Keresés

Részletes keresés

CyS Creative Commons License 2011.12.05 0 0 635

Sziasztok!

Az OTP-nel van devizaszamlam.  Mi lenne a legolcsobb modja, hogy elhozzam onnan a penzem? Premium szamlam van, ha ez segit.

Koszonom elore is!

gaga666 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 633

Kondi listában sehol sem találom a számla megszüntetésének díját. Tud erről valaki valami pontosat, mennyi pénzt érdemes hagyni a kártyán felmondás előtt?

Leucin Creative Commons License 2011.11.27 0 0 632

Izgatottan várom, hogy kihirdessék a GYŐZTEST!  :/

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.13 0 0 631

OTP technikai elemzés (2011. 09. 13) Felfüggesztés miatt kereskedés nem volt a papírban, esemény viszont annál inkább, így érdemes írni róla. 

Rábólintott Orbán a végtörlesztési javaslatra 

Ahhoz, hogy a megfelelően értékelhessük a híráramot, először egy kis történeti visszatekintés.

A 2002-2010-es két kormányzati ciklus alatt futott fel a devizahitelezés Mo-n nulláról a jelenlegi, országkockázatot jelentő szintre. Ennek fő oka, hogy a külföldi tulajdonú bankok az OTP domináns helyzetének megtörését, a piaci részesedésük növelését a devizahitelezés felfuttatásával vélték megvalósíthatónak. Ez a foylamat sikeres volt az ő szemszögükből, az OTP a további részesedésvesztés megakadályozása érdekében kénytelen volt belemenni a devizahitelek terén dúló versenybe. Az akkori kormányzat - az Orbán által tegnap is említett - semmittevésével kifejezetten támogatta ezt a folyamatot, vagyis az OTP hazai piacvesztését. Ennek lehettek politikai okai is, gondoljunk pl. az UD ZRt ügyre, de ebbe most ne menjünk bele.

Adott tehát egy bank, az OTP, amely alapvetően a forinthitelezésben érdekelt - hiszen ebben gyűlnek a forrásai - a devizahitelezést csak kényszerűségből futtatta fel, míg a versenytársai a devizahitelezésben érdekeltek. Ebből a szempontból érdemes értékelnünk a tegnap bejelentett intézkedéstervet.

A pénteki Lázár-javaslatokhoz képest egy lényeges újdonság volt a tegnapi Orbán beszédben: nem kötelezik a bankokat forinthitel nyújtására. Ez az apróság azonban nem is apróság, mert alapvetően megváltoztatja az intézkedési terv értékelését.

Ha nem kötelezik a bankokat kényszerűen a devizahitelek forinthitelre váltására, akkor ez azt jelenti, hogy - ahogyan arra többen felhívták a figyelmet - a verseny megindulhat a legjobb ügyfelekést, azokért, akik eddig is pontosan törlesztettek. Nyilvánvalóan a kevésbé jó ügyfelek maradnak devizahitelben, és a jelenlegi bankjuknál. A meginduló versenyben, amely a forinthitelek terén bontakozik ki, az OTP kifejezett versenyelőnyből indul, ráadásul a  forinthiteleken elérhető jövedelem csak alig lesz alacsonyabb, mintha azt a hitelt devizában piaci árfolyamon számolnák. Ha igaz az, amit tegnap Orbántól halhattunk (igaz), hogy egyes külföldi tulajdonú bankok a premizálási rendszere a Mo-i tevékenység szűkítésére vonatkozik, akkor nem lehet kétségünk, hogy az OTP  győztesként fog kikerülni a folyamat végén. Az eredmény: javuló (!!!) portfólióminőség (hiszen a legjobb ügyfeleket szerezte meg) ! Vagyis lényegében azt a piaci részesedést, amelyet 2002-2010 közt elveszített, most visszaszerezheti.

Lehet erre azt mondani persze, hogy ezáltal újra csökken majd a verseny, és ez magasabb banki költségeket jelent, de jelenleg inkább egy másik hatást emelnék ki: a javuló portfólióminőség, ezáltal növekvő (!!!) jövedelmezőség az OTP esetében elindíthatja a jelenleginél jóval aktívabb hitelezési tevékenységet az egyéb szektorok, jellemzően a kisvállalkozások felé. Ennek pedig makrogazdasági szinten is pozitív hozadéka lehet, hiszen így legalább az OTP elkezd újra hitelezni belföldre (míg a külföldi tulajdonú bankok ezt se így, se úgy nem teszik, nem tennék). (Nem véletlen, hogy a forint gyengülése is megállt, kicsit visszaforult a konkrét bejelentésre !)

És még egy említhető hatás: politikai célja is van a tervezett intézkedéseknek. A Wikileaks iratokban találjuk meg ennek a kulcsát: a Jobbik elől elszívni az oxigént... (A Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett a devizahitelek eredeti árfolyamon történő törleszthetősége érdekében.) Az a tény, hogy a kormányzó erő ennyire elszívja a levegőt a szélsőségesek elől, a makrogazdasági kockázatok szempontjából pozitívan értékelhető.

Összefoglalvaaz OTP szempontjából egyértelműen pozitívak az intézkedéssorozat hatásai, míg makrogazdasági szempontból ugyan vannak kockázatai (az elemzők túlnyomó többsége ezeket emelte ki, ezért nem erről írtam), de a végső hatásuk, a hitelezés beindulása, és ennek a GDP növekedésre gyakorolt jótékony hatása miatt sem egyértelműen kedvezőtlen.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 630

Deutsche Bank: az OTP hiteleinek akár negyede is bedőlhet 

2011. 09. 05 14:04 

A Deutsche Bank elemzésében az OTP a régió egyik fekete bárányának számít, a bank tőkearányos megtérülési mutatója a jelenlegi becslések szerint 2012-ben a 15 bankból a harmadik (14, 4%), gazdasági növekedés lassulása esetén a második legalacsonyabb (10, 2%). A bank nem teljesítő hiteleinek aránya a normál forgatókönyv (3, 2%-os jövő évi GDP-növekedés) mellett 20, 9%-ra, a gazdasági növekedés lassulása esetén 23, 0%-ra nőne becsléseik szerint. Mindkét érték magasan a legnagyobb, a normál forgatókönyv esetén ugyanis a második legnagyobb NPL-rátával rendelkező PKO BP 9, 5%, a növekedés lassulása esetén 11, 0%-os rátával rendelkezne.

Axióma Creative Commons License 2011.08.11 0 0 629

Valoszinuleg nem szamolsz azzal, hogy jelenleg a kamatok is az egekben vannak, annak csokkenese is adhatna teret a kulonbozet torlesztesere; valamint azzal sem, hogy a hitel futamideje valosiznuleg ezzel nyiltta valik, azaz nem fog lejarni ha addig nem fogyott el.

Ahhoz nem ertek, hogy az otp reszvenyek arfolyamat ezek a kilatasok (vagy eppen a kilatasokrol szolo hibas informaciok) mennyiben befolyasoljak.

Előzmény: Törölt nick (628)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.11 0 0 628

Az árfolyamrögzítés 180 Chf/Huf árfolyamon történik. A 15 %-kal magasabb ár azt jelenti, hogy 2014-től kevesebb, mint 210 Ft-os árfoylamon történne a törlesztőrészletek fizetése. Ez ugye a mostani árfolyammal köszönőviszonyban sincs - magyarul a nyilatkozat szerint a kormány nem engedi a magasabb törlesztőt. Ez ugyíe azt jelenti, hogy a 210-es árfolyam feletti részt ki kell valakinek fizetnie. Ha a bankoknak, akkor az óriási veszteséget jelent, ekkor nemhogy a 3500-as ár, hanem a 2008-as 1500-as ár is jelentősen túlértékelt árat jkelentene. Ha ezt a veszteséget szétterítik az adófizetőkön, akkor az országkockázat emelkedne oly mértékben, ami a mélybe lökheti az OTP árfolyamát.

Summa summarum: ez a nyilatkozat több, mint meggondolatlan volt. Tarthatatlan, ezért visszavonásra fog kerülni. Viszont amíg nem kerül visszavonásra, addig az OTP folyamatos nyomás alatt lesz. És ebben a nyomásban fordulatot, és technikailag támaszt csak ebből a nyilatkozattól való kihátrálás jelenthet.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.10 0 0 627

Az OTP esetében sok kisbefektető bent ragad az 5500-6000 forintos szinteken, őket jellemzően már nehéz lesz rávenni pozícióik zárására, a 2008-as lejtmenet tapasztalatai alapján akár évekig is ülhetnek veszteséges pozícióikban. 

Egy kivétellel az összes BUX komponens esett a mai kereskedésben. Az OTP 3931 forinton fejezte be a szerdai, pánikhangulattal zárult kereskedést, ez 12,2%-os zuhanásnak felel meg. 

Axióma Creative Commons License 2011.07.15 0 0 626

Hat en ritkan megyek be, de kiakadtam, hogy 20 perc alatt 20 ember vett fel fiokban penzt - mintha nem is a XXI. szazadban lennenk! Es persze beelozte'k az "egyeb" szamlamuveletekre varokat, mert 3-an csak penzt adtak ki (papiron, aki ismeri a rendszert es penzfelvevos sorszamot huzott az volt hgoy ott intezkedett...), minden mast meg masfel ugyintezo (egyikhez beragadva egy ugyfel problemas esetkent).

Remelem nem is megyek ujabb par evig!

Előzmény: Törölt nick (625)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 625

Ezt a többi OTP-ben is így van, akit ismernek nem ellenőrzik rendesen az okmányokat, van akitől egyáltalán nem kérnek, ezt megfigyeltem. Én még azt nem szeretem, hogy ott várakozik sok ember közben meg pletyálnak, nem is ügyet intéznek. Találkozott már ilyennel rajtam kívül valaki, csak figyeljétek meg. Elég idegesítő szerintem.

Előzmény: Miklós51 (624)
Miklós51 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 624

Az OTP egyik ügyintézője a 11. kerületben nem hivatalos okmányt is elfogad rendszeresen. Egy 100 éves katonakönyvvel és lakcímkártyával igazolta magát valaki, akinek nincs személyi igazolványa. Látszott a társalgásukon, hogy az ügyintéző nő régi ismerőse az illetőnek és kevésbé veszi szigorúan a szabályokat.

Útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány lehet hivatalos okmány tudtommal. Ha valaki teszem azt például pénzt akar felvenni a számlámról, elég ha csak hasonlít rám és van valami régi fecnije a nevemmel? Ez most hogy is van?

Nem ártana kicsit szigorúban venni valakinek a beazonosítását. Ezzel nagyon könnyű visszaélni, ilyen katonakönyvet én is bármikor tudok fénymásolni számítógéppel. :)

WebMester Creative Commons License 2011.07.06 0 0 623

De nekem több ilyen csekkem van, úgyhogy forintszámlára nem érdemes, mert sokat bukok az átváltással. És egy ideig nem is akarom átváltani forintra, tehát csak a devizaszámla jöhet szóba.

Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 622

Devizás csekk beváltásához nem szükséges devizaszámla.

Előzmény: WebMester (620)
WebMester Creative Commons License 2011.07.05 0 0 621

Illetve várjunk csak...

Az OTP-nél nincsen USD devizaszámlához bankkártya???

Előzmény: WebMester (620)
WebMester Creative Commons License 2011.07.05 0 0 620

Nem gondoltam, hogy van olyan számlavezetési konstrukció, amelyikben az OTP a legolcsóbb, de találtam ilyet.

USD vállalkozói devizaszámláról van szó, ahol USD külföldi csekkeket is be kell váltani időnként.

Eleve csak kevés bank vált be külföldi csekket, tehát nincs nagy választék. De az meglepett, hogy pont az OTP lesz a legolcsóbb, mert általában magas díjaik vannak.

(Ebből következik, hogy devizaszámlát nyitni és használni Magyarországon jó nagy költség.)

Esetleg tud valaki egy olcsóbb bankot, ahol USD vállalkozói számlát lehet nyitni, és beváltanak külföldi csekket is?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.21 0 0 618

Sziasztok! Szerintem a bankok saját érdekeiket nézik főleg. Az Ügyfél csak addig jó, amíg a pénzüket náluk kötik le, vagy hitel vesznek fel. Ha gondjuk van valamivel oldja meg saját maga, az már nem lényeg. Az OTP a legundorítóbb. A lekötésekre kevesebb kamatot ad, mint a többi. A hitelkártyákat meg mindenkinek ajánlják, főleg a palimadaraknak. Bocsi de így vagy. Egyre több Ügyfelet veszít, mivel sokan csalódnak egyszer, kétszer és már szüntetik is meg a számlájukat. Kinek milyen a tűrőképessége. Ha csak azért hagyjátok meg a folyószámlátokat, mert hiteletek van nem muszáj, hogy oda érkezzen a béretek, mivel van egy olyan számlacsomag, ha csak hiteled van a banknál díjmentes a számlavezetés, tehát semmivel sem tudnak az adott bankhoz kötni. Csak segítség azoknak akik arra hivatkoznak, hogy nem tudja megszüntetni addig, amíg hitel tartozik a számlához. Most már meg lehet. Ott kell hagyni :)

Sokkal kedvezőbbek vannak már, szerintem az egyik legjobb az Axa. Díjmentes számlavezetés, utalás, lekötés nélkül kamatozik annyit mintha lekötöd az Otp-ben 3,4 hónapra de ha kell előbb kamatveszteséged lesz. Mo. legnagyobb bankja, övék a legtöbb ügyfél, nincsenek rászorulva, hogy olcsóbbak legyenek. A kisebbek versengenek egymással, ezért kedvezőbb feltételeket kínálnak.

Az értékpapír számlavezetés a k&h-nál a legjobb.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.21 0 0 617

Az ügyintézők nem tájékoztatják pontosan az Ügyfeleket, nincsenek felkészülve a kérdésekre, sokszor nem naprakészek! 

Értékpapírszámla zárásnál nem szűntetik meg az értékpapírszámlát, csak kifizetik a rajta lévő pénzt.

Nem nyújtanak megfelelő információt a tartósértékpapír számlával kapcsolatban. Azt állította az Ügyintéző, hogy bármikor hozzájuthatok a rajta lévő összeghez, egy másik amikor leakartam venni róla azt mondta, hogy nem lehet.

Számla megszűntetésnél nem írták jóvá az időarányos kártyadíjat, amit a hirdetményben közölnek.

Híd Creative Commons License 2011.01.17 0 0 615

Nézd meg a postaládádat.

Előzmény: Törölt nick (613)
Híd Creative Commons License 2011.01.17 0 0 614

Sehol, mert nincs folyamatban.

Előzmény: Törölt nick (613)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 613

az OTP-nél külön foglalkozott velem a kártyaosztály, mert elsőre is valami 5-6 hetet vártam rá, és a végén überciki lett, de itt most nem részletezem miért :)

Nem is kell, Sanyi bacsi, nem is kell, tudjuk! :D

Mas: hol tudom megnezni, hogy az OTP mnyp kerte a vegelszamolasat ( vagy mit )? Allitolag folyamatban van...

Előzmény: Híd (608)
Híd Creative Commons License 2011.01.15 0 0 612

Szerintem jó az akkora keret, ami biztonsággal elég arra, hogy ne lépd túl. Jó, az 1,5 milla nekem sok, 500-600 ezer is elég lenne bőven, amikor ideadták, akkor kb. ennyi is volt, de felvitték. 

Előzmény: Axióma (609)
Híd Creative Commons License 2011.01.14 0 0 611

Nem blue, hanem gold, de sztem kb. ugyanaz a szabály mind a kettőre. 

Előzmény: Axióma (610)
Axióma Creative Commons License 2011.01.14 0 0 610

Ja, ha 1,5M-s akkor az blue meg? Nem gold?

Axióma Creative Commons License 2011.01.14 0 0 609

A ferjem is novemberben rendelte, nem is a legvegen, neten (ettol lett volna akcios), sztem tobb mint 4 het volt mire megjott (allitolag tul bejott az akcio, nem gyoztek a legyarttatast - ezt egyebkent erste is eljatszotta, buktam rajta betervezett 15e visszateritest).

Nem kell tobb limit, csak nem kene feledekenynek lenni:) Mondjuk messze nem 1,5M a keret.

Híd Creative Commons License 2011.01.14 0 0 608

Ebben a túllépésesdiben nem nagyon tudok segíteni, cca. 1,5 millió a hitelkeretem, de többnyire 150 ezer körül költök csak havonta. Nyaralásnál volt cca. 400 ezer, de nem jellemző, hogy akár csak a környékén is járjak a limitnek. Kérjetek nagyobb limitű kártyát, vagy figyeljetek, ha ez gond - más ötletem hirtelen nincs. Nekem minden fillérre stimmelt eddig az Amexnél. Szándékos túllépésre játszást nehezen tudok elképzelni, sztem automatizáltak ezek a dolgok. 

A kártyámról még annyit, hogy március 1-jén vonták ugyan a díjat, de a kártya nem készült el addigra. Csak pár nappal később kaptam meg, az OTP-nél külön foglalkozott velem a kártyaosztály, mert elsőre is valami 5-6 hetet vártam rá, és a végén überciki lett, de itt most nem részletezem miért :)

Előzmény: Axióma (607)
Axióma Creative Commons License 2011.01.14 0 0 607

1. Koszi a figyelmeztetetest odaat, elfelejtettem berakni kedvencbe mikor itthagytam a kerdest

2. Ezek szerint neked pont nem ugy csinaltak hogy vegigvartak, hatha belefutsz... vagy legalabbis februarban me'g nem volt a trigger, ha most tenyleg van.

Persze, az ember probalja nem minuszba vinni. 2 Ft kamatot fizettem, de a tullepes draga (2080 Ft), de pont azon az egyetlen napon terheltek, amikor ez osszejohetett (6-an vasaroltam le, akkor me'g ott volt a full hitelkeret amugy visszautasitotta volna, 8-an meg mar erkezett ra plusz penz, na erre 7-en terheltek, nekem gyanus).

Az, hogy 8-an se a 6-ai (magyarorszagi, sot otp-s kezelesu netes vasarlas!) terheles nem volt me'g rajta, se a 7-ei kartyadij, az minimum vagy hazugsag, vagy visszadatumozast jelent.

Az biztos, hogy nem fix napon terheltek, legalabbis decemberben mar. Kartyaatvet 3-an, aktivalast elszurtak, igy 6-an lehetett vasarolni. Kartyadij terheles 7-en. Paromnak kartyaatvet 22-en vagy hogy, aznap vagy masnap levasarlas csak nem fullra hanem hagyott rajta, kartyadij terheles kov. honap 13-an (raadasul nem az akcios hanem a teljes kartyadijat, raadasul az igy keletkezo ezres koruli tartozas min. visszafizetese a teljes osszeg, szoval van itt kavarc rendesen).

Híd Creative Commons License 2011.01.14 0 0 606

Nekem amúgy olyan tapasztalataim vannak, hogy Malév-jegyet vásároltam, és több mint egy hét múlva jelent meg a terhelés. Néha elég lassan veszik le róla a manit. A charge-olás is gázos szállodáknál, autókölcsönzőnél, az is hetekig tart, mire leszedik, de ez a kártyatársaságok miatt van így. A hitelkeret-túllépésről viszont nincs infóm, én sosem léptem túl, a közelében sem jártam, kamatot meg egy fillért sem fizettem még sosem, ráadásul a folyószámlámról inkasszálhatják a minimum fizetendő összeget (ezt meg is teszik 13-án, pedig 26-a lenne a határnap, de mindegy), úgyhogy büntibe tutira nem csúszok. 

Előzmény: Axióma (603)
Híd Creative Commons License 2011.01.14 0 0 605

Februári a kártyám, és március 1-jén vonták az éves díjat.

Híd Creative Commons License 2011.01.14 0 0 604

A netbank sajnos csak három hónapig emlékszik, de odahaza megnézem a szlakivonatomat. Szerintem egyébként valószínűtlen, hogy nem automatikus lenne ez a dolog. A hirdetmény szerint a kártya gyártásának hónapjában terhel.

Axióma Creative Commons License 2011.01.14 0 0 603

Segitseget kernek otp-sektol, kulonosen AMEX kartyat hasznaloktol! Egyetlen kerdest kene minel tobb ember valaszaval: az eves kartyadijat (mind1, hogy elso eves vagy kesobbi) melyik napon terheltek? Ha nem az esedekesseg honapjanak utolso napjan (ami naluk 13-a), akkor nem ugy tortent-e hogy hitelkeret-tullepes legyen belole? Illetve volt-e olyan, akinek 13-an terheltek, pedig elotte lett volna olyan nap, amikor tullepesbe ment volna?

Nev nelkul, de PSZAF beadvany lesz. Valoszinuleg az otp triggereli, hogy kit melyik napon lehet megszivatni a legjobban vele, es aznap terheli a kartyadijat. Csak a 2 eset vizsgalata keves, tobb kene! Vagy egy ellenpelda...

[Info: az otp direkt kikoti maganak a hirdetmenyben, hogy az adott honapban barmelyik napon terhelheti. Ennek semmi ertelme, es onmagaban nehezebben kezelheto, mint egy esemenyhez kotott terheles. Igy csak a tisztessegtelen uzleti magatartassal, azaz az ismetlodoen rosszhiszemu kihasznalassal lehet tamadni oket.]

Egyebkent vicces, hogy 6-ai netes vasarlast es 7-ei kartyadij-terhelest mutato kivonat mellett anno 8-an azt mondtak szo szerint a fulembe, hogy a teljes hitelkeret erintetlen, terheles nem erkezett me'g.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!