Már vagy fél órája feladatokat keresgélek válogatok, amivel "meghülyíthetem" őket még április 8-ig. Akkor lesz a megyei forduló.
Az előző években mindig sikerült bekerülni a díjazottak közé, de az idén kissé szkeptikus vagyok. A tavaszi szünet meg csak ront a dolgokon, mert kevés is /3 !nap/, és kettévágja a folyamatos munkát.
Félek is tőle, hogy nemlesz mostanában időm elolvasni, mert bejött ismét egy csomó verseny.
Ma tudtam meg, hogy a Bendegúz Akadémia /szegediek/ anyanyelvi versenyében bejutott két tanítványom a megyei fordulóba.
Mellette zajlik a József Attila és a Nagy László verseny is. Ez utóbbi Iszkázon lesz, amire két nyolcadikos csapatot készítek fel, úgy hogy van dolgom.
Emellett pályázatokat kell írni a nyári táborozáshoz.
láttam tegnap az új Kusturica-filmet (Az élet egy csoda) - nevetni-sírni egyaránt lehetett rajta, a bosnyák-szerb háború idején játszódik, és csodás állatszereplők is vannak benne.
Van a Sasadi útnál egy könyvzsibárus, időnként meglepően jó áruval, ami jóval olcsóbb még az antikváriumoknál is. Itt guberáltam szombaton a Via Malát és egy Jostein Gaardner-könyvet (A kártya titka) Ez nagyjából ugyanarról szól, mint a Kusturica-film: az élet csodálatos, csak az emberek ezt nem veszik észre.
[a napló írójának]" Hajója 1911.június 6-án,kedden este indult el Budapestről Dél felé.Útjának következő állomása,BAJA,a véletlen folytán vált nemcsak a magyar Duna-szakasz,de az egész út egyik legfontosabb állomásává,ahol megtalálhatta mindazt,amit ezen a vidéken keresett - és amiből Budapesten csak szerény ízelítőhöz juthatott..."
"...Budapestet elhagyva,éjszaka azzal fordult a hajó kapitányához,hogy...olyan vidéket szeretne felkeresni,amely még őrzi eredeti karakterét,hagyományait.A kapitány BAJÁT javasolta,ahol............ki is szálltak.A város főterére megérkezve éppen a hetipiacba botlottak,ahol azonnal megragadta figyelmüket a szines fazekasáru.Hamarosan eljutottak a sváb fazekasnak a kisváros külső részén álló házához is."
még nem árulom el,hogy ki a titokzatos utazó!!!:-))
a Bajai Honpolgár márciusi száma is kivételes gondossággal készült!!!
nagyon jó tanulmány van a KEREKÓLAKRÓL,beszámoló egy Pandúr-szigeti madarászásról és az 1957-ben Baján fogott vizáról...meg még sok monden érdekes és értékes dologról!
Most olvasom Jean Sasson: A hercegnő lányai c. könyvet! Éppoly magával ragadó, mint A fátyol mögött! Egy kis ízelítő:
A könyv élethűen, első kézből ismerteti a tényeket egy olyan asszony (és a „királyi" családja) történetén keresztül, aki maga is elszenvedője rendszerük „tökéletlenségének". Ugyanakkor a legtöbb nővel ellentétben nem nyugszik bele alárendelt szerepébe, és már kisgyermek kora óta lázadóan próbálja a korlátokat szétfeszíteni. Mindhárom könyv írója Jean Sasson, aki maga is élt ebben a társadalomban és tapasztalta azokat a viszonyokat, melyeket Szultána is elmesélt. Ő jelenleg Atlanta külvárosában él. A fejére kitűzött 5 milliós vérdíj miatt testőröket tart, és az utcára sem igen mer kimerészkedni. Ő azonban nem bánta meg, hogy Szultána (és a szaúdi nők) szócsöve lett a nyugati civilizációkban, s hogy így állandó fenyegetések célpontja.
Hideg folyók megmosdattak, erdők fái megtöröltek, karos szelek megforgattak, megáldottak a szegények, hegyeken mezítláb másztam, nyurga esőkben megáztam, hideg földeken aludtam, sipkám holdra akasztottam.
Éles kövek borotváltak, lomha békák kiabáltak, fára, lombra rügyet varrtam, mezőt fűvel betakartam, megfürdöttem jószagokban, tücsköt dalra tanítottam, a madaraknak jeleztem, hogy jöhetnek, - megérkeztem
további részletek az ismeretlentől,aki a Dunán hajózik:
"Esztergom jelenik meg.Különös sziluett:egy kocka és egy kupola,amelyet sok oszlop tart, /.../ Egy kocka,amelyben csodálatos ritmus mozdul,amelyet a felbukkanó hegyek úgy mutatnak fel,mint egy áldozatot az általuk formált oltáron"
Most olvasok egy méretes tanulmányt és majd időnként idézek az idézeteiből :-))
1.számú idézet:
"A Duna végtelen nagy és grandiózus,mindketten el vagyunk ragadtatva tőle.Ennek ellenére itt nincs helye másnak,mint az érzelemnek.A vonalak és a színek,bármennyire is szépek önmagukban,nem állapodnak meg egy pillanatra sem.De a lényeg ennek a hatalmas folyónak a mozgásában és a hangulatában van.Olyan lenne itt akvarellt festeni /.../,mintha a tenger közepén próbálkozna vele az ember."
Az eredeti feljegyzés 1911-ben íródott.Írója nem magyar.
majd szép lassan elérünk a lényeghez,hátha addigra valaki megfejti,hogy ki is volt e sorok írója???Lesz nagy meglepetés:-))