Szerintem a tulipánfa egyáltalán nem igényes növény, már ha nem aureomarginata. Én utóbbival egyelőre nem vagyok megelégedve, igaz, legfeljebb jövőre várhatok tőle bármit is, mert tavaly ültettük nagy melegben, homokos talajra. A sima fajta a sittes földben van, és egyelőre nem bánja :)
Köszönöm a segítségedet! Tudom hogy nem ugyanaz , csak tulipánfát kaptam az árudában ( teljesen véletlenül, én nem is akartam , rám ragadt) magnóliát szeretnék csak azért fontos hogy ne csak akkor legyenszép amikor virágzik, vagy legalábbis ne legyen csúnya amikor nem virágzik. Nigrát ésvalamilyen Crew nevű kis példányok voltak most a kertészetben se virág se bimbó nem volt rajtuk , cserepesek 1800 Ft-ért, nem mertem megvenni egyiket sem , mert nem tudom hogy oltványok-e mert ha nem , akkor éveket kell várnom a virágokra , én meg nem szeretnék 10 évet várni .Ha megjön a tulaj majd megkérdezem. Ha a kaszát kibírta akkor nem is annyira kényes , ami nem baj mert 8 állatkám van a kertben akik néha nagy palincolást csinálnak.
Szia Perenke! Tévesen hívják tulipánfának (az a Liriodendron). Magyarul inkább liliomfa. De van abból is számtalan (most nem az örökzöld magnoliára gondolok). Írd be a keresőbe Magnolia Stellata, Magnolia Susan/Nigra, fogsz találni leveles képet. Idős korára elég sűrű lombú tud lenni, de nagyon lassan nő. Nekem is az egyik idén mutatja meg magát először (valami Susan vagy hasonló). Volt, hogy a párom damilos fűkaszával adott neki, volt hogy elfagyott a bimbója. Már szerintem 4 éve nálam van. A Stellata nagyon hálás, tavayl vettem, és a nyár folyamán többször hozott még egy-egy virágot. Most is sok bimbó van rajta.
Kedves magnólia tulajdonosok! Azt szeretném kérdezni ,hogy a magnóliák lombozta is mutatós, mert nem találok képeket csak a virágzóakat , akkor meg még nem nagyon van levél és jó lenne tudni mire számíthatok. Tegnap vettem1 tulipánfát, kb 1,5m magas , konténeres példány, napra ültettem, remélem boldog lesz nálam.Ő az.
Örülök, ha az olvasóim között tudhatlak, végül is azért is írok, a saját szórakoztatásomon túl, hogy másokkal megosszam a tapasztalataimat.
Érdekesek ezek a növények, nálunk, itt Somogyban szinte minden háznál van magnólia. (Meg hortenzia is). Csodálkoznék, ha annak idején bármi pátyolgatást kaptak volna, talajsavanyítás, mulcsozás, ilyesmi. A talaj agyagos errefelé, és gyönyörűen elvannak. Annyi, hogy általában védett helyen vannak, mert a szépségük miatt előkertbe, vagy legalábbis a ház közelébe kerültek.
A széltől fagytól óvjad, a virágzás miatt, egyébként szerintem nem olyan kényesek.
Ha már fehéret akarsz, az alba superba nekem az első két évben fehér volt, aztán egyszer csak se szó se beszéd átváltott rózsaszínre. Azóta se hevertem ki ezt a dolgot, és nem is értem, mi a szösz történt vele. Viszont a levelei olyan szépségesek, szebbek, mint az eddig általam ismert bármelyik magnóliáé, úgyhogy virágzási időn túl is igen szép fácska.
alig várom a képeidet, figyellek ám :-) van egy viszonylag zárt déli fekvésű rész a kertben ami most veteményes, oda gondoltam 1 grandiflorát, egyet 2 évtizedes fenyő helyére, ahol a talaj nem annyira meszes, ez viszont nem túl védett hely , egyet pedig valahova a kertbe, merthogy szeretnék fehér illetve lilás virágút is (egyelőre). ha sikereim lesznek lehethogy még többet , ha nem akkor majd sírok 1 kicsit. Nagyon pici fácskát nem ültethetek mert nincs az a módszer amivel meggátolhatnám hogy a kutyám ki ne rágja. (40-60cm)A talajt majd savanyítom ültetésnél , stb.
Rustica rubrám az nincs. Alba Superba van, a blogon az van most föltéve sok-sok virággal. Öt éve ültettem, akkor kb. 70 centis volt, most kb. 3 méter. A levelei valami fantasztikus puha, üdezöldek, mások, mint a többi magnóliának. Nagyon szeretem. Aztán van egy Susan magnólia, az kb. 3. éve van ültetve, szépen nőddögél, az is tele van bimbóval.
Idén ültettem törzsre oltott Wada's memoryt, már kipattantak a bimbók, hétvégén nagy-nagy fényképezés következik.
Na meg ott van az örökzöld, de az még nem rúg labdába virágzás terén.
Én is a 'Tündérkertje"kínálatát nézegetem még , sajnos csak 2 iteres konténeresek vannak most, nem tudom azok mekkorák lehetnek, meg holnap hoz az itteni kertész is , megnézem azok milyenek , aztán veszek egyet...vagy kettőt...vagy hármat..pszt otthon meg ne hallják csak úgy suttogom. A te kertedben nagyon szép , hány éves a tiéd? Hogy vannak a bimbók?Rustica Rubra ha jól emlékszem.
Valahol azt olvastam, hogy az örökzöld magnóliák télállóságában óriási különbségek vannak az egyedek között.
De számos magyarországi példány bizonyítja, hogy helye van a kertjeinkben. Én az enyémet kb. 50 centisen vettem, most se nagy, ebben a két évben összesen nőtt vagy húsz centit. Ház déli oldala elé ültettem, ennyi amennyit megtehettem érte, takarni sem takartam, csak a hó borította be. Kutya baja.
Szerencsére magnóliából óriási választék van ma már, csak érdekességképpen kukkants föl a tündérkertje honlapjára, az ember nem is gondolná. Valamelyik fajta biztos elfér a kertben, és tényleg nem hiányozhat.
Az öntözés nem gond ( szorgalmas vagyok) a növények kb 80-100cm magasak sok virággal 5-6000 Ft, aföld labda kb. 40 cm átmérőjű.
Most meg magnóliát akarok. ( lelövöm a hülyebogarat) Mindig kell valami , sosem lesz vége. Gondolkodom a grandiflorán is csak félek a fagyérzékenységétől egy kicsit.
Igen, köszönöm, már vásároltam is náluk :) Amúgy Hidegkúton lakunk, nem éppen mediterrán jellegű az idő. Sokszor járok Budafokra akvarista barátomhoz (onnan ismerem a Kelenvölgyi díszfaiskolát), hát vagy 2 héttel előbb virágoznak ott a gyümölcsfák, mint nálunk. :(
Nem tudom hol laksz, de a Kelenvölgyi díszfaiskolába ha elmész, személyesen is megnézheted mit árul a tündérkertje, úgy tudom, Ők is onnan szerzik a készletüket. Budapest, Balatoni út.
Megnézem, köszi, bár már elvileg el vagyok tiltva otthon minden növényes honlaptól :)
Azért nem ültettem el még a magnoliát, mert nekem a legelső magnoliám elfagyott hasonló viszonyok mellett, és nem akartam kockáztatni. Most hétvégén egészen biztosan meglesz, tegnap már kitettem a teraszra, hadd szokja. Hát hogy virágról mikor tudok föltenni képeket...legfeljebb a meglévőkről, ha esetleg idén lesz még 10 foknál melegebb.
Köszönöm a tippet! Ez a kutyus már más okokból nem nálunk lakik, a másik meg inkább szereti, mint eszi a növényeket, de bújkál közöttük maga cseppnyi 60 kilós testével, sok ágtörést okozva, így a "bejáratot" majd beborsozom :)
Adnátok tippet, hogy kellene álljon a virágzás magnolia-téren? Én immáron 6 éve reménykedem, hogy egyszer majd virág is lesz a soulangeana bokron, meg idén már egy 2-3 méteres oszolopos magnolia miatt is izgulok, de nem tudom, hogy néz ki a virágrügy... Erős a gyanúm, hogy idén is csak leveleim lesznek, mert az ágvégeken ugyan hosszabbak és régebbiek a rügyek, de az mindig így van. Kezd elmenni a kedvem a leselkedéstől, azt hiszem, nálam a liliomfa csak leveles bokor/fa marad...
Nyugodtan kiültetheted a magnoliát, mostmár ne várj vele. Azért a lombhullató magnolia egy igen können kitelelő fa a mi éghajlatunkon, ezért is küldik tavasszal.
Csak hallkan mondom, hogy Én februárban ültettem a kertemben egy magnolia soulangiana, alexandrinát, de megsem fordult a fejemben, hogy takargassam a márciusi -10-ben. Plumériákat viszont csak szigórúan a szobában, amig ide nem ér a nyár :)
Hát akkor elrontottam :(, de mostmár tényleg mindegy. Szegény genie pedig lent várakozik a pincében, mert Húsvét előtt egy hétig nem voltam itthon, és nem mertem a fagyokban kint hagyni a teraszon, nemhogy elültetni. Nem is értem, miért küldték már el, hiszen a rossz időt előre jelezték. Na mindegy. Viszont sikerült beszereznem néhány Plumeria-dugványt meg magokat, őket legalább el tudom ültetni a hétvégén :).
Nem kapkodja el, nekem az első kiültetés után az első évben csak egy "levélkoszorút" hozott, oldalhajtást egyátalán nem (tehát csak a törzs volt és oldalán/tetején a levelek). Gondolom gyökérre gyúrt... a másik évben se nőtt pár centinél többet... majd idén talán belelendül.