Végülis lényegtelen, hogy ezek milyen fajták, amúgy Krk szigetről vannak... de ezért szeretnék valami olyan növényt is beszerezni, amiről tudom, hogy milyen fajta...
Hát igy nehéz lesz.....Horvátban is használnak vagy 20 fajtát (és ezek csak az ismertebbek). Attól függ horvátország melyik részéről szerezted. Ha Dalmáciából akkor nagy a valószinűsége, hogy 'Oblica' . Arrafelé nagyon népszerű. Vagy a szigeteken még (pl.Rab)
Az igazat megvallva már van négy növényem, mind saját dugvány, amelyből az egyik már virágzik. Horvátországból hoztam, illetve egy faiskolából kaptam a dugványnak való ágakat.
Csak az a helyzet, hogy egyiknél sem tudom milyen fajta... ezért is kérdezgetek most a fajtákról.
Nem az lesz a gond a téli felmelegedésnél hogy kevés lesz a vize hanem az, hogy beindul a nedvkeringése.....amiatt a hirtelen lehülésektől kéreg repedések várhatóak....Szóval ősszel mindenképp le kell festeni a törzsét oltott mésszel..
Mivel az első években takarni kell ezért nagyon oda kell figyelni az időjárásra...Tehát ha pl januárban vagy februárban tartósan +10 fok fölött van a hömérséklet és erőssen tűz a nap a takarás alatt a fa nedvkeringése beindul.....mégha nem is látszik rajta. Ilyenkor a fagytűrése is gyengül és mivel a tele van vizzel az esti lehüléstől szétrepedhet a kérge...
Ez sokkal több kárt tud okozni mint egy januári -10 -12 vagy akár több.
Gondoskodni kell arról hogy ősz végén a fa nyugalmi állapotba kerüljön és maradjon tél végéig is abban....
Az Aglandaou a tökéletes választás. Persze sajnos neki is vannak hiányosságai (pl: Nem annyira öntermékeny mint a 'frantoio' és egy erős év után egy gyengébb jön)... De még igy is, ennek ellenére az egyik legjobb választás....főleg ha kajában gondolkodsz mert az 'Aglandaou'-t a franciák 'zöld olivá'-nak használják...
Az 'Aglandaou' és a 'Frantoio' öntermékeny. A 'Tanche' az önsteril (tehát egymaga semmit sem ér). Az 'Aglandaou' bogyója közepes méretű (2,5 cm) kettös felhasználású (kaja, olaj). A fa kissebb mint a másik kettő.
A 'Tanche' beporzót igényel nagyszemű kései érésű.
A 'Frantoio'-t az egész világon használják olajipari célra. Bogyója kb 2 cm. Nagyon produktiv minden évben.
Mindhárom kihasználja a kölcsönös beporzást (tehát minnél több fajtád van annál több lesz az eredmény), de ha csak egyet akarsz rendelni akkor én az 'Aglandaou'-t javasolnám. Ha kiültetésben gondolkodsz mindenképp tartsd be azokat a szabályokat amiket még régen irtam...:) (vödörben nevelés pár évig, lubofos 12, téli védelem......stb.)
Ha cserépben gondolkodsz akkor szintén az 'Aglandaou', mert ugye ő sokkal kissebb a többinél és ezmiatt nem fogja burogatni a szél....:)
'Minden attól függ mi a terved vele...Kaja vagy disz..:)'
Az én tervem, hogy valaha majd ehessek az olajfámról, szóval milyen fajtát ajánlasz a mi éghajlatunkra, nem akarom kiültetni, tehát teleltetném, dézsás lenne, és öntermékeny legyen lehetőleg, valamint viszonylag korán virágzó, korán érő, bőven. megbízhatóan termő...ami be is érik...:)
Hát ez először is fajtától függ. Vannak koraiak és vannak késeiek....Normális esetben május közepe - juni elején virágzik és szeptember végétől egész december közepéig .... Mivel neked már most beindult (és ha öntermékeny) szerintem novemberig beérik...De nem muszály megvárni még teljessen besötétedik. Zölden is be lehet pácolni.... Csak vigyázz a fagyokra.
Teljessen normális... Az oltott vagy a dugvánnyal szaporított olajfák sokkal hamarabb esnek termelésbe mint a magról kikeltek. Ha van egy kis szerencséd öntermékeny és lesz rajta valami....:)
Tavaly Thassoson nyaraltunk, és vettünk egy kis olajfát. Kb. 30-35 centiméteres. 13-15fokon telelt. Most virágbaborult. Normális ez így? Még olyan kicsi. Nem számítottam rá.
Télen a hidegben leáll....Nem fog csinálni semmit és ne is csináljon....Nem nagyon fog reagálni a napfényre....akkor van gáz meleg van neki érzi a tavaszt és beindul.....Én is most a garázsból később hoztam ki öket mert márciusban még hideg volt de már egy-kettő beindult és elkezdtek nőni a hajtásvégek...Mikor kiraktam öket 2 hét múlva már le is száradtak.....de akik a nyárikonyhában voltak nem csináltak semmit....mikor kihoztam öket rá kb 1 hét múlva kezdtek hajtani....úgyhogy a hűvös garázs remek ötlet és rakhatsz mellé egy hőméröt..:) Egyébként nagyon igénytelenek erre....Én is hurcibálom némelyket ide-oda:)
Biztos nem megy 10 fölé a garázsomban télen a hőmérséklet, csak akkor fűtöm, ha kint már elég hideg van, és akkor is csak annyira, hogy ne faggyon. Abból indultam ki, hogy azért télen is van nappal és éjszaka, csak hidegebb van. Ha megkapja a napi fényadagját, talán közeebb járok a természetes körülményekhez. Azt nem is tudom, hogy ahol most volt telelni, mennyi fényt kapott. Igazából a költöztetéstől akarom megkímélni, mert most még csak-csak, de minél nagyobb lesz, annál nehézkesebb lesz. Gondolom a fa sem élvezi a kirándulást. :)