Bujtással? Természetes közegben nem láttam, hogy vesszőröl gyökeret engedett volna. Az oldalhajtások is gyökérről vannak. Persze nem állítom, hogy Bálint gazda tévedne, csak még nem láttam ilyet.
Bálint gazda szerint bújtással (feltöltétes) is lehet szaporítani a gesztenyét, igaz ehhez rövidre vissza kell vágni az anyatövet. Így a gyökerétől nemes lesz a növény.
Amatőröknek sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint oltani. Csinálta ezt már valaki? akár más növényen ?
a pdf-et google-val lefordíttam, bár sok újdonság nincs benne.
Próbáltam innen rendelni, BdB már nincs csak Marigoule és Maraval sokkal barátibb áron (kb 10euro), bár lehet hogy a néhány db-os rendelésem miatt nem állnak velem szóba.
Hello, olvass utána a tavaszi oltásnak. Az alany nedvkeringésének aktívabbnak kell lennie mint a ráoltott nemesnek. Bár van akinek enélkül is szokott sikerülni, de ez a biztosabb. Nálam az oltás jellemzően március 2. felében történik, gyümölcsoltó boldogasszony napja körül. Nem szoktam elsietni. Viszont a nemest még a nedvkeringés megindulása előtt kb. február végéig megszedjük. Vágási felületet fagéllel lekenjük, bezacskózzuk, esetleg mellé kissé(!) nedves zsebkendőt teszek. A sok nedvességtől megindul. Majd hidegre tesszük felhasználásig: hűtőgép, vízakna. Ha a nemes fagyásveszélyes, még fagy előtt le kell szedni, és előfordulhat hosszabb, több hónapos tárolás is, ami egyre problémásabb. A ráoltott nemest nem hermetikus zacskóval védeni kell kiszáradástól pár hónapig.
Mit jelent az, hogy februárban megszedett, nyugalomban tárolt oltóvessző? Hogy kell nyugalomban tárolni? Nem jó, ha akkor szedem, amikor fel is akarom használni?
Technikailag nem kihívás az oltás, az eredés a kérdés, hogy ne 1-5% legyen, hanem 80-90%. Alapvetően ehhez a kalluszosodásnak van köze, amihez állandó meleg párás hely kell, persze betegség mentesen. Ez leginkább melegházban lehetséges.
A téliesítést kerítésnád tekercsel szoktam elvégezni, úgy hogy párszor körbe kell tekerni, közé pedig szalmát szórok (nem túl tömören). A Bdb nekem átvészelte, bár nem volt túl hideg a tavalyi tél. A hideggel az első 3 évben vigyázni kell, mert a nagyobb fám sajnos az első évben teljesen visszafagyott, -1 év bukta!
A nádat a Praktiker-ben vettem, van választék 50 cm - 2 m magasságig.
Ugyanígy teszek a fügével, az is kibírja a teleinket, persze mostanság nagyon enyhék!
Leesett még egy süni a fámról, még zöld volt nincs megérve. Viszont a korábbi évek terméseitől húsosabb, de még mindig nem ehető kategória. Idén a fa virágzásakor kb. 2 hétig esett az eső, sztem lerontotta a beporzás feltételeit. A fán még vannak olyan nagy sünik, amiben hátha lesz egy két normál szem.
Ha lepereg az összes süni, akkor a korábbi termések képeivel együtt felrakom majd a fejlődés menetét. De lassú ez a folyamat.
Átmentem a szomszéd utcába a porzó fámhoz ellenőrizni, hogy sikerült az idei szezon termése, hát elszomorodtam a fán lévő termések nagy része kinyílva tele léha szemekkel, egy db termés sincs a fán ami ehető, ami a földön volt az meg egy nagy semmi! Tavaly pedig szatyor számra szedték annyi volt rajta. Mi lett ezzel a fával?
A következő évre mi változott? Az első évi termés már a helyén termékenyült meg, vagy már valószínűleg be volt porozva, mikor elhoztad? Vagy nem az ültetés évében volt az első termés?
jah, igen, ahogy Monyesz is mondja, nem egyszerű a gesztenye oltás, de úgy tudom, a molissima és sativa kompatibilitás is problémás lehet... ennek ellenére, ha majd lesz több kínai magoncom, és főleg, hogy rosszul teremnek, megpróbálom majd a BdB oltást.
tegnap Lidl-ben jártam és volt olasz BdB, óriási volt (3000 ft/kh...).
nosztalgiával gondoltam az első termésre,
anyósom nem győzött csodálkozni a gigantikus termések láttán...
Szerintem megpróbálná(n)k, csak a gesztenye oltás egy nem túl egyszerű ügy a dióhoz hasonlóan. Bár most láttunk júniusi kivitelezésű zöldoltást, az azért nem kicsit volt meglepetés.
Jó lenne tudni, hogy ezek a léha termések a megtermékenyülés, vagy a tápanyag hiánya miatt van.
A porzást nem bízom a véletlenre. Beszereztem Kőszegszerdahelyi és Iharosberényi oltványokat (Nagymarosit szerettem volna, be azt nem kaptam sehol), valamint van valami no name fajta porzó, amit a BdB-hez adtak a kertészetben. Ha nem fognak teremni az nem baj, csak porozzanak.
én csak a molissimában bízok... mellette a sativa csak szenved az arborétumban is (újrahajtott, lehet elkapta a kéregrák? de nem terem, bár burok van, de léha... de ez a porzás miatt is lehet... inkább.
annyiban a molissima se néz ki jól, hogy egy burokban 4 termés van, így elég kicsi lesz, melós lesz pucolni/enni. ez a magoncok átka...
de azért bízok a molissimában. ha kicsi is lesz a termés, csak legyen... :)
akinek egyszer elkapta a fáját a kéregrák, már nem hisz a mesékben :(
de természetesen azért meg lehet próbálni a sativát és a hibridet is...
tényleg örülnék, ha másnak sikerülne!!!
annyiban "örülök" én is, hogy "már" 3 év után kimentek a BdB-ok, és nem 10 év után...
bár az is jó deal lett volna, ha addig meg jól teremnek... csak akkor meg sajnáltam volna a gondoskodást és az időt...
A levegős gyökérzónát komposzttal lehet biztosítani. Eddig nem volt saját telkem/kertem, ezért csak eperfákkal "játszadoztam", azok termését nem lehet olyan könnyen ellopni, na meg azt se sokan szeretik, ha összefogja az ujjaikat a fekete eper.
A Németországból hozott fajtát (Illinois Everbearing) agyagos földbe ültettem, kb. 70cm átmérőjű 40cm mély ültetőgödörbe, amit komposzttal töltöttem meg. A fák köré kb. kétévente (mikor hogy volt időm) a korona átmérő feléig komposztot raktam 5-6 cm vastagon, erre 20-30cm mindenféle durvább gazt/kaszált füvet. Kánikulában heti egyszer kaptak kb. 10liter vizet.
Az igazság az, hogy ezt csak 2 fánál csináltam meg ilyen rendszerességgel, a többinél hébe-hóba (gyorsszámolásban most 6 fajtát számoltam össze, a fák öszszámát meg se próbálom). Ennél a 2 fánál ez a gondoskodás nagyon látványos eredményt hozott mind a termés, mind a növekedés terén. Full napos helyen vannak egyébként.
Tudom, hogy a gesztenye teljesen más, de a leírtak mentén fogok haladni. Annyi módosítást tervezek még az előzőekhez képest a telepítendő összes gyümölcsfánál, hogy az ültetőgödör körül még egy kb. 15cm mély, szélesebb (kb. 110cm átmérőjű) tányért alakítok ki, amit komposzttal és mulccsal szeretnék megtölteni és a talaj felszíne felett is kb. 20cm vastag lenne.
Tervezek még egy látogatást Láng Attilához is, hogy lássam valóban nála is az a talaj van-e ami nálam. Ha igen, akkor az megnyugtató lenne a gesztenyés projekt számára.
Felénk is potyognak már a sünik az utcákon. Tegnap megnéztem egyet közelebbről. A fa maga 4-5 méter magas is van, de amit találtam csak léha illetve találtam egy 5 grammost. A tulaj össze se szedi.
Tavasszal mikor elültettem őket, még 30 cm a gyökere sem volt. Kapásból szétvágnám a gyökereit. Vagy azok lefelé indultak el? Csak óvatosan 10-15 cm tányérral kezdem.