Keresés

Részletes keresés

Shoshoj Creative Commons License 2006.04.10 0 0 35
Ha ez a sértő hangnemre vonatkozik, arra azt tudom mondani, hogy én csak azokat a dolgokat ismételtem, amit én kaptam mástól ("Jó lenne, ha kezedbe vennél néhány tankönyvet.", stb.). Ha az egyenes / fordított / KATI szórendre, arra meg azt tudom mondani, hogy utánaolvasok. :-)
Előzmény: SubWoofer (34)
SubWoofer Creative Commons License 2006.04.10 0 0 34
Nem, ez nem így van. :( Olvass utána.
Előzmény: Shoshoj (32)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.10 0 0 33
Itthon.
Előzmény: SubWoofer (30)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.10 0 0 32
A sértő hangnemet nem én kezdtem, de kétféle szórend van ismereteim szerint: az egyenes és a fordított. Az egyenes az a kati, nem? Márpedig weil után nem egyenes szórend van.
Előzmény: doyen62 (28)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 31
Köszönöm, már azt hittem, senki sem segit! 4o éve tanitok és vizsgáztatok , de még eddig senki sem vonta kétségbe tudásomat!
Előzmény: SubWoofer (30)
SubWoofer Creative Commons License 2006.04.10 0 0 30

Láma vagy, ez nem fordított szórend.

http://www.sulinet.hu/nyelvek/?p=content&id=377

Hivatalosan kötőszó utáni szórend, röviden KATI vagy KATA szórend.

Hol tanultál te németül?

Előzmény: Shoshoj (26)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 29
számba
Előzmény: doyen62 (28)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 28

Nem tudom, hogy a szinte sértés számbas menő stilusodat mire alapozod, de a teljesség igénye nélkül megadok egy magyar és egy német kiadást amiből  a te ismereteidet is felfrissithetnéd.

Heinz Griesbach : Deutsche Grammatik im   űberblick. Max Huber Verlag München

Horváthné Lovas Márta Német nyelvtan. Elmélet és gyakorlat. Padlás Nyelviskola Kiadó.

Ezzel részemlről nem kivánok többet reagálni.

Előzmény: Shoshoj (27)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.10 0 0 27
grundsätzlich helyett gründlich-re gondoltam.

Talán elő kellene vennem néhány tankönyvet (vagy szótárat)... :-)
Előzmény: Shoshoj (26)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.10 0 0 26
Akármennyi nyelvkönyvet vennék kezembe, mindegyikből az derülne ki, hogy weil után igenis fordított szórend van. Talán neked kéne felújítani az ismereteidet.

Ich bin davon überzeugt, weil ich es zuvor grundsätzlich gelernt habe.

Ez szerinted nem fordított szórend? Mert számomra az. Talán elő kéne venned néhány nyelvkönyvet...

Számomra ez az egyenes szórend:

Ich bin davon überzeugt, denn ich habe es zuvor grundsätzlich gelernt.
Előzmény: doyen62 (22)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 25

igaz, de a német nyelvészek között  lezajló viták is érdekesek, mármint a következtetések. weil után majd jön a da, falls, s a többi  kötőszó helyének megváltozása. ,stb.....

Az élő szóban nyilván nem az a lényeg, mit mondasz a weil után, de azt látom, hogy a 10 évvel ezelőtti reformokkal sem tudott sem a szakmai, sem a laikus közvélemény megbirkózni.

Előzmény: Cida_509 (24)
Cida_509 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 24
Kedves Doyen62, a nyelvkönyvek az írott nyelvi regisztert képviselik, és annak is egyfajta purista és normatív változatát. Nyilván nem lesz benne, hogy az utóbbi pár évben milyen változások kezdődtek a beszélt nyelvben. A weil utáni egyenes szórend még nem emelkedett a nyelvi norma szintjére (lehet, hogy nem is fog), ezért egy nyelvtankönyvben vagy nyelvkönyvben sem lesz benne, de a nyelvészet természetesen ettől függetlenül felfigyel a dologra és kutatja azt. A mindennapi szóbeli kommunikációban tény, hogy jelen van egyre nagyobb teret nyer a jelenség, ha nem hiszed, lapozz fel egy német nyelvészeti bibliográfiát, pl. a Germanistik c. folyóiratot.
Előzmény: doyen62 (22)
Cida_509 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 23

>> Hogy a würde + Inf. Konkurrenzform lenne? Érdekes, nekem a würdét is elfogadták a Konjunktiv II-os feladatnál.

Mert ugyanazt a szerepet tölti be. Morfológiailag viszont két különböző dolog, a würde+Inf. morfológiailag nem conjunctivus hanem egy indicativusi összetett igealak.

>>Nem fordítva:
szintetikus = több részből áló, pl. würde + főige Infinitívusza?
analítikus = amikor a szó (hangtani) szerkezetébe megy bele, azt "analizálja" és változtatja meg (flektálás, pl . stünde)?

Nem. Analitikus igealak=körülírt igealak, "zusammengesetzte Verbalform", szintetikus igealak=egyszerű igealak "einfache Verbalform". Nekem se tűnik logikusnak, de így van, reklamáljunk annál, aki kitalálta:)

>> Ad weil utáni szórend:

A weil utáni kati szórend egyenes szórenddé válása NEM dialektális jelenség, hanem jellemző az egész nyelvterületre. Mint már írtam, ez a jelenség egyelőre még csak a beszélt nyelvben létezik, annak is az "alsóbb" rétegnyelveiben, tehát a rádióban a híreket nyilván nem így fogják olvasni. Amúgy a helyzete hasonló a würde+Inf-hez: egy osztrák tanárom azt mesélte, hogy a 60-as években még az írott nyelvben nem volt elfogadott ez a szerkezet a Konjunktiv II helyett, és az iskolában a következő rigmussal próbálták őket leszoktatni a használatáról: "wenn-Sätze sind würde-los".

Előzmény: Shoshoj (16)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.09 0 0 22
Talán vegyél kézbe néhány nyelvkönyvet, hátha sikerül  meggyőznöd magadat, hogy weil után kati szórend van.
Előzmény: Shoshoj (20)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.09 0 0 21
Kötve hiszem, hogy ugyanazt a levelet ugyanúgy leírtad volna te is.
Előzmény: doyen62 (18)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.09 0 0 20
A weil után márpedig fordított szórend van (valószínűleg az esetek többségében), és ez a "szakmailag elfogadott".
Előzmény: doyen62 (17)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 19
Zertifikát vizsgára /ÖSD, GOETHE, TELC/ jó gyakorlókönyv jelent meg. Madaras Barbara-RohonyinPálné: Zertifikát Komplett. NTK.
doyen62 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 18
Ezt mintha már én is leirtam volna.
Előzmény: Shoshoj (15)
doyen62 Creative Commons License 2006.04.02 0 0 17
Azért, mert hallottál weil után forditott szórendet, nem azt jelenti, hogy szakmailag  elfogadott.  Nálunk sem mindenki  beszéli nyelvünket helyesen, igy  a németek között is vannak  "alulképzettek"
Előzmény: Shoshoj (16)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.01 0 0 16
Hogy a würde + Inf. Konkurrenzform lenne? Érdekes, nekem a würdét is elfogadták a Konjunktiv II-os feladatnál.

>>Egyebkent altalanos jelenseg a nyelvfejlodesben, hogy elavulofelben levo szintetikus igealakok mellett megjelennek az ugyanazt a funkciot betolto analitikus igealakok, amelyek lassan-lassan atveszik a helyet.<<

Nem fordítva:

szintetikus = több részből áló, pl. würde + főige Infinitívusza?

analítikus = amikor a szó (hangtani) szerkezetébe megy bele, azt "analizálja" és változtatja meg (flektálás, pl . stünde)?

>>a weil utani forditott szorend a beszelt nyelvben egyre inkabb egyenes szorendde valik (ezt tanusithatom en is),...<<

Azért itt lehetnek nyelvjárási sajátosságok is; lehet, hogy vannak olyan nyelvjárások / nyelvterületek, ahol soha nem is volt a weil után fordított szórend. Mint pl. vannak olyan osztrák nyelvjárások (vagy talán az összes ilyen?), ahol soha nem is volt és most sincs der-die-das.

Ha az "osztrák nyelvet" valamelyik ausztriai nyelvjárásra értjük, neked lehetnek tehát olyan tapasztalataid, hogy a würde után egyenes szórend van; de nem biztos, hogy ez áll valamelyik németországi nyelvjárásra, vagy a németországi köznyelvre úgy összességében.
Előzmény: Cida_509 (7)
Shoshoj Creative Commons License 2006.04.01 0 0 15
A negyedik szint utáni felmérő 85%-os lett (a 3. szint utáni, mint írtam 95 %-os); belenéztem mindkettőbe javítás után, a Konjunktiv-ban azt hittem, több hibám lesz. Így egyértelmű, hogy az 5-ös szintű tanfolyamra iratkoztam be, az első részletet befizettem (kb. a felét az összesen 33 000 HUF; azért nem 55 ezer, mert később kezdtem és mert volt 6% kedvezményem), és meg is volt az első óra velük. Bővebbet majd a másik topikban, mert itt nem lennék "on topic".

Hogy ontopik legyek, találtam leírást az ÖSD-ről, majd bemásolom ide (akivel beszéltem a recepción a nyelviskolában, mint írtam, azt mondta, hogy a Goethe és az ÖSD között nincs nagy különbség).
Előzmény: Shoshoj (4)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 14
nincs mit, szivesen segitek, csak szólj, mit szeretnél tudni!
Előzmény: heninfan (13)
heninfan Creative Commons License 2006.03.28 0 0 13
Nagyon köszönöm a segítséget!
Előzmény: doyen62 (12)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 12

ECL vizsgáztatóhely nincs sok Pécsett ismerek egyet.A vizsga felépitése nem sokban tér el a  többi egynyelvütől. A  Hörverstehen nehezebbnek tünik,  mivel szövegkiegészités és kérdésekre adandó válaszok vannak. BME-hez hasonló. Itt nincsenek  tapasztalataim.

A szóbelin  bemutatkozó beszélgetés,   párbexswzéd megadott  témáról egy másik  vizsgázóval. Itt párosával szóbeliznek  a jelöltek.  3. része a szóbelinek, egy kép kapcsán véleménynyilvánitás adott témakörről.

Itt van a leghosszabb levél, 2oo szó.

Remélem, sikerült  információkat adnom.

Előzmény: heninfan (10)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.27 0 0 11

Az egynyelvűek nagyjából azonos felépitésüek. Goethe, ÖSD, Novoschool tartozik ide, sőt a Novo...hoz a Goethe ad anyagot és vizsgáztatót is.

Itt azz a jellemző, hogy semmihez sem használhatsz szótárt, s egy csomaban megkapod az irásbeli és szóbeli anyagot is, tehát fen felkészülési időd.

Nem túl nehéz, de tudni itt is kell. Megfelelő szókincs nélkül nem nagyon lehet boldogulni. Ami könnyebb a többinél, a levél értékelése jóval enyhébb.

Az irásbeli:

A/ Leseverstehen  1. globalverstehen 5 rövid szöveghez kell 10 cimből a mefelelőt párositani

2. detailverstehen  1 hosszab szöveg értése alapján kérdésenkén 3 válaszból a jót megkeresni / 5-lo kérdés/

3. hirdetésekből szituációkhoz kereni megfelelőt

B/ Sprachbausteine. ez a tényleges nyelvtani feladat.

l. lückentestet kiegésziteni 3 lehetséges válaszból,  

2. lückentestet kiegésziteni mellékelten megadott  ömlesztett szavakból.

Hörverstehen:   2x5 rövid szöveg van, ill. a 3. feladat hosszabb párbeszéd. A rövidet egyszer /ezek rádióhirek, stb. / az intejus-szöveget kétszer lehet meghallgatni. Igaz-Hamis  jelölés a feladat.

C/ levélirás megadott szempontok alapján

szóbeli:

l. általános beszélgetés- igazitva a vizsgázóhoz, diák, stb...

2. diagram, egyéb információk alapján egy témáról  beszélni.

3.  szituáció

Előzmény: heninfan (10)
heninfan Creative Commons License 2006.03.26 0 0 10
köszi az infót! akkor ahogy látom a BME-s vizsga hasonlít az origósra. de mi a helyzet a goethével? állítólag ott szinte mindenki átmegy. és hallottam valami ECL vizsgárol, az milyen? illetve ha valaki még tud mondani valamilyen vizsgát és hozzá infőt, akkor azt is nagyon megköszönöm!
Előzmény: doyen62 (9)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.25 0 0 9

Üdv Szilárd!

Jobb lenne e-mailben, telefonon, de megpróbálom röviden. A tanitványsaim majdnem minden  nyelvvizsgaközpontban vizsgáznak, ezért ismerem a szerkezetét.

BME:

l.lyukas szöveg kiegészitése megadott szavakkal. Nehéz

2. négyválasztásos teszt-alapvetően nyelvtani ismeretekre épit-

3. szövegek, szövegrészek  összekapcsolása, vagy cim - szövegek párositása- szövegértés

4. 10 kérdés megválaszolása megadott szövegre- idegen nyelven-szövegértés

5

. forditás idegen nyelvről

6. levélirás

Elérhető 120 pont, ebből 72 a minimum.

Kétnyelvü bizonyitványt ad.

Szóbeli: személyes beszélgetés,  beszélgetés egy általános témáról kép alapján, szituációs párbeszéd.

Hallott szöveg feldolgozása:  jegyzetkészités elhangzott témával kapcsolatban

szöveggel kapcsolatos 1o állitás értékelése - falsch-richtig

kicsit később a többi...

Előzmény: heninfan (-)
heninfan Creative Commons License 2006.03.25 0 0 8

Bocsi, hogy közbeszólok, de az én kérdésemre is válaszolnátok:)))

Mármint konkrét nyelvvizsgatapasztalatokat várok. Köszi:)

Cida_509 Creative Commons License 2006.03.24 0 0 7
Igen, Ausztriaban vagyok, es a munkahelyemen... Most lebuktam, mivel foglalkozom munkaidoben:) Az otthoni gepemen vannak ekezetek, de az ittenin nincsenek. Azert remelem, nem baj:)

A würde+Inf. szerkezet egy un. "Konkurrenzform" a kiveszofelben levo Konjunktiv II-hoz, de a ketto nem ugyanaz (pl. stünde vs. würde stehen). Egyebkent altalanos jelenseg a nyelvfejlodesben, hogy elavulofelben levo szintetikus igealakok mellett megjelennek az ugyanazt a funkciot betolto analitikus igealakok, amelyek lassan-lassan atveszik a helyet. Erre van is egy szep szo a nemetben: Analytisierungstendenz.

Egyszer a nemet szakon tartott egy vendegprofesszor arrol eloadast, hogy melyek a mai nemet nyelv fejlodesenek altalanos iranyvonalai. A Rigo utcai vizsgaztatok szivbajt kapnanak. A Konjunktiv II kiveszofelben van, a weil utani forditott szorend a beszelt nyelvben egyre inkabb egyenes szorendde valik (ezt tanusithatom en is),...

Barmely nyelvvizsga mellett dontesz is, sok sikert!
Előzmény: Shoshoj (6)
Shoshoj Creative Commons License 2006.03.24 0 0 6
Ausztriában vagy...? :-) Csak az ékezetek hiánya miatt gondolom.

Írtam, hogy a legtöbb fejtörést a Konjunktiv-os feladat okozta a szintfelmérőben. Én a würde-t alkalmaztam, azt hittem, az az... Te meg azt írod, hogy különböző... Valamikor megtanultam a Konjunktiv II.-t de ... elfelejtettem (vagy legalábbis bizonytalan vagyok benne).

Egyébként a tesztlapok nem a Rigó utcai nyelvvizsga papírjai voltak, hanem egy belső szintfelmérőé. Amelyik tanfolyamra mennék, az is egy általános, tehát nem nyelvvizsgára felkészítő; csak az van, hogy az 5. szint után szokták javasolni a nyelvvizsgát (valamelyiket).

A proposito nyelvvizsga: a kérdés (a többieknek) még mindig fennáll, hogy Origó, ÖSD vagy Goethe.

Én kérdeztem a hölgyet, hogy e két utóbbi között mi a különbség; azt mondta, semmi (de ők csak ÖSD-re felkészítőt indítanak).

Tehát ha valaki tud róla, hogy az ÖSD és a Goethe nyelvvizsga között mik a különbségek, legyen szíves, írja meg.
Előzmény: Cida_509 (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!