A fóliát bizton elhagyhatod! Tényleg csak párolódik a halacs.. alatta - fölösleges.
A keszegeket jóelőre sózd meg, belsejébe gyömöszölj Halkergető által javasolt borsos hagymát, csöpögtesd meg friss citrom levével és így pihentesd legalább fél órát. Sütés előtt hempergesd meg (paprikás) lisztben, majd süsd rózsaszínűre. Finom omlós halban lesz részed, köretet meg tanálj ki magadnak! :-))
A hagymát úgy szoktam tenni, hogy karikára vágom, aztán félbe, és szétszedem szálakra. Aztán jól megszórom őrölt borssal, és úgy teszem a hal belsejébe.
Az alufóliás szisztémát nem alkalmazom, én leragadtam a paprikás lisztnél, de ez csak a begyöpösödött szemléletemet mutatja, amit egy hozzám képest újító szellem különösebb gond nélkül átléphet. :))
(Arról már nem is szólva, hogy csak a hafőzés az én reszortom, a sütést - igen kevés kivétellel - előzékenyen meghagyom feleségem Őnagysága feladatkörében.) :))
Halkergető olvtárs szíves jóvoltából van szép keszegem, arra gondoltam, hogy belsejét -külsejét sózva-fűszerezve, bele is kis hagymaféléket, kívülre is, aztán vékonyra szelt füstölt szalonnába tekerném, alufólia, sütő.
Aztán idővel kibontanám, és ha nem sült, csak párolódott, hát kap még a fejire jó meleget.
Az imént készült el, pontyocska tejfölös-borsos-majorannás-paprikás szószban. Köretnek rizibizi. Vajpuha, isteni. Bor sajna nem volt itthon, megyek a kocsmába.
Megáradt a folyó, talán ezért sikerülhetett neki kihalászni a "menyusokat". A csukáról: ezek nem dobnak vissza SEMMIT. Ha nem veszem meg, megveszi más, vagy megeszik ők, de olyan is volt, hogy két vödör apróhal ment a disznóknak :-(
Mondjuk én méreten aluli csukát nem vennék tőle, elvből, hátha leszokik róla, de legalábbis nem lennék ilyesmiben bűnrészes .... ha kirabolnak minden gödröt és hazaviszik az ilyen "kaszaköveket" pár év múlva nem lehet majd rendes halat fogni ...
Senki sehal? Járt a dealerem, hozott pár keszeget, kárászt, menyhalat, csukát (természetesen méreten aluli). Sajna csak ez a koszos mosogatós kép van. Még nem tudom, mit csinálok belőlük, talán egy bográcsos halászlé.
A jó halat kár megbolondítani. Esetleg egy kis fokhagyma jót tud tenni neki, bedörzsölöd vele, mint a pirítóst avagy csinász 2muzsdélyt, ezt az erdélyi? román? fokhagymás öntetet.
Semmi páclé, simán só. Utána lisztben megforgatni és olajban kisütni. A lisztbe mehet egy kis paprika vagy bors. Ha nagyon merész vagy, akkor csombor. Nem érdemes bonyolult fűszerezéssel elvenni a hal természetes ízét egy sima keszegsütésnél. Szerintem.
"Kinek sója s paprikája megvagyon, minden fűszere megvagyon".
sziasztok! Pl. ha keszeget sütök akkor milyen füszerekkel érdemes próbálkozni? Sütés elött milyen pácleveket használtok? (tejtermékeset ne írjatok, mert tejfehérje-cukor allergiás vagyok)
Megest járt a cigóm. Lassan már veszek egy filézőkést borotválkozni, mert szálkáim nőnek a borosta helyett. Jut eszembe! Ismeri valaki a legjobb horgász-halas blogot? Ezt ni.
Nálam most az a sláger, pontosabban az alaszkai fóliás lazac, ha jól emlékszem 75 g kerül 555 Ft -ba, ahol veszem. Elég drága mulatság. Szenvedélyemmé vált.
Jó, persze mondhattam volna: a netántán-talántán hiányzó sót... - pontosabb lett volna.
Az eltérés felfogásunk közt nüansznyi: én forráskor igyekszem "készre" ízesíteni, mert ugy gondolom, hogy a lében főtt halszeleteket az utófűszerezés már nem boldogítja.
A sót és a fűszerpaprika nagyobb felét - ahogy mondod - amikor a "habja elül" kell beletenni. A sót? Hát, én úgy sózom a szeleteket, mintha sütni akarnám őket. Ha eltalálom, a lébe már nem kell só. Ha mégis, azt csak a végén rakom bele.
A halszeletek előzetes sózása azért jó, mert megkeményíti a rostokat, nehezebben fő szét. Ez csak a dunai halászlénél szükséges, mert a tiszainál az előre elkészített lébe tesszük a halat és addig főzzük csak, amíg szükséges.
Hagymát inkább kisebbeket, lehetőleg öregebbeket kell nagyon apróra vágni, mert ezek a rövid főzés közben is szétfőnek. A ma kapható öklömnyi hagymák szálaikra esnek szét, nem lehet apróra vágni és nem is főnek szét.
A csöves paprikát és annyi csípőset, hogy a végterméken épp, hogy érezzük jelenlétét a főzés kezdetén beletehetjük. Erős paprikát porítva, darabokra törve, a lében áztatva külön kínáljuk - így ki-ki ízlése szerint rongálhatja a fínom ízeket.
A sót és a fűszerpaprika nagyobb felét - ahogy mondod - amikor a "habja elül" kell beletenni. A maradék paprikát a főzés végén érdemes hozzáadni, így szebb szín és üdébb (paprikás) íz lesz a jutalmunk.
Hasonlít az eredetihez :-) Az eredetinél nincs ez a trükközés a hagymával, egyszerre megy a hal és a hagyma a bográcsba. A hagymát nagyon apróra kell vágni, akkor nem kell előbb feltenni. Én amúgy is a bográcsban szoktam sózni a halat, ami levet kiad, az is maradjon ott... A paprikát púpozott evőkanállal szoktam mérni, ahány liter víz, annyi kanál. A paprikát érdemes akkor beletenni, amikor a habja elült, így nem teszi ki a bogrács falára. A hal fejét kettévágva, máját, veséjét, a belek közt található zsírt és lehetőleg a vért szintén bele kell tenni. Ehhez a mennyiséghez szerintem sok lesz az egy csomag halászlétészta.