Jobban tette volna, ha hallgat Boros. Szvsz kár hazugsággal rontani a helyzetet. Be kell ismerni és lelépni. Hasonlóan viselkedik Medgyessyhez, tipikus szoci magatartás. Hazudni, amíg lehet. Na ja. Egyazon hálózathoz tartoztak. Ez is Orbán tragikus személyzeti politikáját jellemzi. Fogalma sem volt arról, kik veszik körül. Ebbe bukott bele.
Boros Imre: Nem voltam szt-tiszt 2002. augusztus 19. (1. oldal)
Csákó Attila
Cáfolta a Népszabadság szombati számában megjelent dokumentumok valódiságát lapunknak Boros Imre, az MDF képviselője, volt PHARE-miniszter. A lap szerint a politikust D–8-as számon, századosi rangban a Belügyminisztérium (BM) főoperatív tisztjének nevezték ki 1989-ben. .
A Népszabadság szombati számában bemutatott irat alapján ön a Belügyminisztérium III/II-es osztályának főoperatív tisztje volt. Miért nem beszélt erről a lapunknak e témával kapcsolatban a napokban adott interjújában?
– Azért, mert nem igaz.
– Ezt bizonyítani is tudja?
– Én 1947. július 18-án születtem. A bemutatott állítólagos dokumentum szerint viszont a munkaviszonyom kezdete 1965. január elseje; ez idő tájt éppen az érettségire készültem! Egyébként a munkakönyvem száma sincs helyesen meghamisítva, hiszen annak nem MA–12 a száma, hanem a W 725757. Munkába pedig 1970. szeptember 15-én álltam.
– Egy másik irat a nyugállományba vonulásáról rendelkezik…
– Az egyik áldokumentum szerint 1989. március elsejei hatállyal neveztek ki, majd egy másik iromány szerint egy év múlva, 1990. március 31-ével, 42 évesen helyeztek nyugállományba. A Népszabadság azt a következtetést vonja le, hogy mire a rendőrök eltűntek az életemből, én lettem szt-tiszt.
– Vagyis nem állt be a sorba?
– Ha ez igaz lenne, akkor egy év után miért szereltek volna le? Felettébb érdekes, hogy a Népszabadság 7. oldalon található irat fejlécét és felső részét nem másolták be az újságba. Talán azért, mert a hamisító korábban hibákat követett el: a parancs kiállítási napja ugyanis 1990. március 31. Tudja, milyen napra esett március utolsó napja? Szombatra. Az még elképzelhető, hogy valakit munkaszüneti napon küldenek el vagy vesznek fel, de az, hogy a parancs aláírása ezen a napon történjen meg, az elképzelhetetlen. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a parancsnok miattam ment be munkaszüneti napon a hivatalba, csupán azért, hogy engem nyugdíjba küldjön.
– Mit szólt akkor, amikor meglátta az újságban az iratot?
– Csak a tálaláson lepődtem meg. Ezzel az áldokumentummal ugyanis már a rendszerváltás idején találkoztam. Akkor egy jóakaróm hozta el és adta oda ezt az írott koholmányt. A közelmúltban pedig ismét figyelmeztett annak létezésére egy „őrangyalom”. Ez az ügy is jó példája annak, léteztek módszerek, miként lehet valakit bemártani, aki nem sáros. Bár a technika lehetővé teszi napjainkban az iratok szinte százszázalékos manipulálhatóságát, ám a tévedések miatt a besározás mégis sántít.
– Mivel tudja még alátámasztani, hogy az iratok nem valósak?
– Például azzal, hogy a jóakaróm által nekem átadott iraton – ami az újságban csak részben látszik – a D–8 jelölés mellett a nevem is szerepel. Ez pedig elképzelhetetlen, hiszen akkor minek a titkos kód. De más hiba is található: édesanyám neve pontatlanul szerepel, hiszen vezetékneve nem N, hanem S betűvel kezdődik. Az újságban megjelent iraton is mintha pici javítás lenne látható édesanyám vezetéknevének első betűjén.
– Van más jel is, amely azt támasztja alá, hogy egy koncepciós üggyel állunk szemben?
– Igen. Még 1990-ben adóellenőrzésre hívtak a APEH-hez, s vizsgálat alá vették az 1989. évre szóló adóbevallásomat. Minden rendben volt, bár találtak egy tételt, amit én bevételként nem jelentettem meg, ám adót fizettek utána. A pénzből pedig nem láttam semmit…
– Honnan érkezett ez a jövedelem?
– Az APEH-nál arról tájékoztattak, hogy a Magyar Hitel Bank egyik cége volt az, amelyik precízen kifizette az adót. E vállalatnál viszont azt mondták, a könyvelésükben nem szerepel ilyen kifizetés. Büntetővonzata nem volt az ügynek – hiszen adót fizettek –, így az adminisztratív tévedésnek is tűnhetett. Ezért akkor még nem vontam le komolyabb következtetéseket.
– És ma?
– Pénzt „húzhattak le” a nevem alatt, hogy ez is része lehessen a lejáratási műveletnek.
– Ön szerint honnét jutottak a Népszabadsághoz az említett papírok?
– Nem hiszem, hogy ezek a hamis papírok a Belügyminisztériumtól kerültek volna ki. Úgy gondolom, hogy az ott dolgozókban erősebb a szakmaiság, mint a politikai kötődés, ráadásul ez a cselekmény súlyos börtönéveket jelentene számukra. Ezért inkább valószínű, hogy azokat a Mécs-bizottság juttatta el a napilaphoz.
– Tesz feljelentést?
– Nem, mert korábban tett becsületsértési feljelentéseimet ugyan megnyertem, ám igazából nem változott semmi. A közvélemény orientálása nem a pereskedéseken múlik. A másik, hogy a törvényesség pártján állok. Ez a kiszivárogtatás több mint jogosulatlan adatkezelés. Ezért inkább megvárom azt a törvényes állapotot, amikor a kérdés rendeződhet, s akkor alávetem magam a vizsgálatnak.
– A Népszabadság kereste önt, de nem tudták elérni…
– Nem is fognak elérni. Már a címben is szenzációszerű ténymegállapítást tesznek, ami pedig nem felel meg a valóságnak. Szomorú, hogy áldokumentumot közöltek. A másik: számtalan olyan faxot kapok, amelyek azt tudakolják, hogy azokban az ügyekben, amikor egy nemzetközileg is jelentős partnerünk korábban az MNB nevét felhasználva hamisított álüzletekben vett részt, voltak-e magyar letartóztatottak vagy sem. Ezekről pedig a szereplők személyiségi jogai miatt nem kívánok beszélni.
– Ön szerint az MDF miként viszonyul majd a kérdéshez?
– Megtisztel, hogy alapvetően azon az állásponton vannak, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, s nem esnek abba hibába, miként tették korábban, hogy a másik oldalról érkező támadás alkalmával elhiszik a vádakat.
– Számít további dokumentumok megjelenésére?
– Hangsúlyozom: áldokumentumok. Egyébként pedig minden előfordulhat, hiszen a bosszú rossz tanácsadó.
– Miért, és ki vagy kik haragszanak önre?
– Ok van ezer: a jegybank irattárában még ma is megtalálhatók azok a feljegyzések, amelyekben azt jeleztem, nem szabad jenben eladósodni, hiszen rendkívül nagy károk lesznek belőle. Akkor egy dollár 230 jen volt, s veszélyesnek tartottam, mi történik akkor, ha 180 lesz. Hát lett száz is. Így egymilliárd dollárnyi jen adósságon három-négyszázmillió dollárt lehetett bukni. Akik ezt akkor elkövették, ma vezető bankárok. Továbbá ellenségeket szereztem azzal is, hogy számtalan esetben javasoltam, át kell vizsgálni a jegybank könyveit, mert csak akkor lehet megtudni, mi is történt az országban. Haragosokat szerezhettem azzal is, hogy miközben a Magyar Hitel Bankban forszíroztam az auditált mérleg elkészítését, meg akartam tudni, mi van az MNB-től behatárolatlan nagyságú tartozások átvétele mögött. Véleményem szerint a támadás igazi oka jelenlegi politikai tevékenységem mögött keresendő.
A politikust tisztként mutatta be laptársunk. A Népszabadság című napilap szombati számában egy dokumentum fakszimiléjét közli, amely szerint Boros Imre jelenlegi MDF-es képviselőt 1989-ben a III/II-es csoportfőnökség főoperatív tisztjének nevezték ki. Boros Imrét 1989. február 15-i hatállyal helyezte szigorúan titkos állományba Horváth István belügyminiszter. A parancs szerint Boros Imrét a III/II csoportfőnökség 8. osztályának rendőr századosává nevezték ki, nyelvtudása miatt a belügyminiszter – összesen 3300 forint – nyelvpótlék kifizetését engedélyezte számára. A parancs szerint beosztási illetménye 12 400 forint, az szt-pótlék havi összege pedig nyolcszáz forint volt. A lap közli egy másik dokumentum másolatát is, amely szerint Boros Imrét 1990. március 31-i hatállyal helyezték nyugállományba. (MTI) ***
Batortalan felvetes: "A Kadar-rendszer rozsaszinne mosasa".
Csak ugy mint eddig, a tenyek altal nem zavartatva motto jeligere.
Csak nem elvitatni akarod Boros- és Járai-mosónők mullt redszer fenntartásában szerzett mulhatatlan érdemeit?
remelem ebben mar segedkeznek olyan prominens fopolgarok mint boros, jarai, kover, martonyi, jo nehany fopap, par nev akit meg nem tudunk de majd jol meglep minket, es talan meg a legnagyobb polgar maga, orban vitya is segitesgunkre lesz h meglassuk milyen volt az a bizonyos kadar rendszer utolso evtizede(i)
Lassan kezd kissé avittá válni ez a "polgári oldal"-azás. Ha csak nem olyan értelemben vesszük, hogy az polgárok lassan az oldalukat fogják a röhögéstől.
Mellesleg köszönjünk mink itten a baloldalon, de ajiba adtuk azt a szép szál Zűrös Matykót, nem kérünk cserébe senkit.
Foti, drága: attól máris európai valaki, hogy tud késsel-villával enni és tudja a ba-be-ban-ben-t használni??? Ez utóbbiba pl. sok európainak beletörne a bicskája :-), viszont nem okoz problémát a protonáci szélsőjobb precíz azonosítása. Én úgy vélem, a mi Jánosunknak inkább bűne, mint erénye az, hogy az européer bajuszbillegetéssel legitimálni próbálta nyugat felé a mind bátrabban, harsányabban szélsőjobboldali "polgári" "erők" megnyilvánulásait.
Totyi, nem errol van szo!
Ha boros nem dobalja szarral korabbi volt munkatarsat annyira hevesen, most nem kellene mindennap osszetornie a tukroket korulotte h mit mondtam, jaj, mar magamat se birom latni.
Mert a fagyi visszanyalt esete ugye
Nem ertem miert kellene medgyessynek lemondani, elmondta mi volt a munkaja, feladata, ami szerintem vallalhato, nem akasztott, nem besugott, nem maszatolt.
borossal sem a volt munkaja miatt van problema, mar mint ha abban igazat mondott egyaltalan mit ugykodott, mert ugyan ki hisz most mar neki.
a problema az h meg ket hete is MP-re frocsogott mindent, a komcsitol a besugoig, kozbe pedig a tukroket leszerelte otthonrol...
"Akkor most mi van, Boros Imre?!!!!!!!"
Ha kiderül róla és akárkiről a polgári oldalon, hogy ki vagy kik voltak, ki lesz, lesznek rugva és ballaghatnak a másik oldalra.
"De Martonyi más, ő európai. Ha róla kiderül, minden beborul."
De miert? Nem tok mindegy, hogy ki volt? Engem sem Martony, sem Jarai multja nem erdekel, oket elfogadnam a mostani kormanyba is (bar Jarait nagyon befolyasolhatonak tartom a kormanyzat reszerol, nem eleg eros akaratu).
Boros Imren azert rohogok, mert akkora pofaval anyazta Megyot, hogy annak muszaj volt visszautni :D
Martonyi europaiságn azt értettem, hogy láthatóan tud késsel villával enni, nem suküköl, tudja a ba-ba-ban-ban közti különbséget.
Borosról ezeket nem tudom feltételezni.
"az összes bajuszszálával állandóan jelzi a másik oldalnak, hogy készen áll egy mezcserére"
Hápersze! 89-ben úgy fésülte a bajuszt, hogy inkább balra kunkorodjon, 98-ban meg úgy, hogy jobbra. Egyenes jellem, mutatja ez is! :-)))
De nagyon kíváncsi vagyok a főbajusztárs Kövér
doktorra most már!
Hulljon, aminek hullnia kell!
Bizony, nagyon is hihetőnek tűnő ... Mert azt mindenki tudja, hogy a pártállam arról volt híres, hogy nyugati országokban kiküldetést vagy azok itthoni nagykövetségén munkát vállalónak nem kellett együttműködnie a titkosszolgákkal !! :-DDD