Keresés

Részletes keresés

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.10.04 0 0 646

Bujtással? Természetes közegben nem láttam, hogy vesszőröl gyökeret engedett volna. Az oldalhajtások is gyökérről vannak. Persze nem állítom, hogy Bálint gazda tévedne, csak még nem láttam ilyet.

Előzmény: macracanta (645)
macracanta Creative Commons License 2020.10.01 0 0 645

Bálint gazda szerint bújtással (feltöltétes) is lehet szaporítani a gesztenyét, igaz ehhez rövidre vissza kell vágni az anyatövet. Így a gyökerétől nemes lesz a növény.

Amatőröknek sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint oltani. Csinálta ezt már valaki? akár más növényen ?

Az okosság innen van:

http://l-q-p.com/les-chataigners/

a pdf-et google-val lefordíttam, bár sok újdonság nincs benne.

Próbáltam innen rendelni, BdB már nincs csak Marigoule és Maraval sokkal barátibb áron (kb 10euro), bár lehet hogy a néhány db-os rendelésem miatt nem állnak velem szóba.

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.10.01 0 0 644

Köszönöm.

Előzmény: evodia2010 (643)
evodia2010 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 643

Hello, olvass utána a tavaszi oltásnak. Az alany nedvkeringésének aktívabbnak kell lennie mint a ráoltott nemesnek. Bár van akinek enélkül is szokott sikerülni, de ez a biztosabb. Nálam az oltás jellemzően március 2. felében történik, gyümölcsoltó boldogasszony napja körül. Nem szoktam elsietni. Viszont a nemest még a nedvkeringés megindulása előtt kb. február végéig megszedjük. Vágási felületet fagéllel lekenjük, bezacskózzuk, esetleg mellé kissé(!) nedves zsebkendőt teszek. A sok nedvességtől megindul. Majd hidegre tesszük felhasználásig: hűtőgép, vízakna. Ha a nemes fagyásveszélyes, még fagy előtt le kell szedni, és előfordulhat hosszabb, több hónapos tárolás is, ami egyre problémásabb. A ráoltott nemest nem hermetikus zacskóval védeni kell kiszáradástól pár hónapig.

Előzmény: Gábor72Bp (642)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.30 0 0 642

Mit jelent az, hogy februárban megszedett, nyugalomban tárolt oltóvessző? Hogy kell nyugalomban tárolni? Nem jó, ha akkor szedem, amikor fel is akarom használni?

Előzmény: evodia2010 (640)
fehérkutya Creative Commons License 2020.09.30 0 0 641

Nekem eddig kb 6 oltásból 6 sikerült, lehet csak szerencse.

Más gyümölcsöknél nem szokott ilyen arányom lenni.

Szabadban március végén.

Előzmény: evodia2010 (639)
evodia2010 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 640
Előzmény: evodia2010 (639)
evodia2010 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 639

Szerintem kevered a diófával. A szelídgesztenye szerintem ugyanúgy oltható tavasszal szabadban mint bármi más.

Előzmény: monyesz (638)
monyesz Creative Commons License 2020.09.30 0 0 638

Technikailag nem kihívás az oltás, az eredés a kérdés, hogy ne 1-5% legyen, hanem 80-90%. Alapvetően ehhez a kalluszosodásnak van köze, amihez állandó meleg párás hely kell, persze betegség mentesen. Ez leginkább melegházban lehetséges.

Előzmény: Gábor72Bp (630)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 637

A téliesítést kerítésnád tekercsel szoktam elvégezni, úgy hogy párszor körbe kell tekerni, közé pedig szalmát szórok (nem túl tömören). A Bdb nekem átvészelte, bár nem volt túl hideg a tavalyi tél. A hideggel az első 3 évben vigyázni kell, mert a nagyobb fám sajnos az első évben teljesen visszafagyott, -1 év bukta!

A nádat a Praktiker-ben vettem, van választék 50 cm - 2 m magasságig.

Ugyanígy teszek a fügével, az is kibírja a teleinket, persze mostanság nagyon enyhék!

Előzmény: Gábor72Bp (636)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.29 0 0 636

Még nem aktuális a kérdésem, de jobb rá felkészülni:

Az idén ültetett fáim vékonykák. Elég széljárta is a terület. Télre mivel védjem meg őket az elfagyástól? Kb 1-1,5 m magasak.

Jelenleg tyúkráccsal vannak körbevéve alig 20 cm átmérővel. Ha erre rakok mondjuk fóliát az jó? Vagy akkor po t fagyzugot csinálok a törzsének?

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.29 0 0 635

Idén sok volt az eső... de ennyit számítana?  Kényes kisasszony ez a gesztenye.:) :(

Várom a fotókat.

Előzmény: inspektor001 (634)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.29 0 0 634

Leesett még egy süni a fámról, még zöld volt nincs megérve. Viszont a korábbi évek terméseitől húsosabb, de még mindig nem ehető kategória. Idén a fa virágzásakor kb. 2 hétig esett az eső, sztem lerontotta a beporzás feltételeit. A fán még vannak olyan nagy sünik, amiben hátha lesz egy két normál szem.

Ha lepereg az összes süni, akkor a korábbi termések képeivel együtt felrakom majd a fejlődés menetét. De lassú ez a folyamat.

Átmentem a szomszéd utcába a porzó fámhoz ellenőrizni, hogy sikerült az idei szezon termése, hát elszomorodtam a fán lévő termések nagy része kinyílva tele léha szemekkel, egy db termés sincs a fán ami ehető, ami a földön volt az meg egy nagy semmi! Tavaly pedig szatyor számra szedték annyi volt rajta. Mi lett ezzel a fával?

Előzmény: Gábor72Bp (627)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.29 0 0 633

Csak az első termés volt nagy?

A következő évre mi változott? Az első évi termés már a helyén termékenyült meg, vagy már valószínűleg be volt porozva, mikor elhoztad? Vagy nem az ültetés évében volt az első termés?

Előzmény: diospyros (631)
diospyros Creative Commons License 2020.09.29 0 0 632

oltani nem nehéz, csak nem ered meg :) :(

Előzmény: Gábor72Bp (630)
diospyros Creative Commons License 2020.09.29 0 0 631

jah, igen, ahogy Monyesz is mondja, nem egyszerű a gesztenye oltás, de úgy tudom, a molissima és sativa kompatibilitás is problémás lehet... ennek ellenére, ha majd lesz több kínai magoncom, és főleg, hogy rosszul teremnek, megpróbálom majd a BdB oltást.

tegnap Lidl-ben jártam és volt olasz BdB, óriási volt (3000 ft/kh...).

nosztalgiával gondoltam az első termésre,

anyósom nem győzött csodálkozni a gigantikus termések láttán...

Előzmény: Gábor72Bp (628)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.28 0 0 630

Még sohasem próbáltam oltani. Nem gondoltam, hogy olyan nehéz. A netes videókból nem tűnt bonyolultnak.

Jó lenne ott tartani, de egyenlőre magoncom sincs.

Előzmény: monyesz (629)
monyesz Creative Commons License 2020.09.28 0 0 629

Szerintem megpróbálná(n)k, csak a gesztenye oltás egy nem túl egyszerű ügy a dióhoz hasonlóan. Bár most láttunk júniusi kivitelezésű zöldoltást, az azért nem kicsit volt meglepetés.

Előzmény: Gábor72Bp (628)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.28 0 0 628

A kipusztult BdB fáid sativa alapon voltak. Esetleg molissima magoncra oltani a BdB-t? Nem próbálod meg?

Előzmény: diospyros (626)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.28 0 0 627

Jó lenne tudni, hogy ezek a léha termések a megtermékenyülés, vagy a tápanyag hiánya miatt van.

A porzást nem bízom a véletlenre. Beszereztem Kőszegszerdahelyi és Iharosberényi oltványokat (Nagymarosit szerettem volna, be azt nem kaptam sehol), valamint van valami no name fajta porzó, amit a BdB-hez adtak a kertészetben. Ha nem fognak teremni az nem baj, csak porozzanak.

Előzmény: inspektor001 (625)
diospyros Creative Commons License 2020.09.28 0 0 626

igen, voltunk expedíción Monyessz fórum / felfedezőtárssal!

a végén láttuk meg a molissimát :)

én csak a molissimában bízok... mellette a sativa csak szenved az arborétumban is (újrahajtott, lehet elkapta a kéregrák? de nem terem, bár burok van, de léha... de ez a porzás miatt is lehet... inkább.

annyiban a molissima se néz ki jól, hogy egy burokban 4 termés van, így elég kicsi lesz, melós lesz pucolni/enni. ez a magoncok átka...

de azért bízok a molissimában. ha kicsi is lesz a termés, csak legyen... :)

akinek egyszer elkapta a fáját a kéregrák, már nem hisz a mesékben :(

de természetesen azért meg lehet próbálni a sativát és a hibridet is... 

tényleg örülnék, ha másnak sikerülne!!!

annyiban "örülök" én is, hogy "már" 3 év után kimentek a BdB-ok, és nem 10 év után...

bár az is jó deal lett volna, ha addig meg jól teremnek... csak akkor meg sajnáltam volna a gondoskodást és az időt...

Előzmény: monyesz (622)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 625

Nálam egy dupla sündisznó már leesett, de léha szemek voltak bennük. ☹
Van még kb. 30 db rajta, bizakodó vagyok.

Előzmény: Gábor72Bp (624)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.26 0 0 624

Lassan itt a szezon!

Kedves gesztenyefa gazdák, hogy áll a termésetek?

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.26 0 0 623

Még a fán van. Biztos bebarnul.

Lehet napoznia kell.:)

Előzmény: monyesz (622)
monyesz Creative Commons License 2020.09.26 0 0 622

Igen, több ilyen is van mollissimán, bár érdekes, hogy nem barnultak még be teljesen, ugyanakkor a burok felnyílt.

Előzmény: Gábor72Bp (620)
Sándor111 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 621

A levegős gyökérzónát komposzttal lehet biztosítani. Eddig nem volt saját telkem/kertem, ezért csak eperfákkal "játszadoztam", azok termését nem lehet olyan könnyen ellopni, na meg azt se sokan szeretik, ha összefogja az ujjaikat a fekete eper.

A Németországból hozott fajtát (Illinois Everbearing) agyagos földbe ültettem, kb. 70cm átmérőjű 40cm mély ültetőgödörbe, amit komposzttal töltöttem meg. A fák köré kb. kétévente (mikor hogy volt időm) a korona átmérő feléig komposztot raktam 5-6 cm vastagon, erre 20-30cm mindenféle durvább gazt/kaszált füvet. Kánikulában heti egyszer kaptak kb. 10liter vizet.

Az igazság az, hogy ezt csak 2 fánál csináltam meg ilyen rendszerességgel, a többinél hébe-hóba (gyorsszámolásban most 6 fajtát számoltam össze, a fák öszszámát meg se próbálom). Ennél a 2 fánál ez a gondoskodás nagyon látványos eredményt hozott mind a termés, mind a növekedés terén. Full napos helyen vannak egyébként.

Tudom, hogy a gesztenye teljesen más, de a leírtak mentén fogok haladni. Annyi módosítást tervezek még az előzőekhez képest a telepítendő összes gyümölcsfánál, hogy az ültetőgödör körül még egy kb. 15cm mély, szélesebb (kb. 110cm átmérőjű) tányért alakítok ki, amit komposzttal és mulccsal szeretnék megtölteni és a talaj felszíne felett is kb. 20cm vastag lenne.

Tervezek még egy látogatást Láng Attilához is, hogy lássam valóban nála is az a talaj van-e ami nálam. Ha igen, akkor az megnyugtató lenne a gesztenyés projekt számára.

Előzmény: Gábor72Bp (614)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.25 0 0 620

Milyen szépen terem!

Felénk is potyognak már a sünik az utcákon. Tegnap megnéztem egyet közelebbről. A fa maga 4-5 méter magas is van, de amit találtam csak léha illetve találtam egy 5 grammost. A tulaj össze se szedi.

Előzmény: monyesz (616)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.25 0 0 619

Tavasszal mikor elültettem őket, még 30 cm a gyökere sem volt. Kapásból szétvágnám a gyökereit. Vagy azok lefelé indultak el? Csak óvatosan 10-15 cm tányérral kezdem.

Előzmény: inspektor001 (615)
monyesz Creative Commons License 2020.09.25 0 0 618

Pont a lényeg lemaradt!

monyesz Creative Commons License 2020.09.25 0 0 617

Sativa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!