A zokogóban?
Írtam én oda, elég sokat korábban.
Majd fogok megint, biztosan.
Ha meglátom, mi fagyott el a télen.
Vannak idén gyökereztetett viburnumok, orgonák, és magról kelt redbudok és
mocsári hibik, amelyeknek kint kell(ene) áttelelniük.
Mára már alighanem csak a mi környékünk maradt hómentes Canadában.
(A kertem már túl van néhány éjszakai fagyon.) Ezek a képek most készültek:
A kövirózsa nálam is próbál szaporodni, csak nem képez ilyen szép összefüggő telepet, mert szétgurulnak a kicsinyek. Úgy néz ki, hogy van 1 nagy, körülötte megjelennek a fiai kis időre, aztán pár nap múlva a többi növény alatt gyökeresednek le. Amik megmaradnak, azok meg fölnyomják az anyatövet, olyan buckás lesz, nem ilyen szép. Az megnyugtat, hogy Zsur is hasonlókat írt, vagyis Nálad van a "hiba".:)
Ezeket a trágyákat használjuk mi is. Feltűnő, hogy sosem megrágottak, kicsit szárazak a levelek, a virágok, mind olyan hibátlan mindig, na. Nem is írtál még a kerti zokogóban, nagyon zöld ujjad lehet.
Taram-taram,
az a cserép olyan, hogy oldalt körben lukak vannak, és az aljuk kinyúlik.
Egy maroknyi föld belefér minden ilyen izébe, késöbb már csak a növények látszanak.
Csodálkozom azon, amit mondtál, mert ez a kövirózsa igazán nagyon igénytelen!
Egyébként tavasszal szoktam venni néhány zsák (bocsánatakifejezésé)
birkaszart, tehénugyanazt. Az idén gomba-komposztot szereztem.
Nem sok a földterületem, viszonylag könnyü kezelni. Inkább a savanyút kedvelö
bokraimmal van némi gondom. A blueberry (áfonya) nem túl boldog. Egyformán kezelem pedig öket, és kettö szép, négy viszont nagyon kínlódik.
Guriga, nagyon kedves vagy, köszi, a kövirózsa rengeteg fajtáját lehet itt is kapni, azzal nincs baj. A növekedésükkel van, olyant még nem is láttam, mint Nálad a függőlegesen növők azon a cserépen.
Valami titkod van Neked, mert minden növényed extra gyönyörű, egészséges.:) Milyen a talajod? Szoktál trágyázni, vagy mással rásegíteni?
Az itató két részböl van összetéve. Beton-öntés. Egy ideje divat itt.
Csinálnak ugyanebben a stílusban kerti padokat, asztalokat, stb.
A kövirózsa? Több színben és méretben láttam már. Nekem soha nem volt vele gondom.
Sokat adtam már belöle másoknak is, mert nagyon szapora. Vigyek haza tavasszal egy zacskóval? Vagy majd küldjek? Szóljatok, ha elmúltak a fagyok!
Azt hiszem, második évben hoznak körben rengeteg kicsit, amelyek ugyanúgy tovább.
Nálam sosem csináltak ilyen összefüggő telepet, az aprók elgurultak az anyatőtől, és egy nagy volt, körötte a kicsik nem nőttek. Vajon mi nem tetszhetett nekik.
OFF - Alighanem eltértünk a topik címétöl.
Majd a topikgazda ránk förmed, ha neheztel...
ON:
Hát így néz ki most.
Télen még egy kicsit szárazabb lesz, de tavasszal korán kezd kizöldülni.
A madáritató mögött petrezselyem. (Nem tudtam hova tenni...)
Most jottem en is a kertbol, nezd miket talaltam. . . hogy on maradjak, az orgonaval kezdem. . .:))
Szoval: valtozasok a rugyekkel. . .az atultetett lila orgona hajt mintha valaki mondana neki - a szaran is rengeteg az ujhajtas, pedig ezt nem vagtam vissza. Remelem ez nem rossz jel. . .
A kovetkezo meg a feher orgona rugye - mintha koverebb lenne mint mult heten.
A tiszafa is bimbos, es a hortenzian is latni, a hideg utani enyhe ido megkavarta oket.
Tami!
A helyzet az, hogy ez a kövirózsa ha egyszer összeér, ott még a gaz is nehezen él meg közte.
(A yuccát valahogy nem szeretem)
Az a valami egy madár itató/fürdö.
Zsu!
Egyáltalán nem kényes, mindenütt megél.
Mindjárt kimegyek, megmutatom, hogy most, néhány éjszakai fagy után hogy néz ki.
Nem lesz kicsit egyhangú így? Van sokféle pozsgás, olyan is, ami a nemtommikből futhatna lefelé, pl. varjúhájak, egyéb sziklakertiek, amik illenek is a kövirózsákhoz. Az a nagyon szép vmi az itató vagy kút? Meghatározó növényként egy yukka is beleférne szerintem. Mit szólsz?
Azt hiszem, az a neve otthon. (Vagy kövirózsa.)
Gyorsan terjed, semmire se kényes.
Valamit kéne tenni a járdaszegély és a (mittomenmi) közé.
Lehet, hogy hagyom a kövirózsát összefutni. Ha összefut, ott más nem tud megélni!
Puci, Puci, Krampuci...
Megpróbáltam, de ettöl nem leszel sokkal okosabb.
Nem tudtam sokat vacakolni a fényképezéssel, mert hiába sütött ki pillanatokra a nap, valahonnan mindig spriccelt a zesö...
A magas ágyás több okból is jó.
A baj akkor van, ha a föjdben nagyobb darab törmelékek vannak, ami alatt a nyehenyöcék meg tudnak húzódni. Ha viszonylag finom a föld - úgy értem, hogy nincsenek 1-2 centinél nagyobb "fedelek", akkor az esö, vagy locsoló víz beomlasztja az üreget, tehát nem jó búvóhely.
Hogy vettem észre?
Jókora luk a virágok között.
Odavittem a vízcsövet, és elkezdtem engedni a hákettöót.
Csak ment, ment, ment....oldalt sehol nem jött ki.
Egyszer csak egy akkora patkány ugrott ki, hogy felhörögtem.
Beakadt a drótkerítés lukába, akkora volt.
Ha megutáltok, akkor is bevallom, hogy agyonvertem a lapáttal.
Soha életemben ilyen artikulátlan hang nem jött ki belölem, szerencsére senki nem volt a közelben.
Nekiugrottam, szétszedtem a zegészet.
Nem részletezem, minden gyanúm beigazolódott.
A törmeléket elhordtam, a beton elemeket máshol használtam fel.
Azóta (lekopogom) nem láttam a kertben patkányt.
Ezt csináltam belöle:
Ne cukkojjatok a bimbóitokkal!
Én meg betenném itt a sárga tökeimet, de annak semmi köze a
zorgonához...
Mosmá tom, hogy mé érzem jól magam a Kertészetben.
Sokkal több a nö itt. Mindenütt úgy kéne.
Hogy a témánál maradjak - ezek a legújabb szerzemények.
A magasított kert ötlete nem vált be, mert egy patkány beleköltözött.
Lusta voltam a nagyobb betontörmeléket elhordani, és "földetreá"
módszert alkalmaztam. Nem ajánlom.
Tavaly szétszedtem a zegészet. Több helyem lett orgonáknak.
(Azóta már beültettem öket. # 27, 28, 29....)
Kedves Krampuc, és minden orgonás!
Ezeket a rügyeket ma fényképeztem. "Elvileg" mindegyikben virág lapul. Mégis, nagyon korai lenne inni a medve csörére...
Tavaszig még sok minden történhet. Megduzzadhat olyan is, ami most nem mutat semmit. Ami meg dagadt, elfagyhat. Ezt nemigen lehet megelözni, mert nem attól függ, hogy "hány a mínusz". Most például, ha enyhe lesz a december, egyik - másik elkezd fejlödni. Azok könnyen ráfáznak. De ha minden jól megy, most már az éjszakai lehülés, esetleg fagyok miatt lassan hibernálni kezd, és akkor már nem árt neki akár -20 C se.
A következö gubanc tavasszal lehet, ha túl korán jönne egy 10-14 napos felmelegedés, amit egy komolyabb fagy követ.
Szerintem a legjobb, amit tehet az ember, hogy legyen minél több ( és minél több fajta) orgonád, ha igazán szereted. Akkor történhet akármi, biztosan lesz néhány olyan bokor, amely a legszélsöségesebb idöjárást is
kicselezi - valamilyen oknál fogva. És nem minden évben ugyanazok a legellenállóbbak, bár hosszú távon már megmutatkozik a tendencia.