Keresés

Részletes keresés

Oltóttszékely :) Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3168

Köszönöm, jövőben megpróbálom én is. Gondolom nyár elején újra téma lesz. Augusztusi is megmaradna az nagyon találna engem. 

zsorsz Creative Commons License 2019.11.25 -1 0 3167
Oltóttszékely :) Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3166

Előző évi/ hűtőben tárolt rügyet használtatok vagy friss zöldhajtásról?

Érdeklődő Kertkedvelő Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3165

Június elején szemeztem vastag (függöny művelésű) törzsbe. Cél lett volna, hogy jövőre vissza tudjam alakítani ernyős művelésre az új fajtával. Kb 30% os "a siker". Mondjuk először próbáltam..

Előzmény: Oltóttszékely :) (3159)
Oltóttszékely :) Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3164

Állítólag, ha augusztusban csinálják akkor  összenő ,de alvó marad  a rügy. És következő év tavasszal hajt ki. Az almánál ez  jól műkődik.

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3163

Nem vagyok gyakorlott oltó, de csináltam már ilyen szemzést, csak nem augusztusban, hanem tavasszal.

Több mint egy hónappal a szemzés után indult meg, már le is mondtam róla. Ekkor viszont úgy megindult, hogy nyár végére több mint 2m-es vesszőt hozott. A forradás helyénél azonban tyúktojásnyi dudorral csatlakozott az alanyhoz. Úgy nézett ki, mint a golyvabetegség.

Amikor próbáltam a vesszőt a dróthoz igazítani egy erőteljesebb mozdulatnál egyszerűen tőből letört az alanyról.

Azóta sem tudom mit kellett volna másképp csinálnom.

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3162

Köszönöm a megerősítést, arra készülök.

Előzmény: Ali-bá (3160)
laca5 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 3161
Tavasszal, kihajtás után tudok mondani biztosat. Nem tudom, egyre gondolunk-e, júliusban tettem be egy chip-et, ami kihajtott szépen, kb 60cm. Novemberben még végig zöld volt, most ebben a csodálatos hosszú őszben talán be is érik. Most már barna, de hogy kihajt-e, az csak tavasszal derül ki. Az a kockázata, hogy túl későn indul a vegetáció.
Ali-bá Creative Commons License 2019.11.24 0 0 3160

Jó acél? Tartja az élét? Szerintem érdemes polírozni!

Előzmény: Falusi1 (3158)
Oltóttszékely :) Creative Commons License 2019.11.24 0 1 3159

Üdv mindenkinek, próbálta valaki közületek az augusztusi chip szemzést szőlőnél, mi a véleményetek erről a módszerről?

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.24 0 0 3158

A jövő évi oltásokra készülve, az eszközök szemrevételezésekor találtam egy jó pengéjű zsebkést, amit kiéleztem.

A penge élét jobbnak találom az oltókéseim élénél is. A baj csak az vele, hogy az anyagának felülete kissé durvább az oltókésekénél, mert korábban kissé rozsdás volt. Úgy tudom, hogy a vágási felületen így erősebben roncsol és csökkenti a forradás esélyét bár amikor kipróbáltam egy vesszőn ez szabad szemmel nem látszik.

Mivel könnyebb lenne vele dolgozni, a kérdés az, hogy polírozással vagy másféle praktikákkal érdemes e finomítanom a pengét.

pintjano Creative Commons License 2019.11.20 0 1 3157

Idén nem jött össze, mindketőt próbáltam, de a tűző napon "kinyiffant", csak ahol reggeli napot kapott ott sikerült a zöldre fás. Későn oltottam --- bár lehet, hogy tényleg a vesszők nem voltak tökéletesek?? nem tudom, de akkor sehol sem sikerült volna. Máskor pedig a nem tökéletes vesszők is sikerültek, amikor nem volt tavasz helyett mindjárt nyár. Sára János mondta nyáron-neki sikerült- hogy deszkát tegyek eléje árnyéknak. Levéllel árnyékoltam, de kevés volt. üdv PJ

Előzmény: zsorsz (3155)
Ali-bá Creative Commons License 2019.11.19 0 0 3156

Jól gondolod.

Előzmény: zsorsz (3153)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.19 0 0 3155

Az oltásokat fásba-fás vagy zöldbe-fás oltottad?

Előzmény: pintjano (3154)
pintjano Creative Commons License 2019.11.19 0 1 3154

Akár messzire is, már most le lehet bujtatni, és tavasszal oltani, ahogy már előttem irták... Többet csináltam már sikerrel. Akár sok vesszőt is, s mindbe lehet, ha mind megfogan akkor ki lehet szedni és máshová ültetni. A legbiztosabb és leggyorsabb szaporitások egyike. Ennél már csak az " egész vesszőt tavasszal lehúzni sekély árokba, s minden rügy kihajt, s ott enged gyökeret. S minden összejön akkor őszre akár sok kész gyökeres oltvány. Persze ehhez fokozatosan töltögetni kell, ahogy növekszik, és nedvesen tartani. Idén is csiáltam igy, oltások ugyan nem sikerültek, de van 5-6 db gyökeres alanyom. üdv PJ

Előzmény: zsorsz (3153)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.19 0 0 3153

Zöldbe fást terveztem Én is,csak gondoltam a hűtőben szrakodást megspórolom.

Még egy kérdés,néhány vadszőlő(fajta ismeretlen),direkt van meghagyva,szaporításhoz.Igen jól fejlettek,némelyik 3-4m hüvelykujj vastagságú. Az nem gond,ha nem közvetlen az anyatőke mellé bujtatom,mert pl.a szomszéd sorban(1,5m)volt egy foghij?

Előzmény: Ali-bá (3152)
Ali-bá Creative Commons License 2019.11.19 0 0 3152

Valamikor próbáltam így is, de nagyon bizonytalan az eredés.

A bujtást metszd vissza és a zöldbe olts fást. Aztán ráér meggyökeresedni, míg az oltás nő, terem. (Én a szőlősort folytattam (hosszabbítottam így) a bujtást le se vágtam a tőkéről évekig.)

Előzmény: zsorsz (3151)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.19 0 0 3151

Itt nincs hűtőben tárolás,lemetszi a szomszéd tőkéről és mehet bele.

https://www.youtube.com/watch?v=1gKTZE1Sdmw

A kérdés,az idei bujtásokat jövő tavasszal (gondolom márc.közepe)lehet fásba-fással oltani,vagy inkább majd zöldbe-fás?

Pilu855 Creative Commons License 2019.11.16 0 0 3150
http://vinograd-odessa.com/index.php/ru/magazin/stolovye-sorta/original-privityj-na-podvoj-so-4-i-kober-5bb-detail
Előzmény: SzGazdaMA (3149)
SzGazdaMA Creative Commons License 2019.11.04 0 1 3149

Tisztelt Fórumtársak!

Olyan Ukrajnában levő kertészeti árudák, webáruházak e-mail címét keresem, ahonnan széles választékban lehet orosz, ukrán nemesítésű oltvány szőlőket!!! (nem saját gyökerű vesszőket) vásárolni.

Előre is köszönöm a segítséget.

SzGazdaMA

Ali-bá Creative Commons License 2019.11.04 0 4 3148

Tavaly április 20.-án, tavalyelőtt április 23.-án kezdtem a szőlők oltását, de oltottam május közepén is. Szerintem nem az időponton és nem a hőmérsékleten múlik. Sokkal inkább az oltóvesszők állapotától és a kötözés minőségétől függ az eredményesség. (Ezt több, mint 30 év szőlőoltási tapasztalata mondatja velem.)

Előzmény: Falusi1 (3147)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.04 0 1 3147

Köszönöm. Hajlok rá én is, hogy nem a fertőtlenítő szer volt a bűnös, hanem a meleg.

Valószínűleg azt fogom csinálni, hogy már áprilisban oltok. 

Volt már olyan év, hogy május előtt oltottam és majdnem két hónap eltelt mire megindultak, pedig már lemondtam róluk.

Előzmény: pintjano (3140)
todi21 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3146

Így már rá is tudtam keresni. Számomra a Teleki 5C megfelelő alany,ha valakit esetleg érdekel egy kis ismertetőről rakok fel linket további szíves használata céljából: https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2005/3/kerteszet/alanyfajtak-megvalasztasa-a-szolotermesztesben

Előzmény: Maci_P (3145)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 1 3145

Hogy melyik helyen mi a megfelelő alany, azt így nem lehet tudni, sokszor pár 100m-re más talajok vannak, más alanyra lehet szükség. De nagy általánosságban az 5C jó, főleg csemegék alá teszik, vagy olyan borszőlőkhöz, ami ezzel jobban terem (egyenletesebben, korábban, ilyesmi...)

Előzmény: todi21 (3144)
todi21 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3144

Köszi! 

No erre nem is gondoltam,illetve sehol még így nem halottam ,hogy CC . Ezek szerint nyugodtan megvehetem dél-dunántulon  megfelelő alany lesz!

Előzmény: Maci_P (3143)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 1 3143

Teleki 5C lesz az, mert másban nincs nagyon C.

Előzmény: todi21 (3141)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3142

Én május 19-júni 9 között oltottam. Előtte nem volt annyi csapadék, meg meleg, a hajtások kicsik voltak, így értelme nem sok volt. Nem panaszkodhatom, jó része megeredt. Az zöldbe-fás oltást a nagy meleg nem bántja, de még a kihajtó rügyet sem nagyon. Sokkal inkább probléma, ha nincs elég talajnedvesség, mert olyankor a megvágott hajtás a kalluszosodás helyett beszárad. Persze a szoros kötözés, a csap tetejének a lekenése elengedhetetlen. Késfertőtlenítést én úgy csinálom, hogy fertőtlenítő, víz, tiszta ronggyal szárazra törlés. És a csapot is szárazra törlöm (szoktam áztatni oltás előtt fél-egy napot, hogy legyen elég nedvessége - de ez elhagyható).

Előzmény: pintjano (3140)
todi21 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3141

Kedves fórumozók ! Elárulom tudatlanságomat,hátha valaki tudna segíteni . Az egyik faiskolában érdeklődtem szőlő oltvány iránt és azt a választ kaptam,hogy "C C" alanyba van oltva a nemes...

Valaki esetleg tudna segíteni mi lehet ez,mert a Google-val nem találtam róla semmit(..persze,lehet,hogy rosszul kerestem...)?

pintjano Creative Commons License 2019.11.04 0 1 3140

Én későn oltottam, mert fagyok voltak itt még májusban is... nem is sikerült semmi, ami napon volt. Csak 3, ami csak reggeli napot kapott. Nagy forróság volt már akkor amikor le lehetett kezdeni. Előző években szinte mind sikerült. Sára János mondta-neki sikerült- , hogy ha ilyen lesz az idő jövőre, akkor egy deszkát tenni elé, árnyékolásnak. Szőlő levéllel árnyékoltam idén, de  semmi... S nem fertőtlenitek, de késem éles. üdv PJ

Előzmény: Falusi1 (3139)
Falusi1 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 3139

Tél elején elérkezett a tavaszi oltásokra való elméleti felkészülés ideje, legalább is nálam.

A néhány évvel ezelőtti kezdeti nehézségek után, tavaly előtt pl. minden oltásom sikeres volt. Nem úgy az idén. Egy, az elején teljesen reménytelennek tűnő gyümölcsfa oltást kivéve, gyakorlatilag egyetlen oltásom sem sikerült.

Az okokat keresve, egyebek mellett, az oltókés fertőtlenítésére használt biocid gyorsfertőtlenítő is gyanúba keveredett.

Konkrétan arra gondolok, hogy a száradás után az oltókésen maradt fertőtlenítő szer maradvány károsíthatta a friss metszlapokat.

Mindenesetre komoly hidegzuhany volt az idei év számomra, mert értékes oltócsapok is áldozatául estek a bénázásomnak, bármi legyen is az oka.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!