Keresés

Részletes keresés

Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1733
EZÉRT mondta a dokim, hogy diabos kismamának TILOS terhelést csinálni. Mi a fenét érsz el azzal, hogy ismét megállapítják, hogy igen, magas???? Jól nyakonöntik szegény baba inzulintermelését egy fél tonna cukorral, hihetetlen.

Ááá, 4 nap miatt ne aggódj, a lényeg, hogy diétával jó a cukrod, EZ A FONTOS!!! Enyém gyereket amúgy folyton össze-vissza elmérték, mert faros volt és kicsi volt a feje, így eleinte 2 héttel nagyobbnak, aztán ahogy beékelődött, 2 héttel kisebbnek látszott...
Előzmény: augusztusi_lany (1725)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1732
A baba mérete pedig a szülők méretétől is erősen függ, nem csak a terhesség korától.
Simogasd meg a kicsikét, és ne idegeskedj! (Tudod te is, hogy az idegesség is jól felviszi a cukrot, szóval nyugi.)
Előzmény: augusztusi_lany (1731)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1731
hát az biztos, mostanra már lenyugodtam. Majd még gyakrabban mérem ezentúl, hogy ha hirtelen rosszra fordul valami, akkor egyből tudjak rohanni.
Előzmény: Vik 23 (1730)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1730
Ha jó volt, akkor teljesen igazad van, hogy nem akarsz ismételni.
Furcsa, hogy ennyire fölment. De egyszeri alkalom nem növeszti meg hirtelen a babát, az biztos.
Előzmény: augusztusi_lany (1729)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1729

sajnos jó volt a mérés, mert én is megmértem egyből utána.

Én nem szívesen lökném fel a cukromat mégegszer ilyen magasra, ha nem muszáj.

Előzmény: Vik 23 (1728)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1728
Én még azt is el tudom képzelni, hogy nem is annyi volt az eredményed, csak elrontotta a labor. Volt már ilyen elég gyakran.
Ha ennyire megijedtetek, akkor meg kéne ismételni a mérést.
Előzmény: augusztusi_lany (1727)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1727
Én is ezt próbáltam az orvosnak megmagyarázni, mert úgy megijedt a 12,2-től:)
Előzmény: Vik 23 (1726)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1726
Szerinted a négy nap számít a 31. héten?
Az én gyerekeim méretük alapján hetekkel, sőt néha egy hónappal voltak nagyobbak a valódi koruknál. Nagyobbnak is születtek. Közben soha nem volt több a cukrom egy tereléses 7,8-nál. (A diéta mellett 4,5 és 5 között volt.)
Hidd el, a négy nap nem számít semmit!
Előzmény: augusztusi_lany (1725)
augusztusi_lany Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1725

Sziasztok,

képzeljétek el hogy jártam. Tegnapelőtt el kellett mennem újból terheléses cukorra. Múltkor 8-as lett. Most meg 12,2!!!Teljesen lepadlóztam tőle. Eddig 180-as diétán voltam, és teljesen jól 7 alatt tartottam a cukromat. Sokszor mértem, tényleg. A dokim teljesen beparáztatott, tegnap be kellett mennem 6-os profilra. Persze teljesen jól lett a diétámmal. Így ma nem kellett befeküdnöm inzulin beállításra, minden marad a régiben.

Szerintetek mi a nyavajától lehet ez a magas érték? Túladagolták a cukrot???

A baba 4 nappal nagyobb, mint kéne. Ja 30 hetes, azaz már lassan 31 hetes. 1610g-nak saccolták. A doki szerint ez a cukortól van?? A magzatvíz még mindig kicsit több.

Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1724
A gyerek majdnem megfulladt. De a néni jószándékból csinálta.
Előzmény: Pogiii (1723)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1723
Biza. :)

TÚRÓRUDI? :o JÁÁÁJ. Tuti kiheréltem vóna a boltosnénit... :OOO
Előzmény: Vik 23 (1722)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1722
Egyébként nagyon hajlamos egy kismama az aktuális divatok, hóbortok és sugallatok követésére, én attól tartok. Sajnos én is sokkal inkább figyeltem az okos szakirodalomra, mint a saját gyerekem jelzéseire. Pedig a gyerek jelzései és az anya megérzései a legfontosabbak.
Előzmény: Pogiii (1720)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1721
No, akkor az én fiam 3 hónaposan kezdte, mert a boltos néni belenyomott egy túrórudit.
Előzmény: Pogiii (1720)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1720
Igen.
Mondjuk én a hozzátápival is így vagyok: ha kielégíti a babát a szopi, akkó minek is kezdeném hamarabb, mint 6 hónap? Nem kerget senki :).
Egyébként be kell vallanom, hogy ketteském 1 hósan kezdte a hozzátápit, mert egyeském majdnem belenyomott egy almaszirmot :O :)))).
Előzmény: Vik 23 (1718)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1719
Valószínűleg valami ízfokozó navalyára allergiás igazából, ami a chips-ekben van jelen töményen. Szóval nálunk tilos a chips-evés. Orvosilag.
Előzmény: Pogiii (1717)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1718
Állítólag az a különbség, hogy ha 6-8 hónapos kor előtt glutént kap a baba, akkor a legkisebb genetikai hajlam esetén is valószínűleg egész életére allergiás lesz, ha viszont nem találkozik ezzel a fehérjével a szervezete ebben az életkorban, akkor a genetikailag hajlamos babák döntő többségénél sem alakul ki glutén-allergia.

Lehet, hogy egyszer majd ezt a hajlamot is szűrik valahogy születéskor, és csak a veszélyeztetett babáknál kell kerülni a glutént. De mivel egyébként sem olyan fontos tejbegrízzel tömni egy gyereket féléves kora előtt, mint ahogy 50 éve csinálták, nem olyan nagy dolog betartani a gluténmentességet néhány hónapig.
Előzmény: Pogiii (1716)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1717
:))))))))))
Előzmény: Vik 23 (1715)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1716
Egyébként a gluténtől tudtommal nem lesz baja a babáknak, csak azoknak, akik lisztérzékenyek, azoknál viszont nagyon nagy galibát okoz ha túl korán kezdik, egyedül ezért késleltetik sokan 1 éves korig.
Előzmény: Vik 23 (1709)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1715
Tudod mire allergiás a fiam? A chipsre! Ha már allergiásnak kell lennie valamire, ezt a fajta allergiát annyira nem bánom.
Előzmény: Pogiii (1713)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1714
Ez sztem is így van, totál babafüggő. Egyeském akkor ordított, ha gyakran etettem, ketteském meg állandóan éhes volt :))).
Előzmény: Vik 23 (1712)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1713
Hát, valószínűleg a legtöbb gyümölcstől tényleg nem, de vannak azok között is nehezebben emészthetőek, vannak, amik olyan fehérjéket tartalmaznak (bizony, a gyümikben is van némelyikben), valamint kábé 6 hós korra alakulnak ki rendesen pl a bélbolyhok, ha meg nem tudja megemészteni, akkor amellett, hogy felesleges terhelés neki, mégcsak nem is tudja hasznosítani rendesen. No meg a jelenlegi továbbképzéseken (egy ismerős védőnő jár rájuk) azt is tanítják, hogy a korán megkezdett hozzátápis babák között LÉNYEGESEN magasabb az allergiások aránya később (ami nem azt jelenti, hogy mindenkinél baj lesz belőle, ez csak statisztika).

Igen, régen nem volt még ez probléma, de sajnos olyan szinten pusztul az ember természetes védekezőkéje, hogy botrány. Csakúgy, mint a Földé is, pl 30 éve még nem volt globális felmelegedés para sem, és az élőlények közel negyedével voltak többen, amik azóta kihaltak. Nagyon rossz irányba haladunk, és az egyetlen amit tehetünk, hogy az adott körülmények között megpróbáljuk kivédeni amit lehet. Ez persze messze nem jelenti azt, hogy nem lesz a gyerek allergiás vagy beteges, hiszen a genetikája is meghatározza ezt, de legalább nem rakunk rá egy lapáttal.
Előzmény: Vik 23 (1710)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1712
Az etetés gyakorisága és az egyes új élelmiszerek bevezetése nagyon komolyan gyerekfüggő és anyukafüggő (anyatejfüggő). Próbáltam volna én 3-4 óránként etetni a 4 és fél kilósan született és 3 hónaposan már 7 és fél kilós fiamat. Egyfolytában ordított volna az éhségtől.
Előzmény: beali (1711)
beali Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1711

Sziaszotok!

Szia Pogiii!

Szerintem ahány védőnő annyi vélemény. Soxor elő kell venni a józan paraszti eszünket:) Mert nekik nem mindig van.

11 évvel ezelőtt nem volt ennyire köztudatban a szoptatás - ma meg már (hála az égnek ) divatosnak is mondható (bár mindig van aki félti az alakját miatta). A fiam születésekor nem nagyon repültek rá a témára, nekem kellett kitapasztalni, hogy mit tegyek - bár egyéb komplikációk miatt tápszeres lett sajnos.

Most százfelől ömlik az info, amelyek sokszor elég ellentmondóak :(

Saját példa: a védőnőm szerint min. 2 óra teljen el a szoptatás között, mert ellenkező esetben a pocakban összekeveredik a félig emésztett és a friss tej. Nos, az én lányom a gyakran keveset elvét követte, nem vártam ki a 2 órát, mert ha bömbölt, akkor cicire kellett tenni. Aztán épp a napokban olvastam vhol a szoptatási tanácsadó véleményét, hogy nem baj ha gyakran szoptatunk, ez a keveredési elv butaság.

A gyümölcsöt is ha anyatej van, szerintem nem kell még 3 hónaposan elkezdeni. Bár a fiam ellenpélda, neki már hamar bevezettem, hogy ne csak a tápszert nyelje...

De az évek alatt sokszor változnak az elvárások - csak tudnám miért. Biztos van továbbképzés, csak mindig más az irány:)))

És persze, hogy régebben már hamar bevezették a mi időnkben, viszont akkor sokszor nem volt gyes, hamar bölcsibe kellett menni, hamar kellett kiváltani az etetéseket - legalábbis nálunk.

És akkor még nem is írtam a védőnők hozzáállását és tanácsait a cukrosokhoz (bár lehet, hogy másütt gördülékenyebbek, mint nálunk):)))

Bocs, most sok voltam:)))

Szép napot!!!

Előzmény: Pogiii (1708)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1710
Három hónaposan a gyümölcs nem árt ám a babának, hidd el nekem!
Mikor mi voltunk picik, 6 hetesen kezdték a gyümölcsadást. Senkinek semmi baja nem lett tőle.
Előzmény: Pogiii (1708)
Vik 23 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 1709
Szerintem az azért egy eléggé általánosan elfogadott álláspont a gyerekorvososk és az anyukák részéről is, hogy fél éves korig tilos a glutén és egy éves korig tilos a tehéntej.
(Persze ha számításba vesszük, hogy a forgalomban levő tápszerek is tehéntejből készülnek, az azért kicsit elgondolkodtató...)
Előzmény: pynky (1707)
Pogiii Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1708
Hmhm, írogatok az nlc-s 2008 februáriakhoz. Ott az egyik anyukának még 3 hós se volt a babája, amikor védőnő szerint a baba súlya miatt uccuneki hozzátápi szilva. Faxa, mintha bármi köze lenne a súlynak a gyomor érettségéhez.
(Amúgy én a 2 évig anyatej/tápszer fajta vagyok, csak hogy tudjatok hova tenni :))) .)

Egyébként nem értem, hát nem kötelező nekik a továbbképzés????
Előzmény: pynky (1707)
pynky Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1707
Az a baj, hogy két elég szélsőséges nézet van ma a szülők között. Egyik a "3éves koráig tápszert", másik az "azonnal tejet/pörköltet/szalonnát". Őszintén szólva mindkettőt megértem, meg egyiket se értem meg. Mindenesetre azt anyagilag nem lehet birni, hogy 3 évig tápszert egyen a gyerek, mert iszonyatos pénz. Ha annyira fontos lenne ez, mint ahogy hirdetik, akkor a "szegény" gyógyszercégek vigyék lejjebb az árát v. támogassa állam bácsi (persze, tudom, hogy ez hülyeség, nem is komolyan irtam). Mert azért ott van a másik oldal: akinek alig telik kenyérre, nyilván nem fogja kifizetni az 1500 forintot a tápszerért... Tegyünk igazságot...
Amíg a szakmában dolgoztam, sokszor dilemmáztak ezen a tej-kérdésen a szülők, és szerencsére a legtöbbet sikerült meggyőzni, hogy legalább 1 év alatt ne adjanak tejet.
Mondjuk volt olyan "védő"nő, aki cukros tejet ajánlott az anyukáknak... Mikor tőlem megkérdezte, hogy "ugye, te is cukros tejet adsz a gyerekednek?", azt hittem lehidalok... (azért voltak ennél durvábbak is, amit nem is mesélek el :))
Előzmény: Shiro (1706)
Shiro Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1706

Pontosan ezt akartam írni. Nálunk is a fiamnál (a 7 évesnél) rá akart beszélni a védőnő, hogy három éves koráig tápszert adjak neki. Szerencsére van gyerekorvosunk is, akiben nagyon megbízom és nagyon jó orvosnak gondolom. Kiröhögött...:o)

S.

Előzmény: Vik 23 (1701)
pynky Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1705
Az afp fizetős volt, úgyhogy elvileg pénteken küldik e-mailben az eredményt. A nem fizetőset meg holnap reggel veszik le. (azért engedem az sztk-sat is, mert a múltkor az egyik csajnak a fizetőst elfelejtették lefagyasztani és kicsit fals eredmény született...)

dorottya: gondolj arra, hogy a babáknak szerencsére elég jó védelmi vonaluk van (a placenta:)

Holnap szép napom lesz, reggel megyek vérvételre, utána terhesgondozásra, aztán vizsgázni az egyetemre... Alig várom :((

p.
Előzmény: dorottya79 (1704)
dorottya79 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 1704

Ok, próbálok nem idegeskedni ezen! :)

Néha eszembe jut, hogy van egy csomó kismama, aki nem is tartja egyáltalán az előírt diétát...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!