.A rendszeres bukásig edzés egy naturál gyúrósnak pár hét alatt olyan túledzést hozna,hogy aztán pár hetet pihenhetne utána.:)"
Butaság. Az edzés sosem fog túledzéshez vezetni (most itt nem az agyament edzésekre gondolok, heti 3x mell-bicepsz és társai). A bevitt kaja mennyisége (+ vitamin) a döntő.
Különben nem írnád le az edzéstervedet?Ha úgy érzed,akkor jöhet privátba is,mert nyilvános az e-mail címem.Azt levettem,hogy még fiatal vagy,mert suliba jársz.-)
Tök fura,mert az életkedvem elmenne,ha ennyi sorozatot kéne csinálnom.:)Furcsa belegondolni,hogy én kb. 3 izomcsoportra nyomok annyi sorozatot,mint te egyre.És nem sok a heti 5 edzés?Normálisan nem tudja kipihenni magát a szervezeted.
Karra szoktam néha hasonlóképp edzeni,de azt nem nevezném szuperszettnek,mert inkább váltott sorozat.Értsd úgy,hogy 1 sorozat bicepsz,rá egy kicsivel 1 tricepsz és ezt még 3-4-szer.Ettől totál be tud durranni a kar,de ezt csak egykezessel szeretem csinálni.Mostanában meg lábedzésnél csinálom azt,hogy minden sorozat más,mint az előző,de nincs semmi pihenés.Ezért én a combot leedzem kb. 10 perc alatt és még be is durran...:)Ja meg a hasat is így edzem,de azt lehet is.
Nagyon jó a vállas példád,mert ezt én sem szoktam érteni.Életemben nem edzettem hátsó vállra és nem is fogok.Nekem a vállgyakorlatok közül ezek jöhetnek szóba:egykezes nyakból nyomás,kétkezes mellről nyomás,oldalemelés,állighúzás-vállvonogatás kombó és nagyjából havi egyszer előreemelés egykezes súlyzóval.De mivel én összesen 5-6 sorozatot csinálok egy testrészre,így általában 2 gyakorlat van egy edzésemen.Ja és a vállal is végzek cirka 15 perc alatt.:)
Jah, mikor leedzek 1 óra alatt, sokszor azt mondják: "már kész?", mindig 7-8 gyakorlatot nyomnak egy izomcsoportra, én meg 4-et, mert szerintem annyi elég, főleg így osztottba 4-4, elég kimerítő, de visszaállok az 5 naposra valahogy nem gyarapodtam annyira, mint akkor, pedig a kaja hasonló volt.
Én ritkán szuperszettezek - kivéve hasazáskor, azon szeretek hamar túllenni :) - mert szintén meghalnék, szerintem nem is kell (vagy lehet) állandóan, minden edzésen, de azért egyszer-egyszer lehet csinálni, amikor épp vagy időszűkében van az ember, vagy épp úgy érzi, hogy most nagyon jó erőben van. Azt meg azért nem nevezném szuperszettnek, amit sokan csinálnak, hogy lefoglalnak 3 gépet, és minden gyakorlat közt pofáznak/telefont nyomkodnak.
És egyetértek azzal is, hogy felesleges ugyanarra az izomra 20 féle gyakorlatot csinálni, főleg, ami csak a formájában különbözik az előzőtől (sokan nyomnak fekve, aztán ilyen mellnyomón, meg a 3. mellnyomón is, amelyek mind ugyanabban a szögben állnak, és igaz, hogy már a másodikra sincs erejük, de azért nem adják fel. Ugyanígy oldalemelés egykezesekkel, aztán váltott kézzel, majd csigán - normáális ? - ha jól végicsinálsz egy oldalemelést, esetleg a végén egy vetkőzősorozattal, már a kezed is alig bírod felemelni, nemhogy még 2x végigcsináld).
Különben a profik a videóikat általában csúcsformában vagy közel hozzá készítik,ahol ők már a plusz erezettség és a minél jobb kidolgozottság érdekében edzenek így.De szerintem szezonon kívül visszatérnek a jóval kevesebb sorozathoz,a nagyobb súlyokhoz és a számukra pihentetőbb edzéshez.:)
Persze,mert profi berkekben a kardiovaszkuláris edzéseket komoly vizsgálatok előzik meg,ahol szinte mindent lemérnek,majd a kapott eredményekbő egy profi edzéstervet állítanak elő.:)Bár ez már túlzás lenne egy hétköznapi embernek,akik egy mezei edzéstervvel is tudnak fejlődni.Nem lehet,hogy alapból túl erős volt az edzésterved és ezért nem tudtál fejlődni?Mert ugye a túledzés a legnagyobb mumus...:)
Persze,a testépítők bukásig edzenek,csak itt megint befigyel a koksz.Ha nem cuccolnának,akkor ők sem tudnának pár hétnél tovább így edzeni,szóval egy hétköznapi embernek,aki nem töm magába semmi doppingot ez a fajta edzés alkalomadtán lehet csak hasznos.Ne felejtsük el,hogy az izom az edzés utáni napokon építi újra magát,tehát ebből kiindulva nem biztos,hogy a több jobb is.A rendszeres bukásig edzés egy naturál gyúrósnak pár hét alatt olyan túledzést hozna,hogy aztán pár hetet pihenhetne utána.:)
A poén az, hogy az állóképességemet sem éreztem javulni.
Hiába vettem már a fülemen is a levegőt, két kör magasabb ismétlésszámos, bukásig vitt triszett után a harmadik körre szinte zéró energia maradt. Azt éreztem, hogy a szervezetem folyamatos magas intenzitásnál nem tudja visszatölteni rendesen az izmokat a sorozatok közt.
Egyébként érdekes kérdés lehet még az izombukás kérdése is.
Testépítésben rendszerint a nagyok szinte mindig bukásig mennek (vagy segítséggel azon túl), az erőemelők meg hagynak mindig benne egy-két ismétlést. Viszont az erőemelők között is vannak komoly izomzatok, még ha nem is olyan kidolgozottak. Szóval vajon tényleg "meg kell-e halni" mindig az edzésen a jó izomzatért?
Én igazat adok neked.A profik úgy tele vannak,mint a déli busz,így őket utánozni nettó baromság.Szerintem egy izomra felesleges 5 gyakorlatot végezni gyakorlatonként 5 sorozattal,mert az tisztán tutira túledzéshez vezet.Vagy pedig annyira vissza kell venned,hogy szinte semmit sem ér egy sorozat.Ezért is írtam lentebb az egyik fórumtársnak,hogy szerintem túl sok a munka.:)
A hozzászólásod első részéhez:persze,hogy kidöglöttél,mert ez inkább a kardiovaszkuláris rendszert edzi.Ezért van az,hogy tüdővel fogysz el,nem pedig izommal.Ilyesmi edzéseket szoktak végezni az állóképességre edzők(pl. Klein Dávid és Suhajda Szilárd is így készült az Everestre).
"Lehet, hogy simán túledzett vagy." - Erről jut eszembe, hogy mostanában nagy divatja van az óriás sorozatoknak, szuperszetteknek, triszetteknek, köredzéseknek, és mindenféle intenzitásnövelő technikáknak. Van egy olyan érzésem, hogy ezek szinte csak kokszolás mellett hozhatnak növekedéssel járó eredményt. Rövid ideig próbáltam baromi intenzívre venni a figurát, de rendszerint csak a tüdőmet köptem ki, a használt súlyokból baromira vissza kellett venni, és onnan nem is fejlődtem. Olyan volt, mint valami brutál súlyzós kardio edzés.
Egyébként szerintem a BBTV 145. rész vége felé a Molnár Petitől látható edzési intenzitást és magas ismétlésszámokat se bír el tartósan egy naturál izomzat. Illetve ha el is bírja a szervezet sérülés nélkül, nőni nehéz lehet tőle, az elég valószínű.
Kiss Jenőtől és Lantos Johnnytól, Kathi Bélától is láttam már hasonlóan "emberfeletti" edzéseket, melyek intenzitása egy mezei földi halandót inkább tönkre tenne, mint építene. És nem a használt súlyokra, hanem csak az intenzitásra gondolok.
A versenyzők edzővideóit mintának tekinteni nem biztos, hogy célra vezető, ha az ember tisztán próbálkozik.
Persze, protein, szénhidrát kombó, egyszerű, de jó. Testépítők sok pufi rizst esznek, nem rossz szénhidrát az, ha minőségit veszel. Mert abból is van 100 féle.
Hát az első is igaz hogy az iskolában nem lehet egésznap egyenesen ülni + a tartásom is rossz. Igen vagy kis gerincferdülésem, ha minden igaz balra konvex, biztos van még előtte latin szó.
Arra azért figyelj oda,hogy ne essél abba a hibába,hogy csak a testsúlynövekedésre hajtasz,mert akkor annak a nagy része nem izom lesz.Az edzéstervedhez hozzászólhatok?Szerintem túl sok gyakorlatból áll és túl sok benne az izoláló gyakorlat is.Valószínűleg a kevesebbtől jobban fejlődnél,hisz nagyobb súlyokkal tudnál dolgozni és nem kéne tartalékolnod sem.
Úgy mint a kajálás téren, nagyon más és más. A következő rögzült marhaságnak majd azt a kérdést tartom, hogy mikor egyél...
Mostani megítélésem szerint, nem, nem helyettesíti a reggelit ha zab helyett RIZS-t tolsz (mert a várom a buszot sem mondasz). Azt javaslom, hogy túrj utána e kettőnek és majd sokkal tisztában látsz.
Szeretjük a rizst (főleg a barnát). Szeretjük a zabpelyhet is. De szerintem nem mindegy, hogy melyik mikor menjen. Teljesen más élettani hatások, ezért tök más eredményt is hoznak.
Szerintem nem jó. De ha csak az agyatlan gyarapodásra hajtasz akkor megteszi.
Örülök, hogy fejlődsz, de nemcsak arról volt szó, hogy nem volt rendben, hanem a kalória sem volt meg, hiszen ha a kalória meglett volna, akkor híztál/gyarapodtál volna. Ráadásul tinédzserként szar kajával is lehet izmosodni, mivel úszol a tesztoszteronban.