Sziasztok!
Tegnap este kaptam mailt az AF-től. Küldtek tájékoztatót, feltételeket, meg minden fontos információt. Ma már hívhatom őket időpontegyeztetés végett. Végre el lehet kezdeni a hitelügyintézést. Most egy kicsit megnyugodtam.
TheHoplite
Hat nem szerelmem az OTP, de az ugyfelszolgalatuk sokkalta professzionalisabb. Email-ben pl. alig akarnak tajekoztatast nyujtani, allandoan a telefonon akarnak velem mindent megvitatni. En meg szeretem dokumentalva tudni a fontos dolgaimat, hogy pl. kesobb tudjak ra hivatkozni.
De a parom telefonon is beszelt veluk, mondanom sem kell, nem jutottunk elorebb.
Amugy ugy tunik, megelegszenek egyikunk kozuzemi szamlaival, ha elettarsak vagyunk. Mar csak az a kerdes, ezt hogyan igazolom. De ez egyszerubb kor: legrosszabb esetben elmegyunk egy kozjegyzohoz, az mar csak eleg hivatalos okirat. De remelem, megelegszenek egy nyilatkozattal is (meg varom a valaszukat).
Szerintem az erste-nel senki nem tud semmit. :) A multkor, amikor az elofinanszirozasi dij utan erdeklodtem, vagy 5 ember kapcsolt tovabb, mire valaki tudott mondani valamit. :)
Szerintem az áfa visszaigénylésénél csak egy papírt kell aláírni, és ezzel el van intézve. Nem hiszem, hogy ez érinti az igazolások, egyéb papírok beszerzésének elcsúszását. A szerződésünk szerint addig kell megkezdeni a hitelfelvételt, de ez mit jelent? Addig kell az összes papírt benyújtani, vagy csak hitelkérelmet kitölteni és aláírni?
Nem is értem, hogy miért kell külön mindkét félnek közüzemi számla. Az Erste honlapja tényleg semmit nem ír a beszerzdendő papírokról, sem az ügyintézés menetéről. Múlt héten felhívtam a lakáshitel vonalukat, hátha ott megmondják, milyen papírok kellenek. A hölgy azt mondta, hogy menjek be egy Erste fiókba és majd ott tájékoztatnak. Nem értem miért kell ennyire titkolózni. Legalább egy letölthető munkáltatói igazolás lehetne a honlapjukon.
En egy kicsit azert morcos vagyok emiatt az hiteligenyles koruli szenvedes es csuszas miatt. Ha jo esetben november kozepen-vegen el lehet inditani, lesz kb. 15 napom (nekunk dec. 15-en jar le a 120 nap) arra, hogy barmi hiba eseten korrigaljak / a bank barmi extra kivansagat teljesitsem. Ez meg nem biztos, hogy elegendo ido. Nalunk meg tovabbra is a levegoben log az adostarsra vonatkozo kriterium, nevezetesen, kell-e az adostarsnak is mindenfele kozuzemi szamla, vagy eleg az elsorendu adostol ilyen. Az OTP-nel eleg volt, igy ha az Erste megkoveteli, maris nem teljesitik az OTP-vel valo azonos felteteleket... na ekkor kellene ido a problemamegoldasra.
Reggel felhívtam az AF-et és az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy valószínűleg ezen a héten küldik a levelet, és utána felhívnak mindenkit telefonon az időpont egyeztetése miatt. De még most nem lehetett bejelentkezni. Megnyugtatott, hogy senki sem fog kicsúszni az időből. Nekünk december 6-a a legutolsó határidő, mert akkor jár le az adásvételitől a 120 nap az áfaigénylésre.
Az Ikon-haz topicban azt irjak, hogy nem talaltak az adomodositasok kozott (a heten adtak ki) a AFA-visszaterites eltorleset, igy bizzunk benne, valoban nem nyultak hozza.
Ha valaki nem vesz fel hitelt, akkor is bankon keresztul kell igenyelni a visszateritest, ez fuggetlen a hiteligenylestol (csak az esetek 99%-ban a hiteligenylessel egyutt inditjak).
Ti mar kaptatok levelet az AF-tol, hogy lehet hiteligenylest badni? Vagy hogyhogy jovo heten mentek hitelugyintezni???
ÁFA visszatérítést önállóan is lehet intézni, tehát akkor is jár, ha valaki nem vesz fel hitelt. De akkor is a bankon keresztül lehet csak hozzájutni.
A 120 napos igénylési határidő tudtommal az állami támogatású hitelre is vonatkozik, tehát az adásvételi megkötése után akkor is bele kell vágni a hitelügyintézésbe, ha egyébként még volna idő az első folyósításig. Úgyis néhány hónap, mire hitelbírálat meg hitelszerződés lesz belőle.
ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban egy kérdés. Azt mondtátok, hogy ezt a hitel ügyintézéssel párhuzamosan kell intézni. De mi van akkor, ha vki egyáltalán nem vesz fel hitelt a lakáshoz? Vagy mondjuk idén beszáll egy lakásba, ami még most kezd épülni, és most még a saját részt kezdi befizetni, és mondjuk csak jövő évben jönnek azok a befizetési részletek, amit hitelből kíván törleszteni. Ebben az esetben csak jövőre kezdi el a hiteligénylést. Most akkor emiatt ÁFA visszaigénylésből lemarad? Pedig mondjuk a mellettem lévő lakásban lakó ember meg megkapja ezt, mert ő már az elején felvette a hitelt?
Szóval ezt jól értelmezem, vagy túlkombináltam a dolgot?
Már régebben akartam írni a fórumba, de most lett igazán sürgős.
Mi jövő csütörtökön megyünk hitelt és szocpolt igényelni, és szintén az áfa-visszaigénylés miatt aggódunk. Szerintetek elbírálják még az idén? És ha nem, vajon január 1-től tervezik megszüntetni?
Mi a nyáron megismert lehetőségekben gondolkodtunk, de úgy tűnik, azóta igencsak változott a világ. Most akkor már csak az Erste van? Tuti?
(Bocs, nem sikerült az egész topikot végigolvasnom, de sürgősen szükségünk lenne infora.) Egyéb jó tanács? Előre is köszi!
Tudtommal az elso. :) Csak abban remenykedjunk, hogy nem torlik el az AFA visszateritest, a szerzodes ugyanis kizar mindenfele felelosseget az AF szempontjabol.
Az afa visszaterites szempontjabol a hiteligenyles megkezdesenek az idopontja szamit, vagy az, amikor elfogadjak az igenylesunket? Remelem, hogy az elso, mert mi decemberben tudjuk csak elkezdeni az igenylest...
Mi fiatal házasként szemeltük ki B.4 -es lakást. Alá is írtuk a szerződést. Kicsi morcogásra ad okot a hitel dolog. Én is jó ötletnek tartottam volna az együttműködő bank nevesítését, de mivel ez már elmúlt, nem foglalkozom vele. :) Én már azért szeretném ha a banki hitel elindult volna, mert félünk a szocpollal ill. az áfa visszatérítés (vagy mi) határidejével kapcsolatban.
Az AF allitolag mar dolgozik azon, hogy tajekoztato doksikat csinaljanak "projekt/bank"-onkent a hitelugyintezesrol, ill. a szukseges dokumentumok listajarol.
A hiteligenyleshez altalaban sok hulye dokumentum/igazolas kell, az OTP pl. kikototte ez a telefoncsekkesdit (lehet bankszamlakivonattal is igazolni termeszetesen), de nekik elegendo volt az egyik adostol ilyen papiros.
Az Erste-rol ilyen informacioim nincsenek, csak bizom benne, hogy nem kukacoskodnak.
Az erste oldala elegge bena ilyen szempontbol, szinte alig van rajta ertelmes informacio. Szerintem hivd fel az ugyfelszolgalatukat...
Erzesem szerint a foberlotok nevere szolo csekket nem fogjak elfogadni, de hatha nincs igazam, kerdezd meg ezt is. Egyebkent ilyesmi is kell a hitelugyintezeshez? Nem is tudtam... Egyebkent csekk helyett bankszamlakivonatot vajon nem fogadnak el? Mondjuk nekunk eleve az erste-nel van folyoszamlank...
Koszi a jo hireket, marmint hogy meg sincs piaci kamat. :-)
Azert ra fogok kerdezni, mi volt ez a csunya felrevezetes, amiben reszesitettek. :-(
Ami az AFA visszateritest illeti, azt a hiteligenylessel egyszerre kell intezni (a bankon keresztul utalodik). De ez miert baj? Ugyis iden kezded a hitelugyintezest, nem?
Nekem is lenne kerdesem, hatha tudjatok a valaszt. Ha adostarssal veszem fel a hitelt, az adostarsamnak (a paromnak) is kell allando lakhelyerol telefoncsekket bemutatni? Az OTP-nel elegendo volt egyikunktol a telefoncsekk, ez remelem, az Erste-nel sem lesz maskepp (a parom szuleivel nem vagyunk tulzottan joban).
Vagy elfogadjak a kartyas mobilszerzodest? Vagy esetleg alberleti szerzodest mellekelve a berelt lakas tulajanak nevere szolo csekket fel lehet vajon mutatni? (hiszen igazabol ez fedi a valosagot, ez a mi "haztartasunk", nem az allando lakcim).
Voltam ma az AF-nel, es a kovetkezoket tudtam meg a hitelrol. A kamat ugyanaz, mint ami az erste oldalan a hirdetmenyben van. Egyszeri dijaknal itt nekem egy kozjegyzoi okirat tetel (53.000Ft) szerepel, valamint a folyositasi jutalek, ami 1%. Ezen kivul van meg nehany rendelkezesre tartasi jutalek tetel, igy osszesen 149.000 Ft jon ki vegosszegnek 6.5millio Ft-ra. Ha valakik nem hazastarskent veszik fel a hitelt, akkor az albetetesitesig havi 0.4% elofinanszirozasi jutalekot kell fizetniuk. Remelem, hogy ez megbizhato informacionak fog bizonyulni...
Miutan eljottem az irodabol, eszembe jutott, hogy meg valamit meg kellett volna kerdeznem, de hatha ti is tudtok valaszolni. :) Az afavisszaterites ugye a hiteltol teljesen kulonallo dolog, azaz attol fuggetlenul kell intezni? Ez csak azert fontos, mert ha lehet, akkor meg mindenkeppen az iden szeretnem elintezni az afavisszateritest, nehogy jovore eltoroljek...
Ma megyek az AF-hez, az ugyintezonk osszeirta nekunk a hitel reszleteit, ugyhogy este tudok majd konkretumokat mondani. Egyebkent az erste bank eppen most csokkentette a feszekrako lakashitelenek a kamatat 4.99%-ra. :) Ez a kiegeszito kamattamogatasos, a masik ha jol lattam nem valtozott...