Azt próbáltad már, hogy nem a PTGIU-ban állítod össze a HDR-t, hanem készítesz 3 db panorámaképet az alá-normál-föléexponált képekből és abból készítesz HDR-t? (A normál sorozatot használv alapnak, majd azt felhasználva template-nek.)
Vagy a másik megoldás, amit én legutóbb alkalmaztam (igaz nem mozgó alakok voltak a képen, hanem kézből készítettem a sorozatot), hogy az expósorozatból megcsináltam HDR-t, majd a kész HDR alapfotókból állítottam össze a (kör) panorámát.
A Photomatix jól kiszedi a mozgásokból adódó szellemképet.
létezik olyan kütyü, amivel tudom állítani a mikon 10.5-es lencsének a blendéjét? vagy ez csak a vázon állítható, és csak addig őrzi meg, amíg azon van? (canon vázon szeretném használni)
Kipróbáltam, de HDR-ben ez nem elég. Ha ugyanis van egy olyan képrészlet, ami világosabb/élénkebb, mint a megtartani kívánt tárgy (ugyanazon a helyen), akkor azt fogja mutatni, átlátszó lesz a megtartani kívánt tárgy.
Van egy fickó pl. aki a képen ellép. A hármas HDR sorozatból megtartom az egyik alakot, a másik kettőt kimaszkolom. Ezzel a fickó valóban csak egy példányban lesz, de a megmaradó alak mögötti képpontok is látszani fognak, a megmaradó fickó is áttetsző lesz. Ki kellene maszkolnom 100% pontosan a megmaradó fickó helyét a másik két képen is, hogy ne legyen átlátszó.
Nekem meg olyan képeim vannak, amelyen nem csak egy alak, hanem egy rakás ember mozog össze-vissza. Ezzel ezt képtelenség megcsinálni.
Köszönöm mindkettőtöknek, ki fogom próbálni. Arra azért kiváncsi vagyok, hogy a HDR mit csinál vele, ha egy képen ( a kép egy részén) egyáltalán nincsenek képpontok. Remélem akkor kényszerből csak arról a képről veszi a pixeleket, ahol van. Persze nem tudom, hogy így az átmenetek nem lesznek e sarkosak.
Kösz a választ, sajnos így még nem értem (ahogy írtam a PS-t kevésbé ismerem).
Megköszönöm, ha leírod részletesebben onnantól, hogy hogyan, milyen beállításban mentsem ki (pl. 16 bitben?) és a CS2-ben mit kell tenni. Végigtúrtam a youtube-ot is, hátha valaki készített már róla egy vonalvezetőt, de még nem találtam.
Úgy lehet megoldani a szellemképes kérdést hogy az összerakott képeknél látszik hol kell maszkolni, így a PS-ben alfás tiff-eket kell gyártani megfelelő maszkkal és azokkal kell helyettesíteni!
Közben válaszoltak a PTGui-tól. CS2-ben nem lehet szerkeszteni 32 bitest, csak CS3 extended verziótól van erre lehetőség. A PTGui-ban a szükséges módon sem lehet elmenteni már a file-t, hanem a PS-ben kell bűvészkedni vele. Nem értem miért csökkentik a PTGui képességeit a frissítésekkor.
HDR panoráma esetén utószerkesztésre van szükség, hogy a mozgó embereket kimaszkoljam. A PTGui le is írja hogyan kell (utómunkák), de az új 9.1 PTGui-ban nem találom a "blended and layer" opciót a panoráma legyártásánál (create panorama menü)
32 bites psd file formátumban mentettem el próbaképpen "individual HDR layers" beállítással. Az így kapott sok psd file-t megnyitottam a CS2-vel, de ott külön file-ként kezeli őket, nem tudtam megynyitni őket mint layer.
Tud valaki segíteni, hogyan tudom eltüntetni a szellemeket a HDR-ből?
Kösz, javítottam (azért maradt benne még egy kicsi). Valószínűleg túl sok kontrolpontot töröltem, amikor javítani akartam az illesztést. Egy korábbi változatban még jó volt.
Valaki csinált már ilyet? Két hete tettem egy kísérletet. Mielőtt valaki belekötne, nem fogom kiszedni a szellemeket, mert csak próba volt. Nappal bejelöltem az állvány helyét, de a hatalmas tömeg eltüntette, ezért nem lett pontos. Majd legközelebb megpróbálom emberek nélkül. Pécsi Napok rendezvénysorozat volt, így nem tudtam üres tereket fényképezni, mindenhol hatalmas tömeg volt. Nappal esküvő, este meg koncert. Bár HDR-t fotóztam, azt hiszem nem éri meg vesződni vele, a pontatlanság miatt.
Ahogy írtam, nappal nem gond. Általában. De ha nem csak sík terület van a nadirban, akkor azzal is meggyűlik a bajom. Volt, ahol korlát ment keresztül a nadiron. A földet szépen összrekta, de a korlátot nem, mert a kézből készített nadirnál a kicsi szögeltérés is megbolondította.