Elindult Magyarország első 21-es körzetszámú szolgáltatója. Ebbe az irányba halad a T-Com (Magyartelekom, Matáv) a Klip-el, ezt várja a NeophoneX közönsége is. Gyanítom, hogy hamarosan mások is ringbe szállnak.
Ennek a fórumnak a cálja, hogy megosszuk a tapasztalatokat ezekről a szolgáltatókról egymás között.
Az első 21-es körzetszámú szolgáltató: http://www.mikrohalo.hu/
Ahogy írtam a #2. hsz.-ben nekem működött. Azóta kiderült én voltam az első nem belső tícomos akit felhívtak a post paides regisztrációval. Hiába kicsi a net, vagy csak a fatávosok is sokat fórumoznak. :)
Viszont most hogy jobban elkezdtem volna használni nekem gondjaim adódtak. A CfosSpeed nevű program nem szereti a VoIP-es alkalmazásokat. Van már pár hibaforrás amit behatároltam de tök véletlenszerűen mindig vannak újak és ezek kékhalálba viszik a gépet, márpedig így nem tudok rendesen dolgozni. Ezért most nálam hanyagolva van a VoIP mert annyi kékhalált az elmúlt évtizedben nem láttam amit most a VoIP-ot tesztegetve produkált az X-lite vagy EyeBeam és CfosSpeed páros. Ajánlottak egy másik klienst, ott viszont a teljesen értelemszerű beállítások mellett nem jön létre a kapcsolat és senki nem éri miért. Szóval úgy néz ki egyelőre az én gépemet nem szeretek ezek a programok. :(
Egyébként KLIP-re bárki regisztrálhat, nincs megkötés, ez október óta így van. Nekem is egy kis kis szolgáltatónál van netem, és semmi köze az ADSL-hez. PC2PC-re így bárki használhatja. Sőt bárkit lehet hívni a 21-es körzetszámán, de jelenleg csak fatávos vezetékesről. Gyanítom ennek hátterében az is állhat hogy ezen új tartománnyal összekapcsolásilag meg kell állapodniuk a szolgáltatóknak, ami hosszú idő lesz. Persze lehet mögötte szándékosság is, ki tudja.
Hálózaton kívülre indítani hívást jelenleg csak úgy lehet ha post paid fizetsz. Ehhez kell a fatávos vezetékes előfizetés mivel jelenleg csak ebbe a számlázási rendszerbe tudják 1xűen beilleszteni a KLIP-es regisztrációt. Talán később lesz olyan post paid is amikor külön számlát küldenek akkor is ha nincs vezetékesed, de ehhez tuti hogy személyesen is be kell menni szerződni(ugye ezt vezetékes esetén 1xűbb összerendelni egy más meglévővel), valamint ezt be is kell illeszteni a számlázási rendszerükbe. Nagy valószínűséggel erre a plus alternatívára nem akartak erőforrásokat lekörni, meg nem is igazán érdekük de akár még ez is változhat.
Ezen kívül lesz majd pre-paid fizetési mód is egy évig elő kártyával, ahogy azt másik fórumon írta egy tűzhöz közeli, csak egyelőre még ott is a fizetési szisztéma lezsírozása történik a szerződött szolgáltatóval.
Ez az év szerintem rá fog menni arra hogy a 21-es körzet körüli dolgok összeálljanak és a szolgáltatók megegyezzek az összekapcsolások mikéntjében és díjazásában. Ugye NeoX esetén ez nem volt gond mert a behívó hagyományos vezetékes szám volt, de itt most más a helyzet. Szerintem épp ezért nem halad túl tempósan NeoX 21-es számmező bevezetése is.
Gondolj bele lesznek még itt olyan problémák is pont azért mert rengeteg piaci szereplő kapcsolódik össze ha pl. 21-es hív 21-est de eltérő szolgáltatótól annak hogy fog alakulni a díjazása. Mert ez sem egyértelműen ingyenes hisz a költség attól függ megoldott-e az IP-IP kapcsolódás a szolgáltatók között és vállalják-e az ingyenes összeköttetést. Mert a különböző SIP proxyk között szerintem nem alapfeltétel az hogy összekapcsolódhatnak. Idővel szerintem majd itt is ki kell alakítani egy adatkicserélő központot, mint ahogy a netes adatoknál is a BIX-szel, csak ez SIP protocol szinten kapcsolná össze a szolgálatók SIP proxyjait.
Pl. japánban 2001-től kínált az előfizetőinak IP telefon szolgáltatást a YahooBB, de csak 2005 év végén jutott el oda a két legnagyobb japán IP telefon szolgáltató a YahooBB és az NTT hogy összekapcsolják az IP Tel hálózatukat. Pedig már hosszú évek óta mindkét cégnek sokmillió IP telefonos ügyfélköre van. Szóval ezek a folyamatok nem mennek olyan könnyedén, főleg ha üzleti érdekek és a profit maximalizálás is helyet kíván a képben, elvégre itt üzletről van szó.
Ahhoz, hogy kipróbáljuk a Klip-es telefonszám felhívhatóságát hagyományos vezetékes és mobil számról nem kell ATA, elég a Klip szoftver. Én megpróbáltam felhívni T-Mobile-ról a Klip-es telefonszámot, de nem sikerült (a megadott számon előfizető nem kapcsolható). T-Com-os vezetékes telefonról sem sikerült (foglalt jelzés).
Van valaki, akinek sikerült Klip-es számot felhívnia?
Haat, en nem olvastam, hogy csak T-com ADSL-el menne. Csak annyi van, hogy T-com vezetekes szam elofizetese kell. Hogy milyen net kapcsolata van az illetonek az a klip szempontjabol indiferens, ergo szerintem muxik az altalam irt dolog. Azert vki kiprobalhatja. (nekem az ATA-m cseregaranciaban cseren van meg.)
A cikkből a legjobban a következő mondat lepett meg: A kibővített Klip szolgáltatást egyelőre csak a T-Com ügyfelei vehetik igénybe, azonban hamarosan más szolgáltatók ügyfelei is használhatják. Ez sejtésem szerint azt jelenti, hogy Smelo ötlete (9-es hozzászólás) nem fog működni. Vagyis ha megbeszélem egy T-Com-os haverrel, hogy kérjen Klip telefonszámot, amit átad nekem, akkor a T-Com ügyfélszolgálaton le fogják ellenőrizni, hogy van-e a havernek T-Com ADSL előfizetése. Ha nincs, akkor ugrik a Klip (pontosabban nem engedig, hogy hagyományos számokat hívjak a Klip-ről, sőt valószínüleg a hagyományos telefonokról a Klip-es számra érkező hívásokat is blokkolják). Ha van, akkor meg a haver nem fogja a Klip-jét nekem ideadni, hiszen valószínőleg ő is használná.
Felhívom a figyelmedet arra, hogy ez a fórum azokkal a szolgáltatókkal foglalkozik, amelyek a felhasználóknak 21-es körzetszámú telefonszámot adnak. Jelenleg sem a NeophoneX sem a Vstunt nem ilyen.
Abban egyetérek veled, hogy a NeophoneX jelenleg (talán) a legobb VOIP szolgáltató Magyarországon, én is nagyon sokat használom a NeophoneX-et minden nap. Viszont a használat során azt láttam, hogy egyetlen komoly igény merült fel, amit a NeophoneX nem tud kielégíteni: nem ad közvetlen hívható telefonszámot.
Jó lenne, ha a fórum eredeti témájánál maradnánk, és itt a 21-es körzetszámú szolgáltatókról szerzett tapasztalatainkat beszélnénk meg. Az egyes szolgáltatókat külön-külön alaposan kivesézik a többi fórumok (NeophoneX, VoipBuster, stb...).
Szumma szummárum remélem, hogy a 21-es körzetszámú szolgáltatók hamarosan sokan lesznek, segítsünk hát eligazodni azoknak akik idegenkednek olyan VoIp szolgáltatót választani, ahol nincs közvetlen hívható telefonszám.
Lelked rajta! De utalom az ilyen flame izu kirohanasokat.
En is ezt a parost hasznalom egyenlore amirol irsz. Viszont NAGYON sokan idenkenkednek a VoIP-tol mert nem kapnak RENDES DIREKT hivhato szamot. Ezt lehetne ezeknek az embereknek a klip-el megoldani, a percdijuktol fuggetlenul. Es a szamert meg fizetni sem kell.
Szoval flame-elj nyugodtan, de talan ha abban segitenel embereknek, hogy jobban megismerjek a VoIP adta lehetosegeket, talan mindenki jobban jarna!
Nekem a Neo a nyerő, hívható + olcsóbb is, mint a klip a másik vonalra pedig jelenleg a vstunt a király. Az Mtelekom + dugja fel magának a klipjét :-))) HAJRÁ NEO, HAJRÁ FINAERA !!!
Azert 1 dolgot ne feldjetek! Az ATA-knak altalaban 2 vonaluk van! Ha vkinek nincs is T-comos teloja, esetleg kozeli barat, rokon biztos akad. Ekkor: beregisztralsz egy meglevo T-com szamra, az ATA egyik vonalat erre allitod, es 0 Ft-ert kaptal egy 21-es korzetu szamot. Az ATA masik vonalara meg teszed azt a szolgaltatot, ami a szived, (penztarcat) csucske. Igy aztan HAJRA KILP! ;-)
Arra jó, hogy Magentáék még egy kis lóvét facsarjanak ki az előfizetőikből. ;)
De a percdíjai miatt egyébként sem egy nagy durranás. Persze a saját tarifáihoz képest olcsoóbb, de ha valakinek csak arra kellene, hogy ezen keresztül hívjon vezetékest, akkor - mint tudjuk - vannak _sokkal_ olcsóbb megoldások. Így aztán enm is fogja használni.
Amúgy valahol olvastam, hogy lesz prepaid befizetési lehetőség is, de ilyen nevetséges percdíjak mellett engem nem érdekel.
Bullshit. Max. egy napnyi meló a programon, nem hinném, hogy több lehet. Itt elszámolási dolgok lehetnek, jelesül az összekapcsolási díjjal kapcsolatban: mennyit fizessen a mobil szolgáltató a Magyar Telekomnak a 21-es körzet irányába indított beszélgetésekért...
Nem hiszem, hogy ilyen szándékosan állítanának ilyen korlátokat. Inkább arról lehet szó, hogy minden vezetékes és mobil telefonszolgáltatónak fel kell készítenie a rendszerét, hogy lehessen 21-es körzetszámot hívni. Ehhez pedig időre van szükség.
vezetékes fatávról, mert nekem meg mobilom nincs. De kipróbáltattam másik két mobilszolgáltatóval és ott azt mondja ezen szám hívása nem engedélyezett. Gyanítom ez a fatáv ÁSZF-jében található korlátozás miatt lehet, amiről pár hete volt szó más VoIP-os topicokban. Abban az szerepel hogy csak fatáv vezetékesről engedélyezett a 21-es körzet elérése, a többiből nem engedélyezett. Kérdés ez mikor változik, ha változik.
Honnan sikerült neked 21-es Klip-es számot felhívni? Nekem T-Mobile-os telefonról Klip-es számot hívni nem sikerult: "ezen a számon előfizető nem kapcsolható".
A KLIP is működik, legalábbis én az előbb indítottam sikeres hívást a 06-21-es hívószámomra. Fordítva is működik és post paid is beállítottam vezetékes számlához hozzákötve. Mobilt olcsóbb lesz erről hívni mint vezetékesről, de távolságira még mind a vezetékes XXL-je lesz a nyerő.
Most már kíváncsi leszek NeoPhoneX mikor fog reagálni hasonló 06-21-es hívószámmal.
Nullás körzet természetesen nincs, csak nullázás, köszönet érte :-)
A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint eddig a következő szolgáltatók igényeltek hívószámot a 21-es körzetszámban:
Actel Dunakanyar-Holding Elso Pesti Telefontársaság EnterTel eTel EuroWeb GTS-Datanet HunNet Invitel Internet4u Magyar Telekom Mikroháló (mostanig egyedül a Mikróháló indította is el a szolgáltatását) MyPhone Opennetworks PanTel T-Mobile
Elindult Magyarország első 21-es körzetszámú szolgáltatója, ebbe az irányba halad a T-Com (Magyartelekom, Matáv) a Klip-el, ezt várja a NeophoneX közönsége is. Gyanítom, hogy hamarosan mások is ringbe szállnak.
Ennek a fórumnak a cálja, hogy megosszuk a tapasztalatokat ezekről a szolgáltatókról egymás között.
Az első 21-es körzetszámú szolgáltató: http://www.mikrohalo.hu/