Én az alsó és a csonk alatti vékony vesszőt a második külső szemre metszeném( majd rügypattanáskor) fölötte erősítő bemetszéssel: https://youtu.be/G5I_tYyoBFM
Azért pörgök ezen az alanyon, mert 2 területen van pár őszim. Az egyik fasza talaj, szőlő volt korábban Nagyapámnak, van benne anyag rendesen:)) itt nagyon jó erőben, folyamatos fejlődésben vannak, el se lehet rontani a metszést, mert max pár hónap múlva korrigálható.
Másik terület sárga agyagos, hiába trágyázom, szenvednek a vad és a mandula alanyok. Na ide kell a gf677 próbának.
Ültetéskor én a vastag karógyökereket kicsit visszavágom a hajszálgyökereket nem bántom sokan (vita tárgya) nem vágjak vissza fertőzés elkerülése véget szerintem meg egy kicsit serkentve van a megújulásra a legértékesebb a hajszálgyökér tömege ill állapota.Más tennivalód nincs a lemosáson kívül idő járástól is függ a permetezések száma törekedj a réz használatára taphrina ellen mondjuk a cuproxat alacsony dózisban sem perzsel .Ha teszel fel képeket akkor többen is adunk egy- két tanácsot a metszést illetően korona kialakításra gondoltam ,de ez is ráér a fagyok elmúltával nem tudni milyen erősek az oltványaid.
Jó helyről vannak, áztatás(zsákba spricceltem őket) megvolt, gödör 50 x50x60, alul 1 vödör alginit, rá 20 cm föld, majd beiszapolva, karó, kötözés. Lemosóra bordóim, meg vegesolrs van itthon
Kezdjük talán az alapoknál megvetted a faiskolában gondolom biztos helyről az is fontos mert ha viszont eladótól vásároltad nem tudni meddig szárították a levegőn nem ment el ősszel majd eladom tavasszal jelszóval ilyen esetben fontos az előáztatás. Írd meg ettől kezdve mit csinálnál egészen a vissza metszésig hogyan járnál el a fa esetében mert sokan úgy vannak vele minek ezt túl ragozni kiásom a lyukat beleteszem a fát körbe taposom “oszt vagy meg marad vagy nem”.
Metszés topik 5447;5450;5461 olvasd el .Mi az a mi a legfontosabb neked mert elhiheted egy témában is órákat lehetne beszélni ez nem baj legalább frissül a tudásunk mert sok minden változik növényvédőszerek ,metszés, stb…..
Összejött a suncrest, champion, cresthaven, redhaven, ma lesznek elültetve. Azt mondod 20 éve gyakorolsz velük, tapasztalataidat megtudnád osztani(pl. metszés(mikor?), permetezés, stb.) Maradt egy kopaszbarackom de az utóbbi években semmi szüret nem volt, a különböző nyavalyák győztek. Úgyhogy minden jó tanácsot szívesen veszek, mert szerintem ez a legfinomabb gyümölcs.
Szerintem meg jobb mind a kettőnél a legstabilabban termő fajta nincs termés ingadozás ,a tavaszi fagyokat legjobban átvészeli fapusztulás nem jellemző rá ágrákosodás stb…ízre is veri a másik két fajtát igaz hogy késöbbi fajta ha ez számit ,de szerintem jobban jártál vele mint a suncrest fajtával,ha ez megnyugtat.
Hosszú életű, nem csak max 12 + 1~2 évig élő egészséges őszibarack fákat akarok, ami itt (is) megél.
Erre a helyre nem választok /ha tehetem/ mandulaalanyt, már biztos vagyok benne.
(Sokat olvastam utána, most már szerintem értem hogy a déli országrészben meg az alföldön biztos jó, de nekem itt az Északi hegyalján akkor azért nem jött be a mandula.)
Egy mandulafa 12-14 éves koráig terem jól, utána a hozama csökken (legalábbis intenzív termesztési körülmények között). A mandulafa élettartama pedig átlagosan 25 év, ezt írják mindenhol.
És bár a neten sok helyen írják, hogy a mandula mindenhova jó…
De mást is írnak, pld wikipédia:
„(A mandula) Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Gazdaságos termesztése csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.”
Valamint azt is írják, hogy a mandula a legkorábban virágzó gyümölcsfa (március, ez sem túl jó, az alany befolyásolja az oltvány virágzási idejét is ), és hogy Magyarország az elterjedésének az É-i határa, csak :
"A mandula meleg igényes, Magyarország a mandulatermesztés északi határa, csak a szubmediterrán régiókban termeszthető. Ezek Baranya, Balaton-felvidék, Vértes alja, Budai hegyek, Mátraalja és Hegyalja egyes területei. Ezek közül is a legalkalmasabb számára a Balaton-Felvidék. Miután legkorábban virágzó gyümölcsünk, a tavaszi fagyok könnyen károsítják."
És azt is sok helyen írják, hogy a "nehéz" talajokat (meg egy-két dolgot) nem bírja, de ezt már nem linkeltem be. A déli országrészben meg az alföldön biztos jó, de nekem itt az Északi hegyalján akkor azért nem jött be a mandula. Hát ennyi, erről már többet nem írok, most már ki lett fejtve rendesen.
Utánaolvastam amit ajánlottál, mert nem szeretnék (egy tucat) őszit úgy oltani és majd telepíteni, hogy később másként gondolom.
A GXN15 pedig (valószínűleg ahogy utánaolvastam) egy mandula fajta.
Gf677 (mandula-őszi hibrid) el együtt az előnye, hogy a vashiány miatti klorózis nem alakul ki.
A GXN15 alany inkább piacra termelőknek jobb, mert a termés husát befolyásolja, ezen keményebb marad a termés így jobban szállítható, és tárolható, még több héttel a szüret után is a másik alanyhoz képest.
(Házikertbe viszont ez nem előny, mert a keményebb hús szerintem kicsit ront a termés élvezeti értékén, de ez csak az én véleményem.)
A GF677 alanyon ugyanazon fajták nem csak ellenállóbb a vashiányra, hanem mennyiségre is többet termett. Mindkettő alany nagyon jó, talán a 677-es házikertekbe jobb kicsit szerintem.
A hivatkozásokat nem linkelem be.
Mivel mindkét alany nagyon jó, de a mandulához van mindkettőnek köze, ezért szkeptikus vagyok
hogy nálam beválna -e. (Nálam korábban a madula nem maradt jól életben, ez ritka, de itt pont olyan a föld.)
Bár lehet annak is van már olyan fajtája, ami jobban bírja nehéz talajt.