Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1831

Ja! Úgy könnyű: sütőben sütögetni. :)) Ílyenkor nem árt neki a szalonna sem, sőt gombát is tehecc (hátha előjön tuutuu mint nyelvőr:))) mellé.

Én naiv azt hittem serpenyőben kevés zsiradékon készül

Előzmény: tuutuu (1830)
tuutuu Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1830

Köszönöm, majd beszámolok a fejleményekről..

A hagymát én is szét szoktam zilálni...:}}

 

Nade a paprikás liszttel csak úgy kopaszon a sütőben ? ( Na jó, azért a szalonnás burkolatot nem hagyom ki..

..:}}

Előzmény: szysssz (1829)
szysssz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1829

A fóliát bizton elhagyhatod! Tényleg csak párolódik a halacs.. alatta - fölösleges.

A keszegeket jóelőre sózd meg, belsejébe gyömöszölj Halkergető által javasolt borsos hagymát, csöpögtesd meg friss citrom levével és így pihentesd legalább fél órát. Sütés előtt hempergesd meg (paprikás) lisztben, majd süsd rózsaszínűre. Finom omlós halban lesz részed, köretet meg tanálj ki magadnak! :-))

Előzmény: tuutuu (1827)
halkergető Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1828

Biztos működhet!

A hagymát úgy szoktam tenni, hogy karikára vágom, aztán félbe, és szétszedem szálakra. Aztán jól megszórom őrölt borssal, és úgy teszem a hal belsejébe.

 

Az alufóliás szisztémát nem alkalmazom, én leragadtam a paprikás lisztnél, de ez csak a begyöpösödött szemléletemet mutatja, amit egy hozzám képest újító szellem különösebb gond nélkül átléphet.   :))

 

(Arról már nem is szólva, hogy csak a hafőzés az én reszortom, a sütést - igen kevés kivétellel - előzékenyen meghagyom feleségem Őnagysága feladatkörében.)   :))

Előzmény: tuutuu (1827)
tuutuu Creative Commons License 2008.05.22 0 0 1827

Halkergető olvtárs szíves jóvoltából van szép keszegem, arra gondoltam, hogy belsejét -külsejét sózva-fűszerezve, bele is kis hagymaféléket, kívülre is, aztán vékonyra szelt füstölt szalonnába tekerném, alufólia, sütő.

Aztán idővel kibontanám, és ha nem sült, csak párolódott, hát kap még a fejire jó meleget.

Működhet ez így?

comad Creative Commons License 2008.05.11 0 0 1826
Végülis ez lett a törpékből, lecsós cuccocska. Ronda, de finom.
comad Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1825
Sehun senki? Kárászok a cigómtól. Belőlük a halászlé. Teljesen legális törpék, a helyi horgász-egyesület csapdázza őket. Halpaprikás lesz belőle...


comad Creative Commons License 2008.05.01 0 0 1824
Az imént készült el, pontyocska tejfölös-borsos-majorannás-paprikás szószban. Köretnek rizibizi. Vajpuha, isteni. Bor sajna nem volt itthon, megyek a kocsmába.
joskabacsi Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1823

a november - február közti időszakot leszámítva nem hallottam még hogy látott volna valaki menyhalat....

 

Te tudod, tényleg nem neked akarok szemrehányást tenni de az egyetlen amit utálok a rabsicokban hogy elviszik a méreten alulit.

Szegény hal sosem tudja meg hogy milyen ívni ...

Előzmény: comad (1822)
comad Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1822
Megáradt a folyó, talán ezért sikerülhetett neki kihalászni a "menyusokat". A csukáról: ezek nem dobnak vissza SEMMIT. Ha nem veszem meg, megveszi más, vagy megeszik ők, de olyan is volt, hogy két vödör apróhal ment a disznóknak :-(
Előzmény: joskabacsi (1821)
joskabacsi Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1821

Hol a rákban fogott ilyenkor menyust a koke ????

 

Mondjuk én méreten aluli csukát nem vennék tőle, elvből, hátha leszokik róla, de legalábbis nem lennék ilyesmiben bűnrészes .... ha kirabolnak minden gödröt és hazaviszik az ilyen "kaszaköveket" pár év múlva nem lehet majd rendes halat fogni ...

 

A többihez jó étvágyat!

:-))

Előzmény: comad (1820)
comad Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1820
Senki sehal? Járt a dealerem, hozott pár keszeget, kárászt, menyhalat, csukát (természetesen méreten aluli). Sajna csak ez a koszos mosogatós kép van. Még nem tudom, mit csinálok belőlük, talán egy bográcsos halászlé.
Boarhunter Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1819
csináLsz és "muzsdély", a rosseb egye meg... :-(
Előzmény: Boarhunter (1818)
Boarhunter Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1818
A jó halat kár megbolondítani. Esetleg egy kis fokhagyma jót tud tenni neki, bedörzsölöd vele, mint a pirítóst avagy csinász 2muzsdélyt, ezt az erdélyi? román? fokhagymás öntetet.
Előzmény: Andrea1974 (1817)
Andrea1974 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 1817
és másik fajta halnál?

Idáig mindig úgy sütöttük ahogy te le is írtad, csak gondoltam meg lehetne valamivel bolondítani...lehet,h tévedtem...(?)
Előzmény: comad (1816)
comad Creative Commons License 2008.03.30 0 0 1816
Semmi páclé, simán só. Utána lisztben megforgatni és olajban kisütni. A lisztbe mehet egy kis paprika vagy bors. Ha nagyon merész vagy, akkor csombor. Nem érdemes bonyolult fűszerezéssel elvenni a hal természetes ízét egy sima keszegsütésnél.
Szerintem.

"Kinek sója s paprikája megvagyon, minden fűszere megvagyon".
Előzmény: Andrea1974 (1814)
joskabacsi Creative Commons License 2008.03.29 0 0 1815

Vörös sziklahal:

(legszebb formájában)

Előzmény: oiuz (1813)
Andrea1974 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 1814
sziasztok!
Pl. ha keszeget sütök akkor milyen füszerekkel érdemes próbálkozni?
Sütés elött milyen pácleveket használtok? (tejtermékeset ne írjatok, mert tejfehérje-cukor allergiás vagyok)

köszi
ja, bocs, ha butát kérdeztem:)

Andi
oiuz Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1813
HALi Mindenkinek!

afSiH

Találtam egy videót!
http://www.indavideo.hu/video/Bulgar_halkereskedo

Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek!

Azért írhatnátok is néha ne döglődjön a topik!

afSiH

oiuz
comad Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1812
Megest járt a cigóm. Lassan már veszek egy filézőkést borotválkozni, mert szálkáim nőnek a borosta helyett. Jut eszembe! Ismeri valaki a legjobb horgász-halas blogot? Ezt ni.
fan_fan Creative Commons License 2008.02.15 0 0 1811
TTAMAS Creative Commons License 2008.02.15 0 0 1810

Végülis a heroin drágább, de az alkoholt vagy a dohányt olcsóbban megúsznád...

 

:))

Előzmény: fan_fan (1809)
fan_fan Creative Commons License 2008.02.15 0 0 1809

Lazacot ne várj tőle ! :-)))))

 

Nálam most az a sláger, pontosabban az alaszkai fóliás lazac, ha jól emlékszem 75 g kerül 555 Ft -ba, ahol veszem. Elég drága mulatság. Szenvedélyemmé vált.

Előzmény: comad (1808)
comad Creative Commons License 2008.02.13 0 0 1808
Járt a cigó. Elvagyok én a sült keszeggel, de már szóltam neki, hogy hozzon valami nemesb halat is...
szysssz Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1807

Jó, persze mondhattam volna: a netántán-talántán hiányzó sót... - pontosabb lett volna.

Az eltérés felfogásunk közt nüansznyi: én forráskor igyekszem "készre" ízesíteni, mert ugy gondolom, hogy a lében főtt halszeleteket az utófűszerezés már nem boldogítja.

Előzmény: Boarhunter (1806)
Boarhunter Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1806
A sót és a fűszerpaprika nagyobb felét - ahogy mondod - amikor a "habja elül" kell beletenni.
A sót?
Hát, én úgy sózom a szeleteket, mintha sütni akarnám őket. Ha eltalálom, a lébe már nem kell só. Ha mégis, azt csak a végén rakom bele.
Előzmény: szysssz (1805)
szysssz Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1805

A halszeletek előzetes sózása azért jó, mert megkeményíti a rostokat, nehezebben fő szét. Ez csak a dunai halászlénél szükséges, mert a tiszainál az előre elkészített lébe tesszük a halat és addig főzzük csak, amíg szükséges.

 

Hagymát inkább kisebbeket, lehetőleg öregebbeket kell nagyon apróra vágni, mert ezek a rövid főzés közben is szétfőnek. A ma kapható öklömnyi hagymák szálaikra esnek szét, nem lehet apróra vágni és nem is főnek szét.

 

A csöves paprikát és annyi csípőset, hogy a végterméken épp, hogy érezzük jelenlétét a főzés kezdetén beletehetjük. Erős paprikát porítva, darabokra törve,  a lében áztatva külön kínáljuk - így ki-ki ízlése szerint rongálhatja a fínom ízeket.

 

A sót és a fűszerpaprika nagyobb felét - ahogy mondod - amikor a "habja elül" kell beletenni. A maradék paprikát a főzés végén érdemes hozzáadni, így szebb szín és üdébb (paprikás) íz lesz a jutalmunk.

 

Előzmény: Boarhunter (1804)
Boarhunter Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1804
Hasonlít az eredetihez :-)
Az eredetinél nincs ez a trükközés a hagymával, egyszerre megy a hal és a hagyma a bográcsba. A hagymát nagyon apróra kell vágni, akkor nem kell előbb feltenni.
Én amúgy is a bográcsban szoktam sózni a halat, ami levet kiad, az is maradjon ott...
A paprikát púpozott evőkanállal szoktam mérni, ahány liter víz, annyi kanál.
A paprikát érdemes akkor beletenni, amikor a habja elült, így nem teszi ki a bogrács falára.
A hal fejét kettévágva, máját, veséjét, a belek közt található zsírt és lehetőleg a vért szintén bele kell tenni.
Ehhez a mennyiséghez szerintem sok lesz az egy csomag halászlétészta.
Előzmény: comad (1801)
comad Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1803
Öööö..lehet, hogy db?
Előzmény: beetee (1802)
beetee Creative Commons License 2008.02.06 0 0 1802

4-5 dl erős cseresznyepaprika

 

Ez kétszer is csípni fog, az tuti.. :)

Előzmény: comad (1801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!