McBride rajza a hatalmi viszonyokat kitűnően szemlélteti, az erős mongoloid jegyeknek az ábrázoláson szereplő ilyetén arányú megjelenése azonban a hunoknál erős túlzás :)
A dinasztia első uralkodójának, Nagy Jünek az apja Gun volt
(Gun ő holttestéből pattant ki Jü, aki befejezve atyja művét, a Sárga-folyó áradásait végül is gátakkal megfékezte. Olyat is olvastam, hogy Gun teknősbéka alakját vette fel ekkor, és olyat is, hogy egy nagy kőlap alá temették, aztán vki megbotlott a kőlapban, dühében kettéhasította, és Jü így jött a világra.)
Valószínűleg nem ezt keresed, de Sze-ma Csien Történeti feljegyzések c. nagyszabású művének 110. kötetében olvasható, Du Yaxiong és Horváth Izabella fordításában:
„A xiongnuk őse, a Xia fejedelmi család leszármazottja Chunwei volt. Már a Yao és a Shun császárok ideje előtt is voltak shanrong, xianyun és xunyu népek, akik az északi vadonokat lakták, és állataikat követve vonultak egyik területről a másikra. Többnyire lovakat, teheneket és juhokat tenyésztenek ...”
(A hunok legkorábbi története -- A Shiji 110. kötete; Magyar Ház, Bp., 1997, 17. o.)
Ezt most csak az internetről szedtem le, de ha kell, otthon ellenőrizhetem a könyvben a magyar fordítást.
"És perzse ezt összekapcsolják azzal, hogy ezen népek valamennyien PROTO-INDO-EURÓPAIAK voltak...."
Hogyan kapcsolhatnák össze, hiszen ez a szokás az indián törzseknél is megfigyelhető? De a hunoknál volt a legjellemzőbb. Proto-európaiak lehetnek, csak nem proto-indo-európaiak. Mármint a hunológiai és etruszkológiai kutatások alapján feltételezem...
A szarmatáknak áll az antropológiája legközelebb a honfoglaláskori magyarokéhoz. De ha figyelembe vesszük, amit Obrusánszky Borbála mondott az egyik interjúban, akkor egy csavarral a hunokkal is rokoníthatjuk a szarmatákat (mármint antropológiai szempontból biztosan)...
És perzse ezt összekapcsolják azzal, hogy ezen népek valamennyien PROTO-INDO-EURÓPAIAK voltak....
De mint említettem, a SZKÍTÁK sem, és a SZARMAták sem lehettek IE-népek... Vagy ha mégis, akkor bizony a MAGYARSÁG többsége ( minimum 80 %-a) is az volt.....
A 'regensburgi'-ban jutott tudomásomra, hogy állítólag a hun főurak között szokás volt a gyermekkori "fejnyújtás" mesterségesen. Én eddig nem hallottam róla, de ez semmit nem jelent.
Kérdés: Ki tud róla, és mit ? Ha igen: a./ honnan eredhet ? (ld.: az egyiptomi hosszúfejű uralkodó-képek) b./ a hunok elő-, normál,- és utófelségterületén hol lehetett még divatban ? Pld.: a mongoloknál, az avaroknál, a kínaiaknál, és meddig ? Milyen leletek vannak erre ?...és elméletek. Sok, tudom, de: hátha!
2007. január 13. szombat 9.05 2007. január 15. hétfő 10.05
- Rubik Ernő kockája idén 30 éves - Wass Albert titkai - Sándor Pál 18 év után újra rendez - Grandpierre Attila, Somfai Kara Dávid a pannon pumáról és a hun hiénáról - Belső Ázsia és a hunok - A Pulitzer-díj és a lelkiismeret furdalás - Silló Sándor az Acélhang című dokumentumfilmről"