Keresés

Részletes keresés

balldontlie Creative Commons License 2024.10.08 0 0 422416

Abell nevét tényleg Eböllnek kell mondani? Annyira bántja a fülem N :D 

realfan Creative Commons License 2024.10.08 0 4 422415

Kis érdekesség északi szomszédainktól, hogy a Léva mai, ciprusi meccsét az egyik országos csatorna, az RTVS, élőben, félidei műsorral közvetíti Ciprusról. Nem Bajnokok ligája természetesen, hanem FIBA Europe Cup.

realfan Creative Commons License 2024.10.08 0 2 422414

Hátha valakinek új infó: a mai meccset is adja az M4.

mögb Creative Commons License 2024.10.07 0 1 422413

Sokkal több Pozsonyit a magyar kosárlabdának :)

Előzmény: robi0122 (422407)
litván80 Creative Commons License 2024.10.07 0 3 422412

A kosárlabda, nemzetközileg, eltérő ütemekben, kilengésekkel, de érezhetően fejlődik, és ezzel - diplomatikusan fogalmazva - nem mindig tartjuk a lépést . 

Hát valóban "diplomatikusan" fogalmaztál, és meglehetősen enyhén. Mert én ezt a "nem mindig tartjuk a lépést "... egy sínek mellett sétáló ember, és egy elrohanó gyorsvonat arányához tudnám hasonlítani.  És az egész problémahalmaz fő gyökere ez.  Hogy elrohant mellettünk a sportág, és ezt mi az up képzésben egyáltalán nem reagáltuk le, csak óriási késésekkel. Minden más ami ezután következett, már csak ok- okozat, amiről ezernyi vitát lehetne folytatni, de felesleges. Mert, mi szurkolók, úgy sem oldunk meg vele semmit. Másrészt mindenkinek lenne egy vékony szelete az igazság tortáján.

Szóval elő lehet itt venni, az edzők, klubvezetők felelőségét, a koncepciótlan, túlságosan eredménycentrikus, felesleges légiós cserélgetések.. Apropó!!!!  Az meg van hogy az Nka.. MONDOM AZ NKA kapásból leigazolta Abellt Durham helyére, mert annak eltört a keze?? Hát boccsásson meg a világ, de ha egy Nemzeti Kosárlabda Akadémián nem tud életbe lépni a kényszerhelyzet, akkor mit várunk a többi klubtól??  A négy légiós szabályra, ami már pont elég ahhoz hogy magyar játékosok könnyebben pályára kerüljenek ( ez már látszódik ebből a pár fordulóból is) felesleges rá vezetni a 3+2-t . Mert az biztos hogy ennek hatására a magyar játékosok ára még jobban el fog eszkalálódni, de legalább most még az edző, és nem a szabály mondja meg hogy ki menjen fel a pályára.

Előzmény: realfan (422408)
elefantbaby Creative Commons License 2024.10.07 0 0 422411

Elolvastam.

Sztem volt pár önellentmondás,de nem ez a lényeg.

Ha jól értem,akkor játsszanak a magyarok ahogy tudnak.

Ez is egy megoldás. Mondjuk van a sportban alacsonyabb osztályokban,falvakban is élet. Hajrá.

A nemzetközi szereplést én a válogatottra értettem elsősorban,sztem a szövetség is ennek reményében teszi amit tesz.

Klubszinten úgy gondolom nem reális hosszabb távon tényezőnek lenni az európai porondon.

Ja,és én örülnék a legjobban,ha tiszta magyarokból állna a csapatom,meg bármelyik magyar válogatott.

Előzmény: realfan (422408)
robi0122 Creative Commons License 2024.10.07 0 1 422410

Na ez az, amibe nem akarok belemenni, mert nem lenne rovid.

De szerintem senki se tesz bele annyit, amennyit kellene, aranyokat kellene megtalalni, hogy pontosan merre billen a merleg nyelve.

Amugy nem 30 eve azt szajkozzak, hogy a fizikalis lemaradasunk hatalmas?

Előzmény: Nane72 (422409)
Nane72 Creative Commons License 2024.10.07 0 1 422409

Akkor a gyerek és a szülő a hibás?

Mindenhol megfelelőek a körülmények, jól képzettek az edzők és a gyerekek mindent megkapnak ami a Tao szerint jár nekik.

Előzmény: robi0122 (422407)
realfan Creative Commons License 2024.10.07 -1 8 422408

Az a helyzet, hogy én inkább veled értek egyet és szembemenve a szurkolók jelentős többségével, nem látom ezt a légióskorlátozást hülyeségnek. Az is jó, hogy végre nem tavasszal lesz hivatalos, hogy nyártól hogyan kell kinéznie a kereteknek; bár a változtatás jellege miatt talán toltam volna még egy évet és a 26/27-es szezontól alkalmaznám ezt a 3+2 elvet. Hosszú leszek.

Hosszú, pont ezért próbálom minimálisra szorítani az önismétlést. Leírtam már többször, hogy a magyar férfi kosárlabda bajnokság legnagyobb előnyeként gyakran hangoztatott kiismerhetetlenség, a „bárki bárkit bármikor”, az egy mítosz. 2011 óta, 13 éve (!) három, azaz három csapat nyeri a bajnokságot. Ha esetleg valakinek nem tűnt volna még fel, akkor: 2019 óta pedig egy, azaz egy. De mondom tovább. A 2015-16-os szezontól számolva a bajnoki címeket nyerő hármashoz (Falco, Olaj, Alba) egyes egyedül a Körmend csatlakozott be a második helyek eloszlásába. Ráadásul ezen kilenc szezon alatt a Falco 8, a Körmend 7, az Alba 6, az Olaj 5 alkalommal jutott a legjobb négy közé. Ja, ugye, mellékesen 2011 óta a kupát is – egy, hogyhogynem pont körmendi kivétellel – ugyanaz a három csapat nyeri. Ha nem jön közbe valami nagy meglepetés, akkor ez a hármas idén is ott lesz a legjobb négy között és a sárga-feketék bajnoki címére van a legnagyobb esély. Tehát röviden: nem hogy kiszámíthatatlan az élmezőny, hanem kifejezetten prognosztizálható a végkimenetel.

Akkor hol van az izgalom? Kétségtelen, azt nehéz megjósolni, hogy ki fog végezni mondjuk a hatodik vagy éppen a tizenegyedik helyen. A következő kérdés: ez igazából mit számít? Persze, jobb lenni hatodiknak, mert azon kívül, hogy mégiscsak szebben hangzik, ahhoz valószínűleg vezetett pár szép győzelem is – de ha ez nem konstans, hanem évről évre ugrál, akkor elvész minden egyes ilyen szezon az emlékezetben. Egy-egy jó játékos nyújtotta, maradandó játékélmény meg érkezhet az alsóházból is, lásd tavalyról a szegedi kisembereket vagy Körmendről Tolbertet.

Miután tehát végérvényesen kipukkasztjuk a kiszámíthatatlanság lufiját, áttérhetünk a „na de bazmeg a színvonal” témakörre.  Ugye a fentiekkel ellentétben ez rendkívül szubjektív, ennél fogva parttalan viták terepe. Kapaszkodóként talán olyanokat tudunk hozni, mint a – szintén szubjektív – összehasonlítást előző szezonokkal, a jól futó légiósok későbbi külföldi csapatainak nívóját vagy ha egyáltalán van indulás, akkor a nemzetközi kupában mutatott teljesítményt. Nagyon jó kapaszkodó volna, de – ahogy erről már szintén többször volt szó – teljesen fikció, ha a magyar férfi kosárlabdát követő szurkolók folyamatosan követnék az érintettség nélküli nemzetközi vagy nemzeti ligákat. Nézni mondjuk lengyel, belga-holland, litván vagy éppen ABA-ligás bajnokikat.

Az világosan látszik, hogy a színvonalért aggódók döntő hányada az első megközelítésből (és kizárólag abból) indul ki, azaz az egyértelműen alacsony számú minőségi magyar játékos kötelező szerepeltetésétől a korábbinál kevésbé látványos, kevésbé szórakoztató játékot vár. És persze: hiszen ki a fene akar bosszantó hibáktól hemzsegő, egyes csapatoknál három amerikai streetballjává váló kosárlabdát nézni, arra időt, pénzt fecsérelni?! Érthető az aggodalom. Emellett abban a pillanatban, amikor háromévente egyszer fut a kedvenc csapatod egy sokpontos, látványos és pláne megnyert második félidőt mondjuk a Falco ellen, akkor a lelátón tombolva vagy a tévé előtt karodat rázva nyilván nem gondolsz arra, hogy ez a csapat egyébként nem jutna be a román bajnokság döntőjébe, esetleg nem férne be a rájátszásba a lengyeleknél; meg hogy akiről azt gondolod, hogy mekkora spíler, az kétszer annyi idő alatt emeli el a triplát, mint a Legia Warszawa amerikaija vagy hogy a centeretek nagyjából ötödannyiszor találja el a kettő-kettő elleni védekezést, mint a Karhubasket centere.

Tehát a kétségkívül és sajnálatosan várható színvonalesés relatív, mivel amíg a kiszámíthatatlanság nem létezésével szemben itt tényleg van veszítenivaló, addig nem szabad elfelejtenünk, hogy az, ahol most állunk, egyáltalán nem bizonyítottan jó pozíció. A kosárlabda, nemzetközileg, eltérő ütemekben, kilengésekkel, de érezhetően fejlődik és ezzel – diplomatikusan fogalmazva – nem mindig tartjuk a lépést. Csak adott esetben a csapatunkért való rajongás, az aktuális meccsélmények, az átélt izgalmak azt juttatják el az agyunkba, hogy itt mi valami jót láttunk; közben meg lehet, hogy ez csak egy szórakoztató popkulturális tömegtermék. És ezzel össze is érünk a következő elemmel.

A harmadik faktor a nemzetközi versenyképesség. Hiszen ha csak három légiós játszhat egyszerre, miközben az ellenfeleknél (akár úgy is, hogy náluk minőségi hazai játékosból is jóval nagyobb a merítés) 5 vagy akár éppen 8 is, akkor hogyan leszünk pariban velük?! Persze lehet igazolni még kettőt, de bántóan kevés a garantált nemzetközi meccs, a magyar bajnokságba pedig milyen légióst hozol 15 percekre?! Itt érzem azt, hogy ez megfelelő játékospolitikával egy megugorható akadály. Hiszen amiket hallani, hogy egy Révész vagy egy Krivacsevics mennyibe kerül (és látni, hogy mennyi időt töltenek a pályán), abból a pénzből bőven kihozol egy nem is feltétlenül újonc amerikai centert, aki a karrierje elején még bevállalhat 15 perceket, ha cserébe az önéletrajzában ott virít néhány Bl -vagy FEC-meccs, adott esetben akár több játékperccel.

De az elmúlt évek tapasztalata persze nem ebbe az irányba mutat. Sokkal inkább valószínűbb az a forgatókönyv, hogy az élmezőny (ami nem több 3-4 csapatnál) „lerabolja” a labdát leütni képes összes magyar játékost. Ez pedig az élmezőny minden tagját az egymás elleni játékospiaci versenyre ösztönzi, ami tovább emeli az így is nevetségesen túlfizetett magyar játékosok gázsiját. Ezzel persze eljutva oda, amiről valahogy sokkal kevesebb szó esik: ha én sokat költök hazai játékosra, miközben a szlovák meg a lengyel meg a portugál ellenfelem nem, akkor nekem kevesebb pénzem marad a külföldiekre. Így pedig nem jutok el oda, ahova egyébként lehetne: ha már korlátozás, akkor három, kiemelkedő légióst hozni (kvázi „öt pénzén”), a futottak még kategóriájú amerikaiakat meg délszlávokat pedig elfelejteni. És akkor még mutogathatok is, hogy hát persze, hogy kikapunk, hát náluk több a fekete. Hogy Vojvoda mennyivel keres többet, mint a Prievidza meg a Rilski amerikai hátvédjei, azt meg soha senki fel ne hozza!

Vagyis de, ugye, pont most én, ezt hozom fel problémának. De én is tudom, erről is volt már szó, hogy ez egy saját magunknak gerjesztett, viszont a pénzügyi anomáliák miatt megoldhatatlan probléma. Amíg a külföldre sehova nem kellő, nálunk sztárokként kezelt (félreértés ne essék: ez a státusz a legtöbb esetben amúgy jogos) játékosok fizetésének nincs plafonja, addig közösen szórjuk a pénzt. Ez sokkal nagyobb és erősebb gát minden légióskorlátozásnál (na jó, persze, ha lehetne mondjuk hét légiós mindenhol és nyugodtan öt egyszerre a pályán, akkor ez a gát atomjaira omlana, de valószínűleg olyan bajnokságot sem szeretne senki).

Egyébként a féltett nemzetközi versenyképességről szólva nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Falcón kívül érdemi produktumot az elmúlt években négy, illetve öt légiós mellett sem láttunk senkitől, tehát – a színvonallal ellentétben – itt komolyan fel sem merül, hogy sokat lépünk az új szabállyal hátra, mert hát nagyon már nincs lejjebb. Azt nem állíthatom, hogy a Falco Bl-szerepléseire ez nem lehet átmenetileg hátrányos hatással, ugyanakkor a Falco nemzetközi sikerességének, meg úgy egyáltalán a klub eredményességének plafonját annyi egyéb tényező tartja a szurkolóik számára kellemetlenül közel ahhoz, ahol most vannak, hogy nem a 3+2 fogja kivégezni a ködbe burkolózó álmokat.

Összefoglalva a fenti hármat, úgy látom, hogy a „kiszámíthatatlanság” és a „nemzetközi versenyképesség” nem nagyon fog csorbát szenvedni, a szubjektív megítélés kategóriájába tartozó színvonalesés viszont bármekkora is, nem kívánatos.

Akkor mégis mi a fenének futunk neki?

Dolgozzanak jobban a fiatalok és persze velük az edzők, aztán aki „olyan”, az úgyis bekerül! A kiszámíthatatlanság mellett ez a másik óriási lufi, amit mindig vissza-visszafúj a szél a magyar kosárlabda közegébe és ebbe a topikba is. Pedig konkrétan mindenki tűvel böködi. Maga Hanga Ádám vagy Németh István is úgy beszél az interjúkban a felnőtt csapatba bekerülésről, hogy ki sérült meg előtte. De hogy aktuálisabb legyek, Perl Zoli a 2013/14-es szezonban „robbant be”, akkor, amikor a 13 csapatos mezőnyben a Falco a 11. (!) lett és az első olyan meccsen, ahol Perl 30 percet kapott, a kolosszális pályafutást befutó Szabó Miklóssal (!) osztozott egyező játékidőn. De térjünk vissza a mába: ha létezne, mennyi időt játszott volna Wroclawban múlt héten a 18 éves „új Perlzoli”? Három percet kapott volna? Nem biztos.

Ha így állunk, akkor viszont öntsünk egy csomó pénzt az utánpótlásba, aztán majd ha lesznek arra érdemesek, öt, nyolc, tíz év múlva játszhatnak – halljuk ezt is sokszor. Ezzel „csak” az a baj, hogy az a bizonyos öt, nyolc, tíz év letelt. Rengeteg pénzt - nem kell szépíteni, de nem is kell most jobban ebbe belemenni: közpénzt – szórtunk el arra, amit láttunk az elmúlt évtizedben. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, mert nincs. Az utánpótlásképzés ezernyi problémájának megfejtéseit mintha sokan tudni vélnék, de aztán az output mégsem változik. A felnőtt csapatok színterét boncolgatom csak ebben a hozzászólásban, így csupán az ő részükre vonatkozóan írom: nem tettek sok dolgot azért, hogy több, minőségi játékost neveljenek és építsenek be.

Tudom, hogy igazságtalan lenne bármelyik, dobogóra (szinte) sosem jutó csapatunkat példának hozni, ezért nem is teszem. De felteszi valaki valaha azt a kérdést, hogy mire ment vele az adott csapat, annak szurkolóbázisa, annak városa, valamint az egyetemes magyar kosárlabda, hogy a negyedik és tizenkettedik helyek között lépegető csapatok évenként „elhasználtak” 5-7 légióst, lehetőleg külföldi edzővel? Hogy ennek nemhogy össznemzeti sportági stratégia, hanem a saját mikroközösségük vonatkozásában is mi haszna van? Ugyan évek, évtizedek összesítőjéből példákat nem szerettem volna írni, pillanatnyi korlenyomatként muszáj lesz. Eljött hozzánk szombaton az újonc, de egyébként nagymúltú PVSK. A négy légiós játékideje: 40, 38, 37 és 30 perc. A 30 perces játékos a – természetesen külföldi – edző szerint a héten nem volt edzésben, tehát egyébként több időt kapott volna. A 65 dobásból 12-t vállaltak a magyar játékosok, a légiósok egyenként 11, 13, 14 és 15 kísérletet jegyeztek. Ennek mi értelme van? Ez tényleg nagyobb élmény szurkolónak, szakmailag nagyobb szint játékosnak, mint a B-csoportban élcsapatnak lenni?

Ez a perspektíva alapból gyilkolja a fiatalokban amúgy is csak éppenhogy pislákoló motivációt. Sajnáltam nagyon, hogy a büntetős Kálmán-interjút nagyon elvitte a rosszul sikerült Pot/Benke-kérdés, mert tömören és őszintén abban is benne van a lényeg egyik nagy szelete, de ezernyi más kivonatát is olvashatjuk annak, hogy egyáltalán az is nehézkes, hogy a mindent megkapó tizenévesek normális állapotban kezdjék az edzést. De ha azt látják, hogy minden szombaton fellép a csapat mezében négy-öt, öt évnyi amerikai egyetemi bajnokságból 22-23 évesen érkező idegen, miközben a nála pár évvel idősebb magyar társai, akiknek az útját járja éppen, a kispad végén váltogatják egymást addig, amíg vissza nem vonulnak a kereten felüliek a húszas éveik elején, valóban érezhetik azt, hogy ha csak nincs valami istenadta tehetségük, akkor itt csak nagyon sok munkával lehetne egyáltalán 8-10 perceket kapni. Nagyon sokat dolgozni pedig már nagyon kevesen szeretnek. És ha ebbe a munkáltatók is beletörődnek (márpedig ez történt a magyar férfi kosárlabdában, mert a létszám úgyis kell a tao-hoz), akkor nincs kiút.

Örülök, hogy az egyik mai hozzászólásban feljött az, hogy az u23-as szabályt úgy kellett volna alkalmazni, hogy az saját nevelésekre vonatkozzon. Amikor először felmerült ennek a szabálynak a bevezetése, pontosan ugyanezt írtam. Hiszen önmagában azzal, hogy játszania kell egy u23-asnak, semmivel sem ösztönzöd a klubokat, hogy ezen játékosokat ők maguk neveljék ki. Aki pénzes, megveszi őket, aki nem, így járt, de ezáltal pont a pénzeseket sem motiválja semmi, hogy jobban odafigyeljenek a saját műhelyükre.

Így jutunk el oda, hogy a bántóan sok elcseszett év után szerintem érthető a szövetségi szigorítás, hovatovább kényszerítés. Kiöregedett már több, B-kategóriás magyar játékos, de a következő 3-4 év nyugdíjba vonulási hulláma még sokkal durvább lesz. Szó szerint elfogy a magyar játékos. És ha a klubok megkapták azt a rengeteg pénzt, megfelelő infrastruktúrát, de arra használták, amire, csak arra nem, hogy most ott dörömböljön az öltözők ajtaján soktucat 20 éves, akkor ennek a kényelemnek az árát most fizetik meg. Ahogy én látom, ezt a történelmi bűntettet egyébként gyakorlatilag mindenki, kivétel nélkül, egymást belehúzva a bűnbe követte el, tehát a másikra senki sem mutogathat.

Viszont mivel hátrálni nincs, nincs már hova, valamilyen keserű pirulát le kell nyelni. Nem biztos, hogy a 3+2 a legjobb pirula, de a klubokra nyomást kell gyakorolni, különben nem csinálnak semmit, ezt most már évtizedes távlatban látjuk igazoltnak. Karriert, megélhetést, játékidőt kell adni a következő nemzedékeknek akkor is, ha ezzel néhány évig olyanok is kapnak szerepet, akik erre egyébként nem szolgáltak rá. De nem az a lényeg sosem, hogy kik azok, akik nem érdemlik meg, hanem az, hogy mindenki kötelessége azokat kibányászni, akik az eddigi szabályrendszerek szerint rejtve maradnának. A szabályozást még lehet finomítani (a nyílt hozzáférésű versenykiírásban, érti aki érti…), de annak tényleg véget kell vetni, hogy hozzunk négy-öt „egynyári” légióst magyar adófizetők pénzéből, hogy hátha idén hetedikek leszünk. Mert ennél hasztalanabb dolgot nem is tudunk csinálni.

robi0122 Creative Commons License 2024.10.07 0 3 422407

Ha egy gyereket/szülőt nem motivál az, hogy fejlődjön és fejlődhessen, akkor lehet itt 1 légiós szabály és 10 légiós szabály is, akkor se lesz jobb játékos.

Mi is hiába erőlködünk, hogy legyen több játékvezető, hátha valaki tud majd normálisan is fújni, ha egyszer az emberek nem akarnak játékvezetők lenni, nem tudunk mit csinálni - az okokat ne firtassuk.

Amíg valakit nem motivál játékosként  (első sorban utánpótlás játékost), hogy a másikat megelőzze, legyőzze, beletegye a plusz munkát, amiről mindenhonnan hallani, hogy kell és megelégszik önmagával meg a heti 3-4 edzésével, addig bármilyen edzője is lesz, teljesen mindegy. Vagy tévedek?

elefantbaby Creative Commons License 2024.10.07 0 1 422406

El lett cseszve. Az eredeti koncepciót én jónak gondoltam. Ha van pénz,akkor támogassuk a fiatalok fejlődését,jó körülményeket teremtve. De nem az lett belőle,hanem dúskálás a pénzben,jól fizető állások,magánhasználatra járművek,vagyon felhalmozás,és még sok minden.

Tehát sok minden lett, csak pályára küldhető játékos nem.

Akkor az eredeti felvetés:5 külföldi nélkül nem lehet ezt csinálni.

Vagy igen,de akkor színvonalas bajnokságra,jó nemzetközi szereplésre gondolni sem lehet.

Előzmény: pfffffffff (422405)
pfffffffff Creative Commons License 2024.10.07 0 2 422405

A rendszer el van cseszve. Amikor a tao lett a fő támogatási forma, ami ugyan kimondva az utánpótlásról szól, gyakorlatban meg költik bármi másra, akkor ki kellett volna mondani:

6 év múlva a mérkőzés minden pillanatában egy saját nevelésű játékosnak a pályán kell lenni, aki nem lehet 23 évnél idősebb. És akkor cél lett volna, hogy normális edzőket foglalkoztassanak és nem a bajnokságok nyerése lett volna a fontos, hanem minden potenciális gyerek egyéni fejlesztése, nem u16os pontkirályok gyártása, hanem védekezni tudó és taktikailag képzett gyerekek felnőtt csapatba építése. Most meg mindenki néz a másikra, hogy ilyen nálad sincs?

Előzmény: elefantbaby (422403)
B0nyi Creative Commons License 2024.10.07 -1 0 422404

Ha lenne helyettük elég minőségi magyar, aki nem csak a magyar bajnokságban tud jól teljesíteni, akkor igazad lenne. Hisz akkor valóban létezne a döntéshelyzet, h magyart vagy légióst. S aztán ezt a döntést befolýásolná a két magyar a pályán.

Ha nköziben indulsz, akkor ez azt feltételezi, h minimum(!) 4 olyan magyar játékosod van, akiket be tudsz vetni ilyen szinten. A Falco-t leszámítva nincs ma ilyen csapat, és nagyon max mégegyet tudnék összerakni a többiből.

Pár előttem szólóval egyetértve: kell egy érdemi keltető liga és kellenek valós akadémiai csapatok. Ezek nélkül csak reménykedhetünk "Perl Zolik", "Németh Istik", "Hanga Ádámok" stb. megjelenésében. 

Előzmény: Cuerpo25 (422394)
elefantbaby Creative Commons License 2024.10.07 0 2 422403

Bocs hogy 1 nappal később reagálok.

Igen,a Tao. Alapvetően utánpótlásra lett kitalálva, aztán mi lett. Pl fociban a Puskás többségében profi légiósokkal szerepel. Rátgéber cége is gondolom a kezdetektől az NB1-et célozta meg,lehetőleg magáncsarnokkal. Most ugyanez van Fehérváron. A nők már feljutottak,a férfiaknál is ez a cél. Mint hallom (magán?)csarnok is tervben van Tao-ból. Lesz egy városban két csapatra való jó játékos,mert ugye játszani kell a magyaroknak. Kell két csapat egy városba?

Előzmény: Nane72 (422397)
realfan Creative Commons License 2024.10.07 0 5 422402

Jól indult csapataink számára a nemzetközi kupaszereplés, hiszen miután az Alba sikerrel vette a selejtezőt, a Falco egy nagyon fontos idegenbeli győzelmet aratott. Négy év után van újra három főtáblás csapatunk a két kupában. (Emlékszik még valaki arra, hogy két egymás követő évben került ugyanabba a csoportba az Olajbányász és a Falco?) A héten megkezdődik a FIBA Europe Cup sorozatban is a csoportkör. A szolnokiakra hosszú utazás vár (ráadásul szombaton Sopronban vendégeskednek) - a portugáloknál érdekesség, hogy az amerikai játékosokkal kapcsolatos adminisztratív problémák miatt elhalasztották az elmúlt hétvégére kiírt teljes első fordulót. Az Alba a bolgár Rilskit fogadja, akik a hétvégén sima győzelemmel kezdték meg a bajnokságot tőlünk teljesen szokatlan rotációval: 11 játékost forgattak 13 és 22 perc közti játékidővel.

BerCLas Creative Commons License 2024.10.06 -4 5 422401

Ha jól emlékszem Jordano tavaly előtt is kb. 14 pontos átlagot hozott össze az ABA ligában, ráadásul ahogy látom most kiosztott 5 asszisztot is, pedig ez nem az erőssége.

Ami talán még érdekesség a hétvégével kapcsolatban, hogy a Breogan (Somogyi Ádámmal a soraiban) -Tenerife spanyol bajnoki mérkőzés 23-23-as állásnál félbeszakadt. Ennek oka az volt, hogy a csarnokban a páralecsapódás miatt nagy volt a sérülésveszély. Az első negyedben folyamatos játékoscsúszások után rövid időre megállították a mérkőzést, majd az edzőkkel folytatott konzultációt követően a játékvezetők a folytatás mellett döntöttek. Aztán a második negyedben, amikor a Tenerife német válogatott játékosa David Kramer veszélyesen elcsúszott, akkor végleg beszüntették a mérkőzést.

Előzmény: Madisonovic (422400)
Madisonovic Creative Commons License 2024.10.06 0 2 422400

Splitben ma Zvezda-verés volt az Adria-ligában. Jordano dobott 14 pontot, és az ő hármasával ment el 6 ponttal a Split két perccel a vége előtt. Náluk játszik ez a Vuko nevű is, aki szintén volt már a magyar bajnokságban.

nForce Creative Commons License 2024.10.05 0 0 422399

Igen, igazad van. De láttál már olyat, hogy egy felnőtt bajnokin az UP edzőket, vagy úgy en bloc a képzési rendszert és a szövetséget hibáztatja bárki?

litván80 Creative Commons License 2024.10.05 -2 7 422398

Hát nekem pont az a bajom, hogy nem azt látom hogy itt bárki is dolgozna a probléma megoldásán. Lenyomnak egy teljesen értelmetlen adminisztratív szabályt ( két magyar a pályán) a klubok, edzők, és a szurkolók torkán. Ezzel próbálva segíteni a helyzeten, hogy hátha találunk majd néhány félszeműt a vakok között. Akiket aztán majd lehet mutogatni hogy "na ugye"..  Csak majd a teljesen izolált, buborékba tett magyar bajnokságban látott jó teljesítmények mennyit fognak érni egy nemzetközi mércén??

Mert az ellen nem látom hogy tenne bármit is a szövetség hogy:

-ne legyen ennyire rohadtul belterjes a sportág, 

( haverok, rokonok, ismerősök, kapnak edzői állást hogy be legyen töltve a poszt.

- hogy az akadémiai csapatok, valóban akadémiaként funkcionáljnak. Ne eredmény orientálva, full légiós számmal tolva, és ha kell cserélve mint bármelyik más klub csapat.

- hogy a B csoport  egy valódi átmenet legyen az up és az élvonal között amolyan "keltető" ligaként.

- hogy a magyar bajnokság, ne az egyik legkevesebb meccs számmal rendelkező bajnokság legyen európában.

Szóval igen.. lenne min dolgozni a felszínkapargatás helyett..

Nane72 Creative Commons License 2024.10.05 0 4 422397

Az utóbbi 10 évben több 100 millió Tao-t  kapott a kosárlabda, az hogy nem tudott vele élni a sport az a szövetség és a klubok közös felelőssége. Most nem siránkozni kellene, hanem az előző időszakban dolgozni. Én nem sajnálom Őket, egyék meg amit főztek.

Előzmény: nForce (422395)
elefantbaby Creative Commons License 2024.10.05 0 5 422396

Pontosan!

Ha csapatonként parkolna 3-4 tehetség a padon mert nem férnek be az 5 légiós miatt,akkor érthető lenne a szigorítás. De akkor mikor az edzők azon vakaróznak,hogy 3 vagy 5 percre tudják beállítani a fiatalt,vagy a már nem is olyan fiatalt,akkor érthetetlen az intézkedés.

Nemzetköziben ez nagy hátrány.

Jövőre meg még nagyobb lesz a terhelés azon a pár magyaron.

Előzmény: nForce (422395)
nForce Creative Commons License 2024.10.05 -3 3 422395

Ha ő sem "vekeng" miatta, akkor tényleg szerethetjük még hosszú évekig ezt a teljesen értelmetlen szabályt. De térjünk vissza rá szezon végén, hogy mennyire tett jót az egész a bajnokság minőségének. A jövő évi 2 magyar a palyan szabályt meg végképp ne emlegessük, az lesz a hab a tortán. 

UP-t kellene nevelni, nem még jobban a béka segge alá tolni a színvonalat ilyen agyament korlatozasokkal.

Előzmény: Cuerpo25 (422394)
Cuerpo25 Creative Commons License 2024.10.05 -2 3 422394

Mogyi, szerintem engedd el a vekengést a négy légiós szabályról, már baromi unalmas. Ez van, ezt kell szeretni. Ezen elv alapján a tavalyi öt légiós csapatok hátrányban voltak a hát légiós csapatokkal szemben, stb stb., Zubi mester is ezt mondta a napokban.

Előzmény: Mogyi! (422384)
kendeffy Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422392

Most már Nálam is.

Előzmény: Madisonovic (422391)
Madisonovic Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422391

Köszi. Amikor beírtam, a hunbasketes oldalról nem lépett sehová, a Youtube-csatornára és a BB1-re meg még nem voltak kitéve a linkek, de most már jó.

Előzmény: bio22 (422389)
elefantbaby Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422390

Megy

Előzmény: kendeffy (422386)
bio22 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422389

Közvetlen a YouTube linkről kell bemenni.

Probléma nélkül megy.

Előzmény: Madisonovic (422388)
Madisonovic Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422388

Nem.

Előzmény: kendeffy (422386)
töbi Creative Commons License 2024.10.04 0 1 422387

hun megy, hun nem, most éppen nem (hunbasket)

kendeffy Creative Commons License 2024.10.04 0 0 422386

Nektek megy a hunbasket TV?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!