnak el az élesztőgombák?
A főzéseim során a lecefrézett malátát a szomszédunk baromfiai szokták megkapni. Az utolsó főzésnél támadt egy gondoltaom és krumplinyomóval kiszárítottam a malátát, így nem rohad be, mire kiporciózza a szárnyasoknak. A tejeskávé ment a komposztra, de szerintetek megfelelő szűrés után hozzá lehetne önteni ezt is a forralandó léhez? Igazából csak 1-2 literről van szó, de ha sör is lehet belőle, akkor legközelebb leszűröm és mehet a többihez.
Megoszlanak a vélemények , de inkább a nem áll nyerésre. Kezdetben célszerű egyszerű receptet választani pl. egykomlós, majd nem egy malátás : 90% maris- other , 10% cara pils maláta, mellé valami aromás komló pl. amariló,citra. 70 C vízbe bekevered majd 67C-on tartod kb. egy órát. 78C-on szűrés, egy óra komló forralás. Élesztő: US05,vagy M44. 18-20 l esetén egy zacskó élesztő elég. Sörtervező használata nagyon hasznos pl. brewersfriend . Hasznos lehet Sörfőzés otthon egyszerűen, ha emlékem nem csal le is tölthető, de vásárlás esetén sem drága .
Hálásan köszönöm a válaszokat! Még egy kérdés a receptel kapcsolatban. Érdemes egy 55 fokos fehérje pihentetési időszakot tartanunk? Vagy úgy általában érdemes mindig?
Mind két megoldás jó. Rehidratálás 35C vízre rá szórod az élesztőt és fél óra múlva használhatod. Természetesen vizet ,edényt gondosan forralod előtte . Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?Hasznos lehet .
Még egy kérdés. A következő söröm amit főzök, egy IPA lesz. Az élesztőt ott is elég, ha csak rá szórom a tetejére, vagy hidratáljam előtte az élesztőt? Ha hidratálnom kell, annak a folyamata pontosan hogyan működik?
Tökéletes. Palackozás után hagyd szobahőmérsékleten 1-2 hétig, aztán ha teljesen szénsavas lett, nyugodtan tárold a pincében 12 fokon, teljesen jó lesz neki. Ha rögtön hűtőbe vagy pincébe tennéd, csak lassítanál a folyamaton. Amit inni akarsz, pár nappal előtte berakod a hűtőbe.
Palackozásnál ha az egyiket PET palackba töltöd és a többiekkel együtt tartod, akkor annak a nyomogatásával tudod követni a karbonizációt. 8 liter cefrébe tettél egy csomag élesztőt, szép egészséges fermentációd lesz, bőven marad a palackokba is, szerintem 1 hét allatt szénsavas lesz szobahőmérsékleten. Ez még nem jelenti, hogy kész, még bőven lehet neki időt hagyni, hogy érjen. Ne siesd el, ha hamar kóstolsz, csalódsz... Bár ha jól emlékszem búzát írtál, annak kell a legkevesebb érés, 3 héttel oltás után is már egész jó lesz :) Most figyeld a kotyogód, ha már nyugodni látszik, vegyél mintát, tedd ezt pár naponta, és ha 2 nap allatt nem csökken semmit, akkor palackozhatod. De ez sem kötelező, az égvilágon semmi baja nem lesz, ha ott hagyod egy-két hónapig, és csak utána palackozol.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat és a segítséget. Sokat tanultam az első főzésem után. Mivel nincs lehetőségem külön erjeszteni a felét (nincs még egy erjesztő vödröm), így az a megoldás maradt, hogy majd palackozás előtt próbálom meg hígítani palackozott vízzel. Remélem azért valami iható dolgot kapok végül😅. Egyébként palackozás után érdemes pár napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy egyből mehet a hidegre? Ha nem fér be a hűtőbe az összes palack, a pince is jó megoldás (állandó 12fokos)?
Amit írtam az akkora volt érvényes, amikor történt... Tehát még beoltás előtt, akkor nem lett volna semmi gond.
Így utólag már nem feltétlen tenném ezt, bár szerintem most is működhet. Ha én lennék, akkor azt tenném, hogy a felét óvatosan lecsapolom (4 liter), ahhoz hozzákeverek óvatosan 3.5 liter vizet, majd egy másik tartályban hagyom tovább erjedni őt is. A végén össze lehet hasonlítani, és ha az egyik nagyon szar, könnyen lehet, hogy a másik jó lesz. De hogy őszinte legyek, szerintem mindkettő simán iható lenne :) A sűrű változat majdnem dupla olyan erős lesz, és lehet, hogy a keserűsége nem lesz összhangban az alkoholfokkal. Egyébként ezen is lehetne még segíteni egy kis komlóteával, de nem feltétlen az első sörnál állnék neki ennek.
Az égvilágon semmi gond nincs, pótold 7 "egészséges vízzel" (javaslom a bontatlan ásványvízet most, az biztos tiszta, de szűrt, campdenes víz is jöhet) és megkapod az 1.048-as fajsúlyt. Szinte teljesen olyan lesz, mintha semmi sem történt volna. Van aki így szokta megoldani a gyors hűtést. Úgy lövi be a komlóforralást, hogy kevesebb, de sűrűbb lé maradjon, majd jó hideg vízzel, akár jéggel pótolja a megfelelő mennyiségre. Partial boil technika.
Valószínűleg nagyon durva lángon/erős rendszeren forraltad. Teljesen rendszer függő az elpárologtatás (edény anyaga, átmérője, rezsó/kerámia/indukció, BTU vagy watt szám, stb.). Pár főzés után látni fogod, hogy a rendszered mennyit párologtat egy óra allatt és bele tudod kalkulálni a forralás előtti mennyiség belövéséhez. Lényeg, hogy mindig jegyzetelj, bármit ami eszedbe jut, később hasznos lehet, és vicces lesz tapasztalt fejjel visszaolvasni :). De felesleges ekkora láng neki, nyugodtan visszavehetsz, hogy sokkal kevesebb párologjon el, csak a lényeg, hogy folyamatosan forrásban legyen. Van egy olyan "városi legenda", hogy nagyon durván fortyognia kell a lének közben, de ez házi körülmények között nem számít (forrás: http://brulosophy.com/2017/05/29/boil-vigor-weak-vs-strong-exbeeriment-results/).